گزارش تفصیلی از درآمد نفتی و تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها در ۱۴۰۴

گزارش تفصیلی از درآمد نفتی و تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها در ۱۴۰۴

درآمد نفتی ایران در سال ۱۴۰۴ در هاله ای از ابهام قرار دارد، در حالی که کرک اسپرد پالایشگاه‌ها نیز نشان‌دهنده روند رو به رشد این صنعت است. در همین حال، صنعت نفت ایالات متحده به تولید بی‌سابقه‌ای دست یافته است.

به گزارش سرمایه فردا، در سال ۱۴۰۴، اقتصاد ایران تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز است. در این گزارش، به بررسی جزئیات بودجه سال ۱۴۰۴، تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها و وضعیت صنعت نفت در ایالات متحده پرداخته‌ایم.

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، دولت ایران درآمدی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار از محل صادرات نقدی نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی پیش‌بینی کرده است. در همین حال، تحلیل‌های مربوط به کرک اسپرد محصولات پالایشگاهی نشان‌دهنده بهبود و روند رو به رشد این صنعت است. همچنین، صنعت نفت ایالات متحده نیز همچنان در حال رونق و پیشرفت است.

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها در ۱۴۰۴

درآمد نفتی ایران در بودجه ۱۴۰۴: تخمین‌ها و پیش‌بینی‌ها

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، دولت از محل صادرات نقدی نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی، درآمدی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار پیش‌بینی کرده است. از این مبلغ، ۳۷.۵ درصد سهم دولت، ۴۸ درصد سهم صندوق توسعه و ۱۴.۵ درصد سهم شرکت‌های ملی نفت و گاز خواهد بود.

طبق این لایحه، حجم صادرات نفت خام و میعانات گازی ۱.۳ میلیون بشکه در روز با قیمت هر بشکه ۶۳ دلار در نظر گرفته شده است. در این صورت، سهم دولت از محل صادرات نفت ۵۰۹ هزار میلیارد تومان تخمین زده می‌شود.

در حالت بدبینانه، یعنی صادرات ۱ میلیون بشکه در روز با قیمت هر بشکه ۶۰ دلار، درآمد دولت از محل صادرات نفت به ۳۴۵ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

با این حال، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که حجم صادرات نفت در سال آینده حدود ۱.۱ میلیون بشکه در روز باشد. در این صورت، درآمد دولت به ۴۲۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید که ۸۹ هزار میلیارد تومان کمتر از مقدار در نظر گرفته شده در لایحه بودجه سال آینده است.

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها : تحلیل وضعیت

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها سه محصول اصلی پالایشگاه (گازوئیل، بنزین و نفت کوره) که پس از دوره‌ای از ثبات در سطوح پایین قرار داشت، اکنون به نظر می‌رسد شرایط بهتری پیدا کرده است.

با توجه به وزن تقریبی این سه محصول در سبد تولید پالایشگاه‌های کشور، میانگین کرک اسپرد از ۴.۷ در نیمه اول سال به ۵.۷ در آبان ماه رسیده است. در پاییز، این عدد به ۶.۲۹ افزایش یافته است.

کرک اسپرد نفت کوره که در شش ماه اول سال به طور میانگین ماهانه منفی ۱۰.۴۷ دلار بوده، اکنون به منفی ۵.۴۴ دلار رسیده است. کرک اسپرد گازوئیل نیز در همین مدت از ۱۰.۳۵ به ۱۳.۹۹ دلار رسیده و بنزین با کمی کاهش از ۸.۵۸ به ۷.۷۲ دلار رسیده است. برای محاسبه میانگین، وزن گازوئیل ۴۷ درصد، بنزین ۲۹ درصد و نفت کوره ۲۴ درصد در نظر گرفته شده است.

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها در سال جاری: بهبود و روند رو به رشد

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها در شهریور به کمنفتترین مقدار خود رسیده بود. با این حال، در فصل پاییز شرایط بهبود یافته و روند رو به رشدی را نشان داده است.

با توجه به وزن تقریبی این سه محصول در سبد تولید پالایشگاه‌های کشور، میانگین کرک اسپرد از ۴.۷ در نیمه اول سال به ۶.۲۹ در پاییز رسیده است.

تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها نفت کوره که در شش ماه اول سال به طور میانگین ماهانه منفی ۱۰.۴۷ دلار بوده، اکنون به منفی ۵.۴۴ دلار رسیده است. کرک اسپرد گازوئیل نیز در همین مدت از ۱۰.۳۵ به ۱۳.۹۹ دلار رسیده و بنزین از ۸.۵۸ به ۹.۳۳ دلار رسیده است. بنابراین انتظار می‌رود گزارش‌های فصل پاییز بهبود یافته و بهتر از دو فصل قبل باشد.

تحولات صنعت نفت در ایالات متحده: رونق تولید و پیش‌بینی‌ها

علیرغم کاهش تعداد سکوهای نفتی به کمتر از یک سوم میزان ده سال پیش و کاهش نیروی کار در همین دوره، نفت در دهه گذشته به یکی از پربازده‌ترین صنایع در ایالات متحده تبدیل شده است. انتظار می‌رود که این رونق تولید در سال آینده نیز ادامه یابد و برخی پیش‌بینی می‌کنند که در سال ۲۰۲۵ روزانه ۶۰۰,۰۰۰ بشکه اضافی تولید خواهد شد.

طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، پس از پشت سر گذاشتن روسیه به‌عنوان برترین تولیدکننده جهان در سال ۲۰۱۸ و تبدیل شدن به یک صادرکننده خالص نفت در سال ۲۰۱۹، ایالات متحده در شش سال گذشته به طور مداوم بیش از هر کشور دیگری در تاریخ، نفت خام تولید کرده است. (ذکر ۲۰ میلیون در مطلب قبلی اشاره به نفت به همراه مشتقات بوده است) هم‌اکنون تولید نفت در ایالات متحده به ۱۳.۴ میلیون بشکه در روز رسیده است!

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *