ثبات نرخ ارز تحت تاثیر چه عواملی است؟

ثبات نرخ ارز تحت تاثیر چه عواملی است؟

ثبات نرخ ارز در چند وقت اخیر تحت تاثیر مدیریت متغیرهای کلان اقتصادی مانند کاهش تورم، افزایش سپرده گذاری، کاهش جریان پول و … رخ داده است.

به گزارش سرمایه فردا، بانک مرکزی در ماه های اخیر بانک مرکزی توانست نرخ ارز را در محدوده زیر ۶۰ هزار تومان تثبیت کند. همین مساله منجر شد تا بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری برخی اثر سیاست‌های اقتصادی را نادیده بگیرند.

در حالی که افت قیمت ارز تحت تاثیر مدیریت متغیرهای واقعی اقتصاد کاهش یافته است. به طوری که دولت در سال جاری توانست نرخ تورم را به محدوده ۳۰ درصد برساند. این اقدام در نتیجه کاهش رشد حجم نقدینگی و همچنین نظارت بر نظام بانکی محقق شد.

تاثیر نرخ بهره بر بازار ارز

همچنین با توجه به اینکه نرخ بهره خاصیت جهت‌دهی بر دیگر بازارها را دارد. بانک مرکزی در ماه های اخیر نرخ بهره را متناسب با تورم تنظیم کرد. به طوری که نرخ بهره اوراق در یک مقطع زمانی محدوده ۳۰ درصد باقی ماند و منجر به جذب نقدینگی بازار شد.

درواقع نرخ بهره از آن جهت روی بازار ارز تاثیر می گذارد که وقتی سرمایه‌گذاران سپرده بدون ریسک به نسبت تورم سود داشته باشد وارد بازارهای سوداگری ارز نمی شوند. این موضوع منجر به کاهش تقاضا در بازار ارز شد.

سرمایه‌گذاران موفق در چه بازارهایی سرمایه‌گذاری می‌کنند

سرمایه‌گذاران به دنبال سرمایه‌گذاری در بازاری هستند که در بلندمدت سود بیشتری نسبت به تورم به آنها بدهد. کنترل تورم در چند ماه اخیر و همچنین افزایش نرخ بهره اوراق مشارکتی و اوراق سپرده بانکی باعث شد تا افرادی که پول نقد دارند کمتر سراغ بازار ارز بروند. بنابراین بازار از التهابات دور شد.

به عبارت دیگر سرمایه گذاران تحت تاثیر ارزش زمانی پول سپرده گذاری با نرخ بهره مناسب کردند.این یعنی پول تحت تاثیر تورم در طول زمان، کاهش ارزش دارد. به همین دلیل سرمایه‌گذار با توجه به نسبت تورم و و نرخ بهره گزینه سرمایه‌گذاری را انتخاب می کنند.

تأثیر بدهی بانک ها به بانک مرکزی و بدهی دولت به بانک مرکزی بر نرخ ارز تاثیر بالایی دارد. به همین دلیل بانک مرکزی در یک سال گذشته روی رفع ناترازی بانک ها تمرکز کرد.

تاثیر کاهش بدهی دولت بر نرخ ارز

طبق نتایج تحقیقات مهم ترین تاثیر بدهی ها در نرخ ارز نمایان می‌شود. سهم بدهی دولت به بانک مرکزی روی تغییر نرخ ارز موثر است. دولت‌ در سال های اخیر بدهی دولت قبل در اوراق را که معادل ۳۶۰ هزار میلیارد تومان بود را تسویه کرد. همچنین از اقداماتی که به افزایش تورم و نرخ ارز منجر می‌شود، جلوگیری کرد.

همچنین از اجرای سیاست های موقتی مانند تسویه بدهی، از محل تسعیر نرخ ارز و عملیات حسابداری و … خودداری کرد.

باید توجه داشت وقتی دولت یا بانک های دولتی مدام از بانک مرکزی استقراض کنند و با تسعیر ارز، بدهی خود را تسویه کنند منجر به افزایش نقدینگی می شود. این نقدینگی بالا به دلیل اینکه گردش مالی در بازارها را افزایش می دهد عملا منجر به تورم می شود. یکی از این بازارها که تحت تاثیر نقدینگی قرار می گیرد بازار ارز است.

به‌همین دلیل دولت سیزدهم در یک سال اخیر با کاهش حجم نقدینگی به محدود ۲۴ درصد عملا توانست جریان پول در بازار ارز را نیز مدیریت کند.

قیمت دلار در ایران تحت تاثیر التهابات سیاسی

چند وقت اخیر با وجود التهابات منطقه‌ای قیمت دلار در ایران نه تنها افزایش پیدا نکرده است. بلکه کاهش نیز داشته است. بنابراین مدیریت بازار ارز در ایران بر مبنای عملیات واقعی اقتصادی اتفاق افتاده است.

یکی از دلایل نوسان بالای قیمت دلار در سال های گذشته این بود که دولت در سال‌های ۹۸ و ۹۹ بخشی از کسری بودجه را با استقراض از بانک مرکزی جبران کرده بود.

حتی استقراض از طریق تسعیر درآمدهای صندوق توسعه ملی صورت گرفته بود. آنهم از طریق منابع بلوکه شده ایران در بانک های خارجی که در اختیار بانک مرکزی نبود.

تاثیر افزایش تراز تجاری بر نرخ ارز

سال‌های اخیر دولت بر افزایش حمایت از صنایع تاکید کرده است. به همین دلیل ضمن تسهیل صادرات سرمایه در گردش را نیز افزایش داده است. این موضوع منجر شد که تراز تجاری در سال های اخیر بهبود پیدا کرده است. البته بخشی از این موضوع ناشی از افزایش صادرات نفت بوده است. به‌طوری که به گفته دولت میزان صادرات نفت کشور به زمان قبل از تحریک ها رسیده است.

درحال‌حاضر تراز تجاری روی عرضه و تقاضای ارز تاثیر می گذارد، زیرا ارزهای صادراتی روی رژیم شناور موثر هستند. تراز تجاری بازار ارزش یک ارز را نسبت به سایرین تعیین می‌کند.

ارزش نسبی ارزها تحت تأثیر تقاضا برای آنها است. به‌دلیل تراز تجاری مثبت مدیریت بازار ارز اتفاق می افتد. به‌عبارت دیگر میزان تقاضا به طور کامل پاسخ داده می شود. به همین دلیل این تقاضای ارز تحت تأثیر تجارت است.

نرخ ارز در بازار جهانی

اگر کشوری بیش از وارداتش صادر کند تقاضای زیادی برای کالاها و در نتیجه برای ارز آن وجود ندارد. اقتصاد عرضه و تقاضا باعث می شود که وقتی تقاضا زیاد است، قیمت ها افزایش می یابد. در نتیجه ارزش پول افزایش می‌یابد .

بنابراین تراز تجاری از طریق تأثیر بر عرضه و تقاضای ارز بر نرخ ارز تأثیر می‌گذارد. وقتی صادرات با واردات برابر نیست، تقاضای نسبتاً بیشتری برای ارز به وجود می‌آید. به همین دلیل این موضوع بر قیمت ارز در بازار جهانی تأثیر می گذارد. در مقابل کشوری که بیش از واردات صادرات می‌کند، تقاضای کمتری برای ارز خواهد داشت. در نتیجه بازار به حالت تعادل می رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *