قیمت دلار نیمایی در چند ماه گذشته حدود ۱۰ هزار تومان افزایش یافته و حالا به معاملات ارز توافقی سیگنال میدهد.
به گزارش سرمایه فردا، دولت معاملات ارز توافقی را از ۳ آبان ماه برای شرکتهای صادرکننده و واردکننده مهیا کرد. امروز کف قیمت ارز این معاملات ۶۱ هزار تومان تعیین شده بود که به نسبت قیمت دلار نیمایی سامانه نیما که ۵۲ هزار تومان قیمت خورده که بیش از ۱۵ درصد گرانتر است. از طرف دیگر قیمت ارز معاملات توافقی نزدیک به نرخ ارز بازار آزاد است.
این نرخ ارز از نظر بسیاری از تحلیلگران اقتصادی واقعی است. به همین دلیل ادامه معاملات توافقی میتواند حباب بازار ارز را خارج کند. به طوری که احتمال داده میشود که قیمت ارز بازار آزاد کاهش پیدا کند. چراکه قبلاً برخی واردکنندگان ارز برای واردات کالاهای غیرضروری را از طریق بازار آزاد تأمین میکردند. اما حالا میتوانند در بازار توافقی ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند. افزایش قیمت دلار نیمایی نرخ این ارز را به بازار آزاد نزدیک کرده است.
بنابراین با افزایش قیمت دلار نیمایی و توافقی عرضه زیاد میشود و تقاضا برای خرید ارز در بازار آزاد به شدت کاهش پیدا میکند. بنابراین احتمالاً انتظارات تورمی در بازار آزاد کاهش پیدا میکند. از طرف دیگر سیگنال مثبتی به شرکتهای صادرات محور بورس داده میشود. چراکه این شرکتها چند ماه پیش باید ارز خود را با قیمت توافقی در محدوده ۴۸ هزار تومان معامله میکردند، اما حالا با قیمت ۶۱ هزار تومان میفروشند.
محمد جواد صدیقی کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه قیمت در سال ۱۴۰۲ در محدوده ۶۲ هزار تومان پیش بینی شده است، گفت: هرچند تنشهای سیاسی و انتظارات تورمی روی قیمت دلار آزاد تأثیر میگذارد. اما در مقطع کنونی عاملی که منجر به رشد قیمت دلار در اقتصاد ایران شده انتظارات تورمی است، به همین دلیل قیمت دلار نیمایی در مسیر صعودی است.
او با تاکید بر اینکه پیش بینی میشود که حدود ۱۵ میلیارد دلار ارز در اختیار مردم باشد، افزود: به همین دلیل عدم تقاضا برای خرید ارز در بازار آزاد برای واردات کالا میتواند منجر شود تا قیمتها در بازار آزاد تعدیل شود. در صورتی که نرخ ارز در بازار آزاد افت داشته باشد به طور قطع مردم ارز خود را عرضه میکنند. حتی اگر افرادی تصور کنند احتمال دارد که قیمت ارز در مدت زمان طولانی در همین محدوده باقی میماند احتمالاً تقاضای جدیدی را ایجاد نمیکنند. همین عوامل به صورت زنجیره وار منجر به افت قیمت ارز میشود.
صدیقی با تاکید بر اینکه قیمت ارز توافقی میتواند سیگنال مثبتی به شرکتهای بورسی بدهد تصریح کرد: در حال حاضر شرکتهای بزرگ در بورس ایران صادراتی هستند. وقتی معاملات این شرکتها تحت تأثیر رشد درآمدهای ارزی مثبت شوند، به طور قطع شاهد مثبت شدن کلیت بازار سرمایه خواهیم بود.
علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه سیگنال ارز توافقی چند وقت پیش منجر به رشد بورس ایران شده بود، گفت: معامله گران بازار سهام در معاملات آینده را خریداری میکنند به همین دلیل در هفته گذشته که بازار سرمایه مثبت بود تحت تأثیر راه اندازی بازار توافقی ارز بود. به همین دلیل نباید تصور کرد که در روز گذشته که بازار آخر وقت منفی شد به معاملات توافقی ارز که دیروز انجام شده بی تفاوت بوده است.
او تصریح کرد: در دو هفته گذشته بورس ایران نزدیک به ۳۰ درصد رشد داشته است. به همین دلیل منفی دیروز کاملاً طبیعی است و حتی پیش بینی میشود معاملات متعادل بورس تا چند روز ادامه داشته باشد. به همین دلیل در تحلیل بازار سرمایه باید عمیق به بازار نگاه کرد.
سادات با تاکید بر اینکه ینکه بسیاری از شرکتهای بورسی منتظر تثبین شدن قیمت دلار نیمایی هستند، تصریح کرد: این مساله روی تجارت ایران اثر مستقیمی دارد. به عبارت دیگر اگر مذاکرات اخیر ایران با طرفهای اروپایی اگر نتیجه بخش باشد کمک میکند تا دلار نیمایی تثبیت و شرکتهای صادراتی درامد ارزی مشخص داشته باشند. به همین دلیل اثر معاملات ارز روی حاشیه سود آنها به شدت تأثیر خواهد گذاشت.
سپس وی تصریح کرد: احتمال این وجود دارد که با حضور ترامپ نه تنها این مذاکرات نتیجه بخش نباشد. حتی فشارهای ترامپ منجر به بروز چالشهایی برای صادرکنندگان شود. بنابراین بسیاری از معامله گران بازار سرمایه این عوامل را در نظر ی گیرند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: بر مبنای همین ریسک هاست که شاهد صف خرید سنگین و طولانی مدت در بازار نیستیم. چراکه معامله گران ترجیح میدهند که منطقی معاملات را دنبال کنند. پس اثر معاملات توافقی ارز بر حاشیه سود شرکتها میتواند در آینده نه چندان دور روشنتر شود. هرچند در شرایط کنونی نیز این معاملات اثری ۱۰ درصدی بر حاشیه سود شرکتها خواهد داشت.
براساس این گزارش قیمت دلار توافقی در محدوده بازار آزاد معامله میشود. به همین دلیل شرکتهایی که تاکنون منتظر رشد قیمت ارز بودهاند در بازار توافقی انگیزه کافی برای افزایش عرضه در بازار پیدا کردهاند. بر همین مبنا در صورتی که شرکتهای واردکننده بتوانند تمام نیاز خود را از این بازار توافقی تأمین کنند و دیگر نیازی به بازار آزاد نداشته باشند قیمت دلار آزاد کاهش خواهد یافت. بر همین مبنا احتمالاً افت انتظارات تورمی در بازار ارز وجود دارد.
اما در بازار کالایی شرایط کاملاً متفاوت خواهد بود. چراکه واردکنندگانی که قبلاً در تالار دوم مرکز مبادلات دلار با قیمت ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان دریافت میکردند حالا باید ارز گرانتر بخرند. البته همان موقع بسیاری از واردکنندگان همواره گلایه مند بودند که ارز به اندازه کافی تخصیص داده نمیشود به همین دلیل مجبور هستند بخشی از ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کنند.
ارز دو نرخی واردات منجر به بهم خوردن قیمت کالاها در زمان عرضه میشد. بنابراین انتظار میرود در کنار حذف رانت واردات با ارز ارزان قیمت، با ارز توافقی بیشترین سود به شرکتهای صادراتی میرسد. اما احتمال افزایش هزینه شرکتهای که بخشی از مواد اولیه مورد نیاز خود را از خارج تأمین میکنند وجود دارد.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا