در صورت تداوم شرایط فعلی با کاهش ظرفیتهای خالی اقتصاد رشد اقتصاد ایران چهار سال گذشته (متوسط ۴.۵ درصد) در سطوح کمتری تداوم خواهد یافت.
به گزارش سرمایه فردا، نتایج مدل پیش بینی مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد رشد اقتصاد ایران به طور کلی و رشد بدون نفت در سال ۱۴۰۳ به ترتیب ۲.۵ و ۲ درصد خواهد بود. نتایج برآوردها برای سال ۱۴۰۴ در صورت تداوم روند فعلی حاکی از رشد ۲.۸ درصدی و رشد ۲.۹ درصدی بدون نفت میباشد.
نرخ رشد موجودی سرمایه خالص در ایران در ابتدای دهه ۹۰ حدود ۳ درصد بوده است اما این نرخ به تدریج روند نزولی به خود گرفته و نرخ رشد موجودی سرمایه در سال ۱۴۰۲ به میزان ۱.۲ درصد برآورد شده است.
روند نزولی رشد موجودی سرمایه عملا رشد بالقوه اقتصاد ایران را متأثر ساخته و لازمه تحقق رشد اقتصادی هدف برنامه هفتم بهبود این شاخص است.
در بودجه سنواتی افزایش پیش بینی پذیری در سیاستهای اقتصادی، ارتقا توان تأمین مالی سرمایه گذاری، اصلاح رویکرد تعامل دولت با بخش خصوصی و پرداخت به موقع تعهدات، افزایش اعتبارات سرمایه گذاری دولت و شرکتهای دولتی است.
استفاده بهینه از منابع ارزی کشور، ارتقای نقش نظام بانکی در تأمین مالی تولید از طریق افزایش سرمایه بانکهای دولتی و ساماندهی بانکهای خصوصی ناسالم میتواند به ارتقا موجودی سرمایه کل کمک کند.
تشکیل سرمایه ثابت در ماشین آلات در دهه ۱۳۸۰ به طور متوسط ۴ درصد رشد داشته است اما در دهه ۱۳۹۰ کاهش قابل توجهی داشته و به طور متوسط منفی ۷.۷ درصد بوده است. پس از تجربه رشدهای ،۱۲ ۱۴ و ۷ درصدی طی سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ رشد این متغیر نزولی شده است. بر اساس آمار بانک مرکزی طی سه ماهه اول ۱۴۰۳ تشکیل سرمایه در ماشین آلات رشد ۰.۷ درصدی داشته است.
مقایسه سطح تشکیل سرمایه در ماشین آلات در سال ۱۳۹۰ و ۱۴۰۲ حکایت از نصف شدن این شاخص طی دوره مذکور دارد. محدودیت تخصیص ارز یکی از عوامل کاهش سرمایه گذاری در این بخش بوده است.
در بودجه سنواتی سیاستهای کاهش نرخ مالیات بر عملکرد بخش تولید، مشوق مالیاتی افزایش سرمایه گذاری از محل منابع داخلی شرکتهای تولیدی، کاهش خروج سود از شرکتهای دولتی به ویژه سازمان های توسعهای و سایر شرکتهای بخش عمومی میتواند به ارتقا این شاخص کمک کند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا