وزارت بازرگانی چین از نتایج نشست با اتحادیه اروپا و آسهآن که در پاسخ به تجارت چین و تعرفههای آمریکا اعلام کرد: این کشورها در پایان این مذاکرات تعهد خود را به حفظ نظام تجارت چندجانبه و چندطرفه اعلام کردند.
به گزارش سرمایه فردا، وزارت بازرگانی چین طی روزهای اخیر اعلام کرد که در یک نشست مجازی بین وانگ ونتائو، وزیر بازرگانی چین، و ماروش شِفچوویچ، کمیسر تجارت و امنیت اقتصادی اتحادیه اروپا، درباره دسترسی به بازار، ایجاد محیط تجاری مناسب برای شرکتها، قیمت خودروهای برقی و فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت خودرو چین در اروپا توافقاتی انجام شده است. این نشست در حالی برگزار شد که تنشهای تجاری ناشی از تعرفههای آمریکا در دنیای اقتصادی بیش از پیش افزایش یافته بود.
بر اساس گزارش وزارت بازرگانی چین، طرفین بر اهمیت احیای سازوکار گفتوگوی تجاری بین پکن و بروکسل تأکید کردند. این مذاکرات به منظور رسیدگی به اختلافات تجاری و مدیریت مناسب اصطکاکهای اقتصادی برگزار شدهاند. همچنین، چین و اتحادیه اروپا تعهد خود را به تقویت همکاری در چارچوب سازمان تجارت جهانی (WTO) و حمایت از نظام تجارت چندجانبه اعلام کردند.
وانگ ونتائو در این نشست بر تمایل چین به تعمیق همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری با اتحادیه اروپا تأکید کرد و گفت: “ما آمادهایم با اتحادیه اروپا همکاری کنیم تا اجماعهای رهبران دو طرف را به مرحله اجرا برسانیم.”
وزیر بازرگانی چین در ادامه به سیاستهای اقتصادی جدید آمریکا اشاره کرد و افزود: “تعرفههای واشنگتن نه تنها حقوق مشروع کشورهای مختلف را نقض کرده، بلکه قوانین سازمان تجارت جهانی را نیز زیر پا گذاشته است.” وی این اقدامات را نمونه بارزی از یکجانبهگرایی و زورگویی اقتصادی دانست و اعلام کرد که چین برای حفاظت از منافع خود، تدابیر متقابل اتخاذ کرده است.
وانگ هشدار داد: “جنگ تجاری برندهای ندارد و حمایتگرایی به جایی نمیرسد. اعمال تعرفههای اضافی ۵۰ درصدی بر کالاهای چینی تنها به تشدید تنشها منجر خواهد شد.” وی ضمن آمادگی چین برای مذاکرات، تأکید کرد که در صورت ادامه اقدامات آمریکا، پاسخ چین نیز تا پایان ادامه خواهد یافت.
ماروش شِفچوویچ نیز در این نشست مجازی اظهار داشت که افزایش تعرفههای آمریکا به شدت نظم تجارت جهانی را بر هم زده و تأثیرات منفی جدی بر اروپا، چین و کشورهای آسیبپذیر گذاشته است. وی با بیان اینکه ایالات متحده تنها ۱۳ درصد از تجارت کالایی جهانی را تشکیل میدهد، افزود: “اتحادیه اروپا آمادگی دارد با همکاری چین و سایر اعضای سازمان تجارت جهانی، از عملکرد عادی تجارت جهانی حفاظت کند.”
در ادامه، وزیر بازرگانی چین در نشست مجازی با تنگکو زفرول عبدالعزیز، وزیر سرمایهگذاری، تجارت و صنعت مالزی و رئیس دورهای آسهآن در سال ۲۰۲۵، مجدداً مخالفت قاطع چین با تعرفههای آمریکا را تکرار کرد. وی افزود: “این تعرفهها نتایج متعادلی را که طی سالها مذاکرات چندجانبه بهدست آمده، نادیده میگیرند و حقوق و منافع کشورهای مختلف را تضعیف میکنند.”
زفرول نیز با بیان اینکه سیاستهای آمریکا با اصول تجارت آزاد در چارچوب سازمان تجارت جهانی سازگار نیست، افزود: “مالزی آمادگی دارد با اعضای آسهآن برای مقابله جمعی با این اقدامات تعرفهای مشورت کند و تدابیر قدرتمندی را برای کاهش تأثیر این تعرفهها اتخاذ کند.”
همچنین وزارت بازرگانی چین در یک اقدام جدید، اعلام کرد که شرکتهای «شیلدایآی»، «سیرانوادا»، «سایبرلاکس»، «اِج آتونومی»، «گروه دبلیو» و «هادسون تکنالجیز» آمریکا را به فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد خود اضافه کرده است. این اقدام نشاندهنده واکنش جدی چین به تحریمها و تعرفههای آمریکا است.
یورونیوز در گزارشی اخیرا به نقش نمایشگاههای تجاری در کمک به صادرکنندگان چینی برای دستیابی به بازارهای جایگزین و مقابله با تعرفههای آمریکا پرداخت. این رویدادها، پلتفرمی ایدهآل برای شرکتهای چینی هستند تا محصولات خود را معرفی کرده و راهکارهایی برای کاهش تأثیر تنشهای تجاری جهانی پیدا کنند.
اکنون صادرکنندگان چینی در حالی که تنشهای تجاری بین واشنگتن و پکن افزایش یافته است، به دنبال فرصتهای جدیدی برای ورود به بازارهای جهانی هستند. نمایشگاههای تجاری، نقش مهمی در این فرآیند ایفا میکنند. این رویدادها به شرکتها کمک میکنند تا محصولات خود را به مخاطبان بینالمللی معرفی کرده و شبکههای فروش جدیدی برای جبران تأثیر تعرفههای آمریکا ایجاد کنند.
دو رویداد برجسته در این زمینه، نمایشگاه صادرات و واردات کانتون و نمایشگاه بینالمللی محصولات مصرفی چین (CICPE) هستند. این نمایشگاهها، پلتفرمهایی کلیدی برای معرفی کسبوکارها و جذب مشتریان جدید از سراسر جهان به شمار میروند.
در نمایشگاه کانتون که امسال در شهر گوانگجو برگزار شد، غرفهداران چینی با استقبال قابل توجهی روبرو شدند. تانگ شوشنگ ، یکی از غرفهداران، در اینباره گفت: “ما قطعاً به دنبال گسترش بازارهای خود فراتر از آمریکا هستیم. محصولات ما با قابلیتهای بهروز، توجه مشتریان از کشورهایی مانند لهستان و هلند را جلب کردهاند و حتی درخواستهایی برای امضای قراردادهای توزیع انحصاری دریافت کردهایم.”
این رویکرد نشان میدهد که شرکتهای چینی به دنبال تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی خود هستند تا وابستگی به آمریکا را کاهش دهند.
علاوه بر گسترش فروش، برخی از شرکتهای چینی به سرمایهگذاری در تأسیسات تولیدی خارج از کشور روی آوردهاند. هوانگ شویوی ، یکی دیگر از غرفهداران، اعلام کرد: “ما برنامه داریم ۱۰ میلیون یوان (حدود ۱.۳۷ میلیون دلار) برای ساخت کارخانه در خارج از چین سرمایهگذاری کنیم.” این حرکت نشاندهنده تلاش شرکتهای چینی برای تقویت حضور خود در بازارهای جهانی و کاهش تأثیر تعرفههای آمریکا است.
برگزارکنندگان نمایشگاه کانتون اعلام کردند که این دوره از نمایشگاه با مشارکت حدود ۳۱ هزار شرکت برگزار شده است که نسبت به دوره قبل، ۹۰۰ شرکت بیشتر است. این رویداد تا ۵ می ادامه خواهد داشت و بهعنوان یکی از بزرگترین نمایشگاههای تجاری جهان شناخته میشود.
در نمایشگاه CICPE نیز بسیاری از شرکتهای چینی به دنبال متنوعسازی برندها و زنجیرههای تأمین خود هستند. این استراتژی به آنها کمک میکند تا در شرایط متغیر تجارت جهانی، انعطافپذیری خود را حفظ کنند.
ران یان ، یکی از غرفهداران، این نمایشگاه به یورونیوز گفت: “از سال گذشته شروع به معرفی برندهای اختصاصی خود کردیم که عملکرد بسیار خوبی در بازار روسیه داشتهاند.” این رویکرد نشان میدهد که شرکتهای چینی به دنبال افزایش سهم خود در بازارهای داخلی و خارجی هستند.
با توجه به تشدید تنشهای تجاری ناشی از تعرفههای آمریکا، چین و اتحادیه اروپا همراه با کشورهای آسیایی آسهآن، مانند مالزی، بر اهمیت حفظ نظام تجارت چندجانبه و چندطرفه تأکید کردهاند. این کشورها با همکاری یکدیگر، به دنبال مقابله با سیاستهای یکجانبهگرایانه و حمایتگرایانه آمریکا هستند و از این طریق، به ثبات اقتصاد جهانی کمک خواهند کرد.
همچنین با تشدید تنشهای تجاری بین چین و آمریکا، صادرکنندگان چینی با استفاده از نمایشگاههای تجاری، سرمایهگذاری در خارج از کشور و معرفی برندهای جدید، به دنبال بازارهای جایگزین و راهکارهای نوآورانه هستند. این تلاشها نه تنها به کاهش تأثیر تعرفههای آمریکا کمک میکند، بلکه به تقویت حضور چین در صحنه تجارت جهانی نیز منجر میشود.
کارشناسان اقتصاد بینالملل بر این باوند که افزوده شده کشورهایی نظیر ایران و روسیه و افزایش همکاریها در چهارچوب بریکس و سایر کنوانسیونهای جهانی به این روند این امکان را به وجود خواهد آورد تا نظم تجارت جهانی تغییر کند و این بار نظامی چند قطبی بر تجارت جهانی حکمرانی کند و نقش آمریکا در این حوزه کمرنگتر شود.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا