آخرین اخبار

تحلیل گروه‌های بورس : نمادهای جذاب را چگونه پیدا کنیم

به گزارش سرمایه فردا: در حال حاضر، علی‌رغم شرایط متعادل بازار بورس، برخی گروه‌های بورسی نشان‌دهنده ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای رشد هستند. این ظرفیت‌ها نه تنها به دلیل ویژگی‌های بنیادی قوی این گروه‌ها، بلکه به واسطه تحولات مثبت اخیر در صنعت‌های مختلف است. در این گزارش به تحلیل گروه‌های بورس و عواملی که می‌توانند به رشد آن‌ها حتی در شرایط کنونی کمک کنند، خواهیم پرداخت.

در تحلیل گروه‌های بورس؛ صنعت‌های دارویی، غذایی و سایر حوزه‌ها به دلیل مجوز افزایش قیمت با تغییرات و بهبودهای قابل توجهی روبه‌رو شده‌اند و فرصت‌های سرمایه‌گذاری مناسبی را ارائه می‌دهند. همچنین تاثیرات نرخ دلار و شرایط اقتصادی بر بازار و چگونگی بهره‌برداری از این عوامل برای سرمایه‌گذاری موفق موثر است. از طرف دیگر ناترازی برق و گاز روی تحلیل گروه‌های بورس تاثیر منفی گذاشته است.

تحلیل گروه‌های بورس: فولادی ها متاثر از ناترازی

ناترازی برق و گاز می‌تواند به شرکت‌های فولادی ایران تحمیلات مالی بسیاری بدهد. این تحمیلات شامل افزایش هزینه‌های تولید، کاهش بهره‌وری، و افزایش هزینه‌های نهادی می‌شوند. همچنین، ناترازی می‌تواند به کیفیت محصولات فولادی نیز تأثیر منفی بگذارد. هرچند افزایش قیمت ارز یکی از عوامل مهمی است که بر درآمد شرکت‌های فولادی صادراتی ایران تاثیر مستقیم دارد. به نوعی افزایش قیمت ارز می‌تواند باعث افزایش ارزش صادراتی شرکت‌های بزرگ فولادی شود. با این حال به واسطه ناترازی عملا تغییرات نرخ ارز بی اثر شده‌است.

در این گروه شرکتهای مانند فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به واسطه اجرای طرح‌های نیروگاهی تا حدودی توانسته‌اند اثرات ناترازی را محدود کنند. اما سایر شرکت‌های فولادی اثرات قابل توجهی در کاهش تولید تجربه کرده‌اند. حتی شرکتی مانند ذوب آهن اصفهان با وجود استفاده از زغال‌سنگ به جای گاز با چالش‌های زیادی در سودآوری مواجه است به همین دلیل سهام این شرکت نیز جزو نمادهای پر عرضه گروه فولادی شده‌است.

ضعف صنعت لاستیک در رقابت با واردات

قبلا در صنعت لاستیک ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و نوع تخصیص آن، به جای واردات مواد اولیه صنعت، واردات محصول نهایی را تشویق می‌کرد و نشانه آن روند افزایش سالانه واردات تایر و کاهش واردات مواد اولیه بود. به دلیل واردات محصولات نهایی، تولیدکنندگان داخلی مجبور به رقابت با کالاهای وارداتی شده و این امر باعث کاهش توان تولید داخلی می‌شد.

اما تصور بر این بود که با تخصیص ارز توافقی عملا شرایط تغییر کند به همین دلیل در یکسال آینده شاهد تغییراتی در وضعیت سودآوری این شرکت‌ها باشیم. در این گروه برخی شرکت‌ها می‌توانند قابلیت خوبی در رشد داشته باشند. هرچند برخی از آنها مانند یاسا، پتایر و… قبلا رشد بالایی را تجربه کرده‌اند.

تاثیر تعرفه حقوق ورودی تایر بر صنعت لاستیک

یکی از عوامل موثر بر این صنعت، تعرفه حقوق ورودی تایر است. سال گذشته میزان تعرفه حقوق ورودی شامل ۴ درصد ارزش گمرکی کالا به علاوه سود بازرگانی ۲۸ درصدی بوده است. ۳۰ مهر ماه پارسال توسط هیات وزیران، سود بازرگانی انواع لاستیک خودروی سواری از ۲۸ به ۶ درصد کاهش یافت.

در خرداد امسال در تصویب‌نامه جدید هیات وزیران، همین ۶ درصد بدون تغییر برای سال ۱۴۰۳ ادامه یافت. به هر حال مجموعه عوامل دست به دست هم داده تا فشار عرضه‌ی ناشی از واردات در صنعت افزایش یابد. کاهش تعرفه‌ها ممکن است به کاهش هزینه‌های واردات کمک کند، اما در عین حال تولیدکنندگان داخلی را تحت فشار بیشتری قرار می‌دهد.

مشاهده آمار واردات ۹ ماهه امسال حکایت از این دارد که با وجود کنار رفتن ارز ۲۸۵۰۰ این روند شدت بیشتری گرفته به نحوی که وزن واردات انواع تایر ۸۶ درصد افزایش و واردات انواع کائوچو ماده اولیه تایر بیش از ۶۰ درصد کاهش یافته است. افزایش واردات تایر نه تنها به اقتصاد کشور آسیب می‌رساند، بلکه اشتغال در صنعت تولید تایر را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

تحلیل گروه‌های بورس: تاثیر افزایش نرخ‌های دارو

در دو هفته اخیر افزایش نرخ‌های صنعت دارو باعث توجه فعالین به این صنعت شد و تقاضا برای نمادهای این صنعت افزایش یافت. این افزایش نرخ‌ها به دلیل بالا رفتن هزینه‌های تولید و تأمین مواد اولیه دارویی بوده است.

شرکت‌های مستعد پس از موج افزایش نرخ فعلی که بیشتر بر گروه آمپول متمرکز بود مورد توجه سرمایه‌گذاران بودند. انتظار می‌رود در آینده نیز سایر محصولات دارویی مشمول افزایش نرخ شوند. بنابراین به نظر می‌رسد صنعت دارو، علی‌رغم فصل‌های گذشته، حال جزو صنایع با بازده مناسب باشد. تحولات مثبت در تولید و عرضه محصولات جدید می‌تواند چشم‌انداز روشنی برای این صنعت فراهم کند.

همچنین شرکت‌های پخشی نظیر پخش و دتوزیع نیز از اهرم بسیار بالایی در صنعت بهره‌مند هستند و در صورت بهبود شرایط صنعت دارو، این نمادها با جهش سودآوری همراه خواهند بود. این شرکت‌ها نقش حیاتی در زنجیره تأمین و توزیع دارو دارند و عملکرد مثبت آنها می‌تواند به بهبود دسترسی به داروها کمک کند.

وضعیت ارزندگی نمادهای صنایع غذایی

زنجیره غذا از زراعت گرفته تا تولیدکنندگان انواع محصولات غذایی و لبنیات و از روغن خوراکی گرفته تا تولیدکنندگان کیک و کلوچه و قند و شکر در پاییز عملکردهای بهتری نسبت به فصول قبل داشتند. از طرف دیگر در دی ماه نیز برخی از آن‌ها افزایش نرخ گرفتند و کلا این زنجیره این روزها می‌تواند در کانون توجه سرمایه‌گذاران بورسی باشد.

پیگیری نمادهای گروه‌های ذکر شده می‌تواند گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری معرفی کند. افزایش نرخ محصولات غذایی می‌تواند به افزایش سودآوری شرکت‌های این زنجیره کمک کند و توجه بیشتری را به خود جلب کند. البته در گروه غذایی شرکت‌های لبنیاتی قبلا رشد بالایی را تجربه کرده‌اند و تنها نمادهای می‌توانند رشد کنند که عقب مانده‌اند.

درواقع در ۹ ماهه سال مالی ۱۴۰۳، گروه صنایع غذایی در بورس ایران عملکرد متفاوتی داشته است. برخی از شرکت‌های اصلی این گروه مانند کدال قجام رشد خوبی داشته اما نمادی مانند غمینو عملکرد‌های ضعیفی از خود نشان داده‌است.

برای نمونه قجام طی ۹ ماهه سال مالی منتهی به ۳۰ خرداد، درآمد فروشی به مبلغ ۳۵۸ میلیارد تومان کسب کرده که نسبت به سال گذشته ۱۰۸ درصد رشد داشته است. اما غمینو طی ۹ ماهه سال مالی درآمد فروشی به مبلغ ۹۸ میلیارد تومان کسب کرده که نسبت به سال گذشته ۹ درصد رشد داشته است.

دلار و تحلیل گروه‌های بورس

هفته اخیر بازار عملکرد خیلی خوبی نداشت. تقریبا اکثر فروشنده‌ها توانستند فروش خودشان را انجام بدهند و از بازار خارج شوند. همین باعث شد تقریبا کم‌کم تعداد نمادهای مثبت از منفی بیشتر شود و علی‌رغم مثبت و منفی‌های میانه‌ی بازار، تقریبا این برگشت حفظ شد. ارزش معاملات در میانه هفته افزایش پیدا کرد و به ۱۳ همت رسید.

بسیاری از معامله‌گران به متغیرهای بنیادی توجه نمی‌کنند و بیشتر براساس جو تابلو تصمیم می‌گیرند. به همین دلیل بعد از انتشار گزارش خوب برخی نمادها که تحلیل‌گران انتظارش را داشتند تازه به فکر خرید می‌افتند. شرکت‌هایی که گزارش خوب پاییز منتشر می‌کنند، صف خرید می‌شوند و معامله‌گران روزانه تازه به سراغ آن‌ها می‌آیند. این نشان‌دهنده اهمیت تحلیل‌های بنیادی در تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاری است.

از طرف دیگر دلار فعلا در سطح ۸۱ هزار تومان است و قصد کاهش ندارد. به نظر می‌رسد دارندگان دلار قصد ندارند شروع بهمن را با نرخی کمتر از ۸۰ هزار تومان تجربه کنند. صندوق‌های طلا نیز کمی وضعیت معاملاتی بهتری را در یک هفته‌ی گذشته تجربه کرده‌اند.

دلار و طلا به عنوان دارایی تورمی نقدشونده بیشترین مقبولیت را در شرایطی دارند که هم تورم بالاست و هم نرخ بهره. به نظر می‌رسد بعد از نشستن ترامپ کماکان این دارایی‌ها جزو دارایی‌های محبوب سرمایه‌گذاران خواهند بود. نوسانات قیمت دلار و طلا همچنان می‌تواند بر تصمیمات سرمایه‌گذاری تأثیرگذار باشد و باید به دقت پیگیری شود.

 

modir

Recent Posts

حضور ۵۰ هزار نفر در مراسم اعتکاف امسال

آنچه در مراسم اعتکاف امسال بیش از هر امر دیگری مورد توجه قرار گرفت آمار…

4 ساعت ago

جزئیات انتخابات شورای شهر

به گزارش سرمایه فردا، انتخابات شورای شهر در دوره بعدی با تغییراتی از نظر زمان…

5 ساعت ago

حاشیه‌های صنعت پتروشیمی ایران

به گزارش سرمایه فردا، صنعت پتروشیمی ایران در سالهای اخیر در انتصابات با حاشیه‌های زیادی…

8 ساعت ago

شرایط تحقق رشد اقتصادی بدون افزایش نقدینگی

در این مقاله، راهکارها و مزایای رشد اقتصادی بدون افزایش نقدینگی را بررسی کرده و…

19 ساعت ago

بررسی جامع اقتصادی و انرژی ایران و جهان

در این گزارش به چالش‌های یارانه‌های انرژی در ایران تا تحولات جمعیتی و مصرف انرژی…

22 ساعت ago

کاهش قیمت برق در چین: تاثیر بر قیمت برق در جهان

کاهش قیمت برق در چین به منظور حمایت از صنایع داخلی، ممکن است تأثیرات گسترده‌ای…

23 ساعت ago