هدف ترکیه از حمایت تحریر الشام

هدف ترکیه از حمایت تحریر الشام

هدف ترکیه از حمایت تحریر الشام تصاحب مناطق شمالی سوری و عراق است. از نظر تاریخی این مناطق را جزو عثمانی می‌داند و حتی درباره آن اردوغان موضع دارد.

به گزارش سرمایه فردا، خبرگزاری فرانسه اعلام‌ کرد شبه نظامیان هیئت تحریر الشام، وابسته به القاعده که هم‌ اکنون‌ حلب دومین‌ شهر بزرگ‌ سوریه را در اختیار دارد، با فرماندهی مرکزی سازمان اطلاعات ملی ترکیه هدایت شده و از آن دستور می گیرند. البته جدای از خبرها، جبهه النصرت تاکنون با ترکیه فقط مرز مشترک داشته و این تجهیزات پهبادی متعلق به ترکیه است.

چگونه در جغرافیای بسته استقرار چندین ساله تحریرالشام، که تنها دسترسی به ترکیه وجود دارد و دقیقا به آن محدود می شود، کشور و ملت دیگری می تواند دخیل باشد؟ در میان‌ کشته شدگان‌ تحریرالشام چند هزار و احتمالا بیشترین کشته متعلق به اویغورها, ترکمانان و… وجود دارد.‌ به اغلب احتمال، طی روزهای آتی با احتمال شدت گرفتن جنگ‌، خواهید دید که نیروی هوایی ترکیه مستقیم درگیر خواهند شد.

هدف تحریرالشام تسلط بر سوریه

ترکیه به بهانه مهار کردهای شمال سوریه به دنبال تشکیلات جهادی و مشابه گروههای مقاومت ایران شد.حالا با تشکیل یک گروه مستقل به نام ارتش وطن در کنار تحریرالشام به دنبال عزل بشار اسد و سرکوب کرده‌است. تمام دنیا نگران رفتار گروههای جهادی تحت حمایت ترکیه هستند. آنها با رگه‌هایی از داعش و طالبان برای امنیت جهانی خطرناک هستند. این مسأله باعث شده که اسرائیل نیز در دو راهی قرار بگیرد که آیا از حذف بشار اسد حمایت کند یا خیر. حتی اسرائیل در روزهای اخیر یک پایگاه نظامی در شمال دمشق را بمباران کرد تا دست گروههای تروریستی تحریرالشام به آنها نرسید.

در حال حاضر حشدالشعبی عراق با فتوای آیت‌الله سیستانی وارد سوریه شده و گروههای مقاومت از فاطمیون و کتائب نیز در حال مبارزه با تروریستهای تحت حمایت ترکیه هستند. این گروه که مقرشان در ادلب قرار دارد به طور کامل حلی را در اختیار گرفته‌اند و د حال پیشروی به سمت شهر حما هستند.

کردها به دنبال حفظ قلمرو دیرینه

در روزهای اخیر گروه کردها ضربات سنگینی را به تحریرالشام وارد کرده است اما در کنار تحریرالشام گروه نجات وطن که توسط ترکیه ایجاد شده‌اند با کردهای سوریه درگیر شدند.

ترکیه رویای عثمانی در سر دارد و آرزوی نفوذ در شمال عراق و سوریه را دارد. اما از آنجایی که مناطق تحت نفوذ کردها در سال‌های اخیر از نظر نظامی ساختار منظمی پیدا کرده‌اند و آمریکا نیز آنها حمایت می کند. بنابراین تنها سناریویی که پیشروی تحریرالشام است موقعیت خود را در حلب حفظ کند. اما از آنجایی که پیش از این ده هزار نیروی حزب‌الله در آنجا مستقر بوده‌اند عملا حفظ این منطقه برای آنها سخت خواهد بود. از طرف دیگر ترکیه هم نمی‌تواند به صورت مستمر نیروهای خود را وارد این منطقه کند و این موضوع احتمال جنگ را بالا می‌برد.

بنابراین به نظر می‌رسد که سرنوشت این منطقه بسیار پیچیده شود. حالا باید دید که سناریو ایران و روسیه برای تجاوز ترکیه چیست؟ چراکه ترکیه به دلیل پیمان همکاری با ناتو و همکاری نزدیک با اسرائیل جزو بزرگترین تهدیدهای منطقه محسوب می‌شود.

واکنش کشورهای منطقه به تحریرالشام 

قطعا کشورهای منطقه نیز از گروه جهادی تحریرالشام تحت حمایت ترکیه آسیب می‌بینند به همین دلیل به زودی واکنش نشان خواهند داد. چندی پیش نشریه فارن پالیسی در آشکار کردن‌ راز چرخش ۱۸۰‌درجه ای مثبت ولیعهد سعودی در برابر ایران را درست قلمداد کرد. چنان که در جریان اجلاس سران کشورهای اسلامی، وی از جامعه جهانی یا در واقع ایالات متحده در خواست کرد که اسرائیل را وادار سازد به حاکمیت کشور دوست، جمهوری اسلامی ایران احترام گذاشته و از هر گونه تعرض و تجاوز به قلمرو تحت حاکمیت ایران پرهیز کند.

بن‌سلمان در گردهمایی ۲۱ نوامبر سران ضمن محکوم‌ کردن اقدامات ارتش اسراییل در نوار غزه و نسل کشی خواندن آن‌، خواهان احترام به حاکمیت ایران شد. دلیل تغییر رویکرد بن سلمان نسبت گذشته چیست؟‌! در حالی که هنوز تهدیدهای تند عربستان نسب به ایران از یادمان نرفته است. به طور قطع حاکم جوان عربستان فهمیده بدون حمایت ایران منطقه میتواند با ریسک های زیاد مواجه شود. به همین دلیل ترجیح می هد ساختار نظامی قبلی بافی بماند تا اینکه گروهی جهادی به کشورهای عربی نفوذ کند.

خطر جنگ در سوریه برای کشورهای منطقه 

فارن‌پالیسی رویکرد اخیر بن سلمان‌ مبنی بر احترام‌ به حاکمیت ایران را واقعی دانسته و دلیل آن را تضمین ثبات درونی کشورش (عربستان) می داند. بدین ترتیب که از این طریق‌ با دور کردن بحران و احتمال گسترش منطقه ای آن، از کلان پروژه های نزدیک به تریلیون دلاری توسعه زیربنایی اخیر کشورش پاسداری کرده است. درواقع بن سلمان قصد دارد خلیج فارس را از میدان‌ تنش، تهدید، مشاجره و جنگ دور سازد.

از دیدگاه مراکز مطالعات سعودی، طرح و برنامه درازمدت اسرائیل و ترکیه دور کردن جنگ‌ از پیرامون خود و کشاندن آن به جغرافیاهای دیگر مانند سوریه، فضاهای پیرامونی ایران، از جمله خلیج فارس است. به گمانم بن سلمان در اتخاذ چنین رویکردی صادق بوده و منافع ملی کشورش را مدنظر قرار می دهد. بنابراین اذامه جنگ در سوریه می‌تواند تهدیدی علیه کشورهای عربی نیز باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *