گیلان متفاوت در اقتصاد کشاورزی

گیلان متفاوت در اقتصاد کشاورزی

در استان گیلان فقط کل شالیزاری به صورت سنتی غرقابی میشوند، بدون اینکه مدیریت بر روی پرورش ماکیان و ماهی برنامه ریزی داشته باشد 

به گزارش سرمایه فردا، آب گوهر گیتی و نشانه آبادانی و ممد حیات است. اما استمرار کشاورزی در جلگه ۴۶۵ هزار هکتاری استان پر باران گیلان نشان از تفاوت در اقتصاد کشاورزی دارد. این استان با حدود ۱۰۰۰ میلی متر بارندگی، ضریب کشت در اراضی شالیکاری ۲۳۰ هزار هکتاری در حدود ۰،۴ درصد است. ضریب کشت شاخص بهره برداری از زمین در یک سال زراعی است و از تعداد روزهای تحت کشت بدست می آید.

شالیکاران گیلانی ««بجز ماه های فروردین ماه تا مرداد ماه»» در سایر فصول سال زراعی هیچ نوع بهره برداری های دیگری از اراضی شالیکاری ندارند.

استاندار جدید استان گیلان در آغاز به کار سرشماری کشاورزی گفت: رتبه کشاورزی و اشتغال گیلان مناسب نیست. وی با اشاره به ظرفیت ۱۴ میلیارد مترمکعبی آب‌ تجدیدپذیر گیلان رتبه نهم را نامناسب دانست. که طبعا در این مورد می توان گفت واقعا با چنان ضریب کشتی مناسب نیست.

استاندار گیلان باید بتواند بر روی ظرفیت آب تجدید پذیر استان به عنوان پیشران اندیشه کند، زیرا در سایر فصول غیر زراعی اراضی شالیزاری در وضعیت آیش مدیریت می شود. استاندار می تواند از کشاورزان و سازمان جهاد کشاورزی بخواهد، کل شالیزاری استان گیلان را غرقاب مدیریت و بر روی پرورش ماکیان و ماهی برنامه ریزی نمایند.

استحصال آب در سطوح ۸۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری تجهیز و نوسازی شده و ۲۱۴۱ آب بندان جهت فروش آب به سایر کشاورزان خارج از منطقه اندیشه نمایند.

کشاورزی سنتی در گیلان

اصرار بر کشت و کار کشاورزی سنتی در گیلان به این دلیل غلط است که کشاورزی معیشتی می ماند و فرایند حفظ کاربری پرهزینه و امکان پذیر نیست. به دلیل معیشتی بودن و اقتصادی نبودن در استمرار فعالیت و حفظ کاربری اراضی بشدت آسیب پذیر است. بر عکس اگر کشاورزی دانش بنیان و طرح محور و اقتصادی راه اندازی شود، به سبب عملکرد بالا در واحد سطح دانش بنیان بر روی اصلاح روش و شیوه می تواند مدیریت را ارتقا دهد. به نحوی که حتی فرایند افراز و تفکیک هم حریف حفظ کاربری نشود.

رئیس جمهور نیز در همین روزها با صدور حکمی آقای عبدالکریم حسین‌زاده را به سمت معاون رئیس جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور منصوب نمود. از وی خواست در راستای بهبود شرایط زندگی روستاییان و ارتقای شاخص‌های توسعه روستایی در تحقق اقتصاد مقاومتی پیگیری و نظارت لازم را به عمل آورد.

همچنین به موجب ماده ۵۱ قانون برنامه پنجساله هفتم در وزارت جهاد کشاورزی نیز باید سازمان پیشرفت و آبادانی روستاها و امور عشایری تشکیل شود. معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز با صدور حکمی، آقای «فرخ مسجدی» را به‌عنوان «نماینده ویژه رئیس سازمان در حفظ و احیای جنگل‌های زاگرس» منصوب کردند.

چه عواملی الگوی کشت شمال را تهدید می کند 

این تغییر رویکرد و ارتقا جایگاه ها در دولت چهاردهم و در اجرای برنامه پنجساله پیشرفت، طبعا انتظارات مردم را بسیار بالا برد. آیا با چنین وضعیتی کشاورزی معیشتی به سمت کشاورزی اقتصادی سوق می یابد. توسعه روستایی رقم می خورد و به پیشرانی برای رفع تهدید پدیده شوم مهاجرت و حل مسئله مسکن تبدیل می شود ؟

دپوی سیب «به نظر می رسد خبر قابل تایید نیست» روی دست مانده باغداران، محصول تولیدِ حاصل از نظام بهره برداری سنتی موسوم به کشاورزی معیشتی در این روزهای استان آذربایجان غربی، گسترش سطح کشت و کار دور از الگوی کشت را به چالش کشیده است. در رابطه با خشکیدن دریاچه ارومیه – فرونشست زمین و دیگر تهدیدات فاقد توجیه اقتصادی است،

اگر کشاورزی کماکان معیشتی بماند و متحول نشود، تنش کم آبی استمرار کشاورزی در استان های کم بارش را به مصرف کمتر از حقابه تهدید می کند. بارش ها در استان پر بارشی چون گیلان ضریب کشت را تنزل می دهد و برای کشاورزی سنتی و معیشتی به نوعی مانع و محدودیت خواهد بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *