نقش مسرور در عملکرد مناطق آزاد

نقش مسرور در عملکرد مناطق آزاد

رضا مسرور قرار در حالی به مناطق آزاد آمده که در چند سال گذشته به دلیل تغییر ساختاری و مدیران کم تجربه عملکرد مناطق آزاد آسیب را دیده است.

به گزارش سرمایه فردا، رضا مسرور به عنوان دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی انتخاب شده که در سه منطقه آزاد انزلی،کیش و ماکو سابقه فعالیت دارد. با توجه به اینکه این مناطق کارکردهای متفاوتی مانند ترانزیت ،تولیدی-صنعتی، گردشگری و… داشته‌اند مسرور می‌تواند در سیاستگذاری و عملکرد مناطق آزاد نقش موثری ایفا کند و کاستی های برنامه‌های قبلی را از بین ببرد.
مناطق آزاد در ایران به عنوان الگوهای همکاری منطقه ای و در بستری برای جهانی شدن اقتصاد و روابط بین الملل تشکیل شده‌است. اما تاکنون عملکرد مناطق آزاد نتوانسته دستیابی به این اهداف را نشان دهد. به همین دلیل دبیر جدید شورای عالی مناطق آزاد باید رسالت مناطق آزاد را تقویت کند تا از این طریق بتواند خلا سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد را پر کند.
تحویل دبیرخانه شورایعالی به وزارت اقتصاد یکی دیگر از پاشنه آشیل های چارتی است و تبعات آن ضعف چانه زنی مناطق آزاد برای دریافت بودجه یا مجوزهای خاص از دولت است. علاوه بر عدم سرمایه گذاری دولت در ایجاد زیرساخت ها، این تغییر ساختاری منجر به حضور مدیران نامرتبط است که عمدتا از بدنه دولت به مناطق آزاد تحمیل می شود این اتفاق طی سه سال گذشته باعث تضعیف عملکرد در مناطق آزاد خواهد شد.
همچنین در سال‌های اخیر عدم اجرای مبانی حقوقی مناطق آزاد یعنی قانون چگونگی اداره مناطق باعث شده مزیت‌های مناطق آزاد به حداقل برسد. در شرایط کنونی کمرنگ شدن ماده ۱۱ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و ماده ۶۵ قانون احکام دائمی توسعه منجر شده اقتصاد مناطق آزاد تضعیف شوند. درواقع خدشه در معافیت مالیاتی مناطق آزاد، اجرای موازی مقررات گمرک در مبادی ورودی و خروجی مناطق و… در سالهای اخیر منجر شده که سرمایه‌گذاری جدید در مناطق آزاد با چالش جدی مواجه شود.

تاثیر اصلاح قانون در عملکرد مناطق آزاد

بنابراین مسرور با اصلاح برخی مفاد قانون به منظور جلب سرمایه گذاران داخلی براساس اصل ایجاد ارزش افزوده و مزیت رقابتی عملکرد مناطق آزاد را بهبود ببخشد. همچنین با مناطق آزاد کشورهای همسایه روابط تجاری مثبتی برقرار کند. همچنین بسترسازی برای حضور حداقل یک نماینده از تشکل های صنفی این مناطق در هیأت مدیره های هر منطقه کمک خواهد کرد که صدای کارآفرینان راحت‌تر به گوش مدیران و تصمیم گیران برسد.
از طرف دیگر هنوز مناطق آزادنسل جدید، هنوز عملیاتی نشده اند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که الگوی مناطق آزاد در ایران چندان موفق نبوده است. به همین دلیل باید اصلاح جدیدی در سیاستگذاری ها به وجود آید تا مناطق آزاد جدید از پویایی لازم برخوردار شوند. هفت منطقه آزاد جدید ظرف سه سال گذشته اندرخم یک کوچه بوده‌اند. این موضوع حکایت از عدم کارایی قوانین و مقررات مناطق آزاد برای ایجاد مناطقی موثر و بیشرو در اقتصاد است.
بنابراین در مقطع کنونی که مناطق آزاد و تجاری ایران بیشترین فاصله را با رسالت خود برای توسعه اقتصاد صادرات محور داشته اند نیازمند مدیری در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد داشت که بیشترین آشنایی را با ظرفیت‌های مناطق آزاد کشور داشته باشد. از طرف دیگر فعالیت اقتصادی در سابقه کاری خود داشته باشد که راحتتر دغدغه کارآفرینان و سرمایه‌گذاران مناطق آزاد را بداند. مسرور در مقطع کنونی همان مدیر مورد نیاز مناطق آزاد است که میتواند آنها را دوباره وارد ریل اصلی خود یعنی تولید، صادرات، ترانزیت و گردشگری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *