پیش‌بینی قیمت دلار در ۱۴۰۴

پیش‌بینی قیمت دلار در ۱۴۰۴

طبق گزارشی که ۴ سال پیش از اقتصاد ایران انجام شده پیش‌بینی قیمت دلار در سال‌های مختلف آن محقق شد. در این گزارش نرخ سال اعلامی ۱۴۰۴ بررسی می‌شود.

به گزارش سرمایه فردا، پیش‌بینی مهمترین فاکتور برای برنامه‌ریزی اقتصادی است. در ۷ سال گذشته که فشارهای اقتصادی علیه ایران ادامه داشته است. بسیاری از مسئولان وعده کاهش فشارها در نتیجه ادامه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را داده‌اند. اما در عمل اینگونه نشده است. حتی بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقد بوده‌اند که روند افزایش قیمت ارز در یک مقطع زمانی کند و سپس ثابت خواهد ماند. اما در مدت هفت سال گذشته ما شاهد رشد فزآینده قیمت ارز بوده‌ایم دوره ثبات ارزی نداشته ایم. گزارشی با عنوان برنامه‌ریزی مالی چهار سال پیش برای پیش بینی قیمت دلار با دو سناریو انجام شد.

پیش‌بینی قیمت دلار
طبق این گزارش قیمت دلار در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۵ هزار تومان، سال ۱۴۰۲ حدود ۴۶ هزار تومان خواهد بود. همچنین پیش‌بینی قیمت دلار برای سال ۱۴۰۳ را ۷۰ هزار تومان تعیین کرده بود. در دو مقطع تنش‌های سیاسی قیمت دلار به ۷۰ هزار تومان رسید. البته بار دوم بعد از فروکش کردن تنش‌ها همچنان قیمت دلار در همان نرخ باقیمانده است.

پیش‌بینی قیمت دلار در ۱۴۰۴ با سناریو تحریم‌ها

طبق این گزارش پیش‌بینی قیمت دلار در ۱۴۰۴ با سناریو تحریم‌ها حدود ۱۰۰ هزار تومان خواهد بود. در سال ۴ سال پیش که این پژوهش انجام شده برآورد کرده بود که اگر تحریم‌ها رفع شود قیمت دلار در سال ۱۴۰۴ حدود ۳۵ هزار تومان خواهد بود. این پیش‌بینی قیمت دلار در زمانی صدق پیدا میکرد که تحریم‌ها همان زمان رفع می‌شد. به همین دلیل اگر در مقطع کنونی تحریمی هم نباشد قیمت دلار کمتر از ۵۵ هزار تومان نخواهد شد. چراکه قیمت دلار نیمایی به حدود ۵۲ هزار تومان رسیده است.
البته نباید نادیده گرفت که عوامل مختلفی میتواند نتیجه یک تحقیق را نادرست کند. برای نمونه طبق این کار پژوهشی تورم در سال ۱۴۰۳ باید حدود ۵۳ درصد باشد. اما مرکز آمار ایران نرخ تورم را ۳۵ درصد اعلام کرده‌است. البته حرف و حدیث های زیادی درباره نرخ تورمی که دولت اعلام می کند وجود دارد. با این حال نمی‌تواند این میزان اختلاف وجود داشته باشد. به همین دلیل میتوان ادعا کرد دولت در کنترل تورم تا حدودی موفق تر عمل کرد.

عوامل موثر در پیش‌بینی اقتصاد

شاید مهمترین دلیل آن جنگ روسیه و موفقیت ایران در فروش بیشتر نفت بوده که منجر شده دولت درآمد بیشتری کسب کند و با کسری بودجه کمتر مواجه شود. باوجود این افزایش درآمد دولت خیلی نتوانسته در مدیریت بازار ارزی موفق عمل کند. به همین دلیل باید در اتکا به نتایج پژوهش ها همواره توجه داشت که در پیش‌بینی آینده چند فاکتور ملاک قرار می‌گیرد. تغییر هر یک از عوامل اثرگذار می‌تواند نتیجه را تغییر دهد.

بنابراین در گزارش پیش‌بینی قیمت دلار در سال ۱۴۰۴ باید به عوامل سیاسی و درآمد ارزی کشور توجه کرد. اگر عوامل اثرگذار بر درآمد ارزی تغییر نکند پس احتمالا قیمت ارز به این نرخ خواهد رسید. هرچند احتمال رسیدن به این نرخ ممکن است در ابتدای سال اتفاق نیفتد. بااین حال در پایان سال این تارگت فعال خواهد شد. مگر اینکه دولت سیاست تعامل و گفتگو با غرب را در پیش بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *