تغییر سرمایه گذاری نشاندهنده تمایل سرمایهگذاران به تکمیل پروژههای نیمه تمامی است که به نسبت روز هزینه ساختوساز تهران قیمت کمتری دارند.
به گزارش سرمایه فردا، براساس دادههای مرکز آمار ایران، در تابستان ۱۴۰۳ شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای تهران ( هزینه ساختوساز تهران) بر مبنای سال پایه ۱۳۹۰ به رقم ۲۷۹۱/۹ هزار میلیارد ریال رسیده است. این شاخص نشاندهنده هزینه کلی تمامی مصالح و خدمات مورد نیاز برای ساخت و ساز مسکونی است. تغییرات این شاخص در چهار فصل منتهی به تابستان ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۷/۹ درصد بوده است.
این تغییرات در هزینه ساختوساز تهران میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند تغییر قیمت مصالح ساختمانی، هزینههای کارگری، و سایر هزینههای مرتبط با ساخت و ساز باشد. هزینه هر متر آپارتمان در تهران برای مسکن ملی تا ۱۸ میلیون تومان است. اما برای سایر ساختوسازها بین ۳۰ میلیون تومان تا ۵۰ میلیون تومان به نسبت استفاده از مصالح لوکس تغییر میکند.
همچنین، در زمستان ۱۴۰۲ تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده توسط شهرداریهای کشور به ۵۲۴۴۳ فقره رسید که نسبت به زمستان سال قبل ۲۲ درصد افزایش داشته است. افزایش تعداد پروانهها میتواند نشاندهنده رونق فعالیتهای ساختمانی و تقاضای بیشتر برای ساخت و ساز باشد. از این تعداد، ۹۷/۵ درصد مربوط به احداث ساختمان و ۲/۵ درصد مربوط به افزایش بنا بوده است. این آمار نشان میدهد که بیشتر پروانهها برای پروژههای جدید صادر شده و مقدار کمی از آنها برای اضافه بنا بوده است.
علاوه بر این، در بهار ۱۴۰۳ سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمانهای جدید مناطق شهری به ۲۶۳۴/۲ هزار میلیارد ریال رسیده است. از این میزان سرمایه گذاری، ۲۹/۶ درصد به ساختمانهای شروع شده، ۵۸ درصد به ساختمانهای نیمه تمام و ۱۲/۴ درصد به ساختمانهای تکمیل شده اختصاص یافته است. این آمار نشاندهنده تقسیمبندی منابع سرمایهگذاری در مراحل مختلف ساخت و ساز است. بیشترین میزان سرمایهگذاری به ساختمانهای نیمه تمام اختصاص یافته است. تغییر سرمایه گذاری نشاندهنده تمایل سرمایهگذاران به تکمیل پروژههای نیمه تمامی است که به نسبت روز هزینه ساختوساز تهران قیمت کمتری دارند.
بر اساس آمار نرخ متوسط هر مترمربع مسکن در تهران به ۹۶ میلیون تومان رسیده است. این در حالیست که علیرغم رشد نرخ ریالی، نرخ دلاری این شاخص از ۱۵۶۰ دلار در شهریورماه به ۱۳۳۰ دلار در آذرماه رسیده است و عملا دلار مسکن را جا گذاشته است.
با توجه به شباهتهای تحرکات بازارها به سالهای ۹۶ و ۹۷ و حضور ترامپ، ممکن است این بار نیز شروع یک روند کاهش نرخ دلاری مسکن رقم بخورد.
سال ۲۰۲۴، بازار مسکن در ایران با چالشهای مختلفی مواجه شد. افزایش قیمتها، کمبود مالیاتها و تغییرات در سیاستهای مالی موجب شد تا بازار مسکن تحت فشار قرار بگیرد. همچنین، تغییرات در قوانین و مقررات مربوط به مسکن و ارائه خدمات مالی نیز تاثیر زیادی بر بازار داشت.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا