نقش رسانه در اطلاع رسانی به تولیدکنندگان از آییننامهها به دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها بستگی دارد و می تواند در بهبود فعالیت آنان موثر باشد.
چکیده
این تحقیق، از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی- همبستگی می باشد، جامعه آماری این تحقیق کلیه صنعتگران و فعالان در حوزه تولید با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری به تعداد ۳۸۸ نفر به دست آمد. تعداد ۴۵۰ پرسشنامه درباره نقش رسانه در بین اعضای نمونه آماری توزیع شد که ۳۸۸ پرسشنامه تکمیل و مسترد گردید. آزمون فرضیات با استفاده از نرم افزارspss انجام گرفت. در ابتدا برای بررسی نوع توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد. سپس برای آزمون فرضیه های تحقیق آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان، بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان، بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان، بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان، بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات، بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات، بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. بنابراین همه فرضیه های تحقیق تایید می گردد.
واژگان کلیدی: رسانه، تولیدکنندگان، آیین نامه های تولید
کلیات تحقیق
۱-۱- مقدمه
در اقتصاد دیجیتالی و عصر اطلاعات، به کار گیری فن آوریهایی مانند شبکه های رایانه ای و بالاخص اینترنت، در راستای انجام فعالیتهای تجاری و به ویژه خرید و فروش کالا و خدمات، گسترش روز افزونی پیدا کرده است. امروزه دنیا به سمت الکترونیکی شدن پیش می رود و روشهای سنتی رایج، کمتر از گذشته مورد توجه قرار می گیرند و به جای آن، برخی فرآیندها نظیر قوانین رقابت، روشهای تعیین استراتژی، روشهای یافتن منابع و اطلاعات تغییر یافته به وجود آمده است. حتی روابط با مشتری در عالم تجارت الکترونیک، شکل دیگری گرفته است و انتظار می رود در آینده، تجارت الکترونیک بخش اساسی تجارت را تشکیل دهد(حیدری و سعیدی، ۱۳۸۹). در این وضعیت، تمام کسب و کارها در حال تحول و کسب و کارهای جدید در حال تولد می باشند.
یکی از عوامل تحول و پیدایش کسب و کارها فناوری میباشد. فناوری ارتباطات و اطلاعات به عنوان یکی از فناوریهای نوین، سبب تغییرات شگرفی در دنیای کسب و کار شده است که از آن جمله میتوان به تحول و همسویی کسب و کار ها به سمت تجارت الکترونیک اشاره نمود(علمدار میبدی و دیگران، ۱۳۸۹).این تحقیق با هدف بررسی جایگاه رسانه در آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید انجام شده است. در فصل حاضر به بررسی کلیات پژوهش که شامل بیان مسأله، اهمیت و ضرورت پژوهش، اهداف، سوالات و فرضیات پژوهش و تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها است پرداختهایم.
رسانه در لغت به معنای وسیله رساندن یا وسیله ارتباط جمعی است. رسانه های جمعی از حیث لغوی، به معنای ابزارهایی هستند که از طریق آن ها می توان به افراد، نه به طور جداگانه، بلکه با جماعت کثیر یا توده ای از مردم به طور یکسان دسترسی پیدا کرد(عظیمی و دیگران، ۱۳۹۱). «رسانه» وسیلهای برای نقل و انتقال اطلاعات، ایدهها و افکار افراد یا جامعه است و یک واسطه عینی و عملی در فرآیند برقراری ارتباط به شمار میرود. رسانه دو نوع کارکرد آشکار و نهان دارد که کارکرد آشکار آن یعنی اینکه رسانه محل برخورد پیام و گیرنده پیام است. اما کارکرد پنهان رسانه یعنی برقرارکننده جریان ارتباط و پیام رسانی.
واژه تولید(Production ) در لغت به معانی استخراج، فرآورده، محصول، کار، عمل، نتیجه، ارائه و تولید آمده است (حییم سلیمان، ۱۳۸۶) و در اقتصاد، خلق مطلوبیت از طریق فعالیت انسانی است. همچنین تولید از نظر علم اقتصاد، دربردارنده خلق اشیا توسط انسان نیز خواهد بود، اما شامل دیگر فعالیتهای خدماتی همچون حفاظت و نگهداری، پاکیزهسازی و… نیز میشود( مریدی سیاوش و نوروزی علیرضا، ۱۳۷۳).
در یک تعریف کلیتر، تولید عبارت است از هرگونه فعالیت و کار (صرف انرژی) که عنصر یا عناصری از طبیعت را به مصرف انسان نزدیک کند. برای مثال کشت گندم که از یک دانه گندم چندین دهدانه بهوجود میآورد؛ یعنی خاک را به مصرف نزدیک میسازد) توانایی فرد حسن، ۱۳۸۵).
حال از آنجایی که مباحث تولید، بخشهای عمدهای از علم اقتصاد را تشکیل میدهد و میزان تولیدات و ارزش اقتصادی آن یکی از مهمترین ابزار اندازهگیری موفقیتهای اقتصادی کشورهاست، ارزیابی آگاهی صنعتگران از آییننامههای تولید در دستیابی به اهداف توسعهای موثر است.
بهنظر ژان باتیست سی Jean Baptiste Say) ۱۷۶۷-۱۸۳۲) هر کالایی هنگامی تولید تلقی میشود که ارزش آن برای مصرفکننده مساوی هزینههای تولید باشد و تولیدکنندهای که کالایی را تولید کند و قادر به فروش آن نباشد، در حقیقت چیزی تولید نکرده است ( هوفمان یورگین، ۱۳۶۷).
و آییننامههای تولید- به بخشنامههایی که از سوی هیات وزیران،وزارتخانهها و سازمانهای دولتی در بخش تولید صادر میشود، آییننامه اطلاق میشود. این آییننامهها با هدف تسهیل در اجرا و تشریح قوانین از سوی سازمانهای مربوطه صادر و اجرای آن از سوی زیرمجموعهها الزامی است (ویکیپدیا).
تغییرات قوانین و مقررات حوزه تولید ایران در کوتاه مدت اتفاق میافتد و در این تغییر و تحولات، بخشی از آییننامهها ارتباط مستقیمی با فعالیت و سرمایهگذاری صنعتگران دارند که بیاطلاعی از آنها در زمان سرمایهگذاری یا در میانه فعالیت، صنعتگر را در بازگشت سرمایهها و همچنین توسعه تولید با مشکلاتی مواجه کرده و بر فعالیت آنها اثرگذار است، حتی در برخی مواقع این بی اطلاعی منجر به کاهش تولید و ضرر صنعتگر می شود. از این رو نقش رسانهها در آگاهیبخشی، صنعتگران از آییننامههای مرتبط با تولید میتواند بخشی از خلا را از بین ببرد.
همچنین با ترسیم دورنمایی از سرمایهگذاری صنعتی، زمینه جذب سرمایههای جدید فراهم خواهد شد. بنابراین نه تنها علاقمندی صنعتگران به عنوان بخشی از این پژوهش باید مورد بحث و بررسی قرار گیرد، بلکه باید اهتمام رسانهها به اطلاعرسانی دقیق و به موقع آییننامهها، به عنوان یکی از چالشهای این بخش مورد بررسی قرار گیرد. لذا در این پژوهش به دنبال این هستیم که ببینیم که جایگاه رسانه به چه میزان در آگاهی تولیدکنندگان از آیین نامه های مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید مؤثر است؟
رسانه ها مهمترین و موثرترین ابزار انتقال اطلاعات و آگاهی ها در تحقق فرآیند ارتباطات هستند. امروزه به مدد تکنولوژی جدید و رشد ابزارهای انتقال اطلاعات و مبادله افکار و عقاید از طریق مطبوعات، رادیو و تلویزیون ساختار رسانه های سنتی برهم خورده و جهان ارتباطات وارد مرحله جدیدی از حیات خود شده است(سید محسنی، ۱۳۸۹). در این عرصه، رسانه ملی می تواند با تمرکز روی تولید ملی، آن را به موضوع در خور توجه و اغماض ناپذیر تبدیل کند. از این رو، این توانایی و ظرفیت در رسانه وجود دارد که با تمرکز روی نوعی ارزش و اهمیت بخشیدن به آن می تواند توجه مردم را به سوی آن جلب کند و با تأکید بر اهمیت، آثار و پی آمدهای آن، افراد جامعه را به سمت پذیرفتن آن تشویق کند.
مردم نیز این ارزش های ایجاد شده را می پذیرند و آنها در جامعه به فرهنگ، تبدیل می گردد و سبب شکوفایی داخلی می شود. مروزه رسانه ها در عصر ارتباطات و اطلاعات، یکی از مهم ترین ابزارهای دسترسی به اطلاعات تلقی می شوند. رشد چشم گیر انواع رسانه های جمعی در چند دهه اخیر و افزایش نقش اجتماعی آنها سبب شده است که از ابعاد مختلفی، مطالعه و تحقیق قرار شوند. رسانه می تواند سهم بخش های مختلف تولید (صنعت و کشاورزی و خدمات) و اثر هر یک را در روند توسعه به جامعه نشان دهد تا عوامل تولید به درستی در این بخش ها توزیع شود و بهترین استفاده ممکن از آنها به عمل آید. رسانه های همگانی در کمک به توسعه ملی به تنوع کالاهای تولیدی می افزایند، نوآوری را تشویق می کنند، بازگشت سرمایه را تسریع می کنند، روش های اقتصادی بهتری را جایگزین روش هایی می کنند که کمتر جنبه اقتصادی دارند و تولید و مصرف را به هم نزدیک می کنند و به تولید انبوه که نتیجه آن، کمک به اقتصاد ملی است، یاری می رسانند و با رواج شیوه درست تولید و توزیع کالاهای اساسی و تشویق مردم به استفاده صحیح از آنها، نقش بزرگی را در خدمت به توسعه ایفا خواهند کرد. بنابراین، رسانه ها می توانند با دادن اطلاعات غلط و پیام های فریبنده بر نحوه مصرف مصرف کنندگان اثر بگذارند و عناصر غیرضروری زندگی را اشاعه دهند. از سوی دیگر، رسانه با دادن اطلاعات درست و لازم به حجم معلومات و تعلیم و تربیت مردم بیفزایند و به فرهنگ و پیشرفت سطح زندگی آنان کمک کنند(محمدی متکازینی، ۱۳۹۱). با توجه به نقش تلویزیون به عنوان رسانه ای جمعی و نهادی اجتماعی با شعاع عمل گسترده و طیف وسیع مخاطبان آن و با عنایت به ویژگی های این رسانه که حامل پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم و مطلوب و نامطلوب بر افراد و فرهنگ جامعه است و نیز با توجه به اینکه میان فرهنگ و تلویزیون نوعی رابطه و تعامل وجود دارد. این امر مسئولیت برنامه ریزان، سیاستگذاران و برنامه سازان را، بویژه در جامعه ما سنگین تر می کند و در نتیجه ضرورت تفکر، تعمق و تأمل نسبت به هر نوع فعالیت و تصمیم گیری بر اساس اطلاعات اهمیت بیشتری می یابد.
اطلاعات حاصل از پژوهش های کاربردی باید بر همه عناصر و عوامل مؤثر در فرایند تولید پیام و حیطه آنها اثر بگذارد و ضمن بهره گیری مطلوب و بهینه از امکانات مادی، فنی و انسانی، پیام هایی متناسب با ارزش های فرهنگی جامعه ارائه دهد. این موضوع بویژه با افزایش میزان و حجم تولید و پخش برنامه های تلویزیونی در شرایط امروز اهمیت خاصی می یابد. محقق به دنبال آن است تا به بررسی جایگاه رسانه به چه میزان در آگاهی تولیدکنندگان از آیین نامه های مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید استان تهران بپردازد.
۱-۴- اهداف تحقیق
بررسی جایگاه رسانه بر آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان صنعت و تولید
ارزیابی میزان دسترسی فعالان حوزه صنعت و تولید به انواع مختلف رسانه.
ارزیابی نقش آگاهی فعالان حوزه صنعت و تولید در توسعه و رفع موانع فعالیتهای صنعتی.
۱-بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
۲-بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد.
۳-بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
۴-بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
۵-بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
۶-بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
۷-بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
داده های مرتبط با متغیرهای تحقیق در بهمن و اسفند ۱۳۹۴ جمع آوری شده اند.
قلمرو مکانی تحقیق حاضر، شرکت های تولیدی در استان تهران درنظر گرفته شده است.
بررسی جایگاه رسانه در آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید به عنوان قلمرو موضوعی تحقیق حاضر درنظر گرفته شده اند.
جامعه گروه یا طبقه ای از افراد، اشیاء، متغیرها، مفاهیم یا پدیده ها است که حداقل در یک ویژگی، مشترک باشند. معمولا در هر پژوهش، جامعه آماری، جامعهای است که پژوهشگر مایل است درباره صفات متغیر واحدهای آن به تحقیق و مطالعه بپردازد ( پرهیزگار و آقاجانی افروزی، ۱۳۹۱: ۲۴۷). جامعه آماری این تحقیق شامل ۴۰۰۰ هزار تولیدکننده در استان تهران در نظر گرفته شده است.
گروه نمونه، مجموعه کوچکی از جامعه آماری است مشتمل بر برخی از اعضاء که از جامعه آماری انتخاب شده اند. در واقع گروه نمونه یک مجموعه فرعی از جامعه آماری است که با مطالعه آن محقق قادر است نتیجه را به کل جامعه آماری تعمیم دهد. نمونه گیری فرایند انتخاب تعداد کافی از میان اعضای جامعه آماری است. به طوری که با مطالعه گروه نمونه و فهمیدن خصوصیات و ویژگی های آزمودنی های گروه نمونه قادرخواهیم بود این خصوصیات یا ویژگی ها را به اعضاء جامعه آماری تعمیم دهیم (سکاران،۱۳۹۰: ۲۹۶). تعداد نمونه برای جامعه آمار ۴۰۰۰ نفری طبق فرمول کوکران ۳۴۷ نفر است. در این پژوهش به دلیل اینکه همه اعضای جامعه آماری از اهمیت یکسانی برخوردار هستند از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده می شود.
رســانه ها فراگیرترین نهاد تولید، بازتولید و توزیع معرفت و آگاهی در جهان جدیدند، میتوان محتوای آنها را منبع معنی قدرتمندی درباره جهان اجتماعی دانســت.(مهدیزاده، ۱۳۸۷)
آییننامههای تولید- به بخشنامههایی که از سوی هیات وزیران،وزارتخانهها و سازمانهای دولتی در بخش تولید صادر میشود، آییننامه اطلاق میشود. این آییننامهها با هدف تسهیل در اجرا و تشریح قوانین از سوی سازمانهای مربوطه صادر و اجرای آن از سوی زیرمجموعهها الزامی است (ویکیپدیا).
۲-۱-مقدمه
دنیای کنونی، دنیای ارتباطات و اطلاعات است. امروزه با پیشرفت ارتباطات، جوامع دستخوش تغییرات بسیار شده اند.امروزه رسانه ها در ۲ سطح فردی و اجتماعی در زندگی ما تأثیرات عمیق دارند . همه نهادهای اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی ، سیاسی و مذهبی هر کدام به نحوی از رسانه ها استفاده می کنند . رسانه های همگانی مانند تلویزیون و ماهواره در سطح جامعه جایگاهی را اشغال کرده اند که از آن جایگاه، بطور فزاینده چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی مطرح شده اند. رسانه ها بر شیوه های زندگی و سلایق عمومی در جامعه تاثیر می گذارند(خوشنویس، ۱۳۸۸).
رسانه ها نقش محوری در توسعه دانش، آگاهی و انتقال اطلاعات به بینندگان و شنوندگان دارند. رسانه های جمعی به خصوص تلویزیون، می تواند نقش موثری در بالا بردن آگاهی عموم مردم و گسترش مفهوم جدید ایفا کند(اسدی و رضایی سوفی، ۱۳۹۳). از سوی دیگر امروزه تولید هر کالایی در هر سطح و با هر کیفیتی اگر از طریق رسانه ها به مردم معرفی نشود ، موفقیتی نخواهد داشت . به همین دلیل در این تحقیق به بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق پیرامون این موضوع خواهیم پرداخت.
رسانه در لغت به معنای وسیله رساندن یا وسیله ارتباط جمعی است. رسانه های جمعی از حیث لغوی، به معنای ابزارهایی هستند که از طریق آن ها می توان به افراد، نه به طور جداگانه، بلکه با جماعت کثیر یا توده ای از مردم به طور یکسان دسترسی پیدا کرد(عظیمی و دیگران، ۱۳۹۱).
رسانه ها مهمترین و موثرترین ابزار انتقال اطلاعات و آگاهی ها در تحقق فرآیند ارتباطات هستند. در فرهنگ فارسی “عمید” مقابل کلمه “رسانه” آمده است:”هر وسیله که مطلب یا خبری را به اطلاع مردم برساند، مانند رادیو و تلویزیون و روزنامه”. امروزه به مدد تکنولوژی جدید و رشد ابزارهای انتقال اطلاعات و مبادله افکار و عقاید از طریق مطبوعات، رادیو و تلویزیون ساختار رسانه های سنتی برهم خورده و جهان ارتباطات وارد مرحله جدیدی از حیات خود شده است.
رسانه ها (رادیو، تلویزیون، مطبوعات، سینما و)… وسایل شگرفی هستند که مظهر ارتقای تکنولوژیک انسانند و پرتاب جوامع را به سوی آینده موجب شده اند. این مسایل در پیدایی عادات تازه، تکوین فرهنگ های جدید جهانی، تغییر در رفتار و خلق و خوی انسان ها و روش های زندگی و بالاخره کوچک شدن کره زمین و همسایگی ملل دوردست سهمی شگرف بر عهده گرفته اند. چنانکه برخی عصر حاضر را “عصر ارتباطات” خوانده و میزان پیوند یک جامعه را با افق شگرف تغییرات نوین و میزان تحرک آن در زمینه ارتباطات می دانند(سید محسنی، ۱۳۸۹).
از این لحاظ با توجه به نوع ارتباط، به دو گروه تقسیم می شوند:
الف) رسانه های شخصی
ب) رسانه های جمعی
از سوی دیگر، از نظر مفهومی رسانه ها به دو گروه تقسیم می شوند
وسایلی هستند که پیام را از پیام دهنده به تعداد محدودی پیام گیرنده مشخص منتقل می کنند. مانند: نامه، تلفن، فکس و …
در مراجع مختلف و مآخذ فارسی مختلف است. در فرهنگ روزنامه نگاری این واژه تحت عنوان اطالع رسانی به صورت همگانی و رسانه شناسی در اصطلاح کلی به معنای شناخت مجموعه ابزارها و روش هایی که برای ایجاد ارتباط با مخاطبان انبوه است(حبیبی، ۱۳۹۲).
رسانه های جمعی را می توان به پنج گروه کلی تقسیم کرد:
۲- رسانه های پخش مانند: تلویزیون، رادیو، سیستم صوتی و…
۵-۲- نشریات الکترونیک: که تنها تفاوت این نشریات با نشریه های چاپی، جنس عرضه آن ها است یعنی اگر محتوای یک نشریه چاپی عیناً از رادیو پخش شود نشریه الکترونیک است. گام های اولیه نشریه های الکترونیک با آنالوگ شروع شده و محتوا از قالب خط به الکترونیک تغییر کرد. به نظر می رسد، قانون مطبوعات بر این دسته از نشریات مصداق دارد
۵-۳-رسانه های دیجیتال: محتوای این رسانه ها از صفر و یک تشکیل می شود. یعنی متن به صورت صفر و یک بر روی اینترنت قرار می گیرد و با فرمت مختلفی چون html منتشر می شود و توسط browser فرد خوانده می شود
۵-۴-رسانه های سایبر: رسانه های سایبر از نظر جنس و فیزیک، همان جنس و فیزیک نشریه های دیجیتال را دارند. اما مانند نسخه های چاپی نیستند. به عنوان مثال: یک روزنامه تا زمانی که روی کاغذ است رسانه چاپی است، اگر آن را به صورت آنالوگ تبدیل کنیم نشریه الکترونیک داریم و اگر محتوای آن را به صفر و یک تبدیل کنیم وارد مقوله دیجیتال شده ایم.
اگر چیزهایی شبیه به لینک متن، تصویر یا ویژگی های دیگر متفاوت از نسخه های چاپی، به آن اضافه شود رسانه سایبر داریم. یک روزنامه وقتی با فرمت روی اینترنت قرار می گیرد، هیچ تفاوتی از نظر ماهیت با نسخه چاپی آن ندارد و قانون مطبوعات برآن صدق می کند. فقط نکته کوچکی وجود دارد و آن این است که وقتی روزنامه ای تبدیل به نشریه الکترونیک می شود دیگر تابع مکان خاصی نیست(حبیبی، ۱۳۹۲).
برخی از مهم ترین کارکردهای رسانه ها را می توان به شرح زیر بیان کرد: البته منظور ما از کارکرد، نقش، وظیفه، نیمی از امور است که بر عهده رسانه های جمعی گذاشته شده است و انتظار می رود، رسانه ها در تحقق آن عمل کنند.
۱-جامعه پذیر کردن: در گذشته فرایند جامعه پذیر کردن افراد از طریق خانواده، مدرسه، گروه همسالان و محیط های مرجع صورت می گرفت. امروزه رسانه های جمعی نیز عامل اجتماعی کردن افراد هستند. بدین معنا که به طور تدریجی و مستمر از بدو تولد تا بزرگسالی، ارزش ها و هنجارهای نظام فرهنگی را به اعضای جامعه منتقل می سازند و بدین ترتیب موجب هم نوائی فرد با جامعه اش می شوند.
۲-سرگرمی: رسانه های جمعی وسایلی ارزان، قابل دسترسی برای همگان و سهل الوصول هستند که می توانند بهترین وسیله سرگرمی افراد باشند. همه انسان ها نیازمندند ساعاتی از روز، دشواری های زندگی و کار را فراموش کنند و به طور موقت از واقعیت جدا شوند تا بتوانند با آمادگی بیش تر به کار و فعالیت بپردازند.
۳-نظارت: این کارکرد به نقش خبری و اطلاع رسانی رسانه های جمعی اشاره دارد. بر این اساس امکان نظارت بر محیط برای انسان بیش تر می شود. رسانه های اطلاعاتی را از سراسر جهان برای جهان برای ما گردآوری می کنند که ما نمی توانیم به آن ها دسترسی داشته باشیم.
۴-تفسیر: در این مرحله رسانه ها صرفاً به انتقال اطالعات نمی پردازند، بلکه ما را از معانی و اهمیت نهایی امور آگاهی می سازند
۵-پیوند: رسانه های جمعی می توانند افرادی را که هرگز یکدیگر را ندیده اند و ارتباط مستقیمی باهم نداشته اند و از نظر جغرافیایی از یکدیگر فاصله دارند، اما دارای منافع مشترکی هستند را به یکدیگر مرتبط سازند. از سوی دیگر این رسانه ها نقش مؤثری در تکوین هویت های فراملی و فروملی مانند هویت های مذهبی، قومی، ناحیه ای ایفا کرده و در شکل دهی به باورها و افکار جامعه به ویژه در ارتباط با ساختار و قدرت سیاسی حاکم کارکرد بی دلیلی دارند(حبیبی، ۱۳۹۲).
تبلیغات عبارت است از برون داد سازمان به صورت ارتباط غیر شخصی از طریق رسانه های مختلف به منظور آگاه سازی یا اقناع بخشی از مخاطبان عامه، به عنوان محیط سازمان(عاملی، ۱۳۸۲).
تبلیغات از نظر نحوه انتقال پیام به مخاطبان به دو دسته تبلیغات رسانه ای و غیررسانه ای تقسیم می گردند:
۱-تبلیغات رسانه ای: رسانه ها کانال هایی هستند که از طریق آنها پیام ها به مخاطبان می رسد؛ در این انتقال پیام، محتوا متاثر از وسیله ارتباطی است و فرستنده پیام باید پیام خود را ارسال کند. در ارسال پیام باید به جنبه های کیفی توجه شود و در واقع این مورد، عامل مهم معتبر بودن رسانه می باشد. هر چند مردم از نظر عاطفی به رسانه ای خاص وابسته هستند اما این وابستگی که خود شکلی از هواخواهی است، مبین نوع خاصی از محتوا نیست.
در مورد اثرگذاری رسانه تبلیغاتی مباحث بسیاری مطرح می باشد اما مفهوم تعامل و ظرفیت رسانه از مهمترین آنهاست. این دو مفهوم با گسترش نفوذ فناوری های نوین ارتباطی جایگاه برجسته تری پیدا نموده است به نوعی که مدل ساده ارتباطی( فرایند انتقال مستقیم و یک سویه اطلاعات از منبع به مخاطب)را به چالش کشیده است و امکان دریافت بازخورد و همچنین ظرفیت تحلیل بازخوردها مورد توجه قرار گرفته است. تبلیغات رسانه ای خود به گروههای مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
۲- تبلیغات غیررسانه ای: تبلیغات غیررسانه ای نوعی از تبلیغات است که هزینه آن به رسانه ها پرداخت نمی شود. به طور عمده هزینه های تبلیغات غیررسانه ای بر مواردی چون جایزه، بسته های تخفیفی، هدایا، با توجه به قوانین محلی صرف می شود که بودجه مجزایی از تبلیغات رسانه ای دارد. همچنین برای اطمینان بخشی از اثر این تبلیغات و افزایش سهم حاصله از بازار به طور مداوم عملکرد شرکت و میزان فروش آن با رقبا مقایسه می شود( فروزفر، ۱۳۸۶؛ حکیم آرا، ۱۳۸۳).
طی فرآیند رفتار مشتری مداری مدیریت اقناع رسانه اى، تبلیغاتِ شبکه هاى اینترنتى و ماهواره اى برای آنکه بتوانند مخاطبان را بسوی ماهیت و محتواى پیام جلب کنند از انواع جاذبه هاى مخصوص استفاده مى کنند. این جاذبه ها در جدول ۲-۱-آمده است.
ردیف | انواع جاذبه های مبلغین رسانه ای | |
۱ | جاذبه منطقی | با توجه به کاربرد اصلى تبلیغات تجارى ) کیفیت/ صرفه جویی/ فایده/ عملکرد کالا ( در پیام هاى تبلیغاتی منطقی ) ضمن اجتناب از پرداختن به مسائل حاشیه ای و تحریکِ احساسات ( منافع و مزایای مورد انتظار مخاطبان ) انتظار فایده ( مَدنظر قرار می گیرد. |
۲ | جاذبه احساسی | در تبلیغات تجارى از تحریکِ احساسات و برانگیختن آن جهت نیل به مقصود استفاده می شود ؛ لذا هدفِ پیام هاى تبلیغاتی احساسی ) بعنوان راهبرد اتصال ( ایجاد ارتباط بین کالا و مصرف کنندگان است . این جاذبه احتمال درکِ بهتر پیام تبلیغاتی را فراهم می کند و در ذهن مخاطبان بیشتر حک می شود، اما اطلاعات کافی در مورد خدمات و محصولات را ارائه نمى دهد. |
۳ | جاذبه طنز و خنده | تبلیغات تجارى در این جاذبه ) درمقابل جاذبه ترس ( محتوای خنده داری دارند ، بیشتر از سایر پیام هاى تبلیغاتی به یاد مى مانند و با ایجاد احساس مثبت ، اثربخشی قویتری در جلب توجه مخاطبان دارند ، پیام هاى تبلیغاتی در این جاذبه ، ذهن مخاطبان را به خود معطوف می کنند و از احتمال انتقاد می کاهند ، اما این امکان نیز وجود دارد که چنین تبلیغاتی بجای آنکهمخاطبان را متوجه مارکِ کالاها نمایند ، به موقعیتِ طنز و خنده مشغول دارند. |
۴ | جاذبه ترس | در اینگونه تبلیغات تجارى بواسطه عدم تغییر نگرش و کنش مخاطبان ) با استفاده از : محتوای ترسناک/ ذکر مخاطراتِ فیزیکی و جسمی/ عواقب ناگوار مالی و اجتماعی/ ناامنی/ … ( ، مخاطبان را تحریک به انجام یا عدم انجام تصمیم گیرى و کنش اقتصادى می کنند . لذا پیام هاى تبلیغاتی ترس آور در صورتی مؤثر خواهند بود که مُبلغین با مکانیزم هاى ایجاد ترس و میزان استفاده از آن و نیز واکنش های متفاوتِ مخاطبان آشنا باشند. |
۵ | جاذبه جنسی | اینگونه تبلیغات تجارى با بهره گیری از روانشناسی جنسی و محرک های بینایی شهوانی برای دستیابی به اهدافِ پیام هاى تبلیغاتی تلاش می شود. |
۶ | جاذبه اخلاقی | در اینگونه تبلیغات تجارى هدفِ مُبلغین ) فرستندگان پیام ( وادار کردن مخاطبان به حمایت و طرفداری از برخی مسائل اجتماعی مى باشد. |
۷ | جاذبه نوستالژی | در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعى مى کنند با تکیه بر تجربه پیشینِ مخاطبان ) مثلاً : با بخاطر آوردن خاطراتِ تلخ و شیرین گذشته/ برانگیختن احساس حسرت و افسوس نسبت به جوانی و ایام قدیم/ یادآورى خاطراتِ دوران جوانی/ برگرداندن و زنده کردن خاطرات به دوران گذشته/ نمایش ترانه ها و تصاویر گذشته/ … ( ضمن نسبت دادن خدمات و کالاهای مورد تبلیغ به دوران قدیم، از این طریق ارتباط بهترى با مخاطبان ایجاد و بازآفرینی کنند . |
بدین ترتیب طی این فرآیند ، مُبلغین از روش ها و تکنیک هاى متنوعى در فضاى تبلیغاتِ شبکه هاى تلویزیونی، اینترنتى و ماهواره اى براى تصمیم مخاطبان به خرید و مصرفِ کالاهاى تبلیغاتى استفاده مى کنند.
رسانه ها از روشهای مختلفی برای تبلیغات استفاده می کنند. این روشها به صورت خلاصه عبارتند از :
۱-روش تبلیغات شرطی: در اینگونه تبلیغات تجارى با هدفِ افزایش خرید و مصرفِ محصولات و خدماتِ تبلیغ شده ، مُبلغین با یک مُخاطب شناسی حساب شده از ناآگاهی و بیسوادی مخاطبان و با تکیه بر تکنیک ها ى تقویت کننده عوام فریبی ) مثلاً جعل افسانه ها و دروغ پردازی های مصلحت آمیز ( تلاش می کنند تا مصنوعاتِ خود را همچون اِکسیری به دل های تشنه مصرف کنندگان ارزانی کنند . در این عرصه نمادی که جهت معرفی کالایی مورد استفاده قرار می گیرند ضمن اینکه القاء کننده بهترین کالای تولیدی جهان است ، فرهنگِ مُبلغین را با تمام جهاتش بعنوان عالیترین و آرمانی ترین فرهنگِ بشری به مصرف کنندگان القاء می کنند.
۲-روش طرح ناگهانی: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعی می کنند با توجه به نوع پیام ) مثلاً نمایش سریال تلویزیونى ( و زمینه اجتماعی مورد علاقه مخاطبان ) محبوبیتِ سریال در زمان معین ( ، بطور ناگهانى با قطع برنامه درحال نمایش ، برای اِعلام خبرهاى بسیار مهم یا آگهى های بازرگانى ویژه توجه مخاطبان را به پیام تبلیغاتى مورد نظر جلب کنند. یا اینکه مثلاً در میادین و خیابان هاى پُر رفت و آمد شهر ، آرم ها و مارک ها و برندهاى مربوط به خدمات و کالاهای تبلیغی را بر سَردَر مغازه ها و فروشگاههاى بزرگ و پاساژها ) بعنوان زمینه مناسب ( نصب کنند تا هر شهروندی ) پَرسه زنِ شهرى ( با دیدن آن تابلوهاى نئون و بیلبوردهاى رنگارنگ و زیبا ، با یک نگاه اتفاقى و ناگهانى مجذوب خرید کالای مورد نظر شوند.
۳-روش استدلالی: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعی می کنند بنیان پیام تبلیغاتى را براساس منطق و برهان قرار دهند .لذا این روش از آن رو پسندیده است که براساس تعقل و تفکر می باشد و پیام هاى تبلیغاتى سبب رشد گروههاى اجتماعى و ارتقاء سطح فرهنگِ ملی می شود.
۴-روش مقایسه ای: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعی می کنند براى جاانداختن نامِ خدمات و محصولاتِ مورد تبلیغ در ذهن مصرف کنندگان، آن را با خدمات و محصولاتِ رقیب مقایسه کنند . لذا در این شیوه از مستنداتِ علمی برای مقایسه آرم ها و مارک ها و برندها با یکدیگر استتفاده می شود.
۵-روش تشبیه: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعی می کنند با تشبیه نمودن خدمات و محصولاتِ مورد نظر به نمادها/ نشانه ها/ مکان ها/ قهرمانان داستان/ انواع حیوانات/ … ( در روند تصمیم گیرى مخاطبان نسبت به خرید و مصرفِ کالاهاى تبلیغ شده تسریع نمایند.
۶-روش فریبندگی کمبود: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین سعی میکنند با دور از دسترس نشان دادن کالاهاى کمیاب و یا دست نیافتنی نشان دادن کالاهای نایاب ، تمامی ذهن مصرف کنندگان را تسخیر کرده و این تصور را ایجاد می کنند که بدلیل کیفیت و مرغوبیت ، کالاهاى مورد تبلیغ در مکان مورد نظر کمیاب و نایاب شده اند و اگر مخاطبان در سفارش خدمات و خرید محصولات غفلت کنند پشیمان خواهند شد.
۷-روش سریالی: در اینگونه تبلیغات تجارى مُبلغین تلاش می کنند طی مراحل مختلف ) بصورت سریال هاى گام به گام) با تنظیم و تکمیل پیام هاى تبلیغاتی ، مخاطبان را نسبت به کمّیت و کیفیتِ خدمات و محصولاتِ مورد تبلیغ ، مشتاق و کنجکاو کنند(نقیب السادات، ۱۳۸۱؛ شاه محمدی، ۱۳۸۵؛ شاه محمدی و احمدی اسکویی، ۱۳۹۰؛ قوچانی و دیگران، ۱۳۹۲).
در پژوهشها و تحقیقات مربوط به تاثیر تبلیغات تجاری، سنجش تبلیغات در دو بعد مطالعه می شود: اول از دیدگاه مطالعات تبلیغات بازرگانی که به سبک و شیوه تبلیغات می پردازد و دوم از بعد تاثیر رسانه بر مخاطب. اندیشمندان با مراجعه به تاریخچه تحقیق در تاثیرات رسانه ها دریافتند که در طول زمان، درک از رسانه ها متغیر بوده و سه مرحله به طور مجزا شناسایی شده است. این مراحل عبارتند از:
1-پیدایش نظریات مبتنی بر تاثیر زیاد رسانه ها در رسانه محور: در این مرحله تصور میشد که پیامهای ارتباط جمعی تاثیر زیادی بر افکار مخاطبان دارند. این دیدگاه در سالهای میانه دو جنگ جهانی مطرح بود. نظریه پردازان این دوره بر این باور بودند که آن عده از کسانی که رسانه ها را کنترل می کنند و بر محتوای آنها نظارت دارند قادر به ایجاد هر نوع تغییر در جامعه و عناصر تشکیل دهنده آن هستند. این نوع نظریات در میان کارشناسان تبلیغات تجاری، مبلغان سیاسی به ویژه در اثنای جنگ جهانی اول نیز شایع بود. از مهمترین نظریاتی که در این زمینه ارائه شده است نظریه تزریقی است.
۲- پیدایش نظریات مبتنی بر تاثیر کم رسانه ها در رسانه محور: این مرحله زمانی آغاز شد که محققان در خصوص تاثیرات رسانه ها به شک افتادند و شواهد و مدرکی برای تایید و تصدیق آنها پیدا نکردند. این مرحله از پایان جنگ جهانی دوم آغاز و تا پایان دهه ۷۰ مطرح بود.
۳-بازگشت به قدرت تاثیر رسانه ها: استفاده گسترده از تلویزیون باعث شده که اعتقاد به تاثیر قوی دوباره پدیدار شود. انواع تازه ای از تاثیرات در این دوره پدیدار می شوند(گرانمایه پور و شورچه ای، ۱۳۹۱).
طی فرآیند تبلیغات رسانه اى، تکنیک ها ی متقاعدکننده در تبلیغات تجارى که توسط مُبلغین، مخاطبان را براى خرید و مصرف ترغیب میکنند در قالب استراتژ ى ها ی قانع کننده به گروههاى ذیل تقسیم مى شوند:
۱-استراتژی تاثر و گیرندگی(جذابیت هیجان آور): با استفاده از این استراتژی در تبلیغات تلویزیونی تلاش می شود که یک پاسخ احساسی یا هیجانی در مصرف کننده ایجاد شود. برای مثال می توان به تصویری از مردم در حالی که همگی از نوشیدن پپسی لذت می برند اشاره نمود.
۲-استراتژی آرم یا عقل کل(جذابیت منطقی یا عقلانی): با استفاده از این استراتژی، آگهی تبلیغاتی، شواهد و آماری به مصرف کننده ارائه می دهد که آنان نیاز دارند به طور کامل آنچه را که یک محصول انجام می دهد بفهمند و درک کنند. برای مثال یک لیوان آب میوه تا چه میزان مواد مورد نیاز بدن شما را تامین می کند.
۳-استراتژی اخلاق یا عادات و رسوم قومی(جذابیت اعتباری یا شخصیتی): با استفاده از این استراتژی، آگهی تبلیغاتی تلاش می کند مصرف کننده را متقاعد کند که شرکت قابل اطمینان تر، صادقانه تر و معتبرتر است. بنابریان مصرف کننده باید محصول خود را خریداری کند((صدفی و تبریزی، ۱۳۹۲).
ابزارهای تبلیغات پیشبردی)آمیزه ترفیع و تشویق(در بانکها و موسسات پولی مالی یک راه مستقیم برای برقرای ارتباط موسسه با مشتریان هدف خود می باشد.در صنعت خدمات مالی و بانکداری تبلیغات پیشبردی به روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و از اهمیت بسیار بالایی برخورداراست. بدلیل ناملموس بودن خدمات بانکی استفاده از تبلیغات تاحدودی مشکل است زیرا برخی از خدمات بانکی را بدون عرضه آنها نمیتوان نشان داد.
تبلیغات پیشبردی به ساخت تصویر مناسب و ایجاد اعتبار و اطمینان از بانک نزد مشتریان کمک میکنند. برای این منظور ارزیابی تمام عوامل آمیزه ترفیع و تشویقی که در بانکها مورد استفاده قرار میگیرد ضروری است. تبلیغات پیشبردی در پنج عنصر دسته بندی می شوند که عبارتند از: پیشبرد فروش، روابط عمومی، فروش شخصی ،بازاریابی مستقیم، آگهی های تبلیغاتی(رحمان و اختر[۱]، ۲۰۱۴؛ گرانکویست و دیگران[۲]، ۲۰۰۴). این موارد به طور خلاصه بررسی می شوند.
۱-پیش برد فروش: اغلب توسط شرکتها به منظور بهبود فروش یک محصول یا خدمت استفاده میشود یا برای تشویق مشتریان موجود برای استفاده از خدمات موجود به طور مکرر و یا جذب مشتریان جدید برای استفاده از خدمات شرکت. بانکها نیز با هدف ترغیب مشتریان به استفاده از خدمات خود و جذب آنها، کوپن، تخفیف نقدی، ضمانت نامه، جوایز و غیره ارائه میدهند.
مطالعات نشان میدهد پیشبرد فروش در شرکتهای ارائه دهنده خدمات مالی در ترکیب باآگهیهای تبلیغاتی موثرتر است. هدف اصلی از پیشبرد فروش در شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی جذب مشتریان جدید، بیشترشدن موجودی حسابها و افزایش پس اندازها در بانک، توسعه بازار و بدست آوردن مشتریان از طریق کاهش هزینه ها و ارایه قیمتهای رقابتی نسبت به دیگر نهادهاست(مانیشا[۳]، ۲۰۱۲).
۲-روابط عمومی: یک راه غیر شخصی و غیر مستقیم برای معرفی محصولات یا خدمات سازمان می باشد و میتواند به صورت یک خبر، مقاله و یا آگهی محصول باشد. هدف اصلی روابط عمومی پوشش مطالب مهم در مورد بانک جدااز فضایی است که در رسانه ها توسط مشتریان بانک دیده می شود. روابط عمومی بیشتر یک فعالیت پیش زمینه ای است و به منظور ارتقاء جایگاه بانک ها بین مخاطبان خاص مورد نظر بانکها طراحی شده است(ویکتور و آلیاتا[۴]، ۲۰۱۲).
بانکها و شرکتهای ارایه دهنده خدمات مالی اغلب شهرت و تبلیغات قابل توجهی از طریق روابط عمومی بدست آورده اند که یکی از عمده ترین راههای آن چاپ مجلات تخصصی مختلف است. در شرکت های ارایه دهنده خدمات پولی مالی اهمیت روابط عمومی به طور روز افزون در حال افزایش است و کارکنان روابط عمومی اغلب باید برای ایجاد روابط عمومی به طور فعالانه تلاش کنند. روابط عمومی شامل فعالیتهایی از قبیل ارتباط با رسانه ها، انجام فعالیتهای خیریه و یا مدیریت بحرانها میشود (گرانکویست و دیگران، ۲۰۰۴).
بانکها با استفاده از کمپینهای تبلیغات روابط عمومی به اطلاع رسانی در مورد پیشنهادات خود در میان مشتریان موجود و بالقوه میپردازند و با استفاده از اطلاعاتی که در باره خود می دهند باعث ایجاد علاقه نسبت به شرکت، رویدادها یا اشخاص در افراد می شوند. روابط عمومی در بانکداری بسیار مهم است و به مواردی مانند برقراری موثرترین سیستم ارتباط،ایجاد همفکری در مورد رابطه بین بانک و مشتری، اطلاع رسانی بیشتر در مورد فعالیتهای بانک کمک می کند(مانیشا، ۲۰۱۲).
۳-فروش شخصی: شامل فروش از طریق روشهای ارتباطی رودر رو )چهره به چهره( می باشد.این روشها شامل تعامل مستقیم بین نیروی فروش شرکت و مشتریان است. فروش شخصی اصلی ترین کانال ارتباطی در صنعت بانک داری می باشد، اگرچه اخیرا مفهوم فروش خدمات مالی بسیار کم توسعه یافته است با این حال بخش تحویل داری و مدیریت شعب به طور خاص به عنوان کلید رابطه با مشتری دیده می شود(ویکتور و آلیاتا، ۲۰۱۲).
افزایش رقابت و تغییرات سریع محیط خدمات مالی ،بانک ها را بر آن داشته است که پیشتیبانی های جامع خود را از مشتریان افزایش دهند. علاوه بر این داشتن یک ارتبا ط رودررو با مشتریان یکی از فاکتورهای مهم برای بدست آوردن مزیت رقابتی برای بانک ها به شمار می رود. زمانی که شخصی یک بانک را از این طریق برای خود انتخاب کرد غیر محتمل است که آن را با دیگر بانکها عوض کند؛ بنابراین فروش شخصی احتمالا مهمترین عنصر از عناصر ارتباطات در صنعت خدمات مالی می باشد. فروش شخصی از دو طریق رودر رو و یا از طریق تکنولوژی مثل اینترنت انجام می پذیرد. رابطه بین نیروی فروش و مشتریان برای بازاریابی بانک بسیار مهم است.
بنابر این نیروی فروش در بانک ها نه تنها به مهارت و هنر فروش نیاز دارد بلکه باید از تمام خدمات موجود آگاهی داشته باشد و بتواند به طور واضح آنها را توضیح دهد (گرانکویست و دیگران، ۲۰۰۴). با توجه به ویژگیهای خدمات بانکی، اکثر بانکها در گسترش و فروش و استفاده از خدمات خود، فروش شخصی را ترجیح میدهند که به دو روش اتفاق می افتد.اول مشتری و بانکدار با یکدیگر در شعبه تعامل بر قرارمی کنند. در این فرایند پرسنل، کارکنان بانک ، رئیس و مدیر، در بخشی از فروش، شرکت دارند. دوم نماینده بانک به مکان هایی که مشتریان در آنجا هستند می رود. نمایندگان بانکها متخصص در خدمات بانکی هستند و دانش به روز در مورد خدمات بانکها ارائه می دهند و به رابطه بین بانک و مشتری شکل می دهند(مانیشا، ۲۰۱۲).
۴-بازاریابی مستقیم: به هر نوع ایجاد ارتباط مستقیم بین یک شرکت و مشتریان موجود و بالقوه آن که منجر به افزایش بازدهی سرمایه شود بازاریابی مستقیم گویند. سرعت تغییر تکنولوژی در ۶۵ سال اخیر باعث تغییر نحوه تعامل مشتریان امروزی با بانکها و موسسات پولی مالی شده است. بخشهای مالی فروش رو در روی خود را به سوی بازاریابی مستقیم محصولات و خدمات به صورت تلفنی، نامه یا معاملات کامپیوتری تغییر داده اند. افزایش دانش کامپیوتر و دسترسی به کامپیوتر و هزینه پایین بانکداری اینترنتی باعث استفاده بیشتر مشتریان از آن شده است(گرانکویست و دیگران، ۲۰۰۴).
برنامه های بازاریابی مستقیم و گرد آوری اطلاعات مشتریان در بانکها کار مشکلی نیست. مشتریان خود اطلاعات خود را از طریق حسابهای خود و گردش وجوه عرضه می کنند. درخواستهای مشتریان،اطلاعات بانکداری آنلاین، پرداختها یا تراکنشهای بین حسابها و سرانجام ملاقات حضوری در شعب بانکها، بااطلاعات بدست آمده امکان شناسایی نیازهای مشتریان و جلب رضایت آنها فراهم می آورد.این اطلاعات می تواند به صورت های مختلف در بازاریابی مستقیم استفاده شود(مارچ[۵]، ۲۰۰۸).
اگرچه تکنیکهای بازاریابی مستقیم مدت زیادی است که وجود دارند ولی بانکها مدت زمان کوتاهی است که از آنها به طور اختصاصی استفاده می کنند به طوری که جزئی از استراتژیهای بازاریابی آنها شده است(پیج و لودینگ[۶]، ۲۰۰۳).
۵-آگهی های تبلیغاتی: مزایای استفاده از آگهیهای تبلیغاتی شامل اطلاع رسانی، ترغیب خرید، یادآوری، تعدیل قیمتها، آموزش دادن موارد استعمال و نوع خدمات، ایجاد ثروت نامرئی برای ارائه دهنده خدمات می شود. در میان عناصر تبلیغات و بازاریابی، آگهی جایگاه شناخته شده تری نسبت به سایر عناصر برای جایگاه یابی محصول دارد. زیرا از طریق آن مشتریان از محصولات جدید آگاهی حاصل می کنند. به علاوه، آگهیهای تجاری موانع میان مشتریان و بنگاه را به حداقل می رساند (ریانز و راتز[۷]، ۱۹۸۷؛رحمانی و دیگران[۸]، ۲۰۱۲).
یکی از پرسش های اساسی تئوری رسانه ها این است که ” رسانه ها چه تأثیری دارند؟” پاسخ به این پرسش از ” تأثیر بسیار” تا ” تأثیر اندک” در نوسان بوده است. قدرت رسانه ها از زمان تولد و سایل ارتباط جمعی مایه نگرانی جامعه بوده است. تولد هر رسانه ی ارتباطی جدید با ترس و نگرانی از قدرت مخرب آن بر مخاطبان همراه بوده و کار به جایی رسیده است که در موارد متعددی رسانه ها به عنوان عوامل دردسر ساز جوامع معرفی شده اند. خیلی وقت ها دشوار بتوان موضوع تأثیر رسانه ها و واکنش مخاطبان از یک سو و حقایق اجتماعی را در سوی دیگر از هم جدا کرد(ویلیامز، ۱۳۸۶).
یکی از موضوعات اساسی که از دیرباز مورد توجه جامعه شناسان بوده است، موضوع حفظ نظم اجتماعی، به ویژه این مسئله که نظم اجتماعی چگونه حفظ می شود و تحت چه شرایطی فرو می ریزد، بوده است. این سوال همچنین مورد علاقه کارشناسان ارتباط جمعی نیز قرار داشته است.
در این زمینه دو دسته از نظریات ارائه شده است. دسته نخست نظریاتی است که نقش تأثیر رسانه ها را در یکپارچگی جامعه مثبت ارزیابی می کند و به نظریات “خوشبینانه” شهرت دارند. دسته دیگر مجموعه نظریاتی است که تأثیر رسانه ها را بر یکپارچگی جامعه چندان مثبت ارزیابی نمی کنند و از این جهت به نظریات “بدبینانه” معروف اند.
نظریات خوشبینانه: این مجموعه از نظریات، رابطه بین رسانه های همگانی و یکپارچگی اجتماعی را مثبت ارزیابی می کنند. آنها بر اساس خصوصیات رسانه های همگانی معتقدند که رسانه ها در ایجاد همبستگی میان افراد پراکنده و متفرق در درون مخاطبین گسترده، یا مهاجرینی که به تازگی وارد مناطق شهری می شوند، ارزش ها، ایده ها، اطلاعات و ذهنیات و تصاویر مشترکی را درباره جهان و محیط اطراف به آنها منتقل می سازند و از این طریق به یکپارچگی اجتماعی کمک می کنند.
نظریات بدبینانه: از این دیدگاه، رسانه های همگانی عاملی در ایجاد مشکلات اجتماعی ناشی از گسترش سریع شهر نشینی، پویایی اجتماعی و تضعیف اجتماعات سنتی می دانند، به ویژه رسانه ها با مسائلی چون جابجایی اجتماعی و افزایش رفتارهای غیر اخلاقی در افراد، جرائم و بی نظمی اجتماعی مربوط می شوند. رسانه های همگانی غالبا فردی و غیر شخصی تصور می شوند و در عین حال ارزشهای سنتی را در پیام گیران تضعیف می کنند و در نتیجه سبب از بین رفتن کنترل اجتماعی و همبستگی می شوند(مهرداد، ۱۳۸۰).
کوشش های زیادی به منظور سیستمیک کردن کارکردهای اساسی رسانه ها در گذشته به عمل آمده است که با کار “هارولد لاسول” آغاز شد. وی عمده ترین کارکردهای ارتباط را بدین شکل خلاصه نمود: نظارت بر محیط، مربوط کردن بخش های مختلف جامعه به یکدیگر در جهت عکس العمل به محیط، انتقال میراث فرهنگی.
مک کویل نیز در نوشته های خود کارکرد دیگری را تحت عنوان”بسیج اجتماعی” به مجموعه کارکردها افزوده است. از نظر وی، از رسانه ها انتظار می رود که پیش برنده منافع ملی و پیشتاز بعضی از ارزش های کلیدی و الگوهای رفتاری در جامعه باشند. در نظام های جهان سومی و بعضی از نظام های بسته در اروپا، چنین کارکردی را به رسانه ها واگذار می کردند. با توجه به مبحث فوق می توان کارکردهای اصلی رسانه های همگانی را در جامعه بدین ترتیب بر شمرد:
-رسانه ها اطلاعات لازم را درباره رخدادها و شرایط جامعه و جهان فراهم می سازند.
-به روابط قدرت اشاره می کنند.
-تسهیل کننده نوآوری، سازگاری و پیشرفت هستند.
-توجیه کننده، تعبیر کننده و توصیه کننده درباره معانی رخدادها و اطلاعات هستند.
-زمینه پشتیبانی از اقتدار و ارزش های آن را فراهم می سازند.
-جامعه پذیر کردن.
-ایجاد هماهنگی بین فعالیت های پراکنده.
-بنا کننده وفاق.
-تعیین کننده اولویت ها و اعلام کننده موقعیت ها.
-بیان کننده فرهنگ مسلط و شناساننده زیر مجموعه های فرهنگی با اشاره به پیشروی های فرهنگ جدید.
-ادغام و حفظ ارزش های مشترک
-فراهم کننده سرگرمی، منحرف کردن از مشکلات، ابزار تسکین دهنده اعصاب هستند.
-کاهش دهنده تشنج اجتماعی
-رسانه ها عامل مبارزه برای اهداف اجتماعی در حوزه های سیاسی، جنگ، توسعه اقتصادی، کار و بعضی مواقع مسائل مذهبی هستند.
باید اشاره کرد که به آسانی نمی توان موارد فوق را براساس اهمیت طبقه بندی و یا درجه بندی کرد. همچنین نمی توان آنها را براساس فراوانی یا وقوع موارد تکرار منظم نمود(مهرداد، ۱۳۸۰).
مفهوم آگاهی یک مفهوم پیوندی یا به عبارت بهتر ، یک مفهوم چند رگه است. واژه آگاهی به طور ضمنی بر تعدادی مفهوم متفاوت دلالت می کند و تعدادی پدیدار متفاوت را مشخص می کند. در حقیقت، آگاهی آن چیزی است که مسأله ذهن را به یک مساله رام نشدنی تبدیل می کند(غیاثوند، ۱۳۹۰). انواع آگاهی به شرح زیر است:
به طور کلی آگاهی پدیداری را می توان آن جنبه ای از ذهن دانست که شامل چگونگی چیزها برای یک سوژه می شوند. آگاهی پدیداری تجربه است. ویژگیهای آگاهی پدیداری ویژگیهای تجربی اند. حالات آگاهی پدیداری حالات تجربی هستند، بدین معنا که یک حالت تنها به شرطی به لحاظ پدیداری اگاهانه خواهد بود که ویژگی تجربی بودن را داشته باشد. کلیت ویژگیهای تجربی یک حالت آنهایی هستند که در مورد آنها چیزی وجود دارد که در مورد آن می توان گفت که داشتن آنها حسی شبیه آن دارد(بلاک، ۱۹۹۵).
در مورد این تعریف باید به چند نکته اشاره نمود. اول اینکه مقصود از تجربه در این تعریف، معادل فارسی واژه انگلیسی Experience است، در مقابل واژه دیگری مانند Emprical. اگر در صدد باشیم این معنای تجربه و با لطبع آگاهی پدیداری را به طوری مصداقی تر و از طریق چند مثال مشخص تر کنیم ، می توان این مثال ها را در نظر گرفت : تجربه چشیدن مزه یک آش لذیذ، بوییدن یک سیب سرخ، تماشاکردن یک گنبد آیینه کاری شده و تحمل یک دندان درد شدید. در همه این تجربه ها، ما صاحب آگاهی پدیداری هستیم.
نکته دوم اینکه در اثر هرکدام از این تجربه های به لحاظ پدیداری آگاهانه، یک چیز به گونه ای برای یک سوژه پدیدار می شود. درواقع حالات ذهنی ای نظیر حالات ایجاد شده به واسطه تجربه هایی که در مثال ها آورده شد، ذاتاً آگاهانه اند؛ به تعبیر دیگر، می توان گفت که نمی توانند آگاهانه نباشند .این چشم اندازی بودن به واسطه این است که این حالات ذهنی، حالات ذهنی کسی هستند.
یا به عبارت دیگر ، شخصی هست که متحمل این حالات ذهنی می شود. مثال تجربه چشیدن مزه یک آش لذیذ را در نظر بگیرید . حالت ذهنی ای که در این مثال به وجود می آید، کاملاً سوبژکتیو است؛ تجربه مزه آن آش چیزی است که صرفاً برای شما حاصل شده است . از سوی دیگر ، این حالت ذهنی ناشی از تجربه چشیدن آش ذاتاً آگاهانه است؛ هیچ معنایی ندارد که بگوییم تجربه چشیدن آن آش میتواند تجربه نشود.
نکته سوم و آخر هم اینکه وقتی صحبت از این می شود که آنچه موجب می شود یک حالت ذهنی به لحاظ پدیداری آگاهانه باشد. این است که در مورد حالت مذکور چیزی وجود دارد که در مورد آن می توان گفت: ” در آن حالت بودن چنین حسی دارد”.
خلاصه آنکه این حالات را میتوان این گونه جمع بندی و طبقه بندی کرد:
می شود؛
بلاک دومین نوع از انواع چهارگانه آگاهی را آگاهی دسترسی مینامد. او در معرفی این گونه آگاهی می گوید:” یک بازنمایی یا تصور به لحاظ دسترسی آگاهانه است اگر و فقط اگر به منظور استفاده آزاد در استدلال در اختیار ما باشد(بلاک، ۱۹۹۵).
برای توضیح و روشن کردن این معنای آگاهی باید چند اصطلاح را شرح یا نقش آنها رادر تعریف مذکور مشخص تر کنیم . نخست اینکه باید جایگاه مفهوم بازنمایی را در این میان مشخص کرد . اشاره شد که محتوای یک تجربه می تواند به لحاظ پدیداری آگاهانه باشد، حال آنچه به این مطلب اضافه می شود.
این است که محتوای مذکور به لحاظ دسترسی هم می تواند آگاهانه باشد . در اولی محتوای یک تجربه برحسب پدیدارشدن آن برای ما آگاهانه می شود و در دومی برحسب ویژگی های بازنمایانه محتوای آن تجربه است که گفته می شود به لحاظ دسترسی آگاهانه است.
دوم آنکه باید منظور از استفاده آزاد در استدلال و کنترل عقلانی مستقیم افعال را مشخص کنیم که خود مستلزم روشن شدن مقصود ما از واژه “افعال” و قید عقلانی است.
در توضیح واژه” افعال” باید گفت که هر حالت ذهنی ای که به یکی از طریق زیر در دسترس باشد، جزو آگاهی دسترسی خواهد بود:
آنچه در این بخش اهمیت دارد این است که آگاهی دسترسی یک مفهوم کارکردی است و بنابراین ، محتوای آن، وابسته به سیستم است. آنچه مایه لحاظ دسترسی آگاهانه بودن یک حالت می شود، عملی است که بازنمایی محتوای آن در یک سیستم انجام می دهد. آگاهی پدیداری یک مفهوم کارکردی نیست. یک محتوا به دلیل آنچه در حوزه آگاهی پدیداری روی می دهد، به لحاظ پدیداری، اگاهانه می شود. اما آن چه به لحاظ دسترسی آگاهانه بودن یک محتوا می شود، روابط اطلاعاتی میان حوزه هاست.
سومین معنای آگاهی که بلاک به آن اشاره م ی کند، مفهوم دیر پا و نسبتاً آشنا تر خودآگاهی است. وی در تعریف معنای این نوع آگاهی می نویسد: ” منظور از این اصطلاح، صاحب فهمی از “خود” بودن و توانایی به کارگیری این فهم در تفکر در باب یک “خود” است. با توجه به این معنای آگاهی، یک اندام واره خوداگاه خواهد بود اگر فقط صاحب فهمی از خود باشد.
اساساً مسئله رابطه ذهن و بدن ریشه در همین تصوری دارد که از خود داریم . سنجش وجود چنین حالت آگاهانه ای را معمولاً به این طریق انجام می دهند که آیینه ای را در مقابل شخصی، حال چه این شخص انسان باشد و چه حیوان قرار می دهند و عکس العمل او را در نظر می گیرند. فرض کنید که آیینه ای درست در مقابل شما قرار گرفته شده باشد . اگر در این آیینه نگاه کنید و از شما بپرسند پاسخ شما چنین
چیزی خواهد بود: ” خودم ر ا” معنای این گفته شما یا به سخن دیگر ، آنچه این پاسخ شما نشان می دهد، این است که شما صاحب تصوری از” خود” هستید.
به طور کلی به چهار طریق یک شخص می تواند از چیزی با خبر باشد:
هرکدام از این چهار طریق باخبری از چیزی، مفهومی متفاوت از خودآگاهی را در پی خواهد داشت . در یک معنا ممکن است ما از طریق اطلاعاتی که در مورد خودمان دراختیار مان گذاشته می شود، تصوری از خود بیابیم ؛ به این معنا که به طور مثال اطلاعات مربوط به قد، وزن و از این دست را در اختیار ما قرار دهند . روشن است که در این صورت ما به گونه ای از خود با خبر خواهیم شد و به دیگر از سخن صاحب گونه ای آگاهی از خود خواهیم بود. در سه مورد دیگر هم قضیه از همین قرار است.
چهارمین و البته آخرین نوع آگاهی که بلاک به آن اشاره می کند، آگاهی نظارتی است . او درباره این معنا از آگاهی خاطر نشان می کند که” ایده آگاهی به مثابه یک نوع نظارت درونی، صورت های مختلفی را دربرمی گیرد. به یک معنا، یک نوع درون یابی است. این نوع می تواند شکلی از آگاهی پدیداری باشد، به طور مشخص آگاهی پدیداری یک شخص از حالا ت خود . معنای دیگر آن معمولاً برحسب تعبیرات پردازش اطلاعات بیان می شود: بررسی درونی(بلاک، ۱۹۹۵).
برای تمایزگذاشتن میان این نوع آگاهی و آگاهی پدیداری ، یکی از بهترین راه ها این است که یک مثال بیاوریم و با دقت در آن ، موضوع را روشن کنیم. یک کامپیوتر را در نظر بگیرید. این کامپیوتر آگاهی نظارتی دارد. می تواند بر اطلاعات موجود در حافظه خود و نیز اعمالی که انج م می دهد، نظارت داشته باشد یا به تعبیر دیگر، آنها را اسکن یا بررسی کند؛ اما هیچ کس کامپیوتر خود را به دلیل چنین قابلیتی ، صاحب آگاهی پدیداری نمی داند.
از سوی دیگر ، ما نیز چنین قابلیتی را داریم، به این معنا که می توانیم بر حالات درونی خود نظارت داشته باشیم . اما در مورد ما، برخلاف مورد کامپیوتر، آگاهی پدیداری هم وجوددارد. بنابراین، این دو معنا از آگاهی را هم میتوان به طور مجزا در نظر گرفت.
در لغت به معنی ایجاد کردن و ساختن است. ولی از نظر اقتصادی به معنای ایجاد تغییرات در مواد اولیه و تبدیل آن به صورت محصولات (کالاها یا خدمات ) به منظور رفع احتیاج است (کاظمی، ۱۳۹۱).
در علم اقتصاد مجموعه عواملی که موجب ایجاد کالاها و خدمات می شوند، منابع یا عوامل تولید نام دارند. از ترکیب انعطافپذیری و قابلیت تغییرپذیری مزیت عوامل تولید، میتوان کالاهای متنوعی تولید کرد. این منابع به منابع تولیدی اقتصادی نیز معروف اند. برخی منابع، مانند اکسیژن موجود در هوا فراوان بوده و افراد برای دریافت آنها پولی پرداخت نمی کنند. منابع تولید اقتصادی عبارتند از: منابع طبیعی؛ منابع انسانی؛ سرمایه مادی(قنادان،۱۳۸۶).
منابع مادی و انسانی که ارضای نیازمندیهای مختلف اقتصادی جامعه را امکان پذیر می سازند و به امر تولید کمک کند عوامل تولید می گویند. در نهایت با ترکیب و تغییر شکل عوامل تولید ،کالاها و خدمات گوناگونی به دست می آید. عوامل تولید از نظر اقتصاددانان اقتصاددانان عوامل تولید را به چهار دسته تقسیم کرده اند: منابع طبیعی (زمین ) ، سرمایه ،کار، مدیریت. این عوامل در قالب ۵m نیز مطرح می شود.
عوامل انسانی در تولید دانشمندان عامل انسانی را مهمترین و با ارزش ترین عامل تولید می دانند . چون انسان هم تولید کننده محصولات است و هم مصرف کننده. درحقیقت منبع مادی اعم از منبع طبیعی و سرمایه وسایل در اختیار انسان است که آنها رادر امر تولید و برای بهبود زندگی خود مورد استفاده قرار می دهد. به همین خاطر است که انسان جانشین خداوند بر روی کره ی زمین است و هر چه بر روی کره ی زمین وجود دارد تحت تسلط و اختیار انسان است (کاظمی، ۱۳۹۱).
۱٫ایجاد اطمینان از اینکه محصول اعم از کالای ساخته شده یا خدمات عرضه شده در سازمان دارای کیفیت مطلوب است.
2. حصول اطمینان از اینکه محصول به مقدار لازم ساخته شود.
3. حصول اطمینان از اینکه محصول در موعد مقرر آماده تحویل است.
4. نظارت بر اینکه موارد ذکر شده در بالا با حداقل هزینه ممکن انجام شود.
دانش مدیریت تولید اندوخته با ارزشی برای مدیران و سرپرستان به شمار می آید و قدرت اداره و رهبری امور صنعتی و تجزیه و تحلیل صحیح مسائل مربوط را به آنها می آموزد و در ترکیب و بهره برداری صحیح از عوامل تولید به منظور نیل به هدفها، به نحو احسن به آنان کمک می کند(کاظمی، ۱۳۹۱).
بهره وری یعنی افزایش دائمی و مستمر نسبت ریاضی بین نتایج به دست آمده به منابع بـه کـار رفته و مصرف شده. به بیان ساده تر، بهره وری یعنی: تهیه کالاها و خدمت های بیشـتر و بهتـر با هزینه و قیمت تمام شده سابق با صرف همان مقدار منابع تولید یا تهیه همان مقدار کالاهـا و خدمتها با هزینه و قیمت تمام شده کمترو در واقع با صرف مقدار منابع تولیدی کمتر.
انسان از دیرباز، در اندیشه استفاده مفید و کارا و ثمربخش از توانایی ها، امکانات و منابع در دسترس خود بوده است. در عصر کنونی این امر بیش از هر زمان دیگری مورد توجه جدی قرار گرفته است. محدودیت منابع در دسترس، افزایش جمعیت و رشد نیازها و خواسته هـای بشر باعث شده که دست اندرکاران عرصه اقتصاد، سیاست و مدیریت جامعـه و سـازمانهـا، افزایش بهره وری را در اولویت برنامه های خود قرار دهند (طاهری، ۱۳۷۸).
در اقتصاد خرد نیز میتوان گفت، عمده ترین هدف یک شرکت، همیشه کسب درآمـد یا به بیان دیگر سودآوری است. سود یک شرکت نیـز تـا حـد زیـادی بـه بهـره وری آن در درازمـدت بسـتگی دارد. سـودآوری مبـین وضـعیت مـالی شـرکت در زمـان حـال اسـت و بهره وری، ترسیم کننده وضعیت شرکت در آینده. یک شرکت، تنها در صورتی میتواند به سودآوری مستمر خود امیدوار باشد که موضوع بهره وری را نادیده نگارد (ابطهی و کاظمی، ۱۳۸۰).
بهره وری، یک ملت و یک سازمان را ثروتمند میکند و به یک سازمان امکان میدهـد تا به کارکنان خود، دستمزدهای بـالا پرداخـت نمایـد. بهـره وری بـه مـدیران یـک سـازمان امکان میدهد تا بازدهی سـرمایه را در سـطح بـالا نگـه دارنـد. دسـتمزدهای بـالا و بـازدهی سرمایه، دو عامل اصلی ایجاد ثروت ملی محسوب می شوند. ملت هایی کـه ثـروت خـود را افزایش میدهند و روز به روز ثروتمندتر میشوند، ملتهایی هستند که میتوانند به سرعت و در هر زمان که اراده کنند، بهره وری خود را بهبود بخشند.
مجموعه ی روشها وشیوه های فنی،اجرایی،ایمنی،اقتصادی وزیست محیطی که معیارطراحی،اجرا ونظارت وکنترل وارزیابی عملیات اجرایی یا ساخت وتولید مصالح دریکی از زمینه هایارشته های فنی ومهندسی وابسته به ساختمان است و توسط وزارت مسکن ابلاغ می شود. (درضمن شیوه های اجرایی تدوین یافته ی مربوط به بخشنامه های صادره از طرف سازمان مدیریت وبرنامه ریزی را نیز آیین نامه اجرایی گویند که توسط دستگاه های اجرایی ذیربط تهیه و پس ازتایید مقام وزارت دستگاه متبوع به واحدهای اجرایی ابلاغ می گردد).
میرا و کریمی هریسی(۱۳۹۱) در تحقیقی با عنوان”بررسی تأثیر تبلیغات رسانه ای و غیررسانه ای بر ارزش ویژه نام و نشان تجاری( مطالعه موردی برند پارس خزر)” بیان نمودند که تبلیغات تجاری رسانه ای بیشترین تأثیر را بر وفاداری به برند و تبلیغات غیررسانه ای پیشبرد فروش با قیمت انتقالی و بدون قیمت انتقالی هر دو بیشترین تأثیر را بر کیفیت ادراک شده از برند دارند.
بیابانی(۱۳۹۲) در مطالعه ای با عنوان”نقش رسانه در پیشگیری از جرم” بیان می کند که در جهان امروز وقتی صحبت از پیشگیری (در هر حوزه ای)به میان می آید، اولین چیزی که ذهن ها را درگیر می کند رسانه است. رسانه ها منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار می روند. قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایه های آنچنان بلندی برخوردار است که بدون حضور آن، دسترسی به جامعه ای با فرهنگ پویا، دست نیافتنی و محال است.
رسانه ها کارکردهای مختلف اعم از آشکار و پنهان در حوزه های آموزش، اطلاع رسانی و آگاه سازی، تفریح و سرگرمی دارند. به غیر از موارد یاد شده رسانه ها در تولید جرم و فضای منبعث از آن و هم در پیشگیری از جرم نقش می آفرینند؛ به گونه ای که نقش و کارکرد آن مورد توجه همگان قرار گرفته است.
قوچانی و دیگران(۱۳۹۲) در تحقیقی با عنوان” بررسی تاثیر انواع تبلیغات رسانه ای به عنوان یکی از استراتژیهای بازاریابی در رفتار خریداران خودروی سواری” بیان می کند که تبلیغات به عنوان یکی از استراتژی های بازاریابی تاثیری شگرف بر رفتار مصر ف کنندگان و چگونگی انتخاب آنها دارد و نقش مهم و جایگاه برجسته ای در ارتقای فروش موفق محصولات یک سازمان دارد.
نتایج به دست آمده حاکی از آن است که انواع تبلیغات دیداری، شنیداری و نوشتاری بر رفتارخریداران خودروی سواری تاثیر دارد و تاثیر آنها بر رفتار خریداران، دارای اولویتهای متفاوت می باشد. بر مبنای نتایج به دست آمده به مدیران توصیه شده است که هر یک از انواع تبلیغات را با محتوای مناسب به بخش متناسب بازار اختصاص داده و از این تصور که نوعی از تبلیغات در این صنعت کاربرد ندارد، پرهیز نمایند.
کو، هلپمن و هوفمایستر(۲۰۰۸) در مقاله ای به بررسی اثرات سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه در کشورهای صنعتی بر کشورهای در حال توسعه پرداختند. در این مقاله ۷۷ کشور مورد بررسی قرار گرفته شداست. نتایج تحقیق نیز نشان می دهد که تجارت با کشورهای صنعتی سبب افزایش بیشتر کارایی عوامل تولید کشورهای در حال توسعه می شود و هر چه اقتصاد آن ها از درجه باز بودن بیشتری برخوردار باشند، منافع نهایی حاصل از تحقیق و توسعه کشورهای صنعتی نیز بیشتر خواهد بود.
چای[۱۸](۲۰۱۴) در تحقیقی با عنوان” تاثیر رسانه های اجتماعی در بانک های تجاری محلی در
مالزی” بیان می کند که از دیدگاه کسب و کار و بازاریابی، چشم انداز رسانه به نحو چشمگیری
با رسانه های سنتی بهبود یافته است. حتی در برخی مواقع، رسانه های دیداری و شنیداری می توانند جایگزین رسانه های اجتماعی شوند. این مهم در بانکها به عنوان یک سازمان خدماتی بسیار اهمیت دارد. نتایج این تحقیق نشان داد که اثرات رسانه های اجتماعی در بهبود عملکرد بانک ها را نمی توان نادیده انگاشت.
ایرشید آلافیف[۱۹](۲۰۱۴) در تحقیقی با عنوان” تاثیر رسانه های اجتماعی در ارتقاء فروش در تجارت الکترونیک در شرکتهای شهر البها در عربستان سعودی” بیان نمودند که تجارت الکترونیک به عنوان یک ابزار تغییر و تحول سازمانی در پرتو تحولات سریع فناوری ایجاد شده به طوری که می تواند بر عملکرد سازمان تاثیر زیادی بگذارد. در این میان رسانه ها نیز نقش مهمی در تجارت الکترونیک دارند.
نتایج این تحقیق نشان داد که رسانه های اجتماعی نقش زیادی در تجارت الکترونیک دارند و در شرکتهایی که خرید و فروش انجام می دهند بسیار مهم هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین استفاده از تجارت الکترونیکی از طریق رسانه های اجتماعی و ارتقای کل فروش در شرکت های مورد مطالعه، رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین استفاده از رسانه های اجتماعی به عنوان یک ابزار در حال تغییر و توسعه خدمات پس از فروش،رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. در نهایت، بین استفاده از تجارت الکترونیک از طریق رسانه های اجتماعی و قیمت فروش به مشتریان ارتباط مثبت وجود دارد.
تحقیق عبارت است از فرایندی که پژوهشگر می کوشد بدان وسیله پیچیدگی های روابط متقابل بین افراد را بهتر درک کند. پژوهشگر با استفاده از روش های منظم (سیستماتیک )درباره کنشها و واکنشها اطلاعاتی را جمع آوری می کند، درباره معنی یا مفهوم آنها می اندیشد، به نتیجه نهایی می رسد، آنها را ارزیابی می کند و سرانجام این نتیجه یا دستاورد ها را ارائه می دهد (سکاران،۱۳۹۰: 6-7).
در این فصل ضمن تشریح روش تحقیق به روش جمع آوری اطلاعات و سایر موارد مورد نیاز پژوهش پرداخته می شود که شامل نوع تحقیق، ابزار اندازهگیری، متغیرهای تحقیق، اعتبار و روایی پرسشنامه، تعریف جامعه آماری، تعیین نمونه و روش نمونهگیری، آزمونهای آماری مورد استفاده و نرمافزار آماری است که برای تجزیه و تحلیل دادهها به کار رفته است.
از نظر دسته بندی تحقیقات برحسب نحوه جمع آوری داده ها (روش تحقیق) می توان این تحقیق را، تحقیق توصیفی دانست، زیرا به جمع آوری شواهد واقعی در خصوص پدیده ها پرداخته و شرایط و روابط موجود را تفسیر و توصیف می کند.
تحقیقات توصیفی مشتمل بر چند نوع هستند که یکی از آن ها روش پیمایشی است. از نظر دسته بندی تحقیقات توصیفی، این تحقیق از نوع پیمایشی به شمار می رود، به دلیل این که محقق وارد حوزه صنعت شده و به طور مستقیم با پرسش از فعالان حوزه صنعت به جمع آوری اطلاعات می پردازد.
بنابراین می توان گفت این تحقیق از نظر نحوه ی جمع آوری داده ها یک تحقیق توصیفی- پیمایشی محسوب می شود. (سکاران، ۱۳۸۸ : ۲۸۴).
تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین جایگاه رسانه و آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید (نمونه: صنعتگران استان تهران) پرداخته است و از آن جهت این تحقیق از نوع کاربردی محسوب می شود که نتیجه آن برای مدیران این مجموعه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
جامعه آماری عبارتست از مجموعه ای از افراد یا واحد ها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشد(سرمد ودیگران ، ۱۳۸۸ : ۱۷۷) . جامعه آماری به کل گروه افراد، وقایع یا چیز هایی اشاره دارد که محقق می خواهد به تحقیق در مورد آنها بپردازد (سکاران، ۱۳۸۸ : ۲۹۴).
جامعه آماری این تحقیق کلیه فعالان حوزه صنعت و تولید استان تهران حدود ۴۰۰۰ نفر می باشند.
3-4-روش نمونه گیری وتعیین حجم نمونه
جامعه آماری این تحقیق کلیه فعالان حوزه صنعت و تولید استان تهران میباشند. از آنجا که گردآوری اطلاعات از تمام مشتریان به جهت زمان و هزینه و گستردگی درگیر در کادر امکان پذیر نبود؛ بنابراین شایسته ترین انتخاب، بررسی ومطالعه بر روی گروه نمونه موردنظر می باشدکه از روش نمونهگیری تصادفی استفاده میشود. به دلیل مشخص بودن تعداد بودن جامعه از فرمول زیر برای بدست آوردن حجم نمونه استفاده میکنیم:
n : حداقل حجم نمونه
N : تعداد جامعه
: میزان برآورد با در نظر گرفتن ضریب اطمینان ۹۵% این مقدار برابر ۹۶/۱ میباشد
e :درصد خطای مجاز (دقت برآورد) که آن را 05/0 در نظر میگیریم
: واریانس جامعه که چون از قبل یک شاخص به عنوان پارامتر واریانس جامعه مورد مطالعه وجود نداشت لذا میانگین و واریانس جامعه از پیش تعیین نشده بود. به همین جهت برای رعایت اطمینان بیشتر همراه با خطای کمتر بالاترین مقدار انحراف جامعه که ۵۰ درصد است به جای انحراف معیار جامعه قرار داده میشود.
با توجه به جامعه آماری ۴۰٫۰۰۰ نفری صنعتگران استان تهران، تعداد نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، برابر با ۳۸۸ نفر میباشد.
در این تحقیق دو روش برای گرد آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است که عبارتند از:
پرهیز از تکرار مکررات از جمله اهدافی است که با مطالعات کتابخانه ای می توان به آن دست یافت. در تحقیق حاضر از مطالعات کتابخانه ای بهره گرفته شده و با مراجعه به کتاب ها، مجلات و نشریات گوناگون فارسی و لاتین، پایان نامه ها و همچنین با استفاده از سایت های مختلف اینترنتی مرتبط با موضوع، سعی شده است تا سوابق تحقیقات صورت گرفته در مورد این موضوع را گردآوری کرده هم چنین با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و گرد آوری آثار مربوط به موضوع تحقیق، آخرین اطلاعات و آمار موجود و استفاده از آن ها، در غنی تر ساختن ادبیات تحقیق و تهیه پرسش نامه و فصول دیگر این پایان نامه به نحو مناسب و مطلوبی بهره گرفته شود.
روش میدانی به روشی گفته می شود که محقق برای گرد آوری داده ها و اطلاعات ناگزیر است به محیط بیرون برود و با مراجعه به افراد یا محیط، و نیز برقراری ارتباط مستقیم با واحد تحلیل یعنی افراد اعم از انسان، موسسات و غیره، اطلاعات مورد نیاز خود را گردآوری نماید.
ابزار اصلی مورد استفاده در این تحقیق جهت جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه است.
پرسش نامه فهرستی مدوّن از سؤالات برای جمع آوری اطلاعات از پاسخ دهندگان می باشد. کاربرد پرسش نامه در اندازه گیری و ارزیابی رفتارهای گذشته، طرز فکرها و برداشت ها و ویژگی های پاسخ دهنده است. ( ونوس، ابراهیمی و روستا، ۱۳۸۹)
در پرسش نامه، سؤالات ممکن است جواب را در میان انتخاب هایی که برای پاسخ دهنده فراهم می کنند تعیین کرده باشند ( پرسش نامه بسته) یا ممکن است پاسخ دهنده را در ارایه ی جواب آزاد بگذارند (پرسش نامه باز). در مجموع پاسخ های داده شده توسط واحد های نمونه، تشکیل دهنده داده های مورد نیاز پژوهشگر در امر تحقیق است. با استفاده از این داده ها پژوهشگر می تواند فرضیات پژوهش را بررسی کند. (حافظ نیا، ۱۳۸۷: ۱۷۹) .
در مقیاس لیکرت، نگرش پاسخ گویان نسبت به بعضی موضوعات اندازه گیری می شود. مقیاس لیکرت شامل تعدادی عبارت است که هریک با گزینه های پنج گانه به طور مثال از «خیلی زیاد» تا «خیلی کم » را در بر می گیرد. امتیازها و ارزش های عددی گزینه ها را طوری تعیین می کنیم که امتیاز یک و پنج، ارزش های دوطرف طیف، وامتیاز سه، ارزش مربوط به وضع «بی تفاوت» یا«متوسط» باشد. از طریق عباراتی که در این مقیاس به کار می روند می توان پاسخ پاسخ گویان یا موضوعات مختلف را به طور ترتیبی مشخص کرد.
در پرسش نامه تحقیق حاضر، از مقیاس پنج گزینه ای لیکرت برای جمع آوری نظرات صنعتگران استان تهران استفاده شده است.
نحوۀ امتیاز بندی سؤالات به شرح زیر می باشد.
جدول۳-۱٫نحوه ی امتیاز بندی پرسش نامه :
۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ |
کاملا مخالفم | مخالفم | نه موافق و نه مخالفم | موافقم | کاملا موافقم |
۳-۶-۱- پایایی (قابلیت اعتماد) ابزار سنجش
قابلیت اعتماد یا پایایی یکی از ویژگی های فنی ابزار اندازه گیری است. مفهوم یاد شده با این امر سر و کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی را ارائه می دهد دامنه ی ضریب قابلیت اعتماد از صفر(عدم ارتباط) تا ۱+ (ارتباط کامل) است. ضریب قابلیت اعتماد نشان گر آن است که تا چه اندازه ابزار اندازه گیری ویژگی های با ثبات آزمودنی و یا ویژگی های متغیر و موقتی وی را می سنجد. (سرمد و دیگران، ۱۳۸۴)
شیوه های مختلفی برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری وجود دارد که شامل موارد زیر است:
دراین تحقیق برای محاسبه ی پایایی ابزار اندازه گیری از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.
این روش برای محاسبه ی هماهنگی درونی ابزار اندازه گیری از جمله پرسش نامه ها یا آزمون هایی که خصیصه های مختلف را اندازه گیری می کنند، به کار می رود. در این گونه ابزار، پاسخ هر سؤال می تواند مقادیر عددی مختلف را اختیار کند. برای محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمره های هر زیر مجموعه سؤالهای پرسش نامه (یا زیر آزمون) و واریانس کل را محاسبه کرد، سپس با استفاده از فرمول زیر مقدار آلفا را محاسبه کرد:
که در آن :
a=ra = ضریب آلفای کرونباخ
J= تعداد زیر مجموعه سؤالات پرسش نامه یا آزمون
=واریانس زیر آزمون (زیر مجموعه) J ام
= مجموع واریانس های تک تک زیر مجموعه ها
= واریانس نمره های کل آزمون یا پرسش نامه
مقدار آلفای کرونباخ بین صفر تا یک متغیر است. هرچه این مقدار به یک نزدیک تر باشد، قابلیت اعتماد (پایایی) مقیاس هم بیشتر است. آلفای کرونباخ باید حداقل ۷۰% باشد (البته برخی هم این مقدار را ۵۰% گفته اند) تا قابلیت اعتماد گویه ها کافی باشد.
قابلیت اعتماد پرسشنامه با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه گردید. میزان میانگین آلفای کرونباخ متغیرهای تحقیق به طور کل برابر با 0.84به دست آمد. بنابراین میتوان اطمینان حاصل کرد که سطح دشواری سؤالها، یکسان بوده و ماهیت متغیر اندازهگیری شده نیز به صورتی بوده که استفاده از پرسشنامه را توجیهپذیر مینماید.(سرمد و همکاران،۱۳۸۷: ۱۷۰)
با توجه به آن که معمولاً قابلیت اعتماد فراتر از ۰٫۷۰ مطلوب است، لذا میتوان گفت که این آزمون از قابلیت اعتماد بالایی برخوردار است. (سرمد ودیگران ،۱۳۸۸ : ۱۶۹).
جدول ۳-۲- میزان آلفای کرونباخ هریک از متغیرها به تفکیک
متغیرها | آلفای کرونباخ |
میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها | ۰٫۸۸ |
احتمال بهبود فعالیت بنگاه | ۰٫۷۹ |
نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان | ۰٫۸۱ |
استفاده از رسانه های متنوع | ۰٫۸۳ |
آگاهی فعالان از آیین نامه ها | ۰٫۸۶ |
حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه | ۰٫۸۵ |
در این تحقیق پس از مشورت با کسانی که با این موضوع آشنایی دارند و هم با راهنمایی اساتید دانشگاه و خبرگان فن، جهت تأیید روایی پرسشنامه محقق ساخته تحقیق اقدام نمودیم. سپس سؤالاتی را که هر کدام از فرضیات تحقیق را تحت پوشش قرار می دهد را در پرسش نامه گنجانده ایم. پس از آن به طور تصادفی توسط چند تن از اعضای جامعه ی آماری (صنعتگران استان تهران) پرسش نامه تکمیل شد و ابهامات پرسش نامه بر طرف گردید. سرانجام پرسشنامه نهایی شده و بین افراد نمونه توزیع گردید.
در این تحقیق به دو روش توصیفی و استنباطی به تجزیه وتحلیل داده های بدست آمده پرداخته ایم.
در سطح توصیفی، با استفاده از توابع آماری نظیر فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ضریب استاندارد به تحلیل و توصیف ویژگی های جامعه ی آماری پرداخته شده است و در سطح استنباطی هم به منظور پاسخ به فرضیات پژوهش از فنون آمار استنباطی مشروحه زیر با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS استفاده می گردد.
این آزمون از نوع غیر پارامتری (Non Parametric) بوده به منظور بررسی برازش (Fitness) یک توزیع خاص بر یک سری دادههای بدست آمده از یک متغیر بکار میرود. این آزمون به دلیل اینکه در ابتدا از توزیع متغیر تصادفی، اطلاع کافی در دسترس نیست، حتما باید از نوع ناپارامتری به کار برده شود، که آزمونهایی آزاد از توزیع به شمار میروند و هیچ توزیع خاصی بر آنها از ابتدا فرض گرفته نمیشود. در این تحقیق نیز به منظور بررسی توزیع متغیرهای تحقیق از لحاظ پارامتریک یا ناپارامتریک بودن از این آزمون استفاده شد.
به منظور بررسی وجود ارتباط و نیز میزان آن بین دو متغیر، از آزمون های همبستگی استفاده می شود. زمانی که متغیرها رتبه ای باشد و توزیع متغیرها نرمال باشد از ضریب همبستگی پیرسون و هنگامی که متغیرهای مذبور کیفی هستند از ضریب همبستگی پیرسون استفاده می شود.
با توجه به غیرنرمال بودن متغیرها در این پژوهش از ضریب همبستگی اسپیرمن با رابطه ی زیر استفاده گردیده است:
که در آن :
D: تفاوت یا اختلاف بین دو متغیر
N: حجم نمونه آماری
: ضریب همبستگی اسپیرمن
همبستگی در مقیاسی که از ۱+ (همبستگی مستقیم و کامل ) شروع می شود و تا صفر (نبود همبستگی ) و ۱- (همبستگی منفی و معکوس) ادامه می یابد، اندازه گیری می شود.
در این تحقیق از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن برای تعیین وجود همبستگی و ارتباط معنادار بین هریک از مؤلفه های تحقیق استفاده گردیده است.
۴-۱-مقدمه
تجزیه و تحلیل داده ها برای بررسی صحت و سقم فرضیات برای هرنوع تحقیق از اهمیت حاصی برخوردار است.امروزه در بیشتر تحقیقاتی که متکی بر اطلاعات جمع آوری شده از موضوع مورد تحقیق می باشد، تجزیه و تحلیل اطلاعات از اصلی ترین و مهمترین بخشهای تحقیق محسوب می شود. داده های خام با نرم افزار آماری تجزیه و تحلیل شده و پس از پردازش به شکل اطلاعات در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرند. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، ابتدا آمار توصیفی که به بررسی متغیرهای جمعیت شناختی تحقیق شامل جنسیت، میزان تحصیلات و… می پردازد، مورد بررسی قرار می گیرد . سپس آمار استنباطی مطرح می گردد.
این فصل شامل دو بخش میشود. بخش اول، شامل ویژگی های جمعیت شناسی است که در آن توصیفی از ویژگیهای افرادی که نمونه آماری تحقیق را تشکیل میدهند بیان میشود. ویژگیهای مذکور و مشخصات جمعیت شناسی نمونه آماری میتواند تصویری از شرایط موجود در جامعه ارائه کند و کمک خوبی به تعمیم نتایج به کل جامعه باشد. در بخش دوم، با استفاده از پاسخهایی که هرکدام از اعضای نمونه آماری به سؤالات پرسشنامه دادهاند، به آزمون فرضیه های تحقیق و در نتیجه آزمون الگوی نظری پژوهش پرداخته میشود.
با توجه به جدول زیر، افراد گروه سنی از۳۰ الی ۴۰ سال بیشترین فراوانی را با ۳۲ درصد از نمونه مورد مطالعه به خود اختصاص داده و گروه سنی بالای ۶۰ سال کمترین فراوانی را با ۱۱ درصد از نمونه مورد مطالعه به خود اختصاص داده است.
سن | فراوانی | درصد فراوانی |
۲۰تا ۳۰ | ۷۲ | ۱۸ |
۳۰تا۴۰ | ۱۲۴ | ۳۲ |
۴۰تا۵۰ | ۱۰۱ | ۲۶ |
۵۰تا۶۰ | ۴۹ | ۱۳ |
بالای ۶۰ سال | ۴۲ | ۱۱ |
کل | ۳۸۸ | ۱۰۰ |
ابعاد | فراوانی | درصد فراوانی |
زیر دیپلم | ۴۴ | ۱۱ |
دیپلم | ۱۲۱ | ۳۱ |
فوق دیپلم | ۱۱۱ | ۲۹ |
لیسانس | ۵۹ | ۱۵ |
فوق لیسانس و بالاتر | ۵۳ | ۱۴ |
کل | ۳۸۸ | ۱۰۰ |
۴-۲-۳- سابقه کاری در صنعت
بر اساس اطلاعات گردآوری شده یشترین تعداد پاسخ دهندگان(۲۸ درصد) بین ۵ تا ۱۰ سال و کمترین تعداد آنها(۱۴ درصد) ۳۰ سال به بالا در صنعت مربوطه دارای سابقه کاری هستند..
سابقه در صنعت | فراوانی | درصد فراوانی |
زیر ۵ سال | ۶۶ | ۱۷ |
۵ تا ۱۰ سال | ۱۱۰ | ۲۸ |
۱۰ تا ۲۰ سال | ۸۳ | ۲۱ |
۲۰ تا ۳۰ سال | ۷۷ | ۲۰ |
۳۰ سال به بالا | ۵۲ | ۱۴ |
کل | ۳۸۸ | ۱۰۰ |
۴-۲-۴- تعداد کارکنان شرکت
تعداد کارکنان | فراوانی | درصد فراوانی |
کمتر از ۲۰ نفر | ۱۱۵ | ۳۰ |
۲۰ تا ۴۰ نفر | ۱۳۵ | ۳۵ |
۴۰ تا ۶۰ نفر | ۸۱ | ۲۱ |
۶۰ تا ۱۰۰ | ۳۶ | ۹ |
۱۰۰ نفر به بالا | ۲۱ | ۵ |
کل | ۳۸۸ | ۱۰۰ |
۴-۲-۵- میانگین، میانه و انحراف معیار متغیرهای تحقیق
متغیرها | میانگین | انحراف معیار |
میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها | ۴٫۶۸ | ۰٫۶۵ |
احتمال بهبود فعالیت بنگاه | ۴٫۲۲ | ۰٫۸۹ |
نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان | ۳٫۷۰ | ۰٫۹۷ |
استفاده از رسانه های متنوع | ۳٫۴۶ | ۱٫۱۳ |
آگاهی فعالان از آیین نامه ها | ۳٫۷۹ | ۰٫۶۶ |
حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه | ۴٫۳۵ | ۰٫۸۳ |
متغیر میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها با میانگین ۴٫۶۸ بیشترین میانگین و متغیر استفاده از رسانه های متنوع با میانگین ۳٫۴۶ کمترین میانگین را از بین متغیرهای تحقیق به دست آورده اند.
۴-۳- بخش دوم – آمار استنباطی
برای اینکه از نوع توزیع متغیرهای تحقیق از حیث نرمال یا غیر نرمال بودن مطمئن شویم از آزمون کولموگراف اسمیرنوف استفاده می کنیم. اگر توزیع متغیر وابسته تحقیق نرمال باشد از آزمون پارامتریک رگرسیون می توان استفاده کرد. و اگر غیر نرمال باشد از آزمون های ناپارامتریک استفاده می شود.
۴-۳-۱-آزمون کولموگروف- اسمیرنوف
با توجه به اینکه یکی از پیش نیازهای استفاده از آزمونهای پارامتری نرمال بودن توزیع آماری متغیرها است، ابتدا لازم است نرمال بودن توزیع متغیرها مدل را آزمون نماییم. در این بخش برای آزمون نرمالبودن دادههای کمی از آزمون کولموگراف- اسمیرنوف استفاده میشود. در این آزمون فرض صفر مبتنی بر اینکه توزیع دادهها نرمال است را در سطح خطای ۵ درصد تست میکنیم. بنابراین اگر آماره آزمون بزرگتر مساوی ۰٫۰۵ بدست آید، در این صورت دلیلی برای رد فرض صفر مبتنی بر اینکه داده نرمال است، وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر توزیع دادهها نرمال خواهد بود. برای آزمون نرمالیته دادههای تحقیق فرضهای آماری به صورت زیر تنظیم میشود:
H0: متغیر مورد نظر از توزیع نرمال پیروی می کند.
H1: متغیر مورد نظر از توزیع نرمال پیروی نمی کند.
جدول ۴-۶- نتایج حاصل از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف در مورد متغیر های تحقیق
متغیرها | کلموگروف-اسمیرنوف | اعتبار آزمون |
میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها | ۸٫۶۸۰ | ۰٫۰۰۰ |
احتمال بهبود فعالیت بنگاه | ۵٫۰۷۰ | ۰٫۰۰۰ |
نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان | ۴٫۲۹۰ | ۰٫۰۰۰ |
استفاده از رسانه های متنوع | ۳٫۸۴۴ | ۰٫۰۰۰ |
آگاهی فعالان از آیین نامه ها | ۱٫۸۹۶ | ۰٫۰۰۲ |
حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه | ۶٫۳۳۶ | ۰٫۰۰۰ |
وقتی توزیع متغیر از نوع نرمال باشد باید از آزمون های پارامتریک و اگر غیر نرمال باشد از آزمون های ناپارامتریک استفاده کرد. با توجه به اینکه در تحقیق حاضر اعتبار آزمون برای متغیرهای تحقیق کمتر از ۰٫۰۵ است بنابراین توزیع داده ها از نوع غیر نرمال می باشد و برای آزمون فرضیه های تحقیق آزمون همبستگی اسپیرمن که از نوع ناپارامتریک می باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
۴-۳-۲- آزمون هبستگی اسپرمن
فرضیه اول: بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
برای بررسی این فرضیه لازم است که آن را به صورت فرضیات آماری زیر درآورد:
فرضیه ی ۰H: بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن به آزمون فرضیات آماری فوق پرداخته شده که نتایج آن در جدول
۴-۷ ملاحظه می شود.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۳۰۴ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
همان طور که در جدول ۴-۷ مشاهده می گردد، اعتبار آزمون برای میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر است که فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد و اطمینان ۹۵ درصد بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۳۰۴ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است.
فرضیه دوم: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد.
با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن به آزمون فرضیات آماری فوق پرداخته شده که نتایج آن در جدول
۴-۸ ملاحظه می شود.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۳۱۸ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
فرضیه سوم: بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۴۷۴ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
فرضیه چهارم: بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۵۲۰ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
فرضیه پنجم: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۶۵۲ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
فرضیه ششم: بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۶۵۶ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
فرضیه هفتم: بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
فرضیه ی ۰H: بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود ندارد.
فرضیه ی ۱H: بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.
ضریب همبستگی | سطح معناداری | نتیجه گیری | جهت رابطه |
۰٫۳۸۶ | ۰٫۰۰۰ | وجود رابطه | مستقیم |
همان طور که در جدول ۴-۱۳ مشاهده می گردد، اعتبار آزمون برای حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. پس اطمینان ۹۵ درصد بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۳۸۶ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است.
۴-۴- خلاصه نتایج تحلیل داده ها و آزمون فرضیات تحقیق
فرضیه های پژوهش | نوع رابطه | نتیجه |
بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. | مستقیم | پذیرش فرضیه |
نتایج و پیشنهادهای پژوهش
۵-۱- مقدمه
در فصل های گذشته پس از معرفی و بیان ادبیات موضوعی در زمینه بررسی جایگاه رسانه در آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید و ارائه تحقیقات پیشین فرضیات پژوهش تدوین شدند. سپس برای بررسی فرضیات، روش تحقیق و شیوه جمع آوری داده ها عنوان گردید. پس از گردآوری داده ها، داده های گردآوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و یافته هایی حاصل شد که در این فصل به بحث و نتیجه گیری در خصوص نتایج حاصل از یافته های تحقیق حاضر و یافته های پیشین، پرداخته می شود. درنهایت نیز از یافته های تحقیق برای مدیران اجرایی و محققان آتی، پیشنهادهایی ارائه می گردد.
۵-۲- یافته های پژوهش
فرضیه اول تحقیق نشان داد که “بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. برپایه آن اطمینان ۹۵ درصد بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۳۰۴ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه اول تحقیق تایید می شود.
فرضیه دوم تحقیق نشان داد که ” بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. که با اطمینان ۹۵ درصد بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۳۱۸ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه دوم تحقیق تایید می شود.
همین طور فرضیه سوم تحقیق نشان داد که ” بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد. در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. اطمینان ۹۵ درصد بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۴۷۴ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه سوم تحقیق تایید می شود.
و فرضیه چهارم بیان میدارد که” بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد. در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، فرضیه صفر رد می شود. می توان گفت که با اطمینان ۹۵ درصد بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۵۲ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه چهارم تحقیق تایید می شود.
فرضیه پنجم تحقیق نشان داد که” بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود و می توان گفت که با اطمینان ۹۵ درصد بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۶۵۲ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه پنجم تحقیق تایید می شود.
فرضیه ششم تحقیق نشان داد که” بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. و می توان گفت که با اطمینان ۹۵ درصد بین بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۶۵۶ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه ششم تحقیق تایید می شود.
فرضیه هفتم تحقیق نشان داد که” بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.”
نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار آزمون برای حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات برابر۰۰۰/۰ است که از ۰۵/۰ کمتر می باشد، در نتیجه فرضیه ی صفر با سطح خطای ۵ درصد، رد می شود. با اطمینان ۹۵ درصد بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد. با توجه به این که ضریب همبستگی فوق برابر ۰٫۳۸۶ و مثبت است می توان گفت که رابطه بین این دو متغیر مستقیم است. بنابراین فرضیه هفتم تحقیق تایید می شود.
در این بخش با توجه به کلیه اطلاعات جمعآوری و تجزیه و تحلیل شده از طریق پرسشنامه، مصاحبه حضوری با کارکنان و استفاده از سایتهای معتبر مراکز آموزشی، برخی از موارد مهم به عنوان پیشنهاد ارائه میگردد. یافتههای این پژوهش مفاهیم مدیریتی مهمی برای صنعتگران در زمینه آگاهی از آیین نامه های تولید دارد. بر این اساس با توجه به نتایج بدست آمده از هر فرضیه پیشنهاداتی ارائه میشود. این امر می تواند به رشد و توسعه صنایع کمک کند.
با توجه به نتایج بدست آمده از فرضیه اول تحقیق که نشان داد “بین میزان دسترسی فعالان صنعتی به رسانه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.“:
به مدیران توصیه می شود تا حد امکان به فعالان صنعتی کمک دهند که به رسانه ها و به ویژه رسانه های مربوط به صنعت دسترسی بیشتری داشته باشند تا از این طریق، شاهد بهبود فعالیت صنایع باشیم.
نتایج حاصل از فرضیه دوم تحقیق که نشان داد ” بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد.” به مسئولین واحدهای صنعتی پیشنهاد میشود که:
نتایج حاصل از فرضیه سوم تحقیق که نشان داد” بین استفاده از رسانه های متنوع و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.”به مسئولین واحدهای صنعتی پیشنهاد میشود که:
نتایج حاصل از فرضیه چهارم تحقیق که نشان داد ” بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت آنان رابطه وجود دارد.” به مدیران صنعتی پیشنهاد میشود که:
با توجه به آن که بین آگاهی فعالان از آیین نامه ها و احتمال بهبود فعالیت بنگاه آنان رابطه وجود دارد. یک فعالان صنعتی توصیه می شود که فردی را در درون سازمان خود(مانند مسئول امور اداری یا منشی مدیر عامل) به جمع آوری اطلاعات مربوط به آیین نامه ها و مقررات صنعت از طریق رسانه ها بگمارند تا با ارائه دانش مربوط به مدیران ارشد سازمان، منجر به بهبود فعالیت سازمان های صنعتی شود.
نتایج حاصل از فرضیه پنجم و ششم تحقیق نشان داد که ” بین نوع رسانه مورد استفاده توسط فعالان صنعتی و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.“، ” بین استفاده از رسانه های متنوع و میزان آگاهی فعالان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.”
در تحقیق حاضر مشاهده شد که بنابر نتایج فرضیه ۵ و ۶، نوع رسانه های مورد استفاده و مطالعه رسانه های متنوع با کسب آگاهی فعالان صنعتی از آیین نامه ها و مقررات رابطه دارد. از این رو به منظور کسب آگاهی بیشتر در مورد آیین نامه ها و مقررات توسط فعالان صنعتی، رسانه های متنوعی در اختیار ایشان قرار گیرد. هم چنین، رسانه های مرتبط با صنعت، در اختیار ایشان قرار گیرد. برای این کار می توان در انجمن صنفی هر صنعتی، فردی را برای جمع آوری تمام نشریات مربوط به صنعت مذکور اختصاص داد و اطلاعات مربوط به اخبار و تحلیل های صنعت را به صورت منظم در اختیار صاحبان صنایع قرار داد.
نتایج حاصل از فرضیه هفتم تحقیق نشان که” بین حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه و میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه وجود دارد.” به مسئولین واحدهای صنعتی پیشنهاد میشود که:
این پژوهش نشان داد که حضور فعالان صنعتی در انجمن های مربوطه با میزان آگاهی آنان از آیین نامه ها و مقررات رابطه دارد، از این رو، به فعالان صنعتی توصیه می شود که حضور فعال تری در جلسات مربوط به انجمن صنفی خود داشته باشند تا بتوانند به موقع از آیین نامه ها و مقررات آگاهی یابند و بنابر نتایج این تحقیق، آگاهی آنان می تواند منجر به بهبود فعالیت آنان در کسب و کارشان شود.
هر تحقیقی هر چند که به شکل جامع و کامل انجام شود به لحاظ برخی محدودیتهای اعم از موضوعی و زمانی، قادر نیست به تمام ابعاد موضوع نگریسته و از جنبههای مختلف به آن بپردازد. این تحقیق نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنا بر این برای انجام برخی تحقیقات همسو با این موضوع و نیز توسعه آن، پیشنهاداتی به شرح ذیل برای انجام تحقیقات در آینده به پژوهشگران آتی پیشنهاد میشود.
۱-در پژوهشهای آتی بهتر است نمونههای بیشتری مورد بررسی قرار گیرند. تحقق این امر امکان انجام آزمونهای آماری پیشرفته و جامعتر و نیز گرفتن نتایج شفافتر میسر میشود.
۲-پیشنهاد میشود در تحقیق های آتی جایگاه رسانه های مختلف در آگاهی تولید کنندگان از آیین نامه ها به صورت مجزا بررسی شود زیرا ممکن است به نتایج متفاوت و گسترده تری از این تحقیق بینجامد.
۳-پیشنهاد میشود در تحقیقات آتی از شیوههای دیگر پژوهشی از قبیل شیوههای کیفی و روشهای آمیخته یا تلفیقی استفاده شود تا علاوه بر اندازه گیری صحت به بحث عمق و ژرفا در تحقیق نیز توجه شود.
۴-پیشنهاد میشود در تحقیق های آتی در ابتدا با نظر سنجی از خبره ها رسانه هایی که بیشترین نقش را در آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید دارند شناسایی شود و سپس این رسانه ها در صنعت مورد بررسی و تحقیق قرار گیرند.
هر پژوهشی همواره با مشکلات و محدودیتهایی روبرو میشود. از محدودیتهای این پژوهش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱-اگرچه محقق بسیار مایل بود تا به کمک مصاحبه با این افراد، اعتبار و صحت تحقیق خود را بالا ببرد اما بیشتر پاسخ دهندگان این پیشنهاد را رد کرده و صرفا علاقه داشتند تا پرسشنامه را تکمیل کنند.
۲-محدودیت اصلی پژوهش های مبتنی بر پرسشنامه این است که این نوع پژوهشهای، ادراک فرد از واقعیت را می سنجد که ممکن است این ادراک کاملاً منطبق بر واقعیت نباشد. این موضوع در پژوهش مذکور نیز مصداق دارد.
۴-از مهمترین مشکلات خاص هر پژوهش اجتماعی تأثیر متغیرهای دیگر که کنترل آنها خارج از دسترس پژوهشگر است و امکان تأثیرگذاری آنها بر نتایج پژوهش دور از ذهن نیست.
۵-انجام این تحقیق در سایر مناطق کشور میتواند نتایج متفاوتی با این پژوهش داشته باشد.
نویسنده: میترا ممسنی
منابع
ابطحی سیدحسین، کاظمی بابک (۱۳۸۰).بهره وری؛ تهران: مؤسسه مطالعـات و پـژوهشهـای بازرگانی.
اسدی، عباس؛ رضایی سوفی، مرتضی(۱۳۹۳)، بررسی وضعیت موجود و مطلوب نقش رسانه های جمعی در توسعه رشته ورزشی والیبال در دانشجویان علوم ورزشی، مدیریت ارتباطات در رسانه های ورزشی، سال ۲، شماره پیاپی۵، صص۵۹-۶۳٫
بیابانی، غلامحسین(۱۳۹۲)، نقش رسانه در پیشگیری از جرم، رسانه، سال۲۴، شماره۳، صص ۳۳-۴۲٫
تانکارد، جیمز و سورین، ورنر؛ نظریههای ارتباطات، علیرضا دهقان، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۸۶، چاپ سوم، ص۴۵۰ و ۴۵۱.
توانایی فرد، حسن؛ فرهنگ تشریحی اقتصاد، تهران، جهانرایانه، ۱۳۸۵، ص۸۱۷.
حبیبی، مهدی(۱۳۹۲)، رسانه شناسی، رشته مدیریت امور فرهنگی، دانشگاه جامع علمی- کاربردی، واحد بیرجند.
حکیم آرا، محمد(۱۳۸۳)، تبلیغات متقاعدگرانه، تهران: انتشارات خانه کتاب.
حییم، سلیمان؛ فرهنگ معاصر انگلیس به فارسی و فارسی به انگلیسی، تهران، فرهنگ معاصر، ۱۳۸۶، ص۵۲۶.
خوشنویس، ناهید(۱۳۸۸) ، بررسی تاثیر برنامه های تلویزیونی بر سبک زندگی، ماهنامه علمی تخصصی انجمن روابط عمومی ایران، شماره ۶۹، صص۱-۱۰٫
دادگران، محمد؛ مبانی ارتباط جمعی، انتشارات فیروزه، ۱۳۹۲، چاپ دوم، ص۱۰۹.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق – دانشکده علوم انسانی . ۱۳۹۳ . کارشناسی ارشد
دانشکده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ۱۳۸۹، کارشناسی ارشد
سیدمحسنی، سیدشهاب(۱۳۸۹)، ارتباطات رسانه ای در روابط عمومی، انتشارات کارگزار روابط عمومی.
شاه محمدی، عبدالرضا(۱۳۸۵)، اقناع و تبلیغ، تهران: زرباف اصل.
شاه محمدی، عبدالرضا؛ احمدی اسکوئی، نسرین(۱۳۹۰)، سنجش میزان توجه مردم به تبلیغات بازرگانی سیمای محلی شهر مشهد، فصلنامه مطالعات رسانه ای، شماره۱۳٫
صدفی، ذبیح اله؛ محسنی تبریزی، علیرضا(۱۳۹۲)، تبیین فرآیند رفتار مشتری مداری مدیریت اقناع رسانه ، تحلیل مسیر عوامل موثر بر مدیریت اقنع تبلیغات شبکه های اینترنتی و ماهواره ای بر خرید و مصرف مخاطبان، مطالعات کمی در مدیریت، سال۴، شماره۱، صص۱۳۵-۱۹۲٫
طاهری، شهنام (۱۳۷۸).بهـره وری و تجزیـه و تحلیـل آن در سـازمان هـا (مـدیریت بهـره وری فراگیر)؛ تهران: نشرهستان.
عاملی، آنژیلا(۱۳۸۲)، نقش اطلاع رسانی تبلیغات در شناسایی صحیح بیمه مسئولیت مدنی برای بیمه گذاران (به ویژه در بخش اختیاری)، نشریه پژوهشنامه اقتصادی، شماره ۹، صص۱۳۱-۱۹۰٫
عظیمی، حسین؛ آقاجانلو، نرگس؛ نجفی، فاطمه(۱۳۹۱)، تاثیر رسانه های جمعی بر ایجاد امنیت، فصلنامه دانش انتظامی زنجان، سال۱، شماره۴، صص ۱۱۷-۱۴۰٫
غیاثوند، مهدی(۱۳۹۰)، معانی چهارگانه آگاهی، ذهن، شماره۴۵، صص۱۴۷-۱۷۴٫
فراهانی، امیر؛ کشاورز، لاله(۱۳۸۲)، نقش رسانه ها در آموزش درس تنیس روی میز رشته تربیت بدنی نظام آموزش از راه دور، مجله المپیک، سال۱۱، شماره۱و۲، پیاپی۲۳، صص۶۸-۷۸٫
فروزفر، علی(۱۳۸۶)، اصول و فنون تبلیغات، جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، دانشکده علوم اجتماعی.
قنادان، محمود (۱۳۸۶)، انتشارات دانشگاه تهران، ص ۱۰۵تا۱۰۸٫
قوچانی، فرخ؛ هاشم نیا، شهرام؛ اقبال، رویا (۱۳۹۲) ، بررسی تاثیر انواع تبلیغات رسانهای به عنوان یکی از استراتژیهای بازاریابی در رفتار خریداران خودروی سواری، مجله مدیریت بازاریابی، شماره۲۰، صص۱-۱۸٫
کاظمی، بابک(۱۳۹۱)، کتاب مدیریت تولید، دانشگاه پیام نور
گرانمایه پور، علی؛ شورچه ای، فرنوش(۱۳۹۱)، مطالعه پیرامون شیوه ها و سبکهای نوین تاثیر تبلیغات تجاری تلویزیون بر رفتار مصرفی زنان شمال و جنوب تهران، تدبیر، شماره۱۱، صص۶۸-۹۰٫
محمدی متکازینی، سید علی(۱۳۹۱)، نقش رسانه ملی در سال تولید ملی، نشریه اشارات (مجموعه مقالات) ویژه سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی.
مریدی، سیاوش و نوروزی، علیرضا؛ فرهنگ اقتصادی، تهران، پیشبرد و نگاه، ۱۳۷۳، ص۲۹۵.
مهرداد، هرمز (۱۳۸۶)، مقدمه ای بر نظریات و مفاهیم ارتباط جمعی، نشر موسسه فرهنگی- پژوهشی فاران.
میرا، سیدابوالقاسم؛ کریمی هریسی، ساناز(۱۳۹۱)، بررسی تأثیر تبلیغات رسانه ای و غیررسانه ای بر ارزش ویژه نام و نشان تجاری( مطالعه موردی برند پارس خزر)، مدیریت بازرگانی، دوره۴، شماره۴، صص۱۰۷-۱۲۶٫
نقیب السادات، سیدرضا(۱۳۸۱)، آسیبهای فرهنگی فقدان نظام نامه تبلیغات بازرگانی، فصلنامه پژوهش و سنجش، شماره۴٫
ویلیامز، کوین)۱۳۸۶ (، ترجمه رحیم قاسمیان، نشر ساقی.
هوفمان، یورگین؛ نظریهها و زندگی متفکرین بزرگ اقتصاد، ترجمه طهماسب محتشم دولتشاهی، تهران، اردیبهشت، ۱۳۶۷، ص۸۵.
Bermudez, J.L.;(2007)., ”Self Consciousness“; In Velmans, M & Schneider, S (Eds); The Blackwell Companion to Consciousness; Blackwell Publishing Ltd, 2007.
Block, N.;(1995)., On a Confusion about a Function of Consciousness, pp 208- 214 .In: Philosophy of Mind: Classical and Contemporary Readings, ed.
Chai L. G., (2014)., The Impacts of Social Media on the Local Commercial Banks in Malaysia., Journal of Internet Banking and Commerce., Vol. 19, No.1., pp1-10.
Coe, david, t., helpman, Elhanan & alexander, w, w. hoffmaister. (2008). International R & D spillovers and institutions, imf working paper, from. www. Imf. Org.
Irsheid Alafeef M. A. M., (2014).,The Impact of Social Media on Sales Promotion in E-commerce Companies (Case Study – KSA- Al Baha City)., European Journal of Business and Management., Vol.6, No.16., pp 197-205.
Grankvist,A., Kollberg,K., Person,A.,(2004)., Promotion Strategies for Banking Services,( Case Study of Nordea in Estonia), Bachelor’s Thesis,Social Science and Business Administration , Lulea university, http://pure.ltu.se/portal/files/.
Manisha,(2012),Marketing Communication Strategies of Public and Private Sector Banks-A Comparative Analysis, IJCEM International Journal of Computational Engineering & Management, Vol. 15 Issue 6, November 2012 ,ISSN (Online): 2230-7893
March, S. (2008). Viewpoint: Direct marketing and relationships, an opinion piece. Direct Marketing: An International Journal, Vol2., No4., pp192-198.
Page,C., Luding ,Y. (2003). Bank managers’ direct marketing dilemmas-customers’ attitude and purchase intention. International Journal of Bank Marketing, Vol21., No3., pp 147-163.
Rahman B., Akhtar S., (2014)., Impacts of Promotional Tools on Bank’s Financial Profitability and Brand Image: A Comparative Study between Islamic Banks and Conventional Banks., Proceedings of 11th Asian Business Research Conference., PP1-9.
Rahmani Z., Salmani Mojaveri H., Allahbakhsh A., (2012)., Review the Impact of Advertising and Sale Promotion on Brand Equity., Journal of Business Studies Quarterly., Vol. 4, No. 1, pp. 64-73.
Ryans, J. K., and Ratz, D. G. (1987), “Advertising Standardization”, International Journal Of Advertising, Vol. 6, pp: 145–۱۵۸
Tye, M., (2007)., Philosophical Problems of Consciousness, In Velmans, M & Schneider, S (Eds), The Blackwell Companion to Consciousness, BlackwellPublishing Ltd, 2007.
Victor L., Aliata E., et al ,(2012), Influence of Promotional Strategies on Banks Performance, International Journal of Business, Humanities and Technology,169-178
پاسخ دهنده گرامی، پرسشنامه حاضر جهت پژوهش دانشجویی برای اخذ درجه کارشناسی ارشد بوده و به بررسی جایگاه رسانه در آگاهی تولیدکنندگان از آییننامههای مرتبط با تولید از دیدگاه فعالان حوزه صنعت و تولید میپردازد. این پرسشنامه به منظور جمعآوری نظر شما در این خصوص تدوین شده است. لازم به ذکر است که کلیه اطلاعاتی که از طریق این پرسشنامه جمعآوری میشود، کاملا محرمانه میباشد و نتایج به صورت فردی ارائه نخواهد شد، بلکه میانگین کل نظرات در تحقیق بکار گرفته میشوند. پیشاپیش از توجه شما و وقتی که جهت تکمیل این پرسشنامه میگذارید، کمال تشکر را دارم.
۴- تعداد کارکنان شرکت: ۵- آیا در این شرکت سهام دارید؟
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایتهای سازمانی
□ زیر دیپلم □دیپلم □فوق دیپلم □لیسانس □فوق لیسانس و بالاتر
۸- در طول شبانه روز چندساعت برای این رسانهها وقت میگذارید؟
روزنامه ها…….. مجلات تخصصی صنعت…… تلویزیون…… اینترنت……
۱- ……………………….۲- ……………………………….. ۳- ………………………………..
۱-………………………. ۲-………………. ۳-………………………………..
۱ -………………………. ۲-………………. ۳-………………………………..
۱-………………………. ۲-………………. ۳-………………………………..
روزنامهها □ مجلات تخصصی صنعت□ سایت سازمان□ مراجعه مستقیم به سازمان□ دوستان و همکاران□ رادیو و تلویزیون□
۱-……………………….. 2-…………………………….. 3-………………………..
روزنامهها □ مجلات تخصصی صنعت□ سایت سازمان□ مراجعه مستقیم به سازمان□ دوستان و همکاران□ رادیو و تلویزیون□
16- اطلاع به موقع از آیین نامههای مربوط به صنعت از طریق کدام یک از رسانه های زیر، بهتر صورت می پذیرد؟
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایتهای سازمانی
17- اطلاع از تغییر قوانین و مقررات مربوط به نیروی کار در زمان مناسب از طریق کدام یک از رسانه های زیر بهتر صورت می پذیرد؟
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایتهای سازمانی
18- آگاهی از بخشنامههای مربوط به محیطزیست و موارد مشابه در زمان مناسب از طریق کدام یک از رسانه های زیر بهتر صورت می پذیرد؟
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایتهای سازمانی
۱۹- اطلاع به موقع از تسهیلات و موارد حمایتی دولت از طریق کدام یک از رسانه های زیر بهتر صورت می پذیرد؟
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایتهای سازمانی
۲۰-وقتی قانونی در مورد حمایت های دولتی و مقررات مربوط به صنعت تصویب می شود، بیشتر از طریق کدام یک از رسانه ها به اطلاع شما رسانده می شود؟(نام ببرید).
□ روزنامه □ رادیو □ تلویزیون □ مجلات تخصصی □ سایت های سازمانی
۲۱ – اطلاع به موقع از آیین نامهها و قوانین و مقررات میتواند موقعیت شرکت مرا بهبود بخشد.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۲-آگاهی از تسهیلات و حمایتهای دولت نقش مثبتی در تعالی فعالیتهای شرکت من دارد.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۳-آگاهی به موقع از آیین نامهها و قوانین و مقررات میتواند منجر به جذب سرمایه از سمت سرمایه گذاران داخلی و خارجی شود.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۴-اطلاع یافتن در زمان مناسب از شرایط محیط اقتصادی و اجتماعی، میتواند منجر به رفع مشکلات سرمایه گذاریها شود.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۵-وقتی قانون جدیدی تصویب میشود از طریق رسانهها به سرعت اطلاع رسانی میشود.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
26 – برخی رسانهها در انعکاس آییننامهها و قوانین جدید مرتبط با صنعت تنها به کیفیت اطلاعات توجه میکنند.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
27- سرعت در اطلاع رسانی از کیفیت اطلاع رسانی در مورد قوانین جدید می کاهد.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۸-در مجموع نسبت به بهبود فعالیت های شرکتم خوش بین هستم.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۲۹-در مجموع از قوانین و آیین نامه های مربوط به صنعت خودم، اطلاعات کاملی دارم.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
۳۰-در مجموع، حضور در انجمن ها و اتحادیه های صنفی، می تواند مفید واقع شود.
□ کاملا موافقم □ موافقم □ تاحدی موافقم □ مخالفم □ کاملا مخالفم
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا