لیبرالیسم اقتصادی عامل وضع بد اقتصاد ایران است؟
لیبرالیسم اقتصادی عامل وضع بد اقتصاد ایران است؟

برخی مدعی هستند لیبرالیسم اقتصادی عامل وضع بد اقتصاد ایران است. در حالی که بر مبنای بازار آزاد و مالکیت خصوصی شکل گرفته است.

به گزارش سرمایه فردا، برخی (به ظاهر) کارشناسان معتقدند، مقصر وضع بد موجود در اقتصاد کشور لیبرالیسم اقتصادی است. آنها معتقدند لیبرالیسم باعث نابرابری، ظلم و ستم، فقر و بسیاری مشکلات ناپسند دیگر در سطح جامعه است. برای راستی آزمایی این ادعا کمی به عقب برمی‌گردیم. قرن ۱۸ و ۱۹ شروع انقلاب صنعتی بود.

انقلاب صنعتی باعث شد تولیدات افزایش پیدا کند، شیب رشد علم افزایش پیدا کند، سطح رفاه افزایش پیدا کند، نیاز به نیروی کار افزایش یابد، در نتیجه همه این اتفاقات، مفاهیم اقتصادی مختلف به وجود آمد. یکی از این مفاهیم لیبرالیسم اقتصادی است، که بر پایه مالکیت خصوصی، محدودیت دولت، بازار آزاد، رقابت و تجارت آزاد است.
 
سوال اینجاست، آیا این اصول در ایران اجرا می‌شود؟ آیا در ایران رقابت وجود دارد یا قیمت ها دستوری است؟ آیا تحریم ها به ما اجازه تجارت آزاد با دنیا را می‌دهد؟ آیا دولت محدود است و فقط به عنوان ناظر بازار عمل می‌کند؟

پس اقتصاد ایران هیچ شباهتی با لیبرالیسم اقتصادی ندارد. بر خلاف گفته این اندیشمندان داخلی، مشکل اساسی اقتصاد ایران در حال حاضر رعایت نکردن همین اصول اولیه اقتصاد آزاد است. نرخ دستوری باعث فساد و ناکارآمدی در اقتصاد است. ناکارآمدی و بزرگی دولت باعث کسری بودجه شده است. تحریم ها کمر اقتصاد و صنایع را خم کرده است.
 
با رعایت اصول لیبرالیسم اقتصادی رشد اقتصادی کشور را تضمین می‌کنید. کارایی اقتصادی را گسترش می‌دهید و با رقابتی کردن بازار قیمت ها را کاهش داده و کیفیت کالاها را افزایش می دهید.

آزادی اجتماعی را گسترش می‌دهید، افراد آزاد هستند که انتخاب های خود را در مورد فعالیت‌های اقتصادی خود انجام دهند و این امر منجر به جامعه‌ای آزادتر می‌شود. اصول اقتصاد واضح و روشن است، با شعار های پوپولیستی و بدون پشتوانه علمی نمی‌توان راه حل ارائه داد. تحول اقتصاد ایران از اقتصاد ازاد و پایبند بودن به اصول آن می‌گذرد. گول این به ظاهر کارشناسان را نخورید.

برخی مدعی هستند لیبرالیسم اقتصادی عامل وضع بد اقتصاد ایران است. در حالی که بر مبنای بازار آزاد و مالکیت خصوصی شکل گرفته است.