سید مجتبی رضوی، نایب رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه ناترازی انرژی به پوشش برای سومدیریت در سالهای گذشته تبدیل شده است، گفت: “قبلاً گفته میشد که برق صنعت قطع میشود تا برق مردم قطع نشود، اما اکنون برق مردم را نیز نمیتوانند تامین کنند. در حال حاضر توانیر در نامهای اعلام کرده که اگر صنایع نتوانند برق مورد نیاز خود را تامین کنند، باید بخشی از برق مورد نیاز خود را با قیمت آزاد خریداری کنند.”
او افزود: “این رویکرد دولت به گونهای شده که احتمالاً در آینده وزارت نفت نیز اعلام میکند که چاه نفت برای صنایع اختصاص دادهایم و باید با بیل و کلنگ شخصاً بهرهبرداری کنند.”
وضعیت برق کارخانهها و مسئولیتپذیری دولت
علی محمد ابویی، عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران ایران گفت: “در حال حاضر برق برخی کارخانهها کاملاً قطع شده و تولید آنها متوقف شدهاست. صنعت فولاد حکایت حضرت یعقوب را پیدا کرده که به فرزندان خود گفت در زمان ورود به مصر از یک دروازه وارد نشوید. اکنون دولت هرجا کمبود زیرساخت دارد، از فولادسازان مسئولیت مدنی و مسئولیت اجتماعی مطالبه میکند.”
او افزود: “وزیر نیرو قبلاً به من گفت طبق ماده ۲۵ قانون رفع موانع تولید میتوانید از وزارت نیرو به دلیل قطعی برق شکایت کنید. در حال حاضر برای پیدا کردن فرار سرمایه نباید دنبال دشمن نگردید. در حالی به سرمایهگذاران بخش خصوصی فشار وارد میشود که برخی مدیران شرکتهای دولتی زیانسازی کردهاند اما از آنها تقدیر نیز میشود.”
تأثیر قطعی برق بر صنایع فولاد
جهانبخش شکری، عضو هیأتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: “امسال در ده ماه گذشته فولادیها سه ماه کار نکردهاند اما شرکتهای فولادی باید وام را بازپرداخت کنند و حقوق کارگران نیز بپردازند. تولیدکنندگان سرمایهگذاری کرده که بتوانند از زیرساختها استفاده کنند اما وزارت نیرو اعلام کرده که سال آینده صنایع باید برق مورد نیاز خود را تامین کنند.”
نیاز به سیاستهای جبرانی برای مقابله با کمبود انرژی
آرمان خالقی، عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت گفت: “در حال حاضر با کمبود انرژی مواجه هستیم و تشکلهای تخصصی پیگیری لازم را انجام دادهاند تا راهکارهایی برای حل این مشکل ارائه شود. در شرایط کنونی دولت باید سیاست جبرانی را اجرا کند تا شرکتها بتوانند از پس هزینههای خود برآیند؛ در غیر این صورت این خسارت منجر به افزایش قیمت تولید میشود و در نهایت هزینه به مصرفکنندگان تحمیل میشود.”
او افزود: “مشکلات ناشی از تولید که در نتیجه ناترازی برق به وجود بیاید، روی بازپرداخت اقساط بانکی نیز تاثیر میگذارد.”
اطلاعات غلط درباره مصرف آب و گاز صنعت فولاد
بهادر ایرانیان، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این مراسم گفت: “در موقعیت کنونی کشور درگیر ناترازیهای متفاوتی قرار گرفتهاست. برخی اطلاعات درباره صنعت فولاد نادرست است. برداشت بخش کشاورزی، صنعت و خانگی ۱۰۰ میلیارد مکعب است که حدود ۶ میلیارد مکعب مربوط به بخش صنعت است. با توجه به تولید ۳۱ میلیون تن فولاد سالانه این صنعت ۱۵۰ میلیون متر مکعب در حالت بدبینانه آب مصرف میکند در حالی که برخی فولادسازان از پساب تصفیه شده استفاده میکنند و برخی نیز از آب دریا استفاده میکنند. براساس این میزان تولید و برداشت آب، میزان مصرف آب فولاد حدود صدم درصد از آب مصرفی کشور را بهرهبرداری میکند.”
اهمیت سرمایهگذاری و مصرف انرژی در صنعت فولاد
او افزود: “تولید گاز کشور ۲۹۴ میلیارد مترمکعب مکعب است که حدود ۳۰۰ میلیارد مترمکعب گاز در کشور استفاده میشود که با محاسبه دست بالا ۱۵ میلیارد مترمکعب صنعت فولاد گاز مصرف میکند که کمتر از ۵ درصد مصرف کشور است. در برق نیز حدود ۳۲۸ میلیارد کیلووات برق تولید شده است که کل زنجیره فولاد کمتر از هزار کیلووات مصرف برق دارد. ۴۵۰ دیماند برق مصرفی زنجیره فولاد این که ۲۵۰ دیماند توسط نیروگاههای خود شرکتها تامین میشود، بنابراین میتوان گفت حدود ۶۰ درصد برق مصرفی زنجیره فولاد توسط خودشان تامین میشود.”
احرامیان با اشاره به اینکه صنعت فولاد انرژیبر است، تصریح کرد: “اما اینگونه نیست، صنعت فولاد سرمایهبر است و بعد از آن مصرف انرژی در اولویت قرار میگیرد. بنابراین با در نظر گرفتن اینکه جمع سرمایه و انرژی صنعت فولاد در ایران بالاتر از اروپاست، نمیتوان با ادعای انرژیبر بودن، صنعت فولاد را به چالش کشید.”