سیاست‌های پزشکیان در سال اول
سیاست‌های پزشکیان در سال اول

به گزارش سرمایه فردا، سیاست‌های پزشکیان در سال اول روی بهبود روابط خارجی و پیوستن به آف ای تی اف تمرکز خواهد کرد. اما احتمال کارشکنی بر سر راه او زیاد است.

به گزارش سرمایه فردا، تحریم‌ها، به ویژه در یک دهه اخیر، تأثیرات گسترده و عمیقی بر اقتصاد ایران داشته‌اند. باعث کاهش دسترسی به بازارهای جهانی و منابع مالی بین‌المللی شده‌اند. به طوری که ۱۲٫۵ درصدی تولید ناخالص داخلی واقعی در سال اول کاهش یافت. ۱۹٫۱ درصدی طی چهار سال پس از اعمال تحریم‌ها افت داشت.

عدم اطمینان اقتصادی ناشی از تحریم‌ها باعث شده تا بسیاری از شرکت‌ها و کارآفرینان از سرمایه‌گذاری در پروژه‌های جدید خودداری کنند.

سید مرتضی افقه دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه اولویت فوری دولت باید تلاش برای رفع تحریم‌ها و حل مشکل روابط مالی و پولی (FATF) باشد. گفت:پزشکیان باید بتواند با تعامل سازنده، گروه‌ها و نهادهای احتمالی مخالف با این اولویت را متقاعد کند.

او با تاکید بر اینکه دولت با مجلسی عمدتا از گروه سیاسی مقابل مواجه است که باید اعضای کابینه را تایید کنند، افزود: پزشکیان باید با معرفی شایسته‌ترین‌ها از بین افراد جوان، متخصص انتخاب کند تا کمترین بهانه برای مخالفت مجلس فراهم شود.

عده ای منافع گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح داده‌اند

افقه با تاکید بر اینکه شواهدی وجود دارد که بعضا برخی گروه‌های صاحب قدرت، منافع گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح داده‌اند. گفت: از این جهت لطمات غیرقابل جبرانی به اعتماد مردم وارد کرده‌اند. تجربه دوره ریاست‌جمهوری خاتمی و روحانی از جمله این شواهد است.

او با اشاره به اینکه تکرار این تجربه می‌تواند لطمه جبران‌ناپذیری به اعتماد به‌سختی بازگشته بخشی از مردم و جوانان وارد کند. تصریح کرد: کارشکنی در روند اقدامات دولت جدید در تحقق وعده‌های انتخاباتی می‌تواند اعتماد به امکان پیشرفت و رفاه در ساختار موجود را از مردم و جوانان برای همیشه سلب و کل کیان کشور را با خطر جدی مواجه کند.

دولت باید با این اقداماتی از جمله کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی،‌ اجرای اصلاحات اقتصادی و مالی اقدام کند. تقویت روابط تجاری با کشورهای غیرتحریمی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‌توان به بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی مانند کاهش تورم، افزایش درآمدهای دولتی و کاهش کسری بودجه دست یافت و شرایط زندگی مردم را بهبود بخشید.

تبعات نرخ تورم سالانه ۳۶.۱درصدی

سیدمحمدرضا دادگستر کارشناس سیاستگذاری با تاکید بر اینکه پزشکیان در دوران باثباتی به پیروزی نرسیده گفت: مجموعه‌‌‌ای از آمارها از وضعیت وخیم کشور در ابعاد مختلف حکمرانی حکایت دارد. نرخ مشارکت ۴۹.۸درصدی در دوره دوم انتخابات رضایت بخش نیست. کسری ۳۰۰‌هزار میلیارد تومانی بودجه دولت و نرخ تورم سالانه ۳۶.۱درصدی و افت ۹ درصدی صادرات ایران طی سال گذشته چالش برانگیز هستند.

او با تاکید بر اینکه ضعف اساسی دولت سیزدهم فقدان پروژه دولت بود. اظهار کرد: دستگاه اجرایی وقت، توان و امکان رسیدگی به تمامی مسائل در یک سطح اولویت را ندارد. به‌ناچار باید دستورکار سیاستی کلان خود را مشخص کند.

رفع محدود و موقت تحریم‌ها نمی‌تواند مشکلات اصلی را حل کند و همچنان عدم اطمینان بر اقتصاد کشور سایه می‌اندازد. بنابراین، باید در مسیر رفع دائمی تحریم‌ها قدم برداشت تا بتوان به طور کامل از تأثیرات منفی آنها کاسته و به توسعه پایدار دست یافت.

اعضای کابینه دولت پزشکیان معرفی شوند

دادگستر با تاکید بر اینکه انتظار می‌رود که پزشکیان تا مردادماه ایده توسعه دولت خود را مشخص کرده و فرآیند اقناع عموم را برای اجرای آن آغاز کند. گفت: پزشکیان سرمربی تیمی به وسعت بیش از ۶۲‌هزار منصب است. او وظیفه دارد از بهترین متخصصان و نیروهای حرفه‌‌‌ای این مناصب را پر کند.

به گفته وی در صورتی که رئیس جمهور بتواند به هوشمندانه‌‌‌ترین شکل ممکن این کار را انجام دهد، جامعه و بازار یک بوروکراسی همدل و کارآمد را خواهند دید.

چالش های اقتصادی ایران

محمدمهدی بهکیش با بیان اینکه پزشکیان امیدهای فراوانی به وجود آورده گفت: ولی جاده‌‌‌ای که مجبور است از آن عبور کند خاکی است و سنگ‌ ریز و درشت بسیار دارد. اولین و مهم‌ترین نکته آن است که همه چالش‌‌‌های اقتصادی را نمی‌‌‌توان هم‌زمان تصحیح کرد. تدریج لازمه اصلاح است. ولی زمان مشخصی می‌‌‌خواهد و برنامه اجرایی معین.

اقتصاد ایران به چه تغییراتی نیاز دارد

او با تاکید بر شاید مهم‌تر از آن دو این که «کدام‌یک از عوامل را می‌توان پیشران سایر تغییرات قرار داد»، افزود: در میان چالش‌های اقتصادی کشور چهار عامل را مهم‌تر می‌دانم که می‌توانند پیشران تغییرات اقتصادی کشور شوند:

اول: دسترسی آسان به بازارهای خارجی برای گسترش صادرات.

دوم: برای آنکه صادرات به حرکت درآید، تعیین نرخ ارز باید به عرضه و تقاضا سپرده شود.

سوم: در بخش داخلی کاهش تورم دارای اهمیت زیادی است تا هزینه‌‌‌ها کاهش یابند، صادرات و تولید قابل برنامه‌‌‌ریزی شوند و جامعه آرامش پیدا کند.

چهارم: چهارمین عاملی که باید از همین ابتدا به آن پرداخت، ساماندهی بهره‌‌‌گیری بهینه از انرژی در کشور است. نفت و گاز مزیت مهم کشور ما هستند؛ ولی با قیمت‌گذاری اشتباه به گلوگاه مشکلات تبدیل شده‌‌‌اند.

او با تاکید بر اینکه مهم آن است که دولت جدید سه یا چهار عامل مهم‌ در فضای اقتصاد کشور را انتخاب و برای آنها برنامه اجرایی تهیه کند گفت: حداکثر در دوماه آینده باید برنامه ارایه شود و سایر عوامل را به‌تدریج به سوی مطلوب هدایت کند.

در حال حاضر سرمایه‌گذاران خارجی به دلیل عدم اطمینان از آینده اقتصادی ایران تمایلی به سرمایه‌گذاری در کشور ندارند. این وضعیت به کاهش اشتغال و رشد اقتصادی منجر شده و اقتصاد ایران را در حالت رکود نگه داشته است. با توجه به تأثیرات گسترده و عمیق تحریم‌ها بر اقتصاد ایران، رفع تحریم‌ها باید به عنوان اولویت اول دولت پزشکیان قرار گیرد.