سیاست و دیپلماسی

طرح حملات گسترده به تأسیسات هسته‌ای ایران

به گزارش سرمایه فردا، رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، طرح گسترده‌ای را که شامل حملات چند‌هفته‌ای به تأسیسات هسته‌ای ایران بود، رد کرده است. به گفته مقامات آمریکایی، دو سایت هسته‌ای ایرانی آسیب چندانی ندیده‌اند و در صورت تمایل، امکان ازسرگیری فرآیند غنی‌سازی برای ایران ظرف چند ماه آینده وجود دارد. فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) طرحی پیشنهادی به ترامپ ارائه داده بود که شامل حمله به سه سایت دیگر و ادامه عملیات نظامی برای چندین هفته می‌شد.

مقامات آمریکا و اسرائیل معتقدند در صورت عدم توافق میان ایران و آمریکا یا آغاز مجدد فعالیت‌های غنی‌سازی، حملاتی مجدد به تأسیسات آسیب‌ندیده ایران محتمل خواهد بود. گزارش‌هایی از اوایل سال ۲۰۲۳ حاکی از آن است که ایران اقدام به حفر تونل‌هایی در نطنز کرده که عمق آن‌ها فراتر از محدوده نفوذ بمب‌های GBU-57 است. همچنین در عمق زمین‌های اصفهان تونل‌هایی شناسایی شده‌اند.

در این عملیات، ایالات متحده به اهداف سطحی در اصفهان با موشک‌های تاماهاک حمله کرده ولی از GBU-57 تنها در نطنز استفاده کرده است. در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، طرحی برای هدف‌گیری منظم شش سایت هسته‌ای ایران طراحی و برنامه‌ریزی شده بود. اسرائیل معتقد است که پیشرفت‌های هسته‌ای ایران حدود دو سال عقب افتاده و در صورت بازسازی این برنامه، حملات جدیدی صورت خواهد گرفت.

ادامه فعالیت‌های غنی‌سازی برای ایران

به گفته مقامات آمریکایی، در یکی از نشست‌های داخلی، بحث‌هایی در خصوص تأسیسات فردو مطرح شده و گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر تخریب آن وجود دارد، در حالی که صحبتی درباره نطنز و اصفهان صورت نگرفته است. یک مقام کاخ سفید با اشاره به بخشی از جزئیات جلسه‌ای محرمانه عنوان کرد: «تنها تأسیسات تبدیل فلز در نطنز، که برای غنی‌سازی ضروری بودند، آن‌چنان تخریب شده‌اند که بازسازی‌شان سال‌ها به طول خواهد انجامید.» بر اساس اطلاعات جامعه اطلاعاتی آمریکا، بخش قابل‌توجهی از اورانیوم غنی‌شده در فردو و اصفهان در پی حملات هوایی مدفون شده است، به نحوی که بازیابی آن و ادامه فعالیت‌های غنی‌سازی برای ایران بسیار دشوار خواهد بود.

با این حال، دو مقام آمریکایی اعلام کرده‌اند تاکنون هیچ نشانه‌ای از حفاری مجدد در این تأسیسات توسط ایران مشاهده نشده است. طرح جامع سنتکام افزون بر حمله به شش سایت هسته‌ای، شامل هدف‌گیری سامانه‌های دفاع هوایی و موشک‌های بالستیک ایران نیز بوده است. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن بود که اجرای این طرح می‌تواند موجب خسارات انسانی قابل‌توجهی برای ایران شود.

طبق اعلام مقامات آمریکایی، در صورت اجرای این حملات، انتظار می‌رفت ایران نیروهای آمریکایی را در منطقه هدف قرار دهد، به‌ویژه در عراق و سوریه. دونالد ترامپ با این طرح مخالفت کرده و آن را مغایر با رویکردش در اجتناب از درگیری‌های بلندمدت فرامرزی دانسته است. نگرانی‌ در مورد تلفات انسانی از هر دو طرف، یکی دیگر از دلایل رد این طرح از سوی ترامپ عنوان شده است

modir

Recent Posts

ایلان ماسک؛ مردی که آینده را مهندسی می‌کند

ایلان ماسک، کارآفرینی پرآوازه با ذهنی پرشتاب و رویاهایی نامحدود، موفق شده است در حوزه‌هایی…

8 ساعت ago

پیش‌بینی وضعیت هوای تهران

گزارش‌ها از پیش‌بینی وضعیت هوای تهران حکایت، از ادامه روند افزایشی دما، حضور پایدار توده…

11 ساعت ago

کمپین هشدارآمیز اسرائیل علیه نفوذ اطلاعاتی

در پی افزایش تلاش‌های ایران برای جذب جاسوس از میان اسرائیلی‌ها و پس از تنش…

13 ساعت ago

شرط خروج بورس از رکود

کارشناس می‌گویند شرط خروج بورس از رکود شکننده، نه‌تنها به تداوم حمایت‌های نهادی وابسته است،…

14 ساعت ago

تعطیلی هزاران آژانس‌های مسافرتی

تعطیلی هزاران آژانس‌های مسافرتی و بیکاری تورلیدرها معضل جدید این روزها شده است چراکه آسمان…

1 روز ago

سیاست پولی در زمان جنگ و تحریم

این یادداشت تلاش می‌کند تا با الهام از تجارب تاریخی جنگ‌های بزرگ، به‌خصوص جنگ جهانی…

1 روز ago