تخلفات اسنپ نان در حال حاضر فروش نان یرانه ای با قیمت های بسیار بالاست. هرچند مدعی است که هزینه حمل را می گیرد اما هزینه فراتر از آن است.
به گزارش سرمایه فرد، چندی است که تخلفات فروش نان با آرد دولتی به قیمتهای غیر مصوب و غیر قانونی در سامانههای آنلاین خبر ساز شده و علاوه بر اینکه این روند موجب کسب درآمد نامشروعی از محل تخصیصهای یارانهای بیتالمال به نفع عده خاصی شده مشکلات دیگری را نیز نظیر شلوغی در نانواییها را هم دامن زده و در برخی محلهها مشاهده میشود که در مقابل یک نانوایی چند برابر مردم موتوریهای اسنپ نان ایستادهاند که به واسطه پرداخت قیمت بیشتر نسبت به مردم در اولویت نانوایان قرار میگیرند.
چندی پیش در این خصوص، رئیس بازرسی جهاد کشاورزی رسماً اعلام کرد که برخی نانواییها برای سود بیشتر و دور زدن کارتخوانهای هوشمند، نان خود را به صورت آنلاین به فروش میرسانند، این در حالی است که مردم در صفهای طولانی منتظر دریافت نان هستند.
علی اکبر نصری سرآسیا بیان کرد که نانواییها با نرمافزار اسنپ قرارداد بستهاند، در صورت هرگونه گرانفروشی با آنها برخورد خواهد شد و سهمیه آرد آنها کاهش خواهد یافت. نانواییهایی که مرتکب این تخلف شوند، در مرحله اول ۳۰ درصد جریمه میشوند، در مرحله دوم ۵۰ درصد و در مرحله سوم، کل سهمیه آرد آنها قطع خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد کشاورزی، نانواییهایی که آرد یارانهای دریافت میکنند، حق فروش نان در اسنپ را ندارند، زیرا این اقدام باعث ایجاد صفهای طولانی و رانت در فروش نان میشود.
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی نیز در موضع گیری این سازمان در برابر این عملکرد اعلام کرد: در صورت گرانفروشی توسط اسنپ فود، با این تخلف برخورد خواهد شد. محمد اسفنانی در رابطه با گرانفروشی نانواییها گفت: تخلفات در این حوزه متعدد است و بخشی از آن مربوط به گرانفروشی است. این مشکل زمانی به وجود میآید که کارتخوانها به نحوی طراحی شدهاند که نانوایان مجبورند کالا را به قیمت بالاتری بفروشند که این خود نوعی تخلف محسوب میشود و مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
همچنین، تخلفات دیگر نانواییها شامل فروش اجباری نانهای کنجدی و سبزیجات و همچنین کم فروشی است که در این موارد وزن چانههای نان کاهش مییابد. از ابتدای سال جاری تا پایان مهر، ۲۵ هزار و ۲۶۱ فقره تخلف در این زمینهها گزارش شده است که از این تعداد، ۲۳ هزار و ۸۲۱ پرونده رسیدگی شده و ارزش ریالی محکومیتها ۸۵۶ میلیارد ریال است.
وی همچنین تأکید کرد که سازمان تعزیرات حکومتی گزارشهای بازرسان جهاد کشاورزی را مورد بررسی قرار داده و با متخلفان برخورد قانونی خواهد داشت.
باوجوداینکه از سوی رسانهها بارها گزارشاتی منتشر شده اما تا کنون اقدامی از سوی دستگاههای نظارتی برای مقابله با این گرانفروشی انجام نشده است که البته بخشی از این عدم برخوردها به واسطه عدم وجود قانون در خصوص برخورد با آنلاین شاپها و قوانین این حوزه است.
در تشریح تخلفات میتوان توضیح داد در این روند فروش نان سنگک که با احتساب آرد یارانهای قیمت آن ۳ هزار تومان است، در اسنپفود با قیمت حداقلی ۱۵ الی ۲۰ هزار تومان عرضه میشود. گزارشهای مردمی نشان میدهد که نانوایان فروش نان در اسنپ را در اولویت قرار میدهند و حتی زمانی که مشتریان در صف منتظرند، ابتدا نان سفارشی اسنپ را آماده و ارسال میکنند و سپس به مشتریان حضوری خدمات میدهند.
برخی مشتریان نانوایی از فروش اجباری نان کنجدی گلایه دارند و علت اصلی آن را قیمتگذاریهای نجومی نان در اسنپفود میدانند که راه را برای فروش اجباری نان و عرضه آن با قیمتهای بالاتر از نرخ مصوب، عادیسازی کرده است.
محمد برکاتی، نایب رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان ری درباره این موضوع گفت: “مشکل اصلی اعتراضها به دلیل فروش نان از نانواییهایی است که از سهمیه آرد یارانهای برخوردارند؛ لذا بهتر است سازوکار مناسبی برای عضویت نانواییهایی که با آرد غیر یارانهای فعالیت میکنند در اسنپ اندیشیده شود.”
وی افزود: “وقتی مشتری در نانوایی درخواست نان دو رو کنجد، سبوسدار یا سبزیجات را دارد، با توجه به سلیقه مشتری در پخت نان، هزینه بیشتری دریافت میشود.”
نایب رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان ری ادامه داد: “در حال حاضر مشتری درخواست انواع نان اعم از سبوسدار، کنجدی سفید یا غیره را دارد، اما این موارد در کارتخوان هوشمند تعبیه نشده است؛ بنابراین، درخواست داریم در این مقوله تجدیدنظر شود و سلیقه مشتری نیز در پرداخت هزینه نان منظور شود.”
برکاتی تصریح کرد: “فروش نان در اسنپ نان بر اساس خواست مشتری است و قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. در واقع، عرضه نان در اسنپ شامل هزینههای مختلفی از جمله کارمزد و ارسال است که متأسفانه در نهایت به اسم نانوا تمام میشود.”
وی ادامه داد: “باتوجهبه اینکه مجوز برای نانواییهای آزادپز در حال صدور است، میتوان برای جلوگیری از برخی تخلفات احتمالی، امکان ارائه نان در اسنپ را فقط برای واحدهای آزادپز اجرایی کرد و نانواییهای دارای سهمیه آرد یارانهای را از عقد قرارداد با اسنپ منع کرد.”
نایب رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان ری گفت: “با توجه به هزینههای اضافی که فروش نان در اسنپ برای نانوا به همراه دارد، در واقع نان با قیمت مصوب عرضه میشود و مازاد هزینه مربوط به نوع بستهبندی و پخت (کنجدی، سبزیجات یا وزن بیشتر نان و غیره) است. اغلب نانوایان در ساعات غیرپیک تمایل به همکاری با اسنپ دارند، زیرا در ساعات پیک مشتری حضوری اولویت دارد.”
این اظهارات برکاتی در حالی است که نگاهی به قیمتها و بستهبندی انواع نان در اسنپ نشان میدهد که نه تنها نان ساده بدون کنجد و سبوس با چند برابر قیمت فروخته میشود، بلکه احتمالاً منظور نایب رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان ری از بستهبندی، زحمت گره زدن یک نایلون است که نانوا میکشد تا نان بهتر روی فرمان موتور پیک اسنپ قرار بگیرد!
وی در پایان راهکاری برای اینکه چگونه یک نان ساده با قیمت مصوب در اسنپ به فروش نرسد، ارائه نکرد؛ لذا در گزارشهای بعدی وطن امروز به دنبال مشورت با کارشناسان وزارت کشاورزی و فعالان این حوزه خواهد رفت تا نظر آنها در خصوص راهکار اساسی حل این مشکل را جویا شود.
محمد محمدی، مدیرعامل تشکل مردمی پیشگیری و مبارزه با فساد، در این زمینه به خبرنگار وطن امروز گفت: نان باید با نرخ مصوب عرضه شود و هرگونه گرانفروشی از سوی اسنپ نان یا نانوایان تخلف محسوب میشود. وی افزود: نانوایانی که با آرد یارانهای نان تولید میکنند، موظفاند نان را با نرخ دولتی بفروشند. هرگونه افزودنی به نان مانند سبوس، سبزی، سیاهدانه و غیره، باید ضابطه و قیمت مشخصی داشته باشد. همچنین نانواها برای دریافت سهمیه بیشتر آرد، فروش بیشتری را ثبت میکنند.
محمدی تصریح کرد: نانی که با آرد یارانهای تهیه شده، باید با نرخ مصوب عرضه شود و دریافت هزینه اضافی تخلف است. وی همچنین افزود که اسنپ تنها هزینه خدمات را دریافت میکند و قیمت نان توسط نانوایان در اپلیکیشن تعیین میشود. نهایتاً عرضه نان ۱۵ هزارتومانی چه از سوی نانوا و چه از سوی اسنپ تخلف محسوب میشود.
وی تأکید کرد: نرخ نان ثابت است و در اسنپ نیز باید با نرخ مصوب عرضه شود. اقدامات پنهانی مانند کمفروشی و گرانفروشی در نانواییها مشاهده شده و دستگاههای نظارتی باید سازوکاری برای کنترل این تخلفات بیندیشند.
بهمن حسنبیگی، رئیس گشتهای مشترک سازمان تعزیرات حکومتی هم این روند را غیرقانونی میداند. اما هنوز اقداماتی از سوی نهادهای ناظر مانند اتحادیه، اداره کل صمت و تعزیرات برای برخورد با این تخلف صورت نگرفته است.
بهمن حسنبیگی درباره گرانفروشی نان در اسنپ اظهار داشت: شکایات مردمی مربوط به گرانفروشی ابتدا به واحد بازرسی و نظارت اتاق اصناف ارجاع میشود که وظیفه تشکیل پرونده گرانفروشی را دارند، و پس از آن پروندهها برای رسیدگی به تعزیرات ارسال میشوند.
وی افزود: عرضه نان از طریق اسنپ غیرقانونی است و نان باید به صورت حضوری و بر اساس نرخ مصوب فروخته شود. همچنین فروش نان سفارشی و ارسال با نرخهای ویژه نیز غیرقانونی است.
رئیس گشتهای مشترک سازمان تعزیرات حکومتی تأکید کرد که نباید هیچ دخل و تصرفی در قیمت نان انجام شود و نان باید فقط با نرخ مصوب فروخته شود. ادعاهای برخی نانوایان سودجو درباره پخت بر اساس سفارش مشتری و یا بهانه خواست مشتری برای توجیه گرانفروشی غیرقانونی است. همچنین فروش نان با افزودنیهایی مانند سبوس و سبزی نیز طبق گزارش اداره بهداشت غیربهداشتی و غیرقانونی است.
یکی از بازرسان تعزیرات حکومتی اظهار کرد: به دلیل عدم وجود دستورالعملهای مشخص برای مقابله با گرانفروشی در فروش آنلاین، سامانههای فروش مانند اسنپ فود تنها در صورت ثبت شکایت در ارگانها و سامانههای شکایات مردمی قادر به برخورد با این نوع گرانفروشی هستند.
با توجه به اینکه برخی نانوایان دارای سهمیه آرد یارانهای با اسنپ فود قرارداد دارند و نانی که باید با حداکثر قیمت ۵ هزار تومان به فروش برسد را با ۳ تا ۴ برابر افزایش قیمت عرضه میکنند، نیاز به تشکیل گشت بازرسی ویژهای با حضور دستگاههای متولی احساس میشود تا با این گرانفروشی و نرخهای غیرمنطقی در اسنپ فود برخورد شود.
البته از دیدگاه اقتصادی به این موضوع باید نگاه عمیقتری داشت و در طرحی شبیه به سامان دهی کارت خوانهای نانوایان باید روندی دیده شود که امکان جلوگیری از این تخلف از منشأ گرفته شود و از دیدگاه اقتصادی بازرسی و جریمهها در این روند پاسخگو نخواهند بود.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا