روح الله خزایی معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد اروند گفت: منطقه آزاد اروند، به دلیل موقعیت ویژه خود، نقش مهمی در توسعه تجارت ایفا میکنند. این منطقه شامل دو بندر مهم، بندر آبادان و بندر خرمشهر، است که بندر خرمشهر دومین بندر کانتینری ایران محسوب میشود. بااینحال، ظرفیت فعلی این بندر هنوز به سطح مطلوب نرسیده، اما پس از دوران کرونا، فعالیتهای تجاری در این بندر مجدداً افزایش یافته و پهلوگیری کشتیهای ۳ تا ۵ هزار تنی بدون مشکل انجام میشود. زیرساختهای اسکلهای نیز بهبود یافته و موجب تسریع روند صادرات و واردات شده است.
میزان واردات کالاهای همراه مسافر در مناطق آزاد
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری منطقه آزاد اروند افزود: میزان واردات کالاهای همراه مسافر در مناطق آزاد، برخلاف تصور عمومی، عدد قابلتوجهی در مقیاس تجارت ملی ندارد. کل سهم واردات مناطق آزاد کمتر از ۵۰ میلیون دلار است، درحالیکه واردات کل کشور بیش از ۲۰ میلیارد دلار در سال است. این عدد نشان میدهد که سهم مناطق آزاد از واردات در مقایسه با کل تجارت کشور، کمتر از ۵ درصد است.
وی تاکید کرد: در سالهای اخیر، تمامی فرآیندهای وارداتی در مناطق آزاد بر بستر سامانه الکترونیکی گمرک (EPN) انجام میشود، که باعث شفافیت کامل و حذف امکان قاچاق کالا در این مناطق شده است. این سامانه بهطور همزمان به ۲۷ دستگاه دولتی متصل بوده و امکان نظارت لحظهای بر روند واردات را فراهم میکند. از سال ۱۳۹۷ به بعد، تمامی کالاهای وارداتی به مناطق آزاد مطابق با استانداردهای محیط زیست، غذا و دارو بررسی میشوند.
وی افزود: بنابراین، مناطق آزاد ایران نه تنها سهم ناچیزی در واردات غیرشفاف دارند، بلکه با نظارت دقیق و اجرای استانداردهای جهانی، نقش مهمی در توسعه تجارت و جذب سرمایههای خارجی ایفا میکنند.