فروش سهام در حال حاضر به دو دلیل افزایش یافتهاست؛ نخست بازدهی درصدی که نوسانگیرها گرفتهاند و دوم احتیاط در مقابل ریسکها که تحت تاثیر مذاکرات یا انفجار بندر رجایی بروز کردهاست.
به گزارش سرمایه فردا، بازار سهام تحت تأثیر آغاز سومین دور مذاکرات میان ایران و آمریکا، با فضایی محتاطانه کار خود را دنبال کرده است. به طوری که روز دوشتبه با افزایش دوباره قیمت ارز به بالای ۸۰ هزار تومان برخی سهام صف فروش شدند. البته حادثه بندر عباس نیر روی جو منفی بازار بی تاثیر نبود. این همزمانی باعث شد بخش قابل توجهی از سرمایهگذاران با در نظر گرفتن افزایش ریسکهای سیاسی، رویکردی محافظهکارانه اتخاذ کنند. البته بسیاری از فعالان بازار به جای خریدهای هیجانی، به شناسایی سودهای قبلی خود پرداختند یا با اتخاذ موضعی منفعلانه، نظارهگر تحولات بازار بودند.
علیرضا سادات کارشناس بورس گفت: دیروز فشار فروش از سوی بخشی از سرمایهگذاران شدت گرفت. این تغییر رفتار، نشانهای از نگرانی فعالان نسبت به چشمانداز مذاکرات و اثرات احتمالی آن بر متغیرهای اقتصادی کشور بود. این فشار فروش در نیمه دوم بازار بیشتر شد. یکی از مصادیق بارز این نوسانات را میتوان در گروه خودرویی مشاهده کرد؛ جایی که در آغاز معاملات صفوف خرید تشکیل شده بود، اما به تدریج این صفوف به صفوف فروش سنگین تبدیل شدند. هرچند در ادامه با تقویت نسبی تقاضا، معاملات متعادل تر شد، اما رفت و برگشتهای مکرر عرضه و تقاضا نشان از وجود فضای تردید و نبود قطعیت در تصمیمات سرمایهگذاران داشت.
وی افزود: در صنایع دیگر نیز تحولات قابل توجهی رخ داد. اخیرا عمده نمادهای بانکی که به طور سنتی یکی از بخشهای پرطرفدار بازار به شمار میروند، با بیاقبالی سرمایهگذاران مواجه شدند. بازار در شرایطی به استقبال روزهای آینده میرود که نخستین گزارشهای ماهانه شرکتها منتشر شده است. کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که علیرغم آنکه تاکنون گزارش عملکرد شرکتهای بزرگ منتشر نشده است، انتظار میرود عملکرد فروردینماه ۱۴۰۴ برای بسیاری از شرکتهای بورسی مطلوب باشد. این دیدگاه، در صورت تحقق، میتواند در هفتههای آینده به عنوان محرکی برای بازگشت اعتماد به بازار عمل کند.
همچنین وی اظهار کرد: در بازارهای موازی همچون ارز و طلا، همچنان رکود خارج شدند. این شرایط باعث نشد که معاملات صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا در بورس منفی شود، بلکه مثبت نیز بودند. انتشار ناگهانی خبر وقوع انفجار و آتشسوزی در محدوده بندر شهید رجایی، جو روانی بازار طلا را تغییر داد و منجر به افزایش تقاضا برای داراییهای امن از جمله صندوقهای طلایی شد. این صندوقها پس از این خبر با تغییر روند وارد مدار صعودی شدند، که بیانگر حساسیت بازار به اخبار ناگهانی و اهمیت مدیریت ریسک در شرایط فعلی است.
همه سهم های بورس تحت تاثیر مذاکرات و توافق به یک اندازه رشد نخواهند کرد و معامله گرانی که بیشتر با تابلو حرکت می کنند، در روزهایی مثل روز یکشنبه هر چه عرضه کننده داشته باشد را می فروشند و دوباره در روزهای مثبت آتی در صف خرید نمادهای بهتر می نشیند و این روند ادامه پیدا می کند.
رضا روحی کارشناس بورس به بازار گفت: چند وقت اخیر دلار به دلیل اخبار مذاکرات در مسیر نزولی قرار گرفته است اما به هر حال در هر مسیر حرکتی، نوسان های مثبتی نیز اتفاق می افتد. دیروز شاهد یک نوسان مثبت در دلار بودیم و به همین جهت صندوق های طلا نیز با تقاضاشروع به کار کردند و مثبت نیز شدند. اما به نظر نمی رسد تا شنبه خبری منفی از مذاکرات مخابره شود و ذهنیت بازار را عوض کند. به همین جهت این نوسان مثبت رد می شود و فروشنده های صندوق های طلا سر جای خودشان هستند. پیشنهاد می شود اگر کسی صندوق طلا می خرد، به این نکته توجه کند که ممکن است با اخبار مثبت احتمالی آتی، فشار فروش بازهم زیاد شود.
وی افزود: بانکی ها از نظر عملیاتی سال (۱۴۰۳) خوبی را پشت سر گذاشتند و البته چشم انداز مثبتی نیز دارند. از طرف دیگر بازار با خبر مذاکرات و FATF توجه اش به این گروه زیاد می شود. بانکی ها اخیرا بازده خوبی داده اند. به همین دلیل نوسانگیرهای روزانه در مورد فروش، بانکی ها اقدام کردند. از طرف دیگر نداشتن حجم مبنا و کارمزد معاملات پایین تر دلیل اصلی اقبال به صندوق ها برای معاملات روزانه است. حجم مبنای نسبتی پایین سهام بزرگ و شاخص ساز در مقایسه با سهام کوچک و متوسط سبب عدم جذابیت خرید و فروش سهام کوچک و متوسط در بازار شده است. البته برخی با این استدلال که نمادهای نقدشونده بزرگ تر ها هستند این نمادها را می خرند به همین دلیل نمادهای شاخص ساز رشد بالاتری داشته باشند و نمادهای کوچکتر و کمتر نقدشونده رشدی نکنند.
روحی گفت: به نظر می رسد در صورتی که روند مذاکرات خوب پیش رود و امروز هم نتایج مثبتی از آن بیرون بیاید، تقاضای سرمایه گذاری در بورس افزایش پیدا خواهد کرد و در نتیجه نمادهایی که نگرانی در مورد نقدشوندگی آنها وجود دارد نیز مورد توجه قرار خواهند گرفت.
این کارشناس ادامه داد: در دو سه سال اخیر بورس عادت کرده است به حالتی که رالی های صعودی، سهام شاخص ساز کامودیتی محور بازده بهتری از بقیه نمادها بدهد. دلیل آن هم مشخص است در سه سال اخیر رشدهای بورس عمدتا تحت تاثیر رشد دلار رسمی و یا آزاد بوده است. در حال حاضر که تنش جنگ کاهش پیدا کرده و ظرف مدت دو هفته از احتمال جنگ به احتمال توافق رسیده ایم، دلار آزاد روند نزولی به خود گرفته است و به همین دلیل فاصله اش با دلار رسمی نیز بسیار کاهش پیدا کرده است. در این روند رشدی ناشی از احتمال توافق، اینگونه نمادها می توانند بازده بدهند.
یکشنبه بانکی ها عرضه شدند، خودرو باز شد و عرضه شد و البته خودرویی ها به وای آن صف و عرضه شدند. پالایشگاهی ها صف شدند و صف را نگه داشتند. بنابراین در موقعیت کنونی دو نظر در مورد بازار وجود دارد؛ اول اینکه پول بازار در حال چرخش است و از بانکی وارد گروه پالایش و غیره شده است. البته یک گروه معتقدند که رشد فعلی تمام شد و معامله گران سیو سود کردند. به نظر هنوز پول جدید وارد بازار سرمایه نشده است بنابراین یک چرخش در بازار سرمایه رخ داده و رشد از گروه بانکی و خودویی به پالایشی منتقل شده است. با توجه به خروج جزئی پول از بازار سهام، به نظر احتمالا بازار با حالت نوسانی و با گروه های جدید استراحت یا رشد جزئی تجربه می کند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا