به گزارش سرمایه فردا، مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، هفت کمک هزینه برای پروژههای تحقیقاتی مشترک محققان ایرانی و خارجی در حوزههایی از جمله فناوریهای زیستی، اطلاعات و ارتباطات، اپتیک و کوانتوم، مواد و ساخت پیشرفته، نانو و میکرو و پزشکی بازساختی در نظر گرفته است.
نشست خبری معرفی گرنت بینالمللی ستادهای توسعه فناوری، امروز ۲۷ آذرماه در محل معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری برگزار شد.
شقایق حقجوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری گفت: در حاشیه برگزاری نهمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) و پنجمین آئین اعطای جایزه مصطفی (ص) که مهرماه سال جاری در اصفهان برگزار شد با هدف تعامل بیشتر و تقویت همکاری بین دانشمندان و فعالان علم، فناوری و نوآوری، تثبیت مشارکتهای بین موسسات ایرانی و سازمانهای تاثیرگذار جهان و کمک به پیشرفت علم و فناوری در کشورهای مشارکت کننده، هفت کمک هزینه برای پروژههای تحقیقاتی مشترک در حوزههای فناوریهای زیستی، اطلاعات و ارتباطات، اپتیک و کوانتوم، مواد و ساخت پیشرفته، نانو و میکرو، پزشکی بازساختی و سلولهای بنیادی و علوم شناختی بین محققان ایرانی و سایر کشورها در نظر گرفته شد.
وی افزود: علاقهمندان میتوانند به منظور آشنایی با موضوعات گرنتها، کسب اطلاعات بیشتر و ارسال پروپوزال به وبگاه مرکز تعالی ابن سینا (ACE) به عنوان واسط اجرای همکاریهای تحقیقاتی دوجانبه به نشانی https://isf-bmn.ir/ace/ مراجعه کنند.
رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی در خصوص الزامات ارائه این کمک هزینه گفت: حداقل دو محقق اصلی، یکی از ایران و دیگری از کشوری دیگر باید در پروژه شرکت کنند. در طول اجرای پروژه، حداقل یکی از محققانباید لااقل یک ماه تحقیق و توسعه را در موسسه طرف مقابل انجام دهد.
به گفته او، متقاضیان باید دارای سوابق علمی و فنی مرتبط با پروژه و وابستگی به مراکز آموزشی/تحقیقاتی یا شرکتهای دانشبنیان/ SMEها باشند.
حق جو تاکید کرد: متقاضیانی که پروژه را با برندگان جایزه مصطفی (ص) تعریف میکنند یا سابقه همکاری با آنها دارند و همچنین برندگان مسابقه علمی KANS از امتیاز اضافی در فرآیند ارزیابی برای دریافت کمک هزینه بهرهمند میشوند.
متقاضیان با شرکای کشورهای اسلامی (کشورهای عضو (OICاز امتیاز اضافی در فرآیند ارزیابی برای دریافت کمک هزینه بهره مند میشوند. همچنین، متقاضیان دارای یک گروه تحقیقاتی خاص، از جمله دانشمندان وابسته به دانشگاه یا مؤسسه تحقیقاتی دولتی از ایران یا کشور همکار، از امتیاز اضافی در فرآیند ارزیابی برای دریافت کمک هزینه بهرهمند میشوند. گروههای تحقیقاتی که از این کمک مالی استفاده میکنند تشویق میشوند تا فراتر از فعالیتهای مرتبط با پروژه با یکدیگر همکاری کنند و زمینههای دیگری را برای کار مشترک تعریف کنند.
به گفته وی متقاضیانی که همکار خود را از دانشگاه سوسه تونس، آکادمی ملی علوم و تکنیک سنگال، دانشگاه ملی علوم و فناوری پاکستان، کامستک، دانشگاه علوم بهداشت بنگلادش، دانشگاه خزر آذربایجان یا شبکه مغرب تک (مراکش) انتخاب کنند – بر اساس تفاهم نامه مشترک ACE با این هفت مجموعه که در حاشیه رویداد مصطفی (ص) منعقد شده است – از امتیاز اضافی در فرآیند ارزیابی برای دریافت کمک هزینه بهره مند میشوند.
حق جو افزود: تعهد متقابل شرکا در هر دو کشور به عنوان شاخصی از نقطه قوت پروژه تحقیقاتی درنظر گرفته خواهد شد. این شامل تعهد منابع غیرنقدی (هر گونه کمکی که شامل حمایت مالی نمی شود، مانند دسترسی به رایانه، نرم افزار، فضای اداری و/یا تجهیزات) توسط همه شرکا است. خروجی پروژه متعلق به محققان شرکت کننده و مربوطه است.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی با بیان اینکه تا سقف ۱۰ هزار دلار کمک هزینه مالی به شریک ایرانی تخصیص می یابد، گفت: شرکای سایر کشورها مسئول تامین مالی تا سقف ۱۰ هزار دلار از جمله منابع غیرنقدی پروژه، هزینه های میزبانی یا سفر و غیره هستند. هر یک از طرفین مسئول پرداخت هزینه های سفر، معیشت و اقامت اعضای گروه تحقیقاتی خود در بازدیدهای مرتبط با این همکاری خواهد بود.
به گفته او، کمک هزینه در دو قسط پرداخت می شود که ۸۰ درصد پس از امضای قرارداد و ۲۰ درصد پس از تایید گزارش نهایی و ارسال صورت مالی خواهد بود.
حق جوی همچنین تاکید کرد: درخواست ها توسط یک کمیته ارزیابی مستقل ارزیابی شده و توسط ACE اطلاع رسانی خواهد شد. ارزیابی بر اساس معیارهایی همچون معیارهای تثبیت مشارکت موجود، شایستگی علمی یا تأثیر نتایج پیش بینی شده، پتانسیل برای همکاری طولانی مدت و فعالیت های بعدی، اصالت و امکان سنجی فعالیت پیشنهادی، تخصص موسسات همکار و متقاضیان (و گروه های تحقیقاتی آنها) ، کمکهای همه شرکای درگیر، از جمله کمکهای مالی و غیرنقدی خواهد بود.
سید محمد کرباسی؛ دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات در نشست خبری نخستین فراخوان پروژههای مشترک و گرنتهای بینالمللی ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی ریاستجمهوری اظهار کرد: تمرکز ستاد ما بر روی توسعه فناوریهای مرتبط با موضوع مخابرات، اینترنت اشیا، آینده این تکنولوژیها و موضوع امنیت سایبری است.
به گفته او، یکی از موضوعاتی که در توسعه فناوریهای مرتبط با مخابرات مطرح است، بحث “OPEN RAN” یا بازار شبکه دسترسی رادیویی است. این موضوع مربوط به شکستن انحصار برندهای قالب بر بازار تجارت ICT است.
کرباسی ادامه داد: به طور خاص در حوزه بازار شبکه دسترسی رادیویی (RAN) یا Radio Access Network ما یکسری شرکتهای انحصاری را در جهان داریم. توسعه فناوریهای بسیاری از کشورها و برندهای و شرکتهای دیگر مقدور نیست مگر اینکه یک استانداردهایی را در لایههای مختلف این شبکه RAN ایجاد کرد.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات خاطرنشان کرد: کمیته “OPEN RAN” یک کمیته بینالمللی است که در این حوزه فعالیت میکند و یک حرکت بینالمللی در راستای توسعه فناوریهای رادیویی در سطح جهان که دنبال میشود.
وی ادامه داد: این موضوع به عنوان یکی از اولویتهای ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات مطرح است و کار توسعه فناوری در آن دنبال میشود. در همین راستا موضوعی که برای فراخوان آماده کردیم کار در حوزه “OPEN RAN” بوده است.
کرباسی تصریح کرد: “OPEN RAN” شامل سطوح مختلفی است که از لایه سختافزار که بحث توسعه کدها و ماژولهای پردازشی است که مبتنی بر سختافزارهای FPGA و چیپستهای ASIC میتواند اتفاق بیافتد.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات خاطرنشان کرد: در لایههای بالاتر میتوان از ابزارهای آنالیز BIG DATA و AI نیز برای مدیریت دسترسی رادیویی استفاده کند.
وی ادامه داد: بحث امنیت “OPEN RAN” یکی از موضوعاتی است که در اولویت محورهای این فراخوان قراردارد. ما نیاز به تبادل فناوری بینالمللی داریم و یکی از فرصتهای مناسب برای این موضوع، جایزه مصطفی است.
کرباسی خاطرنشان کرد: این فراخوان یک محور اصلی دارد و ۹ محور فرعی حول ذیل محور اصلی فعالیت میکند که همه آنها در راستای “OPEN RAN” هستند.
دکتر صادق صادقزاده؛ دبیر ستاد توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته دیگر سخنران این جلسه بود و گفت: حوزه مواد به سه دسته کلی مواد معدنی، مواد پتروشیمی و مواد نوظهور و ساخت پیشرفته تقسیم میشود.
وی گفت: ما در حوزه اکتشاف و استخراج در کشور وضعیت بسیار خوبی داریم. در فولاد نیز تولیدکننده دهم دنیا هستیم و رتبه ایران بین ۷ تا ۱۰ جابهجا میشود که امروز در رتبه ۱۰ دنیا هستیم. به دلیل اینکه برداشتها بالا رفته است بنابراین در تجهیزات استخراج دچار چالشهایی هستیم که در این حوزه ستاد توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته بایستی ورود میکند.
صادقزاده تصریح کرد: مهمترین چالش ما در حوزه صنایع تبدیلی است که ما برای آن برنامه جدی داریم و در حوزه معدن توسعه فناوریهای ۲۰ مواد اولیه داریم.
وی افزود: ساخت افزایشی شامل پرینترهای سهبعدی است. طبق پیشبینیها این پرینترها در صنایع کاربردهای وسیعی مییابد و ما از هم اکنون باید به فکر توسعه این فناوری در کشور باشیم و توسعه این فناوری را در دستور کار قرار دادهایم.
محمدحسین مقامی؛ مدیرستاد علوم و فناوریهای شناختی با بیان اینکه فراخوان پروژههای ستاد علوم فناوریهای شناختی در ۳ حوزه اصلی ارائه میشود، گفت: نخستین حوزه، VCI است که همان واسط مغز و رایانه است. VCI سختافزار و نرمافزاری است که به انسان یا حیوان این قابلیت را میدهد که با محیط اطراف خود ارتباط داشته باشد. این کلان موضوع، در حوزههای درمانی، پزشکی و توانبخشی کاربرد دارد و می توان این سیستم را علاوه بر انسانها در مغز حیوانات نیز قرار داده و کنترل آنها را برعهده گرفت.
وی خاطرنشان کرد: از این پروژه برای کاربردهایی مثل زلزله استفاده میشود که درصورتی که انسان قادر به تشخیص زلزله نباشد با کار گذاشتن سیستمهایی در داخل بدن “موش و سنجابک”، زلزله را زودتر تشخیص میدهند. درواقع در حوزه VCI بیشتر بحث سلامت را نشانه گرفتیم.
مقامی تأکید کرد: یک پروژهای را درباره مغزهای مینیاتوری و سلولهای بنیادی هم در نظر گرفتهایم که این پروژه بسیار بزرگی است که در منطقه و حتی در جهان اجرایی خواهد شد. این پروژه با کمک پژوهشگاه رویان و دانشگاه تهران آغاز خواهد شد و جزئیات آن در آینده اعلام خواهد شد. از طریق این کمک هزینه، ستاد توسعه فناوری علوم شناختی (CSTC) یک پروژه تحقیقاتی مشترک در زمینه “طراحی و توسعه رابط های مغز و کامپیوتر” را تأمین مالی میکند. تمرکز این برنامه طراحی رابطهای مغز و کامپیوتر (BCI) برای مطالعات تحقیقاتی و توسعه برنامههای کاربردی است. هدف از این برنامه، تثبیت مشارکتهای موجود بین مؤسسات در ایران و سازمانهای تأثیرگذار در سراسر جهان است که برای دو طرف مفید بوده و به پیشرفت علم و فناوری در کشورهای درگیر کمک میکند.
به گفته او، هدف اصلی این برنامه تقویت و ارتقای همکاری بین رشته ای بین محققان ایرانی و جهانی در زمینه مطالعات و کاربردهای BCI و تسهیل انتقال دانش و توسعه خدمات و ابزارهای شناختی برای سایر کشورها است. از این رو، پیشنهادات تحقیقاتی در مورد طراحی و پیاده سازی ابزارهای شبیه سازی و ضبط عصبی، مدارها و سیستمها، سیستمهای ارتباطی دوطرفه بیسیم، مدارها و سیستمهای پردازش سیگنال و همچنین توسعه الگوریتمهای پردازش سیگنال برای سیستمهای BCI مورد استقبال قرار میگیرد.
در بخش دیگری از نشست، علی عمرانی؛ مدیر اجرایی بنیاد علم و فناوری مصطفی، گفت: جایزه مصطفی متعلق به جهان اسلام است و لازم است تا مجموعههای داخلی برای همکاری با این کشورها باید فعالتر عمل کنند و این همان اتفاقی است که در دوره اخیر اعطای جایزه مصطفی در اصفهان رخ داده است و میتواند الگویی برای سایر مجموعهها قرار گیرد.
عمرانی با اشاره به اختصاص ۷ کمک هزینه برای پروژههای تحقیقاتی مشترک در حاشیه پنجمین دوره اعطای جایزه مصطفی افزود: کشورهای دیگر از ظرفیت جایزه مصطفی بهرهبرداری کردهاند نمونه آن کشور هندوستان است که قرارداد ۱۵ میلیون دلاری در ۵ سال را با محققان جهان اسلام را منعقد کرد.
به گفته او، در ایران نیز معاونت علمی بسیار دغدغهمند پیگیر برگزاری این جایزه است تا در قالب آن به همرسانیها ایجاد شود. علاوه بر آن وزارت علوم و بنیاد ملی نخبگان نیز بهرهگیری از ظرفیتهای این جایزه را در دستور کار دارند.
وی یادآور شد: به اندازه ای فرصتهای این جایزه مغتنم است که عربستان در قالب اعطا گرنت همکاریهایی را آغاز کرده است. کشورهای ترکیه، عمان و مالزی مثالهای دیگری در این زمینه است.
عمرانی همچنین، اولویت این همکاریها را کشورهای مسلمان دانست و افزود: اما ما هیچ محدودیتی با دانشمندان غیرمسلمان کشورهای غیراسلامی نداریم و اتباع کشورهای اسلامی ساکن در کشورهای غیراسلامی از جمله اهداف همکاری ما با دانشمندان به شمار میرود./مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا