چرا احیای زاینده‌رود برای ایران مهم است؟

چرا احیای زاینده‌رود برای ایران مهم است؟

احیای زاینده‌رود برای ایران مهم است، به این دلیل که علاوه بر آسیب به برند گردشگری تبعات ناشی از ریزگردهای آن مشکل زیست محیطی ایجاد می کند.

به گزارش سرمایه فردا، از تهران، بیست‌ودومین نمایشگاه محیط زیست در حالی به کار خود پایان داد که پاویون دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود به عنوان غرفه برتر مورد تقدیر قرار گرفت. این موضوع ناشی از عملکرد این غرفه در راستای تبیین مسائل زیست محیطی زاینده رود به عنوان یک دغدغه ملی بود.

مهدی عسگری مسئول دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود در گفتگو با ایمنا با اشاره به اینکه مسائل زیست محیطی زاینده رود یک دغدغه ملی است، اظهار کرد: هرچند خشکسالی و افزایش برداشت آب از تالاب گاوخونی و زاینده رود منجر به آسیب‌های به کشاورزان و شهروندان اصفهانی شده است اما تبعات آن فراتر از استان اصفهان است و منجر به بروز انتشار ریزگردها و آلودگی هوا شده است که می‌تواند تا تهران و حتی کشورهای اطراف نیز توسعه پیدا کند. به طور قطع این خطر زیست محیطی را نمی‌توان نادیده گرفت.

وی با تاکید بر اینکه مطالبات محیط زیستی مردم کشورمان را از طریق پاویون دبیرخانه فرهنگی زاینده رود به گوش مسئولان و بازدیدکنندگان رساندیم، افزود: با بهره گیری از فناوری‌های روز همچون واقعیت مجازی و تئاتر به عنوان زبان زنده هنر تلاش کردیم صدای خشکسالی فلات مرکزی را به گوش مسئولان و بازدیدکنندگان برسانیم. همچنین با رونمایی از سایت مرجع تخصصی حوضه زاینده رود از اساتید کارشناسان دعوت شد تا برای پایداری زاینده رود از اطلاعات این سایت برای انجام پروژه های خود استفاده کنند تا برای نسل‌های آینده این منبع الهی را حفظ کنیم.

پاویون فرهنگی زاینده رود

زاینده رود برند ملی ایران در جهان

روح الله فرشادفر معاون اجتماعی مشارکت‌های مردمی سازمان‌های فرهنگی و ورزشی شهرداری اصفهان اظهار کرد: مساله زاینده رود فراتر از مسائل قومی و شهری است. چراکه دارای ابعاد اقتصادی، گردشگری، زیست محیطی و حتی برند ملی ایران در جهان است. در دنیا شهر اصفهان با زاینده رود شناخته می‌شود. به همین دلیل موضوع زاینده رود به عنوان یک سرمایه ملی و بین المللی در نمایشگاه محیط زیست مطرح شد.

وی افزود: خشکی زاینده‌رود منجر به خشکی تالاب گاو خونی شده است و پژوهشگران گزارش کرده اند در صورتی که مشکل زاینده رود برطرف نشود انتشار آلاینده‌های ناشی از ریزگردهای گاوخونی و زاینده رود می‌تواند بسیاری از شهرهای اطراف را تحت تأثیر قرار دهد و این مساله می‌تواند یک بحران زیست محیطی تلقی شود.

چرا در ایران ناترازی آب داریم؟

سجاد انتظاری متخصص حوزه آب و همکار اندیشکده حکمرانی آب اظهار کرد: در کل کشور ناترازی آب داریم اما در برخی استان‌ها مانند اصفهان ناترازی زودتر ظهور کرده است. به همین دلیل شاهد فرونشست زمین در شهر اصفهان هستیم. این مشکل ناترازی در نتیجه تعریف مصارف بیش از منابع در چند دهه گذشته بوده است. از طرف دیگر مصارف و منابع آب شفاف نبوده است.

انتظاری افزود: مدیریت منابع بیشتر توسط دولت انجام شده و مشارکت ذی نفعان وجود نداشته است. در حالی که دنیا به سمت حکمرانی خوب با رویکردهای مشارکتی دارد. حکمرانی خوب ۸ مؤلفه دارد که اصلی ترین آنها شفافیت و عدالت است. بر همین مبنا در کنار شفافیت باید بخشی از حکمرانی آب به ذی نفعان یعنی کشاورزان، فعالان محیط زیستی و داده شود.

او تاکید کرد: حکمرانی آب چندوجهی است و مسائل زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی را به صورت یکپارچه دید. به همین دلیل باید فعالیت‌های بین رشته‌ای در حوزه آب راه اندازی شود. چراکه پیش از این دانشگاه‌ها به صورت تخصصی فعالیت داشته اند. برای رفع این مساله اندیشکده حکمرانی آب در دانشگاه اصفهان راه اندازی شده تا بتواند اساتید مختلف را برای حل مشکل زاینده رود در یک تیم داشته باشد.

دلایل خشکی زاینده رود و تالاب گاوخونی

احمدرضا عضو شورای شهر اصفهان با تاکید بر اهمیت زاینده‌رود برای شهر اصفهان اظهار کرد: برخی از منابع کشور تنها مسائل اقتصادی و گردشگری را در بر نمی‌گیرند و به نوعی مسائل مختلف اجتماعی و زیست محیطی را نیز در بر می‌گیرند. زاینده رود به دلیل اهمیتی که در زیست شهری دارد باعث شده تا پایداری و احیای آن به عنوان یک اولویت در دستور کار شورای شهر اصفهان و شهرداری تهران قرار بگیرد.

وی افزود: هرچند موضوع احیای زاینده‌رود نیازمند همکاری و هماهنگی دستگاه‌های مختلف است تا شرایطی فراهم شود که این مشکل برطرف شود. بخشی از این مشکل به اضافه برداشت آب از زاینده رود و توسعه صنایع در سال‌های گذشته بر می‌گردد که باید در این زمینه ملاحظاتی برای تأمین آب به شیوه‌های مختلف همچون تصفیه آب و انتقال آب توجه کرد. بر همین مبنا در سال‌های گذشته پروژه‌های بزرگی در زمینه تصفیه فاضلاب شهری و … در اصفهان اجرا شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *