افت بی سابقه شاخص کل بورس از روز شنبه همین هفته کلید خورد. هرچند در روز یکشنبه دامنه معاملات به مثبت و منفی یک محدود شد. اما روند منفی بورس ادامه دارد.
به گزارش سرمایه فردا، بورس تهران درحالی با ریسکهای فراوان به استقبال “شنبه حساس بازارها” رفت که افت ۲.۹۸درصدی شاخص،این نماگر را به سطح ۲میلیون و ۶هزار واحد رساند تا به این ترتیب شاخص کل به کمترین مقدار از آبان ۱۴۰۲ برسد.
امروز افت بیسابقه شاخص کل از ۲۶ تیرماه ۱۴۰۲،اهالی بازار را شوکه کرد.شاخص هموزن نیز همانند نماگر اصلی بازار سهام با ریزش به مراتب سهمگینتر، به محدوده ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ رسید و کف آبان سال قبل را از دست داد.
طی دو روز معاملاتی اخیر افت بیش از پنج درصدی شاخص بازار سهام و کاهش شش درصدی نماگر هموزن نیز در کانون توجه بورسیها بوده است.
شنبه در بورس تهران سهامداران خرد به طور خالص ۱۰۶۳ میلیارد تومان سهام فروختند و از گردونه معاملات خارج شدند. این دست از سرمایهگذاران با توجه به پالسهای منفی سیاسی،دست به فروش سهام زدند.
سرنوشت بورس آنقدر پیچیده شده که با وجود اینکه ارزش دلاری بازار به کف چند سال اخیر رسیده و P/Eبازار به زیر ۶واحد سقوط کرده است اما نمیتوان رونقی را برای این بازار پرحاشیه در کوتاه مدت متصور شد.
خروج بیش از هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار با ارزش معاملات ۲.۷همتی، نشانهای از حال وخیم بورس است.
بازار سهام از سقف اردیبهشت سال گذشته و بعد از تغییر وضعیت برخی از متغیرهای اقتصادی، با بیمهریهایی از سوی سیاستگذار همراه شد.کنترل رشد نقدینگی، افزایش نرخ بهره و سیاستهای دستوری در بازار نرخ ارز ،ضرورتهای اقتصادی با هدف کنترل تورم بودند که بیش از یکسال بورس را به فضای رخوت کشاندند.
در کنار این الزامات اقتصادی، عدم شفافیت سیاستگذار در خصوص تغییر قیمتها در خوراک و محصول شرکتها، نامه پراکنیهای متعدد و زیر سوال بردن کارایی اطلاعاتی در بازار،اعتماد اهالی بورس را کمرنگ کردند.
این درحالی است که بازار با تغییر مفروضات اقتصادی میتوانست P/Eخوشایندی را به خود ببیند؛اما افتهای قیمتی شدید و پیاپی نه صرفا به دلیل تنشی که دامنگیر کشور شده بلکه به دلیل عدم اطمینانی است که به جان اهالی بازار افتاده است.
ابهامات پیرامون متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام آنقدر رو به افزایش بوده که طی روز گذشته بیش از هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه خارج شده است.
خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت و صندوقهای قابل معامله نیز قابل توجه بوده است. البته بخشی از سرمایه خارج شده به صندوقهای کالایی به خصوص صندوقهای طلا جذب شده است.
همچنین ارزش معاملات خرد نیز حدود ۲٫۷همت یا ۴۳میلیون دلار است. این موارد در حالی است که بیش از ۱۸همت پول حقیقی در سال جاری از بازار بیرون رفته است.
نوسانات بازار سهام به قراردادهای مشتقه نیز رسید. قراردادهای اختیار فروش سهم بالایی از ارزش معاملات ۸۵میلیارد تومانی این بازار را به خود اختصاص دادند.
«طهرم ۶۰۱۷»، با رشد بیش از ۶۰درصدی پرمیوم حدود ۱۳میلیارد تومان معامله شده است. ارزش معاملات این قرارداد با اختلاف فاحشی با سایر قراردادها قرار دارد.
پس از این قرارداد، «طهرم۵۰۰۳» با رشد ۱۶۰درصدی پرمیوم، ۶میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفته است. به نظر میرسد با گسترده شدن دامنه بیاعتمادی در بازار، بیمه قیمتی سهام با استفاده از قراردادهای اختیار فروش برای بازار حائز اهمیت شده است.
چرا که کفسازی مناسب برای سهام میتواند تا حدودی جلوی ضرر بیشتر را بگیرد. قراردادهای اختیار خرید که نسبت به اختیارهای فروش، رونق زیادی نداشتند نیز با افت قابل توجه پرمیوم معاملاتی مواجه شدند. «ضهرم۶۰۱۷» و «ضهرم۶۰۱۸» ۵۰درصد از ارزش خود را طی یک روز از دست دادند.
ترس بورسبازان در دو روز معاملاتی اخیر شرایطی را به وجود آورد که طی آن نماگر اصلی با بیش از ۱۱۰هزار واحد عقبنشینی همراه شد.
این در حالی است که بعد از گزارشهای نامطلوب فصل بهار، اکنون نیز گزارش عملکرد تیرماه شرکتها چشمانداز موردانتظار را ترسیم نمیکند، اما اهالی بازار سهام روز گذشته نیز همانند روزهای ماقبل آن ترجیح دادند که در سمت فروش فعال شوند.
کارشناسان بورسی میگویند، سیاستگذار در کوتاهمدت میتواند با افزایش نرخ دلار نیما، اخبار مثبت پیرامون نرخ خوراک و ثبات در اجرای دستورالعملهای اقتصادی، شرایطی را به وجود آورد که طی آن اعتماد رختبربسته از بازار مجددا بازگردد.
اگرچه این موضوع در بلندمدت متفاوت خواهد بود. عبور بورس از بحران در بلندمدت نیازمند «بسته سیاستی مبتنی بر بودجه سالانه» است.
اگر این بسته وجود نداشته باشد، اهالی بازار سهام با عدمقطعیتها دست به گریبان خواهند بود.
اما موضوع مهم دیگری که باید به آن پرداخت، وضعیت ناشران بازار است. حدود ۸۰۰ نماد معاملاتی در بورس و فرابورس فعال هستند که از نظر ساختار در زمره بهترین شرکتها محسوب میشوند.
در واقع گلچین اقتصاد کشور روی تابلوی معاملاتی فعال است. بنابراین نظارت بر عملکرد ناشران از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا پرداختن به عملکرد ناشران سبب خواهد شد بازار از وضعیت غیرواقعی خارج شود.
افت بی سابقه شاخص کل بورس از روز شنبه همین هفته کلید خورد. هرچند در روز یکشنبه دامنه معاملات به مثبت و منفی یک محدود شد. اما روند منفی بورس ادامه دارد./دنیای اقتصاد
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا