به گزارش سرمایه فردا، صندوق انرژی به عنوان نخستین صندوق کالایی در حوزه نفت، گاز و برق در راستای کمک به رفع ناترازی و حمایت از سرمایهگذاری در این حوزه شکل گرفتهاست. صندوق سینرژی به عنوان یک واسط دسترسی سرمایهگذاران به گواهی سپرده را تسهیل کرده است.
نقش گواهی صرفهجویی در تسهیل دسترسی به گواهی سپرده
رحمان بابازاده موسس و رییس هیأتمدیره گروه مالی فارابی در نشست معرفی نخستین صندوق انرژی ایران گفت: ابتدا فارابی با کارگزاری فعالی خود را آغاز کرد و حالا تبدیل به گروه مالی شد و به ۵ میلیون مشتری در بخشهای مختلف دارد. امروز خوشحالیم که شایسته انتخاب مشتریان بودهایم. او افزود: کشور هم اکنون درگیر مشکلات ناترازی انرژی است در همین راستا فارابی تلاش کرده بازی هرچند کوچک از طریق صندوق سینرژی بردارد.
محمدرضا بیکزاده مدیر صندوق سینرژی گفت: صندوق انرژی گواهی سپرده نفت خام سنگین، گواهی سپرده میعانات گازی به صورت دلاری عرضه میکند اما دلاری تسویه نمیکند و با نرخ ارز تسعیر بر مبنای نرخ توافقی تسویه انجام میدهد که امروز با نرخ ۶۵ هزار تومان معامله شد و این نرخ یک پتانسیل برای صندوق محسوب میشود که قبلا دسترسی به نرخ توافقی در بازار سرمایه ممکن نبوده است. او افزود: گواهی سپرده برق و گاز بعد از پیشنهاد سرمایهگذاران در وزارتخانه مذکور ایجاد میشود. برای نمونه سرمایهگذار یا پیمانکار طبق اقداماتی تلاش کردهاند هزینه انرژی را در حوزههای مختلف کاهش دهند و عمده مشتری این گواهیها صندوق سینرژی بودهاست.
گواهی صرفهجویی؛ ابزاری نوین برای کاهش ناترازی انرژی
بیک زاده تصریح کرد: صندوق سینرژی با وجود عمر یک ماهه بیشتر از سایر صندوقها بازدهی داشتهاست. به طوری که تا ۱۵ دی ماه حدود ۳۱ درصد بازدهی داشته است. از آنجایی که تنها با صندوق سینرژی میتوان به دلار توافقی دست یافت صندوق سینرژی است و با رشد نرخ ارز توافقی بازدهی بیشتری کسب میکند. همچنین واقعی شدن نرخ معاملات نفت خام از ۶۳ دلار تا ۷۳ دلار در بازار جهانی یک پتانسیل رشد دارد. در شرایط کنونی قصد داریم فاصله نرخ گواهی مطابق با نفت ایران ابدیت شود. همچنین تاکنون معاملات اتی نفت و گاز وجود نداشت اما معاملهگر نداشت و حالا صندوق سینرژی به دنبال فعالسازی این معاملات است.
استفاده از گواهی صرفهجویی برای تأمین مالی در بورس انرژی
علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی در ادامه این مراسم گفت: ما در بورس انرژی برای فعالان نفت، گاز و پتروشیمی شناخته شده بودیم. به دلیل نوع معاملات، بیشتر فعالان حوزه نفت، پتروشیمی و برق آشنا بودند. اما از آنجایی که اقتصاد ایران مبتنی بر نفت و گاز شکل گرفته، اهمیت حضور مردم در بازار بورس انرژی اهمیت داشت. به همین دلیل در چارچوب قوانین و مقررات بورس با گواهی سپرده نفت آغاز کردیم و بعضی پالایشگاهها در حال آماده شدن برای انتشار گواهی سپرده هستند. همچنین گواهی صرفهجویی در دستور کار قرار گرفت و هماکنون معادل ۲۶۰ میلیون متر مکعب گواهی صرفهجویی در بورس انرژی معامله شدهاست.
او افزود: تالار برق سبز از سال گذشته ابزار جدیدی در اختیار صنایع قرار داد و امسال ارزش آن به دو همت رسیده است. با توجه به اینکه گواهی تابلوی سبز مشمول خاموشی نیست، منجر شد سرمایهگذاری در بخش تجدیدپذیر افزایش یابد. در سال جاری حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش تجدیدپذیر انجام شدهاست. تقوی تصریح کرد: گواهی صرفهجویی برای سایر حاملهای انرژی نیز در دستور کار است. مذاکراتی سال گذشته با دولت داشتیم و امسال نیز مذاکراتی انجام شدهاست. نقش صندوق مبتنی بر کالا برای این ابزارها اهمیت بالایی دارد. چراکه پایه قیمت انرژی جهانی است. برای نمونه قراردادهای آتی گاز از چهار هاب انجام میشود که مبتنی بر ارز و قیمت جهانی است. بنابراین در طراحی ابزارها علاوه بر حاملهای انرژی نقش انرژی موثر هستند. بنابراین این صندوقها میتوانند ریسک سرمایهگذاری انرژی را کاهش دهند.
جذابیت معاملات گواهی صرفهجویی براساس گپ نرخها
وحید حسنپور مدیر سبدگردان فارابی گفت: عرضه و تقاضا در بازار تعیینکننده قیمتها در بازار است. به طور قطع هرچقدر تعداد خریداران و فروشندگان بازار گواهی افزایش یابد، دغدغهها درباره قیمت کمتر میشود. در بازار نفت ابتدا مذاکراتی انجام میشود و بعد سفارشگذاری برای معاملات انجام میشود. در مقطع کنونی معاملهگرها از گپ قیمت در بازار جهانی و گپ قیمت دلار استفاده میکنند. او افزود: نوسانات در بازار جهانی روی نرخ برخی کالاها تاثیرگذار است اما در معاملات صندوق نوسانات محدود است. هدف اول از تشکیل پرتفوی صندوق سینرژی کسب بالاترین بازدهی است. بنابراین در ترکیب انرژی در پرتفو میتواند بر مبنای وضعیت آب و هوا، قیمت جهانی و… باشد.
با انجام این تغییرات، متن شما بهینه شده و برای الگوریتمهای گوگل بهتر قابل درک خواهد بود و در نتیجه احتمال بهبود رتبهبندی در موتورهای جستجو افزایش مییابد.