وضعیت ارز و تأثیر آن بر پیشبینی بورس
دیروز دلار حواله در بازار ارز توافقی به ۶۶۲۵۰ تومان رسید و دلار اسکناس در مرکز مبادله به بیش از ۶۸۱۰۰ تومان معامله شد. طبق اعلام بانک مرکزی، فاصله بین ارز آزاد و رسمی زیاد نخواهد شد و اگر دلار آزاد به ۸۰ هزار تومان برسد، دلار در بازار توافقی به ۷۰ هزار تومان خواهد رسید. انتظار میرود با افزایش تخصیصها در هفته جاری، دلار در بازار آزاد کاهش یابد و حتی به ۷۵ هزار تومان برسد. این موضوع میتواند تکلیف بازار سهام را روشن کند و بر پیشبینی بورس تأثیرگذار باشد.
مهدی ربانی معتقد است که «بازار سهام پس از خروج از رکود طولانی مدت چهار ساله در سال ۱۴۰۳، کف تاریخی خود را شناخت و انتظار میرود که در سال ۱۴۰۴ رشد تاریخی خود را برای هدف ۱۰-۱۲ میلیون در شاخص کل شروع کند. در شرایط فعلی، احتمال دارد که در کوتاهمدت شاخص فرابورس و شاخص هموزن رشد سریعتری نسبت به شاخص کل داشته باشند.»
او همچنین تاکید دارد که «عدم پیدایش تنشهای سیاسی یا نظامی، کنترل نسبی قیمت ارز توسط دولت و عدم افزایش جدی نرخ بهره از ملاحظات مهم برای رشد بازار محسوب میشوند. با در نظر گرفتن این ملاحظات، میتوان به جبران عقبماندگی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها امیدوار بود. تجربه نشان داده که تحلیل رفتار قیمت در تایمهای بلندمدت معتبرتر از توجه به اخبار و مسائل حاشیهای است.»
نقش دولت و ارزندگی بازار سرمایه
بازار سهام، با اصلاح سیاستهای ارزی، به درستی رشد کرده است. نسبت شاخص کل به دلار نیما نشان میدهد که شاخص کل پتانسیل رشد تا ۳.۵ میلیون واحد را دارد. در حال حاضر، ارزش دلاری بازار سهام با دلار آزاد ۱۲۹ میلیارد دلار است، در حالی که میانگین ارزش دلاری بازار از سال ۹۷ تاکنون حدود ۱۶۷ میلیارد دلار بوده است. این نشاندهنده فاصلهای بیش از ۲۰ درصد است که بیانگر ارزندگی بازار میباشد.
دولت به عنوان بزرگترین بازیگر بازار سهام نقش مهمی در رشد بازار ایفا میکند. از سوی دیگر، با راهاندازی بازار توافقی، شفافیت قیمتها افزایش یافته و رانتها کاهش یافته است. بانک مرکزی نیز در کنترل رشد نقدینگی موفق عمل کرده و اکنون در سطح میانگینهای سالانه قرار داریم. امید است که بازار سهام به رشد پایدار خود ادامه دهد و اصلاحات فعلی پایان یابد.
تحلیل و پیشبینی بورس در بلندمدت
مهمترین اصل در بازار سهام، ارزندگی و فضای تحلیلی بازار است. اسیر کردن ذهن در حصار شاخص کل یا هموزن، باعث میشود اصول مهمی همچون شرایط بنیادی، افق سودآوری و چشمانداز آتی سهام فراموش شود. نگاه به نمادهای سبز بازار نشان میدهد که پشت هر نماد، داستان و تحلیل خاصی وجود دارد. در دو الی سه سال آینده، مدل اقتصادی دولت به گونهای است که بازار سرمایه میتواند برنده بازارها باشد و جریان پول به سمت این بازار هدایت شود. پس باید نگاهی بلندمدت و میانمدت داشته باشیم و از جریانات محدود و کوتاهمدت عبور کنیم.
داشتن صندوقهای اهرمی یا اعتبار در بازار مستلزم دید خوشبینانه به بازار است. با این حال، نقد بودن در بازار فعلی نیز خالی از ریسک نیست. بازار رفتار متناسب با شرایط داشته و مسیر معقول و منطقی را طی میکند. مقایسه بازار فعلی با سالهای قبل نشان میدهد که شرایط درآمدی و فضای درآمدی بازار تغییر کرده است. بسیاری از قیمتها در محدوده ۱۰ درصد پایینتر دوباره جذاب خواهند شد. بعضی حقوقیها و صندوقها در قیمتهای فعلی نمادها رفتارهای هیجانی دارند که منطقی نیست. انتظار فعالان بازار از صندوقها و حقوقیها این است که رفتار منطقیتری نسبت به بازار داشته باشند و استراتژیهای مشخص و معینی برای خود در خرید داشته باشند.
پیشبینی بورس در کوتاه مدت
گزارش هفتگی در خرید و فروشها میتواند شفافیت را افزایش دهد و کارایی صندوقها را بالا ببرد. شفافیت تنها راه نجات سرمایهگذاری غیر مستقیم است. نرخ ارز ترجیحی و بازار توافقی از نهادهای بالادستی و مهمتر شکل گرفته و پیاده میشود. این تغییرات و اصلاحات ارزی ضروری هستند و حاکمیت به این جمعبندی رسیده که این موضوعات تمام شده است.
بازار بورس تهران با توجه به جو مثبت انتهای هفته گذشته، شنبه را با حال و هوای مثبتی آغاز کرد. بازار با ۹۱ درصد از نمادهای مثبت بسته شد و در مجموع به شکل قوی بسته شد، اگرچه برخی نمادهای پرتراکنش عرضه شدند. به همین دلیل پیشبینی بورس نشان میدهد که هفته جاری بازار پررونقی وجود خواهد داشت. هرچند عمده تقاضا در صندوقهای اهرمی و دیگر صندوقها بود.
تمرکز بازار بر نمادهای دارویی
با توجه به افزایش نرخ دارو، بهویژه داروهای تزریقی، نمادهای دارویی به طور جمعی مورد توجه قرار گرفتند. صنعت دارو در دو سال گذشته تحت فشار شدیدی بوده و با عدم افزایش نرخ فروش و طرح دارویار که باعث افزایش مطالبات صنعت و طولانی شدن دوره وصول مطالبات شده، مواجه بوده است. همزمان با افزایش نرخ بهره، این فشارها بر شرکتهای صنعت دارو افزوده شده است. افزایش نرخهای جاری میتواند به سودآوری شرکتها کمک کرده و هزینههای مالی را کاهش دهد.