تحولات بورس نشاندهنده تأثیر عمیق سیاستهای اقتصادی بر عملکرد بازارهای مالی و ایجاد شفافیت در فضای کسب و کار است.جزئیات را بخوانید؛
. بورس بهخاطر حذف قیمتگذاری دستوری در چند ماه گذشته رشد خوبی داشته است. اینها بخشی از اظهارات اخیر عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی بوده که نشان از رویکرد منطقی سیاستگذار دارد. واکنش بازارهای مالی به این سیاستها به شکل مثبت بوده و بازار سهام رشد قابل توجهی را تجربه کرده است.
قیمتگذاری دستوری یکی از چالشهای جدی است که بازار سرمایه به ویژه بورس، با آن دست و پنجه نرم میکند. این سیاست که به دولت اجازه میدهد تا قیمت کالاها و خدمات را به جای مکانیسم بازار تعیین کند، اگرچه در کوتاهمدت ممکن است برخی از مشکلات را حل کند، اما در بلندمدت عواقب منفی و جبرانناپذیری را برای اقتصاد و به ویژه بازار سرمایه به همراه دارد.
قیمتگذاری دستوری با اصل اساسی اقتصاد یعنی تعیین قیمتها بر اساس تعادل عرضه و تقاضا در تضاد است و این روش از مدیریت بازار طبعا تخریب مکانیسم عرضه و تقاضا را در پی خواهد داشت. واکنش بازارهای مالی به این چالشها معمولاً با نوسانات شدید قیمتها همراه است.
فارغ از این مهم، میبایست به مصائب قانونگذاری دستوری در بازار سرمایه نیز پرداخت. یکی از چالشهای اساسی که میتواند تبعات منفی بسیاری برای اقتصاد و سرمایهگذاران به همراه داشته باشد به قانونگذاریهای بدون پشتوانه علمی و به طور مشخص دستوری باز میگردد.
زمانی که دولت به جای مکانیسم بازار، به صورت مستقیم در تعیین قیمتها و سایر پارامترهای بازار دخالت میکند، مشکلات متعددی ایجاد میشود. واکنش بازارهای مالی به این دخالتها معمولاً کاهش شفافیت و افزایش فساد توام با کاهش نقدشوندگی بازار است. حال در صورتی که سیاستگذار از چنین موضعی در حوزه قوانین و مقررات عقبنشینی کند طبعا شاهد ایجاد رقابت سالم بین شرکتها و توسعه پایدار بازار سرمایه خواهیم بود.
پس از چهار سال فاصله، دونالد ترامپ برای دومین دوره ریاست جمهوری توانست وارد کاخ سفید شود. وعده بازسازی اقتصاد آمریکا، تقویت نقش این کشور در سیاست جهانی و تاکید بر مواضع ضد مهاجرت را میتوان از جمله رویکردهای اساسی ترامپ در دوره جدید در نظر گرفت.
اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در بستر ایجاد تنگناهای بیشتر در حوزه درآمدهای نفتی و اتخاذ سیاستی مبتنی بر افزایش تعرفه برای چین را میتوان از جمله موارد حائز اهمیت فعالان بازارهای مالی از رویکرد تازه ترامپ در نظر گرفت. اساسا افزایش عدم اطمینان در حوزه اقتصادی و تشدید ریسکهای ژئوپولیتیکی میتوانند باعث ایجاد نگرانی در بورسها شوند و واکنش بازارهای مالی به این تغییرات معمولاً با نوسانات شدید همراه است.
حال در صورتی که ترامپ عزمی جدی بر سیاستهای حمایتی از اقتصاد، کاهش مالیاتها، یا تقویت بازار کار داشته باشد، طبعا بورسهای داخلی آمریکا و حتی بورسهای جهانی واکنش مثبتی به این مهم نشان خواهند داد. این نوع سیاستها میتواند به رشد اقتصادی و سودآوری شرکتها کمک کند. واکنش بازارهای مالی به این سیاستها معمولاً با افزایش قیمت سهام و بهبود عملکرد بازار همراه است.
اکنون برکناری برایان هوک که مسئول سیاست فشار حداکثری علیه ایران در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ بود، در برخی از محافل اقتصادی به تغییر احتمالی رویکرد ترامپ در رابطه نحوه برخورد با ایران تعبیر میشود.
واکنش بازارهای مالی به این تغییرات معمولاً با افزایش یا کاهش ناگهانی قیمتهاهمراه است. غریبآبادی معاون حقوقی وزارت امور خارجه نیز به مواردی نظیر این که ایران همانند گذشته آمادگی برای آغاز و از سرگیری مذاکرات برای رفع تحریم را دارد و باید به مسیر صحیح و درست گفتگوها برگردیم اشاره کرد.
در عین حال باید توجه داشت، بخشی از حقوقیهای بازار سهام نیز طی چند مدت اخیر که با کاهش ارزش سهام همراه بودیم عمدتا در صفوف خرید حضور داشتند و به عبارتی سهام ارزنده بازار را در قیمتهای ارزنده جمعآوری کردند. واکنش بازارهای مالی به این تحولات معمولاً نشان از پویایی و تغییرات مستمر در بازار دارد.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم ۸۲ هزار و ۵۵۰ تومان و سکه امامی در محدوده ۵۷ میلیون و ۴۹۰ هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای ۱۸ عیار امروز ۵ میلیون و ۳۸۹ هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی ۶۶ هزار و ۶۵۲ تومان قیمت خورد. واکنش بازارهای مالی به تغییرات نرخ ارز و طلا معمولاً با نوساناتی همراه است که سرمایهگذاران باید به دقت آنها را مدنظر قرار دهند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا