رویکرد هریس در قبال ایران خاورمیانه
رویکرد هریس در قبال ایران خاورمیانه

بررسی‌ نظرسنجی‌ها حمایت از نزدیک شدن هریس به پیروزی است. او در قبال برجام و حقوق بشر به ایران فشار می‌آورد. اما نسبت به خاورمیانه و اسرائیل سیاست میانه‌رو تری نسبت به بایدن خواهد داشت.

به گزارش سرمایه فردا، در فاصله ۹۹ روز تا انتخابات آمریکا، رشد تدریجی ولی مداوم آرای هریس در اکثر نظرسنجی های معتبر اخیر، به ویژه در ایالت های تاثیرگذار(Swing states)، تمرکز ترامپ را به هم ریخته و وی را شدیدا نگران کرده است.

طی چند روز گذشته واکنش های ترامپ عمومی شخصی، تخریبی و واکنشی بوده اند: از شیطان ((Evil خواندن تا مسخره کردن خنده های غیر ارادی رقیب و حتی مسخره کردن نحوه تلفظ نام “کامالللا هریس” همگی جزو این واکنش ها بوده است.

ترامپ انتخاب هریس را همچنین به معنی مرگ رویای آمریکایی دانسته است. در مقابل هریس در مقابل “دروغ های افسارکسیخته” ترامپ، وی را برای قبول مناظره با وی تحت فشار گذاشته است؛ موضوعی که تناقض گویی های ترامپ را در مورد قبول یا رد مناظره با هریس به دنیال داشته است.

یکی از نقاط مهم قوت هریس (ودر عین حال ضعف در صورت بروز اشتباه) برای هریس در مقایسه با ترامپ این است که هنوز معاون اول خود را انتخاب نکرده است، ولی می بایست این کار طی یک تا دو هفته آینده نهایی شود. احتمالا این معاون کسی خواهد بود که به هریس در پیروز شدن در یک (یا چند) ایالت تعیین کننده یا خاکستری کمک کند.

اگر این معیار مد نظر باشد که به احتمال بسیار زیاد هست، شانس افرادی نظیر جان شاپیرو، مارک کلی یا اندی بشیر بالاست. این امکان به احتمال زیاد ضرباهنگ بهتری به روند صعودی رشد آرای هریس در ایالت های کلیدی خواهد داد.

البته نباید فراموش کرد که نظرسنجی های در سال های اخیر کمترین دقت را داشته اند، ولی حداقلش این است که انتخابات آمریکا بعد از استعفای بایدن از نامزدی، کاملا غیر قابل پیش بینی و رقابتی شده است. باید منتظر شد و نتیجه را دید.

هریس دموکرات‌ میانه‌رو است

کامالا هریس از بایدن چپ‌گراتر است؟

سابقه هریس به‌طور طبیعی این سوال را ایجاد می‌کند که آیا او در زمینه اقتصاد چپ‌گراتر از بایدن است یا نه؟

کمپین او برای انتخابات مقدماتی دموکرات‌ها در سال۲۰۲۰ مطمئنا پیشنهاد می‌کرد که او چنین دیدگاه‌هایی دارد.

او در ابتدا از یک طرح بیمه درمانی واحد برای همه آمریکایی‌ها که حضور بیشتر دولت در بخش درمان می‌شود باعنوان «مدیکر برای همه» حمایت کرد.

او همچنین لغو کامل طرح کاهش مالیات ترامپ را که در سال۲۰۱۷ تصویب شد، پیشنهاد کرد؛ درحالی‌که بایدن خواستار حفظ نرخ‌های مالیاتی پایین‌تر برای افرادی است که کمتر از ۴۰۰هزار دلار در سال درآمد دارند که شامل حدود ۹۸درصد از جمعیت آمریکا می‌شود.

با این وجود، در نظر گرفتن مواضع او در سال۲۰۲۰ به‌عنوان عقاید فعلی او، ممکن است گمراه‌کننده باشد. در آن زمان او سعی کرد خود را بین جناح مترقی حزب دموکرات و جریان اصلی آن قرار دهد که او را در معرض حملات هر دو قرار داد.

همین تقسیم‌بندی تیم مبارزات انتخاباتی او را برای انتخابات مقدماتی آزار داد، که بین مشاوران جناح چپ، از جمله خواهرش مایا، و یک گروه میانه روتر تقسیم شد. در چند سال گذشته دیدگاه‌های او به میانه‌روهای حزب شبیه‌تر شده است.

واکنش رمزارزها به انتخابات آمریکا

برخی ناظران، هریس را بیشتر از بایدن منتقد اسرائیل می‌‌دانند که دیدگاه‌‌های مشابهی در مورد ایران و دیگر مسائل سیاسی در منطقه دارد.

هریس در دوران تصدی معاونت خود در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین صحبت کرده بود. او در یک سخنرانی گسترده در ماه مارس در ایالت آلابامای جنوبی به جنگ غزه پرداخت و از شرایط موجود در فلسطین ابراز تاسف کرد و گفت: «بسیاری از فلسطینیان بی‌گناه کشته شده‌اند.»

هریس نیز مانند بایدن از دولت ایران انتقاداتی کرده اما از گفت‌وگو حمایت می‌کند. او در شهریور سال گذشته در یک‌سالگی ناآرامی‌های ایران انتقاداتی را مطرح کرد.

هریس حمایت خود را از توافق هسته‌‌ای ایران اعلام کرد و قبل از انتصاب به عنوان معاونت رئیس‌جمهور، نسبت به تشدید تنش با جمهوری اسلامی هشدار داده بود.

او در ژانویه ۲۰۲۰ زمانی که سناتور بود، قانون منع جنگ علیه ایران را معرفی کرد. این اقدام، کمک مالی برای هرگونه اقدام نظامی غیرمجاز آمریکا علیه ایران را رد می‌کند.

تعامل ایران با دموکرات‌ها

در آستانه برگزاری کنفرانس سالانه بیت‌کوین، اخباری در خصوص تلاش دموکرات‌ها برای بازسازی ارتباط خود با فعالان حوزه فناوری شنیده می‌شود.

در پی حمایت‌های فعالان این حوزه از ترامپ، مشاوران کامالا هریس با شرکت‌های بزرگ صنعت رمزنگاری تماس گرفته‌اند تا در روابط میان حزب دموکرات و فعالان صنعت کریپتو بازبینی کنند.

برخی از مشاوران کمپین گفته‌اند که هریس می‌خواهد این تصور را که دموکرات‌ها ضد تجارت هستند، در مدیران ارشد آمریکا تغییر دهد.

برخی دیگر معتقدند که دموکرات‌ها از تغییر رهبری استفاده کردند تا رابطه خود را با صنعت فناوری از سر بگیرند. صنعتی که پیش‌تر از سوی بایدن مورد هدف قرار گرفته بود.

یکی از افراد نزدیک به کمپین هریس گفت که پیام اصلی هریس این است که دموکرات‌ها «حامی کسب‌وکار و تجارت مسوولانه هستند».

محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، به نظر می‌رسد سخنان رهبر انقلاب، افق روشنی را در برابر دولت جدید و مجلس قرار می‌دهد مبنی بر اینکه ما هیچ خط قرمزی برای ارتباط با دنیا نداریم و خط قرمز ما فقط منافع ملت است.

بنابراین هر کشوری که در راستای منافع مردم سنگ‌اندازی نکند و مسیرش را به نفع مردم تغییر دهد، ما هم با آن کشورها ارتباط برقرار می‌کنیم؛ چه این کشورها اروپایی باشند یا آسیایی یا آفریقایی.

حتی در مورد آمریکا نیز قطعا اگر از سیاست‌های ضد جمهوری اسلامی دست بردارد و نسبت به حمایت از اسرائیل و نسل‌کشی که در فلسطین اتفاق می‌افتد، بازنگری کند و موضعش را به نفع انسانیت و مردم تغییر دهد، با نگاهی که رهبر انقلاب ارائه فرمودند، آن هم می‌تواند در دایره کشورهایی باشد که جمهوری اسلامی به تعامل اقتصادی با آن فکر کند.

بررسی‌ نظرسنجی‌ها حمایت از نزدیک شدن هریس به پیروزی است. او در قبال برجام و حقوق بشر به ایران فشار می‌آورد. اما نسبت به خاورمیانه و اسرائیل سیاست میانه‌رو تری نسبت به بایدن خواهد داشت.