راهاندازی مسیر پروازی کارگو گیلان و روسیه، در کنار رشد تجارت منطقه آزاد انزلی در سال گذشته فرصتی را فراهم کرده تا حجم ترانزیت کالاهای صادراتی و وارداتی از طریق بندر انزلی به کشورهای همسایه حوزه خزر افزایش یابد و سهم ایران از تجارت ۷۰۰ میلیارد دلاری اوراسیا ارتقا یابد.
به گزارش سرمایه فردا، مسیر پروازی کارگو از فرودگاه سردار جنگل رشت به فرودگاه مسکو بهصورت رسمی آغاز به کار کرده است. این پروژه با هدف تقویت صادرات محصولات ایرانی به روسیه و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا طراحی شده است. استفاده از هواپیماهای آنتونوف ۲۶ با ظرفیت حمل ۶ تن بار، امکان انتقال سریع و امن محصولات ایرانی، بهویژه کالاهای کشاورزی و فسادپذیر، را فراهم کرده است. این طرح نهتنها به افزایش درآمدهای ارزی و ایجاد اشتغال منجر میشود، بلکه تولید محصولات صادراتی با ارزش بالا را نیز تقویت میکند.
از نظر اقتصادی، این پروژه تأثیرات مهمی دارد؛ از جمله افزایش حجم صادرات، کاهش هزینههای حملونقل، و جذب ارزهای خارجی که به رشد اقتصادی منطقهای کمک میکند. همچنین، این مسیر پروازی به تقویت روابط تجاری و استراتژیک میان ایران و روسیه منجر خواهد شد. اجرای این پروژه نیازمند توسعه زیرساختهای فرودگاهی و لجستیکی در استان گیلان است که میتواند باعث جذب سرمایهگذاریهای جدید و توسعه منطقه آزاد انزلی شود. در همین راستا مدیرعامل منطقه آزاد انزلی نیز قول داده تعداد پیست اسکله بندر کاسپین را افزایش دهد تا از این طریق تزانزیت دریایی نیز در کنار سایر شکل های تزانزیت به افزایش رونق اقتصادی منطقه ازاد کیلان و حتی کشور کمک کند.
تأثیر بر توسعه سرمایهگذاری در منطقه آزاد انزلی
درواقع راهاندازی مسیر پروازی کارگو از گیلان به روسیه، تأثیرات مثبت قابلتوجهی بر توسعه سرمایهگذاری در منطقه آزاد انزلی خواهد داشت. با افزایش تقاضا برای حملونقل کالا، زیرساختهای مرتبط با لجستیک، مانند انبارهای پیشرفته، تأسیسات بستهبندی و سردخانهها، در این منطقه تقویت میشوند که زمینهساز جذب سرمایهگذاران جدید است. همچنین این اقدام باعث افزایش جذابیت اقتصادی منطقه بهعنوان یک هاب تجاری و صادراتی کلیدی میشود و فرصتهای جدیدی برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان فراهم میآورد.
کشورهای منطقه اورآسیا عمدتا واردکننده صنایع غذایی نیز هستند توسعه صنایع وابسته، مانند بستهبندی و فرآوری محصولات کشاورزی در منطقه آزاد انزلی، به رشد سرمایه گذاری در این حوزهها کمک کرده و تجارت این بخش را افزایش میدهد. به طور قطع جذب سرمایهگذاریهای جدید فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد کرده و به رشد اقتصادی منطقه و بهبود سطح رفاه اجتماعی مردم گیلان منجر میشود. همچنین، روابط تجاری پایدار میان ایران و روسیه را تقویت می کند، حتی در این مقطع کنونی که تعرفه تجاری به چالش جدی برای کشورهای جهان تبدیل شده است سرمایهگذاران خارجی را به بهرهبرداری از فرصتهای اقتصادی منطقه آزاد انزلی ترغیب میکند.
رشد ترانزیت کالا از بندر انزلی
بر اساس دادههای موجود، مجتمع بندری انزلی در سالهای اخیر رشد چشمگیری در ترانزیت کالا داشته است، بهطوری که در یک بازه زمانی ۱۱ ماهه، ترانزیت کالاها رشد ۷۱ درصدی را تجربه کرده است. با راهاندازی این مسیر پروازی، انتظار میرود که حجم ترانزیت کالاهای صادراتی و وارداتی از طریق بندر انزلی افزایش یابد، بهخصوص برای کالاهای فسادپذیر و محصولات با ارزش بالا. با توجه به حجم ۷۰۰ میلیارد دلاری تجارت روسیه و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، این پروژه میتواند سهم ایران را در این بازارها افزایش دهد و به رشد اقتصادی و رونق ترانزیت در بندر انزلی کمک کند.
امکان ترانزیت هوایی به سایر کشورهای همسایه
با توجه به موقعیت جغرافیایی گیلان و نزدیکی آن به کشورهایی همچون آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و ترکیه، امکان برقراری پروازهای کارگو به این کشورها نیز وجود دارد. توسعه زیرساختهای فرودگاهی و لجستیکی در گیلان میتواند این ظرفیت را فراهم کند و به گسترش تجارت هوایی میان گیلان و کشورهای همسایه منجر شود. همچنین، طرحهایی نظیر راهاندازی تاکسی هوایی و مسیرهای پروازی جدید به استانبول و تاجیکستان نیز در حال بررسی هستند، که این موارد میتوانند به افزایش حجم تجارت و همکاریهای اقتصادی با کشورهای همسایه کمک کنند.
این پروژه نهتنها فرصتهای تجاری را گسترش میدهد، بلکه زمینهساز همکاریهای عمیقتر با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سایر همسایگان خواهد بود، اما به طور قطع دولت باید حمایت لازم را از سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای حضور در منطقه آزاد را داشته باشد تا از این طریق بتواند درآمد حاصل از صادرات را افزایش دهد.
در مقطع کنونی روسیه به دلیل اینکه نقش مهمی در ورود ایران به بازار کشورهای حوزه اورآسیا ایفا می کند تقویت روابط تجاری ایران از طریق منطقه آزاد انزلی می تواند به توسعه همکاری با کشورهای دیگر ختم شود. شاید این موضوع کمک کند که کریدور شمال و جنوب نیز با سرعت بالاتری فعال شود.