آیا در معاملات سهام بمانیم؟

آیا در معاملات سهام بمانیم؟

در حالی که رکوردزنی انس طلای جهانی فشار بر صندوق‌های طلا را کاهش داد، ورود نقدینگی به سهام بانکی به شدت رشد کرد. تحلیلگران پیشنهاد می‌کنند مدیریت دقیق اهرم‌ها و تمرکز بر ترندهای جاری بازار برای حفظ بازدهی معاملات سهام در این شرایط نوسانی اهمیت دارد.

به گزارش سرمایه فردا، آیا در معاملات سهام بمانیم یا از آن خارج شویم؟ چون امروز با توجه به اینکه صف‌ها رو دادن و وضعیت بازار یه مدلی بود، اساساً می‌خوایم به این سوال بپردازیم.

اول از همه، به بررسی چند خبر اقتصادی و بعد به جنبه‌های سیاسی می‌پردازیم. موضوع به این صورت است که ترامپ گفته که نشست خیلی خوبی با ایران داشتیم؛ آقای پزشکیان هم گفته که ما در مذاکره با آمریکا، وارد چارچوب‌های مشخص شده، آماده‌ایم و آماده به توافقیم. و اینکه ما نه خوش‌بینیم و نه بدبین؛ فقط داریم روند رو جلو می رویم.

ارزش معاملات سهام بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان است.  ارزش دلاری بازار به ۱۴۰ میلیارد دلار رسیده است.  بازار تقریبا به میزان ۴۰ درصد شاخص رشد داشته است. این افزایش ۴۰ درصدی، از انتهای تعطیلات عید تا الان (تقریباً دو هفته کاری) رخ داده و ناشی از این بوده که خود بورس به سمت بالا رفته، دلار هم ریخته و شاخص کل و شاخص هم وزن روند مثبتی را تجربه کرده‌اند.

معاملات سهام ارزنده

در بازار بانکی نیز ورود پول قابل توجهی اتفاق افتاده؛ مثلاً فقط در صنعت بانکی ورود پول ۹۰۰ میلیارد تومان بوده است. صندوق‌های سهامی هم تقریبا ۱۰۰ میلیارد تومان، صندوق‌های سهامی کلاسیک ۴۰۰ میلیارد تومان و صندوق‌های بخشی هم حدود ۱۷۰ میلیارد تومان ورود پول داشته‌اند. از طرف دیگر، خروج پول از صندوق‌های طلا عمدتاً در حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بوده است. اینها عمده دیتاهایی هستند که باید در جریان تحلیل بازار بدانیم.

داستان از اونجا شروع شد که ترامپ اومد و گفت: «آقا، ما داریم با ایران مذاکره می‌کنیم». همین امر باعث شد جو صندوق‌های طلا به شدت منفی شود و در عوض جو سهام توافق‌محور بسیار مثبت رقم بخورد. البته، قبل از اینکه ترامپ حرف بزند، بانک ملت و بانک تجارت در تعطیلات عید رشد خوبی داشتند؛ یعنی بانک ملت و بانک تجارت در عید با رشد مثبت (مثلاً مثبت ۶) شروع به کار کردند و صف خرید شکل گرفت. بانک ملت در سال گذشته یک بار ۵۰ درصد بازدهی داده بود.اما امسال متفاوت است.

به عبارت دیگر، بازدهی که در بانک‌ها مشاهده می‌شود فقط مربوط به توافق نبوده. این موضوع به نظر من یک خطای شناختی در بازار است؛ بانک ملت توانایی ارائه عملکرد خوب داشت، در حالی که بانک تجارت و صادرات شرایط متفاوتی داشت. یعنی، احتمالاً به دلیل توافق‌ها و حفظ موقعیت از رقبای همگروه، عملکرد بهتری داشتند

معاملات سهام یا طلا

در ادامه نکته دیگری که باید درک شود این است که در گذشته، هم طلا و هم دلار نسبت به ارزش ذاتی‌شان حباب گرفته بودند. به عبارت بهتر، حباب آب شده و حباب سکه به محدوده سقف‌های تاریخی رسیده بود. مثلاً حباب سکه به حدود ۸ درصد رسیده بود و حباب طلا هم نسبت به دلار اتخاذ شده بود؛ به طور جداگانه صندوق‌های طلا هم با حباب نسبت به دارایی‌های پایه‌شان معامله می‌شدند، یعنی چند لایه حباب وجود داشت. این شرایط باعث شده بود که دلار از نرخ تعادلی خود بالاتر معامله شود.

این وضعیت حباب‌ها در بازار عید، باعث شد که ما شاهد کاهش قیمت و افت روند قیمتی باشیم؛ یعنی قیمت‌ها به صورت منفی ۱۰ درصدی حرکت کردند. صندوق‌های طلا که ورود پول‌های سنگینی از سمت حقیقی داشتند، پس از آن سقوط همراه با خروج‌های پولی تجربه کردند. به عبارت دیگر، ورود پول حقیقی به صورت یک یا دو روزی ممکن است معنادار باشد، ولی به تنهایی تحلیل بازار رو تغییر نمی‌دهد. بعد از وقوع این اتفاقات، بازار شروع به پایین آمدن کرد؛ به طور خاص، بازار طلا و صندوق‌های طلا به سمت پایین حرکت کردند، در حالی که بازار سهام رشد نشان داد تا دیروز.

دیروز بازار تغییر سبک داد؛ بازار طلا مثبت‌های خوبی خورد، ولی همزمان بازار سهام صف‌های خرید خود را عرضه کرد. دلیل این که طلا مثبت‌های خوبی خورد، این بود که باوجود کاهش دلار، طلا روز دیروز (نه دو روز قبل) به طرز هیجانی و با فاصله قابل توجه از ان ای وی (حجم معاملات) صندوق‌های طلا رو فروختند؛ به این صورت که با دلار مثلاً ۷۴ تومنی یا ۷۵ تومنی معامله می‌کردند. دو روز قبل شرایط چندان متفاوت بود، اما دیروز با اور اکشن مشخصی در صندوق‌های طلا، مقداری اصلاح صورت گرفت.

روندهای بعدی در صندوق‌های طلا چیست

سوال اصلی اینجاست که انتظار روندهای بعدی در صندوق‌های طلا چیست؟ آیا انتظار داریم که رونددار دوباره به بالا برگردند؟ نکته اینجاست که برای اینکه رونددار به بالا برگردند، مذاکرات باید دچار مشکل شوند. واقعاً نمی‌توان با صدقت گفت که روند مذاکرات چه خواهد بود؛ چون اخبار مذاکرات به قدری سریع و مثبت عمل می‌کند که تغییرات غیرقابل پیش‌بینی رخ می‌دهد. اگر کسی باور کند که مذاکرات پیش نمی‌روند و طرفین، یعنی آمریکایی و ایرانی، فقط سر کار گذاشته‌اند و قرار است جنگ شود، آنگاه ممکن است از این فرصت استفاده کرده و صندوق‌های طلا را خریداری کند – ولی در این دیتاها و اخبار کنونی، انتظار بازدهی چشمگیری در صندوق‌های طلا وجود ندارد.

موضوع بعدی بازار سهام و معاملات عجیب و غریب آن است. در بازار سرمایه شاهد معاملات سنگینی بودیم؛ مثلاً بانک ملت دیروز ۱۷۰۰ میلیارد تومان معامله شد، بانک تجارت به تنهایی هزار میلیارد تومان معامله شد و بانک صادرات هم حدود ۵۴۰ میلیارد تومان معامله داشت. این اعداد نشان‌دهنده حجم معاملات سنگین هستند و هر یک از این معاملات، عدد بزرگی محسوب می‌شوند.

دیروز از من پرسیده شد که سرمایه‌گذاری خود را در اهرم چگونه تنظیم کنیم؟ بعد از اعلام ترامپ مبنی بر مذاکره با ایران، گفتم که لطفاً صندوق‌های طلا را بفروشید؛ درصدشون را به گونه‌ای تنظیم کنید که مثلاً ۲۰ یا ۳۰ درصد به عنوان مدیریت ریسک نگه داشته شود، به عبارت دیگر، برای مدیریت ریسک نه برای افزایش بازدهی. همچنین گفتم که باید ۲۰ درصد اهرمی خرید انجام داد. این موضوع سوال‌های زیادی درباره تنظیم اهرم‌های ما ایجاد می‌کند؛ به عنوان مثال، صندوق‌های سهام چگونه عملکرد بهتری دارند، بانک‌های اصلی مثل بانک ملت و بانک تجارت چه باید کرد؟

چند مدل خرید سهام داریم؟

در حقیقت ما چند مدل خرید سهام داریم. یک مدل این است که با توجه به نسبت قیمت به سود (P/E)، ارزش دارایی‌ها را محاسبه کنیم و بگوییم که سهام به چه میزان ارزش‌گذاری شده‌اند. مدل دوم همان مدلی است که اخیراً شاهد آن بوده‌ایم؛ یعنی بر مبنای ترندهای موجود در بازار عمل کنیم. شما وقتی می‌خواهید از یک ترند در بازار بهره ببرید، باید تحلیل کنید که چرا این ترند به وجود آمده؛ مثلاً ترند در بانک‌ها.

این موضوع به این دلیل است که سود بانک‌ها تغییر نکرده و از سه هفته گذشته تا حالا همانطور که انتظار می‌رفت، کاهش نیافته؛ بنابراین بانک‌ها ممکن است نسبت P/E خود را حفظ کنند. بازار حاضر است که پول بیشتری بابت سود قبلی آن‌ها به سرمایه‌گذاری اختصاص دهد. در نتیجه، چرا بازار حاضر است پول بیشتری به این شرکت‌ها بدهد؟ این یک سؤال مهم است؛ یعنی بازار در واقع چقدر حاضره پول بیشتری به این شرکت‌ها اختصاص دهد؟

تحلیل درست نیازمند در نظر گرفتن ابعاد متعدد است. باید مدیریت ریسک و استفاده از اهرم با دقت انجام شود بازار در شرایط کنونی چند مدل معامله و استراتژی‌های متفاوتی را ارائه می‌دهد.

باید درک کنیم که بازار در شرایط فعلی چند بعدی است. ما چند مدل خرید سهام داریم. یکی از مدل‌ها، تحلیل بر اساس نسبت قیمت به سود (P/E) و ارزش ذاتی دارایی‌هاست؛ اما مدل دیگری که اخیراً شاهد آن بوده‌ایم، خرید بر اساس ترند‌های جاری بازار است. وقتی بازار داغ است، سرمایه‌گذاران نسبت به سهام بانکی و دیگر نمادهایی که سودآوری گذشته‌شان ثابت مانده، تمایل بیشتری دارند. در این شرایط، بازار حاضر است پول بیشتری به این نمادها اختصاص دهد. اما سوال اصلی اینجاست که بازار چقدر حاضره و تا کجا به این روند ادامه دهد؟

دلیل ورود و خروج سریع پول‌های حقیقی

مظفری به نکته‌ای اشاره کرد که در شرایط فعلی بازار، به دلیل ورود و خروج سریع پول‌های حقیقی، ما باید با دقت بیشتری به مدیریت ریسک بپردازیم.

او ادامه داد:«من توصیه می‌کنم که حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد از صندوق‌های طلا رو بفروشید؛ این درصد صرفاً برای مدیریت ریسک است و هدف از آن حفظ سوددهی نیست. همچنین در صورتی که قصد استفاده از اهرم دارید، سعی کنید به نحوی عمل کنید که در صورت نوسان شدید بازار، توان تحمل ضرر را داشته باشید. مثلاً اگر از نسبت‌های معاملاتی ۲۰ درصد اهرم استفاده می‌کنید، در بررسی دقیق هر نماد باید مطمئن شوید که شرایط خروج از موقعیت به خوبی تعریف شده است.»

ورود و خروج نقدینگی:

او توضیح داد که ورود نقدینگی به بازار سهام در دو یا سه روز اخیر به شدت مثبت بوده و بانک‌های بزرگ مثل بانک ملت و بانک تجارت رکوردهای نهادی را ثبت کرده‌اند. به بیان او، معاملات سنگینی به میزان چند صد میلیارد تومان در نمادهای بانکی رخ داده است که این موضوع نشان از حضور سرمایه‌گذاران حرفه‌ای دارد.

بازار صندوق‌های طلا و تغییرات آن:

مظفری اشاره کرد که خروج پول از صندوق‌های طلا به میزان ۵۰۰ میلیارد تومان اتفاق افتاد، که به دلیل اعلام نشست‌ها و اظهارات ترامپ درباره مذاکره با ایران باعث وقوع وضعیت منفی در این بازار شد. اما پس از آن، با ورود پول‌های حقیقی، صندوق‌های طلا مقداری اصلاح قیمت پیدا کردند؛ به عبارتی، بازار طلا به واسطه اور اکشن‌های موجود در صندوق‌ها مقداری تثبیت قیمت نشان داد.

تأثیر مذاکرات و اخبار جدید:

پویان مظفری اضافه کرد: «اخبار مذاکرات با ایران و اظهارات مثبت از طرف آمریکایی‌ها و ایرانی‌ها، هم در بازارهای سرمایه و هم در بازار ارز تأثیر گذاشت. برای مثال، بازار ارز از سقف حمایت نارنجی عبور کرد و دلار در معاملات غیر رسمی به پایین‌ترین محدوده نزدیک شد؛ امّا از سوی دیگر، بازار سهام و بانک‌ها شاهد ورود نقدینگی شدید بودند.»

استراتژی‌های متفاوت برای بازارهای گوناگون:

وی بیان کرد که سرمایه‌گذاران باید به نیازهای ریسک و بازده هر بازار توجه ویژه‌ای داشته باشند. او گفت: «بازار سهام و ملک شاید بتوانند مقصد پول‌های خروجی از طلا و ارز شوند؛ این یک سناریوی احتمالی است. اما همزمان باید دانست که روند این بازارها با نوسان‌هایی همراه است، به همین دلیل باید با مدیریت دقیق ریسک وارد معامله شوید. برای مثال، سهام بانکی که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تاکنون عملکرد پایدار داشته‌اند، می‌توانند گزینه مناسبی باشند. اما همچنان باید از بازی‌های بیش از حد با اهرم و تاثیرات روانی بازار هوشیار باشید.»

در پایان، پویان تأکید کرد که وضعیت کنونی بازارها همچنان در حالت نوسان و «حرکت پینگ‌پنگی» قرار دارد. به این معنا که تغییرات قیمت موقتی هستند و برای درک روند بلند مدت، نیاز به نظارت مداوم بر اخبار اقتصادی، سیاسی و جریان نقدی بازار وجود دارد.

به گزارش سرمایه فردا، به یاد داشته باشید، وقتی بازار به یک سقف حمایتی می‌رسد، می‌تواند هم موقعیت ورود و هم خروج بهتری فراهم کند؛ اما تصمیم‌گیری نهایی باید بر مبنای تحلیل‌های جامع و مدیریت مناسب ریسک صورت گیرد. امروز، با توجه به داده‌های موجود و شرایط کنونی، توصیه می‌کنم که سرمایه‌گذاران در سهام، صندوق‌های طلا و بازار ارز با چشم‌اندازی چند بعدی عمل کنند و از حمایت‌های فنی موجود بهره ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *