اقتصاد کلان

آخرین مصوبات بودجه ۱۴۰۴

به گزارش سرمایه فردا، جلسه علنی روز چهارشنبه ۲۱ آذرماه ۱۴۰۳ مجلس شورای اسلامی به بررسی تخصصی زیرمجموعه‌های اقتصادی و تصمیم‌گیری درباره لایحه بودجه سال آینده کل کشور پرداخت. در این جلسه به ریاست محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، مصوبات بودجه ۱۴۰۴ بررسی شد.

تا پایان هشتمین روز از بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴، بررسی بخش‌های هزینه‌ای این لایحه به پایان رسید و نمایندگان گزارش کمیسیون تلفیق بودجه درباره بندهای ارجاعی به این کمیسیون را مورد رسیدگی قرار دادند.

لازم به توضیح است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روز یکشنبه ۱۱ آذرماه، بررسی جزئیات گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در سه شیفت آغاز کردند. طی روزهای گذشته، بخش‌های درآمدی و هزینه‌ای ۱۷ تبصره لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور بررسی شد. امروز نیز، بررسی مواد ارجاعی به کمیسیون تلفیق در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت.

پایان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴

پس از پایان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور توسط مجلس شورای اسلامی، این لایحه برای تأیید به شورای نگهبان ارسال می‌شود. پس از تأیید شورای نگهبان، لایحه توسط دولت عملیاتی خواهد شد.

نمایندگان تاکنون موضوعات مختلفی از جمله عوارض و مالیات، تأمین مالی داخلی و خارجی، نفت و روابط مالی آن با دولت، هدفمندسازی یارانه‌ها، شرکت‌های دولتی، آب، کشاورزی، محیط زیست، آموزش و پرورش، فرهنگ و سلامت را در بخش درآمدی لایحه بودجه بررسی کرده‌اند.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، در تاریخ یکم آبان‌ماه، بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را که شامل احکام بودجه است، برای بررسی و تصویب به مجلس ارائه کرد. کلیات لایحه بودجه در تاریخ ۷ آبان‌ماه در کمیسیون تلفیق تصویب شد و کمیسیون‌ها به صورت تخصصی به بررسی جزئیات این لایحه پرداختند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۸ آبان ۱۴۰۳ با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ موافقت کردند. بررسی لایحه در کمیسیون تلفیق از ۲۲ آبان آغاز شد و در تاریخ ۶ آذرماه به پایان رسید.

مصوبات مهم کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴

در جریان بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، نمایندگان مجلس موارد زیر را به تصویب رساندند:

  1. مالیات خانه‌های لوکس: بر اساس بند (ح) تبصره ۱ لایحه بودجه، موعد پرداخت مالیات خانه‌های لوکس حداکثر تا پایان بهمن سال ۱۴۰۴ تعیین شد.
  2. واردات خودرو: بر اساس بند (ر) تبصره ۱ لایحه بودجه، بانک مرکزی مکلف به اختصاص حداقل ۳.۳ میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای سواری نو و کارکرده شد. همچنین تعرفه واردات خودرو به ۶۰ درصد کاهش یافت.
  3. پرداخت تعرفه آزادراه‌ها: بر اساس بند (ش) تبصره ۱ لایحه بودجه، امکان پرداخت تعرفه آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص فراهم می‌شود.
  4. حقوق گمرکی واردات گوشی‌های همراه: بر اساس بند (ق) تبصره ۱ لایحه بودجه، حقوق گمرکی واردات گوشی‌های همراه خارجی در سال آینده مشخص شد.
  5. هزینه‌کرد درآمدهای مالیاتی: بر اساس بندهای (ک)، ) و (ل) تبصره ۱ لایحه بودجه، نحوه هزینه‌کرد درآمدهای مالیاتی بیش از پیش‌بینی‌های انجام شده در لایحه بودجه مشخص شد تا در مناطق محروم هزینه شود.
  6. مالیات بر ارزش افزوده: بر اساس بند (ه) تبصره ۱ لایحه بودجه، بیست و هفت صدم درصد از کل ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده برای ساماندهی امور جوانان و ترویج و تعمیم فعالیت بدنی و همگانی شدن ورزش اختصاص پیدا می‌کند.
  7. مجوز استفاده طرح‌های بخش دولتی: بر اساس بند (ج) تبصره ۲ لایحه بودجه، مجلس، شورای اقتصاد مجوز استفاده طرح‌های بخش دولتی دارای توجیه فنی، اقتصادی، مالی و زیست‌محیطی را صادر می‌کند.
  8. انتشار اوراق اسلامی: بر اساس بند (ب) تبصره ۲ لایحه بودجه، مجوز انتشار اوراق اسلامی برای تسریع در تکمیل طرح‌های عمرانی صادر شد.
  9. پرداخت بدهی‌ها و مطالبات دولت: بر اساس بندهای (ح) و جز الحاقی تبصره ۲ لایحه بودجه، ساز و کار پرداخت بدهی‌ها و مطالبات دولت مشخص شد.
  10. تسویه بدهی دولت از طریق مولدسازی: بر اساس بند (ش) تبصره ۲ لایحه بودجه، نمایندگان سازوکاری را برای تسویه بدهی دولت از طریق مولدسازی تعیین کردند.
  11. انتشار اوراق تضمین به مؤسسات اعتباری: بر اساس بند (ص) تبصره ۲ لایحه بودجه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به سازمان برنامه و بودجه مجوز انتشار ۲۰ همت اوراق تضمین به مؤسسات اعتباری را دادند.
  12. احداث و خرید ساختمان‌های جدید اداری: بر اساس بند (ف) تبصره ۲ لایحه بودجه، احداث و خرید ساختمان‌های جدید اداری توسط دستگاه‌های اجرایی از محل تجمیع، تفکیک، فروش و یا تهاتر زمین و ساختمان‌های در تملک خود مجاز است.
  13. تسریع در تکمیل طرح‌های عمرانی: بر اساس بندهای (ض) و الحاقی ۱ تبصره ۲ لایحه بودجه، ساز و کاری برای تسریع در تکمیل طرح‌های عمرانی مشخص شد.
  14. سهم صندوق توسعه ملی: بر اساس جز ۳ بند (الف) تبصره ۳ لایحه بودجه، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، خالص صادرات گاز و صادرات فرآورده‌های نفتی به میزان ۴۸ درصد تعیین شد.

مصوبات بودجه ۱۴۰۴ از زبان سخنگوی کمیسیون تلفیق

رحیم زارع، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و سخنگوی کمیسیون تلفیق، به تشریح مصوبات مهم امروز پرداخت و اظهار کرد: یکی از مصوبات مهم، بحث واردات خودرو بود که تا سقف ۳.۳ میلیارد یورو اجازه داده شد.

وی ادامه داد: برای هر فصل حداقل ۲۰ درصد از این مبلغ برای واردات خودروهای نو و کارکرده‌ای که حداکثر ۵ سال عمر دارند، اختصاص یافت. حقوق ورودی خودرو نیز با وجود اینکه پیشنهاد دولت روی ۱۰۰ درصد بود ۶۰ درصد تعیین شد. همچنین واردات خودرو توسط اشخاص و ایرانیان ساکن خارج از کشور برای هر ایرانی در سال یک خودرو خارج از سقف مذکور با انتقال ارز منشأ خارجی آزاد شد.

مالیات بر املاک و واحدهای مسکونی

زارع افزود که زمین‌های دارای کاربری مسکونی تا سقف ۳۰ میلیارد تومان و زمین‌های فاقد اعیانی با کاربری تجاری و واحدهای مسکونی که قیمت آنها از ۵۰ میلیارد تومان بالاتر باشد، تا ۵۰ میلیارد تومان از مالیات معاف شدند و نسبت به مازاد آن دو در هزار مالیات پرداخت می‌کنند. واحدهای مسکونی افرادی که تنها مالک یک واحد مسکونی هستند، مشروط به تداوم مالکیت در ۱۰ سال گذشته، تا سقف دو برابر مشمول این معافیت می‌شوند.

تعیین حقوق گمرکی واردات گوشی‌های همراه

از مصوبات بودجه ۱۴۰۴ این است که بانک مرکزی هم مکلف شد به منظور حمایت از الکترونیک کردن کشور، اقداماتی انجام دهد که امکان پرداخت تعرفه از حساب بانکی اشخاص فراهم شود. همچنین حقوق گمرکی واردات گوشی‌های همراه خارجی با قیمت بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو ۱۵ درصد و نسبت به مازاد ۱۰۰۰ یورو ۳۰ درصد تعیین شد. این شرایط برای مناطق آزاد نیز مشابه سرزمین اصلی است.

مالیات بر ارزش افزوده و معافیت‌های مالیاتی

زارع درباره مصوبات بودجه ۱۴۰۴ برای مالیات بیان کرد که ۲۷ صدم مالیات بر ارزش افزوده که قبلاً از محل دعوا درصد بود، یک درصد بازنشستگان را مستثنا کردیم و از محل ۹ درصد تعیین شد. ۶۰ درصد این مبلغ برای وزارت ورزش و جوانان و ۴۰ درصد برای وزارت آموزش و پرورش اختصاص می‌یابد.

وی افزود همچنین شرکت‌های خارجی که کالاها و خدمات مورد نیاز شرکت‌های پیمانکاری خارجی را تأمین می‌کنند، به خصوص شرکت‌های دانش بنیانی که موارد مورد نیاز صنایع حساس مثل صنایع هسته‌ای را پوشش می‌دهند مشمول معافیت مالیاتی می‌شوند.

زارع در پایان در پاسخ به اینکه این بررسی‌ها تا کی ادامه خواهد داشت اظهار کرد: اگر بررسی‌ها با همین منوال پیش برود، سعی می‌کنیم ظرف امشب تا فردا شب لوایح باقی مانده را تمام کنیم، ولی احتمالاً به واسطه اینکه پیشنهادهای کمیسیون‌ها زیاد است ممکن است بررسی این پیشنهادها این روند را طولانی‌تر هم کند.

modir

Recent Posts

دلار آمریکا و فرصت‌های سرمایه‌گذاری

قیمت دلار آمریکا نه تنها در بازارهای جهانی بلکه در ایران نیز افزایش یافته‌است. اما…

11 ساعت ago

ضعف مدیریت در گروه توسعه ملی

ضعف مدیریت در گروه توسعه ملی به قدری حاد شده است که این شرکت هر…

12 ساعت ago

آینده خاورمیانه

آینده خاورمیانه تا حدودی به سرنوشت گروه های مقاومت بستگی دارد. هرچند ترکیه به دنبال…

13 ساعت ago

مدیریت محدودیت‌ها

برای غلبه بر محدودیت‌ها، مدیریت باید با درایت و برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی انجام شود تا…

14 ساعت ago

احتمال رشد قیمت نفت با سقوط سوریه چقدر است؟

سقوط سوریه نفت را گران نکرد اما تنش زایی رژیم صهیونیستی در سوریه و خاورمیانه…

15 ساعت ago

آنچه که درباره آلودگی هوای تهران باید بدانید

آلودگی هوای تهران به قدری خطرناک است که همه ادارات و مدارس تعطیل شده اند.…

15 ساعت ago