در دل طبیعت، رازهایی نهفتهاند که دانشمندان طی قرنها تلاش به کشف آنها پرداختهاند. از تصور دموکریتوس درباره اتمها بهعنوان ذرات غیرقابلبرش تا ایجاد نظریهای جامع که رفتار ذرات بنیادی و نیروهای حاکم بر آنها را توصیف میکند، مسیر علم پر از کشفیات شگفتانگیز بوده است. این گزارش به شما چشماندازی از این نظریه برجسته و معماهای حلنشده آن ارائه میدهد.
به گزارش سرمایه فردا، در حدود قرن چهارم پیش از میلاد، دموکریتوس، فیلسوف یونانی، بوی غذای در حال پختن را حس کرد و این سؤال برای او پیش آمد که چگونه چنین چیزی ممکن است. او تصور کرد که تکههای نان، به صورت ذرات ریز در هوا شناور هستند و وارد بینی میشوند. این ایده اولیه منجر به کشف مفهومی شد که او “اتم” نامید؛ به معنای “غیرقابلبرش”. دموکریتوس اتمها را به صورت کرههای جامد و کوچک تصور کرد.
اما حقیقت بسیار فراتر از تصور او بود. اتمها نهتنها کرههای جامد نیستند، بلکه از ذرات کوچکتر و بنیادیتری ساخته شدهاند که به آنها “ذرات بنیادی” گفته میشود.
بهترین توضیح موجود از این ذرات و نیروهایی که رفتار آنها را کنترل میکنند، نظریهای به نام “مدل استاندارد فیزیک ذرات” است. این مدل ذرات طبیعت را به شیوهای مشابه طبقهبندی جدول تناوبی عناصر دستهبندی میکند. از آنجا که این نظریه بسیار دقیق و موفق عمل کرده است، نام “استاندارد” را به خود گرفته است.
در اوایل قرن بیستم، دانشمندان بر این باور بودند که تنها سه ذره بنیادی در طبیعت وجود دارد:
اما این دیدگاه در میانه قرن بیستم دچار تحول شد. در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، فیزیکدانان با ابزارهایی پیشرفته مانند شتابدهندههای ذرات، شروع به خرد کردن پروتونها و نوترونها کردند. نتیجه این آزمایشها شگفتآور بود؛ پروتونها و نوترونها از ذرات کوچکتری تشکیل شده بودند.
این کشفیات جدید باعث شد تعداد زیادی ذره ناشناخته کشف شود، بهطوری که برای مدتی هیچکس قادر به توضیح کامل آنها نبود. فیزیکدانان با طنز، این وضعیت را “باغوحش ذرات” نامیدند.
در دهه ۱۹۷۰، موری گل-مان، فیزیکدان برجسته، نظم خاصی را در این هرج و مرج کشف کرد. او ذرات بنیادی را در دو دسته اصلی سازماندهی کرد:
این دستهبندی مشابه نظم موجود در جدول تناوبی عناصر توسط دیمیتری مندلیف بود و توانست رفتار و ویژگیهای بسیاری از ذرات تازه کشفشده را توضیح دهد.
ذرات بنیادی از طریق چهار نیروی اصلی طبیعت با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند:
مدل استاندارد، ذرات بنیادی طبیعت را به دو دسته اصلی تقسیم میکند:
مدل استاندارد علیرغم موفقیتهای بزرگش، هنوز نقصهایی دارد:
یکی از اسرار جهان، علت وجود تقریباً کامل ماده در برابر پادماده است. این پرسش هنوز به طور کامل پاسخ داده نشده است. همچنین، نظریههایی مانند “ابرتقارن” سعی دارند مدل استاندارد را گسترش دهند تا ذرات دوقلو بیشتری که برهمکنش کمی با ماده دارند، توضیح دهند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا