آخرین اخبار

مبنای کشف قیمت در بورس انرژی قابل اتکا نیست

کریم افشار مدیرعامل شرکت توسعه برق و انرژی سپهر در گفتگو با خبرنگار سرمایه فردا گفت: مبنای کشف قیمت در بورس انرژی قابل اتکا نیست. در مقابل سازوکار صحیح تعیین قیمت موجب جلوگیری از تبانی در بورس انرژی است.

عدم اصلاح و ابلاغ نرخ‌های بازار برق از ابتدای سال جای تاکنون چه تاثیری بر میزان درآمد آن شرکت داشت. و در تعیین سقف مولفه‌هایی باید در نظر گرفته شود؟
این موضوع موجب کاهش درآمد و عدم برآورد دقیق بودجه مورد انتظار شرکت‌ها است. با توجه به درآمد قابل توجه در نیمه اول سال تاخیر در اعلام نرخ موجبات کاهش درآمد و ضرر و زیان در بیشتر شرکت‌ها را فراهم می‌سازد.

سازوکار اخیر برای توسعه مبادلات برق در بورس انرژی طی مدت اخیر راه‌اندازی آن، از نظر شما چه میزان در کشف قیمت واقعی برق موفق بوده است؟
تا مادامی که بر اساس میزان عرضه و تقاضا، سازوکارِ فروش، برقرار و نقدینگی در دست شرکت توزیع باشد.(براساس رفتار دستوری) مبنای کشف قیمت در بورس انرژی قابل اتکا نیست. سازوکار صحیح تعیین قیمت موجب جلوگیری از تبانی در بورس انرژی است. اگر چنین نباشد مفید واقع نخواهد شد و باعث متضرر شدن یکی از طرفین عرضه یا تقاضا است.

نقش زیرمجموعه های وزارت نیرو در تعیین قیمت در بورس انرژی

حضور تولیدکنندگان و خریداران زیرمجموعه وزارت نیرو (نیروگاه‌های دولتی و شرکت‌های توزیع) چه تاثیری بر روند معاملات خواهد داشت. تا چه حد می‌توان به رقابت سالم و عادلانه در این سازوکار امیدوار بود؟
بازیگری شرکت‌های دولتی همواره رقابتی نبوده و موجبات ایجاد عدم توازن در بازار رقابتی را فراهم می‌سازد. در نتیجه شرکت‌های خصوصی تمایلی به حضور در بازاری با چنین سازوکاری نخواهند داشت.

با توجه به این که قرار است با نیروگاه‌های خصوصی حاضر در بورس انرژی که برق خود را به شرکت‌های توزیع می‌فروشند، در پایان هرهفته تسویه حساب شود. آیا این رویه ظاهرا مثبت در قیاس با رویه پرداخت‌های بسیار دیرهنگام در بازار برق، می‌تواند موجبات رقابت منفی بین نیروگاه‌ها برای عرضه برق در بورس انرژی با قیمت پایین (به ناچار) شود؟
به نظر می‌رسد خارج از این شرایط نباشد؛ چراکه با توجه به نقدینگی موجود در دست شرکت‌های توزیع در نهایت هماهنگی میان این شرکت‌ها بیشتر شده و موجب ایجاد شرایط تبانی برای کاهش نرخ انرژی می‌شود. در نتیجه به ضرر نیروگاه‌ها و کاهش نرخ انرژی در بازار خواهد انجامید. در اینجا این سوال مطرح می‌شود که اگر وزارت نیرو توان مالی پوشش چنین بازاری را با این حجم عرضه و تقاضا دارد. چرا بدهی سنوات خود را پرداخت نمی‌کنند؟ در چنین شرایطی ضرر قابل توجهی به نیروگاه‌های خصوصی تحمیل خواهد شد.

از نظر شما برای اصلاح و رفع مشکلات موجود در مبادلات برق، خصوصا در بورس انرژی، نیروگاه‌ها باید چه سیاست و رویه‌ای را اتخاذ کنند تا معاملات در بورس انرژی جنبه واقعی پیدا کند و منافع تولیدکنندگان حفظ شود؟
با توجه به نقدینگی شرکت‌های توزیع و قدرت بازار به نفع آن‌ها، قیمت باید به نحوی مشخص شود که فروش جهت تامین نقدینگی منجر به ارزان‌فروشی مطلق نشود، بلکه حاشیه سودی برای نیروگاه نیز داشته باشد.

modir

Recent Posts

تفاوت دانشور و متفکر

در دنیای ادبیات و فلسفه، تعاریف و تمایزهای میان عناوینی همچون دانشور و متفکر همیشه…

4 ساعت ago

راهنمای جامع سرمایه‌گذاری: تحلیل طلا تا بازار خودرو

در این گزارش جامع به بررسی سوالات کلیدی در حوزه سرمایه‌گذاری پرداخته‌ایم، از انتخاب بین…

7 ساعت ago

آیین اختتامیه نخستین رویداد ملی هنر سرامیک دانشجویان ایران

مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان رویداد ملی هنر سرامیک دانشجویان ایران با عنوان «متغیرها»، در…

8 ساعت ago

ویدیوهایی از آموزش ترید و معامله گری

سرمایه گذاری موفق شروطی دارد که باید رعایت شود. برای آموزش ترید و معامله گری…

9 ساعت ago

دلایل افزایش و نوسان قیمت برنج

شوک افزایش قیمت برنج در حالی رخ داد که کشاورزان بهترین محصول خود را به…

10 ساعت ago

گزارش تفصیلی درباره تعیین دستمزد ۱۴۰۴

سبد معیشت کارگران حدود ۲۳.۴ میلیون تومان تعیین شده اما با توجه به پایه حقوق…

11 ساعت ago