سیگنال افت قیمت اونس طلا ؛ تغییر در پرتفو سهامداران

سیگنال افت قیمت اونس طلا ؛ تغییر در پرتفو سهامداران

قیمت اونس طلا در روزهای اخیر افت قابل توجهی داشته حالا گفته می‌شود بخشی وارد بیت کوین و بخشی وارد بورس خواهد شد.

به گزارش سرمایه فردا، سیگنال ها درباره کاهش تنش جنگ تعرفه ای قیمت اونس طلا را کاهش داد. این مسأله بزرگترین ریسک برای سرمایه‌گذاران طلاست. به ویژه اینکه در سال ۱۴۰۳ تب طلا به بازار سرمایه نیز کشیده شده بود و ارزش دارایی صندوق‌های طلا از حدود ۳۰ همت به بیش از ۵ برابر و ارزش معاملات آنها نیز اخیرا از معاملات بازار سهام پیشی گرفته بود. اما آیا پس از سه سال صدرنشینی در میان بازارهای دارایی، احتمال اصلاح قیمت سریع و ناگهانی همچون بورس ۹۹ در قیمت طلا در کوتاه مدت وجود دارد؟ از طرف دیگر سیگنال هایی از گزارش عملکرد شرکت ها به سرمایه گذاران و سهامداران داده می شود که نوعی هشدار نسبت به پرتفوی آنها محسوب می شود.

شروین شهریاری، تحلیلگر بازارهای مالی در زمینه جریان نقدینگی از بازار طلا گفت: آنچه باعث شکل‌گیری حباب ۹۹ در بورس شد بر اساس برآوردها ورود ۱۵۰ همت پول سرمایه‌گذاران خرد به بازار ظرف ۱۲ ماه (معادل ۹ میلیارد دلار با میانگین دوازده ماهه منتهی به مرداد ۹۹) بود. حجم واردات طلای کشور در ۱۲ ماه اخیر حدود ۸ میلیارد دلار بوده که عمدتا توسط تقاضای داخلی جذب شده است. هر چه قیمت ارز و طلای جهانی بالاتر می‌رود، جذابیت واردات طلا (رفع تعهد) در برابر واردات کالاهای دیگر برای صادرکنندگان بیشتر می‌شود، زیرا  قدرت خرید کالاهای دیگر کمتر اما عطش خرید طلا بیشتر شده است. انتظار می‌رود با شتاب کنونی واردات طلا، سمت عرضه به لحاظ ارزش ریالی به صورت تصاعدی در برابر تقاضا تقویت شود.

تاثیر افت قیمت اونس طلا و دلار

وی افزود: با دلار آزادی  کنونی اخیرا در کانال‌های غیررسمی مخابره شد، حجم نقدینگی دلاری بار دیگر به کمتر از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. این رقم در ۱۵ سال گذشته حداقل ۴ بار در مقیاس ماهانه مانع از افت بیشتر ارزش ریال شده که دو مرتبه از آن در دوره تهدیدات ترامپ و فشار حداکثری بر فروش نفت بوده است. این تجربه نشان می‌دهد که به رغم فشار تحریم‌ها نقدینگی ۱۰۰ میلیارد دلاری برای اقتصاد ایران، محدودۀ مقاومتی مهمی داشت و از این به بعد بهبود می یابد. از طرف دیگر تا زمانی که بانک مرکزی در راستای اجرای سیاست پولی انبساطی عمل نکند، احتمالا نمی‌تواند زمینه ساز تضعیف بیشتر ریال به میزانی بیش از رشد نقدینگی سالانه گردد.  

شهریاری تصریح کرد: طلای جهانی هر چند رشد مناسبی داشته اما بعید است که از خشکسالی نقدینگی دلار به ویژه در نیمه دوم سال میلادی جان سالم به در ببرد. از این رو انتظار اصلاح آن به زیر سطح روانی ۳۰۰۰ دلار در ماه‌های آتی را دارم.  بازارهای صعودی معمولا در فاز پایانی رشد خود نسبت به اخبار مخالف، حساس و شکننده هستند. از این رو هر گونه خبر مثبت مذاکراتی در این حوزه که دال بر حل تنش‌ها از مسیر مذاکراتی باشد واکنش منفی قابل توجهی در بازار طلا به دنبال خواهد داشت.

اثر ثانویه گزارش‌های ماهانه

در چهره و چشم‌های بازار سرمایه این روزها ۲ حس به طور واضح و آشکار دیده می‌شود اولی حس تردید است که نمی‌تواند با شجاعت روی خرید  بایستد و دومی حس عقب ماندگی از سایر بازارها است که خود را در این  بازار معطل می‌بیند و با خود فکر می‌کند با دنیایی از ریسک‌ها آوار خبرها و اتفاقات مختلف بازهم  فقط اینجا در حال تلف کردن وقت خود است.  
همه نگاه‌ها به بازارهای جهانی که ببینیم چطور حرکت می کند. یک وجه دیگر نیز در بازار وجود دارد و آن هم اثر ثانویه گزارش‌های ماهانه اسفند در تابلوی معاملات است. بسیاری از نمادها در بازار این چند روز به واسطه این گزارش‌ها تحت تاثیر و نوسان بودند و می‌توان آن را اتفاق مهم و خوبی برای بازار دانست.

به وضوح  هنوز ترس و تردید در چهره بازار روشن و مشخص است چشم بسیاری از سهامداران هنوز به آرامش سیاسی اعتماد نکرده هرچند بی‌خبری فعلی خوش خبری است و همین که اخبار منفی منتشر نمی‌شود اتفاق و رویداد خوبیست. البته برخی ریسک به ریوارد بازار را پذیرفته و مشغول به خرید سهم‌های خوب و بنیادی در این مقطع هستند و درست در آن سو در بازار طلا هم برخی ریسک به ریوارد بازار را توجیه‌پذیر نمی‌دانند و مشغول کمی سبک کردن هستند.  

کدام دارایی ها میزبان سرمایه های بعدی خواهند بود؟  

در کنار در نظر گرفتن چالش‌های سیاسی موضوع سایر دارایی‌ها در مقابل طلا نیز خاص‌تر شده است به عنوان مثال خودرو و مسکن به عنوان دو کالای جذاب هم مصرفی و هم سرمایه‌گذاری از دیرباز مورد توجه سنتی بسیاری از افراد بوده است. نسبت دلاری مسکن یا نسبت دلاری خودرو طی ماه‌های گذشته افت‌ داشته و حالا جذابیت این بازارها در مقابل بازار طلا افزایش یافته و درست شبیه بازار سرمایه هستند. با این تفاوت که آنها نقد شونده نیستند و بازار سرمایه نقدشوندگی بهتری دارد.

علیرضا سادات کارشناس بورس گفت:ارزندگی سایر بازارها در مقابل طلا منجر به این خواهد شد که در صورت ثبات سیاسی به سرعت جریان شناسایی سود و فروش و تبدیل آن به دارایی دیگر سرعت بگیرد. یعنی فقط کافیست طی چند روز و چند هفته آتی اخباری مبتنی بر رفع جنگ تجاری و توافق مخابره شود تا این سرعت تبدیل دارایی به وضوح مشاهده شود. البته آن روی سکه را هم در نظر بگیرید تنش‌ها و ریسک‌های سیاسی جریان پول را به سمت این بازار آورده هنوز هیچ تغییر و تحول مثبتی از جریان‌های سیاسی دیده نمی‌شود که بخواهیم فرمان تمام عیار تبدیل این دارایی‌ها را صادر کنیم اما ریسک بازار طلا در مقابل سایر بازارها افزایش  داشته و باید کمی مراقب این بازار بود.

نقش تحولات نرخ نیما و بورس کالا

وی گفت: تعداد زیادی از شرکت‌ها گزارش و عملکرد خوبی نسبت به سه ماهه سوم و حتی فصل تابستان داشتند و این یکی دیگر از نکات مثبت گزارش‌ها بود. نکته دیگر اینکه عملکرد شرکت‌ها در ماه اسفند و فصل زمستان را به دو بخش باید تقسیم کرد بخشی از شرکت‌ها عملکرد بسیار مثبت خوب و عالی را داشتند که به نظر می‌رسد نقش تحولات نرخ نیما و بورس کالا و اثرگذاری آن روی شرکت‌ها و گزارش و فروش آنها نشسته است. اما بخش دیگری از شرکت‌ها نیز در این گزارش‌ها با آسیب‌های جدی مواجه بودند که در کنار افزایش نرخ، آنها حریف توقف و تعطیلی بابت قطعی برق و گاز نبودند این یک ریسک عمده و سنگین و وحشتناک برای بازار است که ترس تکرار آن برای روزهای تابستان هم وجود دارد.

سادات افزود: به طور کلی در حال حاضر به دلیل ناترازی اگر به داد صنایع و شرکت‌ها نرسیم اتفاقات تلخی رخ خواهد داد. اما در جمع‌بندی گزارش‌ها می‌توانید این نکته را دوباره تکرار کرد که عملکرد زمستان ۱۴۰۳ شرکت‌ها بهتر از انتظار بوده و این بهتر از انتظار بودن هم به زودی خود را در تابلوی معاملات نشان خواهد داد. اگر اتفاقات عجیب و غریبی رخ ندهد طیف وسیعی از شرکت‌ها این قابلیت را خواهند داشت که با گزارش‌های ماهانه حرکت قوی‌تری را شاهد باشند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *