اتصال شبکه بانکی ایران و روسیه تجارت با ارزهای ملی را کلید زد و از طریق میر شبکه شتاببه ۱۱ کشوری دیگر متصل خواهد شد و پل ارتباط با اتحادیه اوراسیا تسهیل می شود.
به گزارش سرمایه فردا، با حضور رئیس کل بانک مرکزی، رسماً شبکه میر روسیه به شبکه بانکی ایران (شتاب) وصل شد. با اتصال شبکه میر روسیه به شتاب ایران، کارتهای ایرانی در خودپردازهای روسیه قابل استفاده خواهد شد. بنابراین هر فردی میتواند وجوه خود را از کارتهای ایرانی به صورت روبلی از خودپردازهای روسیه دریافت کند.
تیر ماه ۱۴۰۳ بود که در نشست دوجانبه روسای بانک مرکزی ایران و روسیه در حاشیه کنگره مالی روسیه، خبر از امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه به منظور تأمین نقدینگی به پولهای ملی برای تبادلات تجاری میان ایران و روسیه خبر منتشر شد و محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران با اشاره به افتتاح زیرساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک گفت: در نشست دوجانبه با رئیس کل بانک مرکزی روسیه، الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران نهایی شده است.
اتصال شبکه میر روسیه به شبکه شتاب ایران میتواند تأثیرات مثبتی بر معاملات بین دو کشور داشته باشد. این اتصال میتواند به افزایش تجارات الکترونیکی و ارتباطات ارتقاء دادهها بین دو کشور کمک کند. همچنین، این اتصال میتواند به بهبود خدمات مالی و بانکی برای مراقبان و مشتریان دو کشور کمک کند.
با پیمان پولی، مبادلات براساس ارزهای محلی ریال و روبل نیازی نیست از ارز دیگری استفاده شود و شروعی برای جهش در مبادلات تجاری کشور خواهد بود. بسیاری از خطرات ناشی از تبدیل ارز و این امر مبادلات با سایر ارزها را پوشش می دهد. لذا این مهم برای تجار ایرانی و سرمایه گذاران روسی بسیار مطلوب است.
اتصال شبکههای پرداخت میر روسیه و شتاب ایران میتواند بهعنوان یک رویداد مهم در تقویت روابط تجاری و مالی بین دو کشور تلقی شود. این ارتباط نهتنها تسهیلگر تراکنشهای مالی بین دو کشور است، بلکه امکان افزایش همکاریهای اقتصادی و تجاری را نیز فراهم میآورد..
شبکه میر روسیه و شبکه شتاب ایران، هر دو بهعنوان سیستمهای ملی پرداخت در کشورهای خود عمل میکنند. این شبکهها امکان انجام تراکنشهای مالی الکترونیکی را برای شهروندان و کسبوکارها فراهم میکنند. با اتصال این دو شبکه، انتظار میرود که تعاملات مالی بین دو کشور سادهتر و سریعتر شود.
یکی از مهمترین مزایای اتصال این دو شبکه، تسهیل تراکنشهای مالی بین دو کشور است. این اتصال میتواند هزینهها و زمان لازم برای انجام تراکنشهای مالی را کاهش دهد. با استفاده از کارتهای بانکی میر در ایران و کارتهای شتاب در روسیه، کاربران میتوانند بهراحتی تراکنشهای خود را انجام دهند.
در این مرحله کارت های بانکی شبکه شتاب ایران در قالب طرح کارت هوشمند همراه بانکی (کهربا) در کلیه خودپردازهای کشور روسیه قابل استفاده خواهد بود و اتباع ایرانی خواهند توانست با کارت های بانکی خود از خودپردازهای روسیه اسکناس روبل دریافت کنند.
همچنین با پیوستن ایران به سامانه پرداخت MIR، جایگزین روسی برای ویزا و مستر کارت ، ایرانیان از اواخر مرداد ۱۴۰۳ با کارت های بانکی ایرانی از دستگاههای خود پرداز روسیه پول برداشت می کنند.
با تسهیل تراکنشهای مالی، همکاریهای تجاری بین دو کشور نیز افزایش خواهد یافت. کسبوکارها میتوانند بهراحتی و با هزینه کمتر، کالاها و خدمات خود را به کشورهای یکدیگر صادر کنند. این موضوع میتواند به افزایش حجم تجارت بین دو کشور کمک کند و فرصتهای جدیدی را برای کسبوکارها فراهم آورد.
درواقع تراکنش بین شبکه شتاب و شبکه میر و دریافت روبل در روسیه، به ماخذ نرخ نیما معامله خواهد شد در نتیجه ما افزایش روبل به نرخ نیما در روسیه خواهیم داشت که دسترسی واردکننده به روبل وارداتی رو افزایش میدهد و واردات از روسیه به ایران افزایش پیدا میکند.
بنابراین پول ایران با این توافق برای استفاده تجار بدون ریسک می شود. وقتی این زیر ساخت و جود داشته باشد تجار دیگر نیاز به دلار و یورو نخواهند داشت. ریالی را که در اینجا صادرکنندگان به دست میآوردند ریال برون مرزی است که میتوانند در مرکز مبادله ارز و طلا همچنان که رئیس کل اشاره کردند به نرخ توافقی به ریال عادی تبدیل کنند. بنابراین یک مشوق صادراتی برای صادرکنندگان به روسیه اینجوری فراهم میشود و از همین خط برای پرداختهای کارتی بین دو کشور هم استفاده میشود.
اتصال شبکههای پرداخت میتواند به جذب سرمایهگذاریهای خارجی نیز کمک کند. با کاهش پیچیدگیهای مالی و بانکی، سرمایهگذاران خارجی میتوانند با اطمینان بیشتری در پروژههای اقتصادی در ایران و روسیه سرمایهگذاری کنند. این موضوع میتواند به رشد اقتصادی و ایجاد فرصتهای شغلی در دو کشور منجر شود.
بانکهای دو کشور روابط کارگزاری پول ملی بین هم ایجاد کرده بودند بانکهای تجاری و زیر ساختهای پیام رسان بانکی دو کشور هم خوب در سال گذشته به هم متصل شده و بنابراین همه بانکهای ایرانی با همه بانکهای روسی امکان تبادل پیامها استاندارد بانکی اعم از ال سی، حواله بانکی، سایر پیامهای استاندارد بانکی پیدا می کنند و این مساله به افزایش سرمایه گذاری منجر خواهد شد.
یکی از اهداف اصلی این اتصال، کاهش وابستگی به دلار و یورو در تراکنشهای مالی بین دو کشور است. با استفاده از شبکههای پرداخت ملی، میتوان تراکنشها را با استفاده از ارزهای محلی انجام داد. این موضوع میتواند به کاهش تأثیرات تحریمها و نوسانات ارزی کمک کند.
این یک رویکرد برای دلار زدایی و برای کاهش آسیبپذیری از خطرات تحریم توسط امریکاییها در واقع یک اقدام تحریم ناپذیر است. در واقع یکسری اقدامات از نوع تحریم شکنی و تحریم ناپذیری است.
پولهای ملی کشورها دارای ریسک هست ابزارهای پوشش ریسک برای اینها وجود ندارد بانکهای مرکزی در یک رویکرد نوآورانه شروع کردند به اینکه با همدیگر قراردادهای سوآپ ببندند قراردادهای معاوضه و برای همدیگر ریسک پولهای ملی شان را میپوشاندند.
کشور ایران با روسیه توافق پیمان پولی کرده اند در این صورت صادرکننده ایرانی صادراتش به ریال انجام میدهد چنانکه صادرکننده روس به روبل انجام میدهد.
اتصال شبکههای پرداخت ملی میتواند به افزایش امنیت تراکنشهای مالی نیز منجر شود. با استفاده از سیستمهای پرداخت داخلی و قوانین محلی، میتوان امنیت بیشتری برای تراکنشهای مالی ایجاد کرد و از تقلب و سوءاستفاده جلوگیری نمود.
اتصال شبکه میر روسیه به شتاب ایران یک گام مهم در تقویت روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور است. این ارتباط میتواند به تسهیل تراکنشهای مالی، افزایش همکاریهای تجاری، جذب سرمایهگذاریهای خارجی و کاهش وابستگی به دلار و یورو کمک کند. با توجه به این مزایا، انتظار میرود که این اتصال تأثیرات مثبتی بر روابط مالی و تجاری بین ایران و روسیه داشته باشد.
عموم کشورها علاوه بر شبکه مستقل بومی خودشان از زیرساخت مصدر و ویزا هم استفاده میکنند برای ارتباطات برون مرزیشان. ایران یکی از کشورهای های قدیمی است که در شبکه پرداخت کارتی و مستقل و بومی دارد که بیش از بیست سال قدمت دارد.
الان یک ایرانی در این طرح میتواند با کارت شتاب خودش برورد در روسیه خرید کند و یک روس میتواند با کارت خودش بیاید اینجا یعنی ما کارت جدیدی صادر نمیکنیم با همین کارت شبکه بانکی خودمان.
در سالهای اخیر، روابط تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه به دلیل تحریمهای یکطرفه آمریکا و نیاز به افزایش همکاریهای اقتصادی بهطور قابلتوجهی تقویت شده است.
روشنعلی یکتای قرابائی، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه، در مصاحبهای با خبرنگار اقتصادی وطن امروز با اشاره به نهایی شدن این روند و اتصال این دو سیستم بانکی به بررسی آخرین تحولات تجاری بین ایران و روسیه و موضوع فعالسازی ریال آفشور و استفاده از شبکه میر در دو کشور پرداخته است.
دو کشور ایران و روسیه از گذشته رایزنیهایی در رابطه با افزایش مبادلات تجاری و استفاده از ارزهای محلی برای کاهش هزینههای تجارت داشتند. با توجه به اینکه هر دو کشور تحت تحریمهای یکطرفه آمریکا قرار دارند، این تبادلات تجاری اهمیت زیادی پیدا کرده و روابط بین دو کشور به ویژه در سالهای اخیر نزدیکتر شده است.
دو بانک مرکزی ایران و روسیه در حال نهایی کردن راهکار آفشور هستند. اخیراً رئیس بانک مرکزی ایران در سفری به روسیه بر سر ریال آفشور با بانک مرکزی روسیه به مذاکرات نهایی دست یافتند. به گفته آقای فرزین، این راهکار به زودی عملیاتی خواهد شد و پیگیریها در مرحله نهایی قرار دارند.
سیستم مالی میر روسیه برای تجاری که در آن کشور فعالیت میکنند فعال شده و به زودی قرار است همان سیستم در ایران نیز آغاز به کار کند. این سیستم به تجار روسی و ایرانی امکان پرداخت و دریافت با ارزهای محلی را فراهم میآورد و میتواند به کاهش هزینههای تبادلات مالی کمک کند.
رویکرد دولت جدید ایران نسبت به این گونه توافقات کاملاً مثبت است و این شیوه تبادل در سطوح حاکمیت هر دو کشور مورد تأیید و تأکید قرار دارد. اما بزرگترین مشکل در پیادهسازی این مکانیزم، چند نرخی بودن ارز در ایران و تفاوت نرخ نیما از بازار غیررسمی کشور است. این مشکل با سیاست وزارت اقتصاد در نزدیک کردن این دو نرخ به هم در حال حل شدن است.
یکتای قرابائی تأکید کرد که پاشنه آشیل ارتباط ارزهای محلی و روند این تبادلات، حل مشکل چند نرخی در کشور است. با نزدیک شدن این دو قیمت به هم، در مرحله اول موضوعات مبادلات بانکی و ارزی کشور رفع خواهد شد.
اتصال شبکه میر روسیه به شتاب ایران میتواند به طرز چشمگیری به تسهیل تبادلات مالی و تجاری بین دو کشور کمک کند. این اقدام نه تنها هزینههای مبادلات مالی را کاهش میدهد بلکه باعث افزایش همکاریهای اقتصادی و تجاری میشود.
روشنعلی یکتای قرابائی، نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه، در خصوص آخرین تحولات تجاری بین ایران و روسیه و نقش شبکههای بانکی میر و شتاب در تسهیل تبادلات مالی صحبت کرده است. او به اهمیت حل مشکل چند نرخی ارز و تأثیر آن بر بهبود مبادلات بانکی و ارزی اشاره کرده است.
یکتای قرابائی با اشاره به نزدیک شدن نرخ ارز نیمایی به ۵۰ هزار تومان و کاهش فاصله بین نرخ ارز نیمایی با دلار آزاد تأکید کرد که پاشنه آشیل ارتباط ارزهای محلی و روند این تبادلات، حل مشکل چند نرخی ارز در کشور است. با نزدیک شدن نرخهای مختلف ارز به یکدیگر، میتوان مشکلات مربوط به مبادلات بانکی و ارزی را مرتفع کرد و این امر به نوبه خود میتواند به تقویت تبادلات تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه کمک کند.
در خصوص تجارت توسط کارتهای شبکه بانکی میر، روشنعلی یکتای قرابائی اظهار داشت: این راهکار هنوز عملیاتی نشده است اما در مراحل نهایی قرار دارد. با فعال شدن کارتهای میر در ایران، تجار روسی میتوانند به راحتی در ایران تبادلات مالی انجام دهند که این امر به افزایش مبادلات تجاری کمک شایانی خواهد کرد.
نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه اشاره کرد که رؤسای بانک مرکزی دو کشور به دنبال نهایی کردن سیستم مبادلات مالی هستند و دیدارهای اخیر در همین راستا انجام شده است. این مذاکرات میتواند به تسهیل هرچه بیشتر تبادلات تجاری و مالی بین دو کشور منجر شود.
قرابائی تأکید کرد: تجار بارها از دوره آقای سیف تاکنون در خصوص مشکلات چند نرخی بودن ارز به مسئولان اطلاعرسانی کردهاند و اتاق مشترک و بخش خصوصی در تمام این دوره بر لزوم نزدیک شدن نرخهای ارز به یکدیگر برای حل این مشکلات تأکید داشتهاند. او ابراز امیدواری کرد که با پیگیریهای جدید، شاهد رشد بزرگی در تجارت بین ایران و روسیه باشیم.
این فعال حوزه تجارت بینالملل در پایان گفت که اجرای سیاستهایی مانند ریال آفشور و تسهیل مبادلات جهانی در کنار تثبیت نرخ ارز میتواند به کاهش رانتها و هدایت اقتصاد به سوی فعالیتهای تجاری واقعی و کسب سودهای اقتصادی واقعی کمک کند.
اتصال شبکه میر روسیه به شتاب ایران میتواند بهطور قابلتوجهی به تقویت روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور کمک کند. این ارتباط نه تنها به کاهش هزینههای تبادلات مالی کمک میکند، بلکه میتواند زمینهساز افزایش همکاریهای اقتصادی و تجاری بین ایران و روسیه باشد. با توجه به رویکرد مثبت دولت جدید و تلاشهای دو کشور برای نزدیک کردن نرخ ارزهای مختلف، انتظار میرود که این همکاریها در آیندهای نزدیک به نتیجه برسد و اثرات مثبتی بر اقتصاد دو کشور داشته باشد
همین الان شبکه میر روسیه به یازده و دوازده کشور اقماری متصلاست. یعنی شبکه روسیه اگر چه دیرتر از ما به وجود آمده، ولی به لحاظ اتصالش با کشورهای حوزه اقماری خودش خیلی از ایران جلوتر است. درواقع با این هسته ارتباط برقرار شده تا بتوانند بلافاصله با روابط مالی افزایش یابد. با فاصلههای زمانی خیلی کوتاه شبکه شتاب ایران به ۱۱ کشوری دیگر متصل خواهد شد، به همین دلیل به پل ارتباط با اتحادیه اوراسیا تسهیل خواهد شد.
حتی کشورهایی مثل مصر هستند که به این شبکه متصل هستند، ولی علاوه بر این ما این الگو را برای تعامل با کشورهایی که مراودات اقتصادی بسیار بالایی داریم مثل عراق، افغانستان هم سرلوحه قرار دهیم. در حال حاضر میلیونها نفر ایرانی و افغانستانی میلیونها نفر ایرانی و عراقی در رفت و آمد هستند. بنابراین این الگو میتواند علاوه بر اینکه انتقال تکنولوژی و تجارت را تسهیل کند به توسعه روابط فرهنکی اجتماعی نیزکمک کند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا