رئیس سازمان بورس اعلام کرده که ریسک سیستماتیک جزو ذات بازار است و برخی محدودیتها مانند حجم مبنا و دامنه باید باقی بماند. اما کارشناسان معتقدند اینها ابزاری برای نوسانگیری شده است.
به گزارش سرمایه فردا، امروز بورس تقریبا مشابه دیروز است که با فشار چارتیستها و تکنیکالیستها مبنی بر رسیدن به اعداد حساس و احتمال عرضه مواجه بود و درست در آستانه این فتح مهم عرضهها در بازار شتاب گرفتهاست. از همین رو بازار در اولین واکنش پس از فروکش کردن هیجان مثبت با عرضههای بیشتری مواجه شده. برخی دیگر هم با توجه به سابقه قبلی و اتفاقات خاص ترجیح میدهند این چند روز بیشتر تماشاچی بازار بوده و به زمان و نحوه مذاکرات بعدی فکر کنند بعد تصمیم بگیرند.
البته این را در نظر داشته باشید کسانی که چنین استراتژی را در دفعات گذشته پیش بردند پشت خط صفوف خرید قرار داشتند که این موضوع ریسک نکردن برای خرید و فروش را کمی دشوارتر می کند. البته ضریب نمادهای اهرمی تغییر کرده است و برخی معتقدند همین مساله منجر شده که نمادهای بزرگ هم صف فروش شوند. چند روز پیش حجت صیدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار تاکید کرده که هنوز ریسکهای سیستماتیک وجود دارد و دلیلی ندارد محدودیتها حذف شوند. اما برخی کارشناسان معتقدند که در دوران تحریم ها نمادهای بورسی دامنه پنج درصد داشته اند و در مقطع کنونی همان شرایط وجود دارد پس ضرورتی برای ادامه محدودیت دامنه وجود ندارد. از طرف دیگر هم اکنون صندوقهای طلا دامنه مثبت و منفی ده دارند. آیا برای معاملات صندوق طلا ریسک لحاظ نمیشود؟
پرویز خالقی کارشناس بورس گفت: تفکر بورس محور با اخزای ۳۵ درصد و صندوقهای رنگانگ با مسابقه سود بالای ۳۵ درصد و قوانین عصر حجر دامنه ۳ درصد و حجم مبنای فله ای همخوانی ندارد. از روزی که صندوقهای گوناگون در بازار پخش شدند انحراف اساسی در مسیر بازار آغاز شد که انتهای این انحراف به سمت باتلاق سهامداری میرسد. چراکه در حال حاضر بازار تبدیل به محلی برای نوسانگیری توسط صندوقها شدهاست. در نتیجه سهامداران زیان دیده اند.
وی افزود: با این وضعیت هیچ رشد پایداری وجود نخواهد داشت. عدم اصلاح حجم مبنای سهام کوچک فقط به خاطر میدان دادن به صندوقهای سرطانی بازار هست و لاغیر است. روزی میرسد که در بازار دیگر کلمه ای بنام سهامدار فراموش شود و همه صندوق دار شوند.
خالقی تصریح کرد: وقتی علنا تسهیلات گذاشتن برای معاملات صندوقها و کارمزد را حذف کردند و زنجیر به پای سهام هم وزن بستند این پیام را میدهند که ما نمیخواهیم کسی سهام بخرد بلکه باید همه صندوق بخرند.
اگر پیشبینیها بر این است که مذاکرات به شکل مطلوبی پیش میرود اولین گام افزایش دامنه نوسان را اجرایی کرده و شاید پیشنهاد اینکه دامنه نوسان و همچنین حجم مبنای بسیاری از شرکتها تا اطلاع تغییر کند. البته این تصمیمات نباید مدام تغییر کند و فعالان بازار باید این نکته را در ذهن خود ثبت کنند که هر اتفاقی رخ دهد و هر تغییر و ریسک سیاسی این فضای خاص را بر هم میزند.
علیرضا سادات کارشناس بورس گفت: مرحله اول میتواند کاهش جدی حجم مبنای طیف وسیعی از شرکتها در بازار باشد. مرحله دوم میتواند افزایش دامنه نوسان به ۴ بوده و شاید منطقی شود که صندوقهای اهرمی هم دامنه نوسانشان به مثلاً ۵ یا ۶ افزایش یابد مرحله آخر مرحله شرایط نرمال است که به نظر رفتن به سمت دامنه ۵ برای بازار و ۱۰ برای اهرمیها و صندوقها میتواند تارگت نهایی باشد.
وی افزود: افزایش دامنه نوسان صندوق های اهرمی ن دوباره بخشی از جریان پول را به سمت آنها برده اما مشکل آنجا است که این صندوقها در این فاز با این جریان پول رفتاری بهینه درست و تحلیلی در بازار نداشته و چون این جریان پول ورودی به بازار محدود است حجم آن به صندوقهای اهرمی زیاد، ناگهان بازار، بدون پول میشود و نظم همه چیز بر هم میریزد. به نظر این موضوع نیز آرام آرام در یک فضای مثبت ایجاد شده برای بازار اصلاح میشود و شاید کمی زمانبر باشد که به این نقطه برسیم و حرکت کنیم. الان با این طرز فکر که سرمایهگذاری غیر مستقیم باید به عنوان یک هدف در دستور کار باشد پذیرفته شده منتها تجربه و عملکرد صندوقها در این مقطعی که پشت سر گذاشتهایم تجربه جذابی نبوده است. هرچند تمام این موارد در بازار تلخ این مدت اتفاق افتاده و شاید در یک بازار خوب عملکرد آنها نیز قابل دفاعتر باشد.
سادات تصریح کرد: حجم مبنا و مواردی از این دست، همه مراحل مقدماتی این جریان هستند که از این پس کار بزرگ و وظیفه سنگین روی دوش سازمان بورس خواهد بود و این را هم بگوییم چه دولت چه سازمان بورس با کوچکترین اشتباه میتوانند این مهمانی را به هم زده و همه چیز را خراب کنند. یک توافق جذاب و پایدار میتواند فرصتهای عجیبی پیش روی اقتصاد و بازار سرمایه قرار دهد که صد البته مخالفینی هم خواهد داشت. به نظر مهمترین وظیفه همه در حال حاضر این است که میزبانی باهوش، عاقل، زرنگ و منعطف برای این جریان پول بوده و بتوانند آن را در این بازار نگه دارند.
براساس این در مقطع کنونی افزایش دامنه از ۳ به ۴ میتواند در دستور کار قرار گیرد این اقدام یک سیگنال خوب و قوی و مثبت برای بازار هم خواهد بود. همچنین افزایش دامنه نوسان صندوقهای اهرمی موثر است چون این صندوقها به واسطه اعتبار میتوانند این ریسک را گرفته و دامنه نوسان بالاتری داشته باشند اما مشکل عملکرد این صندوقهاست که طی این مدت صدور بازار را گرفته و نقدینگی را جمع میکردند اما در مسیر بهینه پیش نمیرفت و بسیاری حتی معتقدند محدود شدن بازار به ۲۰ الی ۳۰ نماد و تحولات و برخی تخلفات ناشی از همین موضوع بوده است.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا