شروین شهریاری کارشناس بازار سرمایه گفت: «شاخص کل بورس تهران مطابق با الگوی تکراری «رونقهای انفجاری، رکودهای فرسایشی» یک رشد ۴۴ درصدی را در دو ماه اخیر ثبت کرده و با عبور از سقف تاریخی اردیبهشت ۱۴۰۲، سودای کانال سه میلیونی را در سر دارد.»
او افزود: «به چند دلیل فکر تحقق این هدف در کوتاه مدت (تا پایان سال) دشوار خواهد بود. رفتار بورس در دو ماه اخیر منعکس کننده دو تحول مهم یکی در حوزه اقتصاد کلان و دیگری در حوزه ریسک سیاسی بوده است. در این راستا، افزایش ۴۴ درصدی قیمت دلار نیما در فصل پاییز یک عامل اساسی برای تغییر چشمانداز سودآوری شرکتهای بزرگ بود. در مورد دوم نیز ورود به دوره گذار ریاست جمهوری در آمریکا و کاهش تنشهای منطقهای در ایجاد فضای مثبت موثر بود. اکنون اما هر دو عامل در معرض تغییر هستند؛ تثبیت محتمل دلار نیما در محدوده ۶۵ هزار تومان و تهدیدات احتمالی ترامپ با ورود به کاخ سفید شرایط را متفاوت از قبل میکند.»
تاثیر سیاستهای اقتصادی
به گفته شروین شهریاری هیچ رالی بزرگی در بورس تهران نبوده که در بستر سیاست پولی انقباضی پا گرفته باشد. در شرایط کنونی سیاستگذار کماکان شرایط انقباض نسبی پولی را حفظ کرده و نرخ سود موثر را نزدیک به تورم سالانه نگه داشته است.
شهریاری تصریح کرد: «روند کاهش تولید در بسیاری از شرکتهای بزرگ و مهم بورس در گروه پتروشیمی، فولادی، سیمانی و … به دلیل قطع برق و گاز در عملکرد ماهانه مشهود است. این کاهش تولید که احتمالاً در دی و بهمن ماه تشدید خواهد شد یک عامل بنیادی منفی برای حمایت از ادامه رشد قیمت سهام است.»
مقایسه ارزش دلاری بازار سرمایه
کارشناس مذکور تصریح کرد: «در این فضا، مقایسه ارزش دلاری بازار با گذشته نیز گمراهکننده خواهد بود، زیرا چشمانداز حجم تولید شرکتها با قبل یکسان نیست و کیک اقتصاد بنگاهها کوچکتر شده است. هیچ رالی بزرگی در بورس تهران نبوده که در بستر سیاست پولی انقباضی پا گرفته باشد. در شرایط کنونی سیاستگذار کماکان شرایط انقباض نسبی پولی را حفظ کرده و نرخ سود موثر را نزدیک به تورم سالانه نگه داشته است.»
شهریاری گفت: «هر گونه حرکت به سمت انبساط یک خطای سیاستگذاری خواهد بود که در بستر انتظارات تورمی موجود و نیز اصلاح ارز و حاملهای انرژی میتواند موجب تشدید قابل ملاحظه تنش در قیمت ارز آزاد و کالاها شود. با فرض ادامه سیاست پولی فعلی، تداوم رشد بورس از محل افزایش نسبتهای ارزشگذاری در کوتاه مدت با مانع مواجه است.»
عملکرد بازارهای مختلف در بورس تهران
امسال رشد دلار و طلا بیش از آنکه ناشی از تورم باشد، ناشی از ریسکهای سیاسی و نظامی بوده است. بانک مرکزی نیز سیاست سختگیرانه انقباضی در پیش گرفته است تا جلوی شکلگیری انتظارات تورمی و رشدهای قیمتی شدید در کالاها را بگیرد. ترکیب این دو سیاست باعث شده علیرغم رشد طلا در ششماهه اول و رشد دلار در فصل پاییز، مسکن نتواند پا به پای آنها حرکت کند.
البته میانگین قیمت هر متر آپارتمان در تهران به صورت اسمی رشد کرده است، اما این رشد به اندازهای نبوده است که دلار را پوشش دهد. فروش ملک نیز بسیار سخت بوده و رکود سنگینی بر این بازار حاکم است. رکود بازار مسکن به دلیل عدم تمایل خریداران به سرمایهگذاری در شرایط نااطمینانی و کاهش قدرت خرید مردم است.
معمولاً در ماههای منتهی به سال جدید، جنب و جوش در بازار ملک بیشتر میشود و شاید این رشد نرخ دلار در بازار آزاد انگیزه خرید برای برخی ایجاد کند. اما در نهایت در بازه یکساله آتی به نظر میرسد باز هم مسکن از دلار عقب بیفتد.
تحلیل صادرات عملکرد فولاد و داروییها در بورس تهران
به نظر میرسد در روزهای اخیر به دلیل توجیه صادرات، افزایش حجم صادرات فولاد نیز به کمک نرخ داخلی آمده است. علاوه بر این، تقاضای جهانی برای فلزات نیز تاثیر زیادی بر قیمتها داشته است.
در راند اول تعدیل قیمتها در بورس کالا، محصولات پتروشیمی خیلی سریع به رشد قیمت دلار توافقی عکسالعمل نشان دادند و رشد قیمت تجربه کردند. برخی از فلزات مانند مس و روی نیز تقریباً مشابه عمل کردند. اما محصولات فولادی به دلیل مازاد عرضه داخلی رشد قیمت کمتری داشتند. به نظر میرسد در روزهای اخیر به دلیل توجیه صادرات، افزایش حجم صادرات فولاد نیز به کمک نرخ داخلی آمده است. علاوه بر این، تقاضای جهانی برای فلزات نیز تاثیر زیادی بر قیمتها داشته است.
عملکرد ماهانه خوب برخی نمادهای دارویی
در ادامه باید توجه داشت که عملکرد ماهانه خوب برخی نمادهای دارویی در کنار رشد قیمت محصولات خصوصاً تزریقی مانند سرم و غیره باعث شده این روزها نمادهای این گروه مورد توجه قرار بگیرند.
سرنوشت نرخ ارز ترجیحی (۲۸۵۰۰) برای سال بعد کمی مبهم است.اما به دلیل تورم سایر اجزای بهای تمام شده، داروییها در حال گرفتن افزایش نرخ هستند و همین موضوع باعث توجه سرمایهگذاران به نمادهایی است که عملکرد خوبی دارند.
علاوه بر داروسازها، شرکتهای پخش نیز از این بهبود عملکرد و رشد نرخ داروها منتفع میشوند. این افزایش توجه به نمادهای دارویی نشاندهنده اعتماد سرمایهگذاران به بازار دارو و پیشبینی رشد بیشتر در این بخش است.