آیا بورس ایران رشد می کند؟

آیا بورس ایران رشد می کند؟

برخلاف پیش بینی با انتخاب ترامپ بورس ایران روند نزولی کوتاه مدت را به سمت بالا شکست اما آیا چشم انداز مثبتی برای سهامداری به وجود دارد؟

به گزارش سرمایه فردا، پس از مدت‌ها، بورس ایران شاهد یک هفته کم تنش بود. اخبار مثبت از جمله کاهش نرخ سود و ورود دلار نیمایی به کانال ۵۰ هزار تومانی، امیدواری را در دل فعالان بازار زنده کرد. همچنین، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که کانال‌های تماس با آمریکا همچنان برقرار است و این موضوع می‌تواند به کاهش تنش‌های سیاسی و افزایش ثبات در بازار کمک کند. خبر دیدار ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل نیز حکایت از آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران برای از سرگیری تفاهم برجام است.

در کنار این موارد، نرخ بازدهی اوراق با درآمد ثابت به کاهش یافته و این روند می‌تواند به جذب سرمایه‌گذاران در بورس ایران منجر شود. از سوی دیگر، افزایش نرخ‌های در بازار برق و بررسی کاهش بهره مالکانه معادن از ۵۵ درصد به ۴۵ درصد نشان‌دهنده تحولات مهمی در بخش‌های مختلف اقتصادی در حال وقوع است. این تغییرات می‌تواند بر کاهش هزینه‌های صنایع تأثیر بگذارد. در نتیجه بر بهبود سودآوری شرکت‌ها و وضعیت کلی بازار سرمایه اثرگذار باشد. به طور کلی، این روزها فرصتی مناسب برای سرمایه‌گذاران در بورس به نظر می‌رسد. اما نیاز به بررسی دقیق بر تحولات اقتصادی و سیاسی همچنان وجود دارد.

پیش بینی بورس ایران وابسته به سیاست خارجی

محمود مرادی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: برخلاف تحلیل‌ها که پیش بینی می‌شد با انتخاب ترامپ بورس ایران منفی شود، اما بازار روند نزولی کوتاه مدت خود را شکسته است. همچنین با توجه به اینکه قیمت طلا در بازار جهانی روند نزولی خود را آغاز کرده و احتمال اینکه هر گرم طلای ۱۸ عیار در ایران به محدوده هر گروم ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برسد به همین دلیل سرمایه گذاری در بورس احتمالاً افزایش یابد.

او افزود: در شرایط کنونی چشم انداز مثبتی پیش روی بورس ایران وجود دارد. اما این به معنای این نیست که سرمایه گذاران از بازارهای دیگر خارج شوند. به عبارت دیگر حفظ بخشی از سرمایه در سیر بازارها همچون طلا نیز جزو استراتژی‌های اصلی است. چراکه رئیس کل بانک مرکزی گفته هدف این است که در محدوده‌های فعلی قیمت ارز حفظ شود. این به معنای نوسان قیمت ارز در محدوده‌ای تا ۶۲ هزار تومان است. اما اگر بار دیگر تنش‌ها در منطقه افزایش یابد احتمال اینکه دلار سقف ۷۰ هزار تومان را رو به بالا بشکند وجود دارد.

قبل از آمدن ترامپ اثر هیجانی کوتاه مدت در بازار ارز پیشخور شده بود انتخاب او باعث خواهد شد رفتار دلار کاملاً سفت و محکم در کاهش‌ها باشد. در واقع پس با انتخاب ترامپ یک هیجان اولیه و سپس فروکش کردن آن را شاهد خواهیم بود. اما با شرایطی کنونی و اینکه دلار بودجه سال بعد کمتر از ۵۵ تا ۵۸ هزار تومان نیست قاعدتاً دلار کاغذ نیز نمی‌تواند افتی جدی را شاهد باشد. اینکه برخی از اعداد عجیب و غریب چند هفته و چند ماه قبل صحبت می‌کنند. درواقع گفته می‌شود که در حال حاضر دلار مسکن حدود ۱۲۰ هزار، دلار خودرو ۹۰ هزار، دلار سکه و طلا ۸۰ هزار، دلار دلالی ۶۶ هزار تومان، دلار تولید ۴۹ هزار تومان است.

بازار سهام تحت تاثیر نرخ ارز است؟

از آنجایی که بخش قابل توجهی از درآمدهای بودجه‌ای دولت در سال آینده وابسته به نرخ دلار نیما است. به همین دلیل مدل فروش ارز دولتی و حتی صادرات غیردولتی و نرخ آن دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. راه‌اندازی آزمایشی بازار ارز توافقی حکایت از این دارد که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، نسبت به تعیین تکلیف نرخ نیما و نزدیک کردن آن به نرخ دلار بازار آزاد تصمیم گرفته اند. از این جهت بازار سهام به ویژه نمادهای صادراتی می‌توانند دستخوش تغییراتی باشد.

درواقع چشم انداز کاهش نرخ بهره و رشد نیما و شرایط خاص آن و از همه مهمتر حمایت حقوقی‌ها و صندوق‌های مختلف از بازار سرمایه می‌تواند شرایط جدیدی را برای بورس رقم بزند. هرچند نرخ بهره و نرخ نیما مورد اقبال فعالین بازار نیست. اما به نظر باید کمی برای روزها و هفته‌های آتی زمان داد تا تصمیمات دولت درباره ارز روشن شود. چراکه وزیر اقتصاد دیگر از نرخ پایین و تک نرخی و نرخ ترجیحی دفاع نمی‌کند و به بازار توافقی اعتقاد داشت هرچند ترمز دستی نیما بالا بود.

چرا بورس ایران با جهش قیمت همراه نشد؟

محسن اسلامی، تحلیلگر بورس به بازار گفت: هر چقدر بورس با جهش قیمتی روبرو نشده است، اما در بورس کالا شاهد رونق در معاملات هستیم. فولادها با رونق خوبی در فروش ورق در روبرو شده اند و اگر این رویه ادامه‌دار باشد شاهد اثر مثبت بر معاملات تابلوی بورس گروه فلزات هستیم. در ادامه رشد قیمت ارز سامانه نیما و همچنین سیاست تقسیم سود بالایی که برخی نمادها دارند مورد توجه سرمایه گذاران خواهند بود.

او افزود: در برخی نمادها به صورت کلی ورود جدید می‌تواند ریسک زیادی داشته باشد ولی سهامداران فعلی می‌توانند با رعایت حد ضرر سهامداری کنند. برای نمونه گروه معدنی و فولادی در سایه افزایش قیمت دلار، رونق بسیار خوبی گرفته اند و افزایش قیمت در بازار جهانی روی محصولات این گروه‌ها در بورس کالا مؤثر است.

چه عواملی تاثیر منفی بر بازار سهام دارد؟

برای نرخ بهره نیز به نظر بودجه دولت و تصمیمات مسیر را مشخص خواهد کرد و احتمالاً در این حوزه نیز طی روزهای آتی تصمیماتی گرفته خواهد شد. دولت هم با توجه به فضای فعلی خیلی قائل به کاهش دستوری نرخ بهره نیست و حتی زمزمه‌های شنیده می‌شود که برخی معتقدند با توجه به تورم فعلی نرخ بهره ۲۵ تا ۲۸ درصدی منطقی خواهد بود. گرچه این مساله به معنای قربانی کردن بورس ایران و افزایش هزینه تأمین مالی شرکتها است.

سازمان برنامه و بخش‌هایی از دولت تارگت نرخ بهره ۲۳ تا ۲۵ را برای خود گذاشته و طی هفته‌ها و ماه‌های آتی برای رساندن نرخ به این نقاط تلاش خواهند کرد. شاید در اولین گام طی روزها و هفته‌های آتی شاهد باشیم که فشار بر بانک‌ها برای رعایت نرخ سود سپرده و فشار بر صندوق‌های درآمد ثابت افزایش خواهد داشت تا نظم و انضباط به این بازارها بازگردد.

داشتن سهم بنیادی و گزارش محور در پورتفو نه تنها در ریزش‌ها حداکثر نقدشوندگی را داشتند در برگشت مثبت و کاهش ریسک‌های بازار قفل صف خرید بودند. هفته پیشرو با خروج نوسان گیرها معاملات مثبتی رقم می‌خورد، از این رو می‌تواند گزینه مناسب پورتفوی افرادی با ریسک کم باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *