مصرف گاز در ایران به طور قابل توجهی بیشتر از استانداردهای جهانی است و مسئله ناترازی گاز همچنان در حال افزایش است. تولید و مصرف گاز طبیعی در ایران با وجود رکوردهای جدید، همچنان با چالشهای مصرف بالا و ناترازی برق مواجه است.
به گزارش سرمایه فردا، میزان مصرف گاز در ایران به طور قابل توجهی بیشتر از استانداردهای جهانی است. به گفته یکی از مسئولین وزارت نفت، سرانه مصرف گاز در ایران ۳.۵ برابر سرانه مصرف گاز در جهان است.
در سال ۱۴۰۲، تولید روزانه گاز طبیعی در ایران به ۷۵۹ میلیون مترمکعب رسیده است. پس از کسر فلر و سوخت پالایشگاهها، ۷۳۰ میلیون مترمکعب گاز قابل مصرف باقی میماند. از این میزان، بخشی برای مصرف مجدد و ذخیرهسازی در ماههای گرم سال (۹ میلیون مترمکعب در روز) و بخشی نیز برای تزریق و سایر مصارف عملیاتی (۳۶ میلیون مترمکعب در روز) اختصاص یافته است. در نهایت، ۶۸۵ میلیون مترمکعب در روز برای امور گازرسانی استفاده شده که ۴۷% آن به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده اختصاص یافته است.
در سال ۱۴۰۲، سهم صنعت پتروشیمی از مصرف گاز طبیعی حدود ۷۲ میلیون مترمکعب در روز بوده است. همچنین، واردات از طریق سوآپ با ترکمنستان و تعهدات صادراتی به ترکیه و عراق نیز وجود دارد.
بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، بالاترین رکورد تولید روزانه گاز در تاسیسات فراساحلی میدان مشترک پارس جنوبی به میزان ۷۱۱ میلیون مترمکعب در روز ۲۳ آبانماه ثبت شده است. این میدان گازی، بزرگترین میدان گازی جهان است که نیمی از انرژی کشور را تامین میکند.
بر اساس هشدار مرکز پژوهشهای مجلس، ناترازی برق در ایران از سال ۱۴۰۰ شدت گرفته و سهم بخش صنعت از مصرف برق به ۳۶ درصد رسیده است. با وجود مزایای اقتصادی، تنها ۱% از کل مصرف برق کشور به صادرات اختصاص دارد. از سال ۱۳۹۲، فاصله میان تقاضای برق در زمان اوج و توان تامینشده در زمان اوج به ۱۲ هزار مگاوات در سال گذشته و بیش از ۱۶ هزار مگاوات در سال جاری رسیده است که معادل تولید ۱۶ نیروگاه اتمی بوشهر است.
ترکمنستان با جمعیتی حدود ۶.۵ میلیون نفر، ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز مصرف میکند. اگر جمعیت این کشور برابر با جمعیت ایران بود، مصرف گاز آن بیشتر از ایران میشد. قطر با جمعیت ۲.۷ میلیون نفر، ۴۷.۴ میلیارد مترمکعب گاز مصرف میکند که با جمعیتی برابر ایران، مصرف گاز آن بیش از ۴ تا ۵ برابر ایران خواهد بود. کویت نیز در صورت برابری جمعیت، مصرف بیشتری از ایران خواهد داشت.
اتحادیه اروپا با جمعیت ۴۴۸.۸ میلیون نفر، یکی از توسعهیافتهترین اقتصادهای جهان است. در حال حاضر، ۲۳ درصد از کل انرژی مصرفی اتحادیه اروپا توسط انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشود و ۴۹ درصد از زبالههای شهری بازیافت میشوند. همچنین، ۹۱ درصد از جمعیت اتحادیه اروپا از اینترنت استفاده میکنند و همکاری زیادی بین کشورهای عضو اتحادیه وجود دارد.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا