هر نوع آزادی انواع دیگر آزادی را تقویت میکند. به همین دلیل بازار آزاد توسعه واقعی اقتصاد و جامعه را شکل میدهد.
به گزارش سرمایه فردا، در بریتانیا، تاچر پیروزی در جنگ فالکلندز و در برابر معدنچیان را به عنوان سکوی پرتابی برای پیشبرد برنامه اقتصادیاش مورد استفاده قرار داد. بین سالهای ۱۹۸۴ و ۱۹۸۸ شرکتهای دولتی از جمله شرکت مخابرات بریتانیا، شرکت گاز بریتانیا، خطوط هواپیمایی بریتانیا، قرودگاههای بریتانیا و شرکت فولاد بریتانیا را خصوصی کرد و سهام دولت در شرکت نفت بریتانیا را فروخت. همین اقدامات پایه حرکت به سمت بازار آزاد در این کشور شد.
هر قدر که حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ فرصتی برای خصوصیسازی گسترده امور امنیتی، جنگ و بازسازی، در اختیار یک رئیسجمهور بیوجهه (جرج بوش) گذاشت. تاچر نیز برای راه انداختن نخستین حراجِ خصوصیسازیِ انبوه بازار آزاد در یک دموکراسی غربی، از جنگ با آرژانتین بهرهبرداری کرد.
اینکه تاچر با موفقیت از عهده جنگ فالکلندز برآمد نخستین گواه مسلّم این امر بود که پیشبرد برنامه “مکتب اقتصادی شیکاگو” ضرورتا مستلزم دیکتاتوری نظامی و اتاقهای شکنجه نیست. او اثبات کرده بود که با بهرهگیری از بحران سیاسیِ به قدر کافی بزرگی که بتوان حول آن گرد آمد و همداستان شد، می توان در یک دموکراسی هم نسخه محدودی از شوکدرمانی را اِعمال کرد
آنچه رخ داد به “فرضیه بحران” مشهور شد به این معنی که فروپاشیهای بازار میتواند به بازار آزاد بیانجامد. مثلا در شرایط سقوط شدید پول ملی یا یک رکود بزرگ، همه چیز به هم میریزد و به نوعی منطقه رها از دموکراسی ایجاد میشود که نیازی به موافقت و اجماع مردم نیست.
در کتاب «توسعه بهمثابه آزادی»، آمارتیا سن انواع مختلفی از آزادی را مطرح میکند و آنها را بهعنوان اجزای ضروری توسعه انسانی میبیند. او آزادی را هم بهعنوان هدف اصلی و هم بهعنوان وسیله اصلی توسعه در نظر میگیرد. در اینجا انواع کلیدی آزادی از دیدگاه سن آمده است:
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا