صنعت و معدن

چرا سیمان گران شد ولی فولاد نه؟ رمزگشایی از رفتار متفاوت بازارهای کالایی

به گزارش سرمایه فردا، این روزها سوالی که زیاد مطرح می‌شود این است که چرا قیمت سیمان افزایش یافته اما فولاد همچنان بدون تغییر باقی مانده است؟ برای پاسخ به این سوال باید به نقش کالاهای پایه مانند سیمان و فولاد در بازار سرمایه توجه کرد.

مصرف سیمان در کشور ما همواره روندی پایدار دارد و کمتر تحت تأثیر فصل یا شرایط خاص قرار می‌گیرد. بنابراین، زمانی که به‌دلیل قطعی برق یا گاز عرضه سیمان در بورس کالا کاهش می‌یابد، به‌دلیل تداوم تقاضای بالا، رقابت بین خریداران شدت می‌گیرد و همین امر موجب رشد سریع‌تر قیمت سیمان می‌شود. این وضعیت حتی در شرایط دشوار هم می‌تواند سودآوری شرکت‌های سیمانی را تضمین کند.

اما در مورد فولاد، ماجرا کمی متفاوت است. هر سال با شروع فصل گرما یا سرما، خاموشی‌های ناشی از قطع برق یا گاز تولید فولاد را کاهش می‌دهد. با این حال، برخلاف سیمان، کاهش تولید فولاد لزوماً به معنای افزایش قیمت نیست، چراکه در بازار داخلی با مازاد تقاضا روبه‌رو نیستیم و بخش قابل‌توجهی از فولاد تولیدی به صادرات اختصاص دارد. بنابراین، توقف تولید منجر به کاهش صادرات می‌شود، نه شکل‌گیری رقابت در بورس کالا.

تاثیر کاهش تولید فولاد

از سوی دیگر، وقتی تولید فولاد کاهش می‌یابد، حلقه‌های قبلی زنجیره مانند تولیدکنندگان آهن اسفنجی دچار مازاد عرضه می‌شوند، چراکه در کشور طرح‌های تولید آهن اسفنجی بیش از نیاز داخلی توسعه یافته‌اند. در نتیجه، قطعی برق باعث شده قیمت آهن اسفنجی تقریباً معادل هزینه تولید، یعنی حدود ۱۵ میلیون تومان، شود که برای این دسته از شرکت‌ها خبر خوبی نیست.

در این بین، تنها بخشی از زنجیره فولاد که کمتر آسیب می‌بیند، معادن سنگ‌آهن هستند؛ زیرا به‌دلیل تعداد بالای طرح‌های احیای مستقیم، همواره تقاضا برای سنگ‌آهن وجود دارد و در این حوزه مازاد تقاضا هم دیده می‌شود.

در نهایت، شرکت‌های فولادی که در انتهای این زنجیره قرار دارند، به‌دلیل برخورداری از هزینه‌های ثابت، ممکن است حتی با افت تولید نیز با کاهش درآمد و سودآوری مواجه شوند.

شاید به نظر برسد که می‌توان سیمان را به‌سادگی از کشورهای دیگر وارد کرد، اما باید توجه داشت که به‌دلیل بالا بودن هزینه‌های حمل، سیمان جزو کالاهای چندان قابل تجارت نیست و واردات آن صرفه اقتصادی ندارد.

بنابراین، در بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این صنایع، توجه به اثرات قطعی برق و گاز بر عرضه و نحوه واکنش بازار، اهمیت بالایی دارد. با درک صحیح این عوامل، می‌توان تصمیمات بهتری برای خرید یا نگهداری سهام اتخاذ کرد

modir

Recent Posts

معادله قدرت‌های جهانی و ایران

قدرت‌های جهانی همواره ایران را در نقش «نعش بلاتکلیف» نگه داشته‌اند، به‌گونه‌ای که هم هزینه‌های…

22 ساعت ago

صنعت زغال‌سنگ ایران زیر سایه ذوب‌آهن

در شرایطی که قیمت نفت و گاز روند افزایشی پیدا کرده اما صنعت زغال‌سنگ ایران…

1 روز ago

شتابزدگی سیاست تأمین زمین برای ساخت مسکن

مرتضی هادی جابری مقدم مدیرکل اسبق دبیرخانه شورای‌عالی شهرسازی و معماری کشور و عضو فعلی…

1 روز ago

جاماندگی ایران از کریدورهای اقتصادی جهان

برای حضور در کریدورهای اقتصادی جهان باید فهم دقیقی از واقعیت‌های اقتصادی و سیاسی اطراف…

1 روز ago

بازار طلا در تقاطع ریسک و فرصت

در پی نوسانات اخیر نرخ ارز و تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی، بازار طلا بار دیگر در…

1 روز ago

رقابت پرهزینه در بازار انرژی

افزایش عرضه عربستان ، داده‌های متناقض ذخایر آمریکا نتوانسته به ناپایداری وضعیت بازار انرژی پایان…

1 روز ago