بازارهای سهام رکوردی می‌شوند؟
بازارهای سهام رکوردی می‌شوند؟

بازارهای سهام در اروپا و آسیا افت کرده‌اند. این مسأله تحت تاثیر افزایش نرخ بیکاری و ادامه سیاست‌های انقباضی اقتصادی است.

به گزارش سرمایه فردا، بازارهای سهام در اروپا، آسیا و نیویورک روز جمعه با افت شدیدی مواجه شدند، زیرا نگرانی‌ها از رکود اقتصادی در ایالات متحده افزایش یافت و سهام فناوری به دلیل نتایج مالی ناامیدکننده ضربه خورد.

نگرانی‌ها از اینکه ایالات متحده ممکن است به سمت رکود پیش برود، منجر به فروش جهانی شد که پس از گزارش ضعیف استخدامی روز جمعه که نشان داد بازار کار ایالات متحده به سرعت در حال کاهش است و نرخ بیکاری را افزایش داد، تسریع شد.

اقتصاددانان نگران‌اند که اقتصاد ایالات متحده ممکن است ضعیف‌تر از آنچه که بانکداران مرکزی فدرال رزرو پیش‌بینی کرده‌اند، باشد و ممکن است فدرال رزرو را مجبور به کاهش شدید هزینه‌های وام در سپتامبر کند یا حتی کاهش اضطراری نرخ بهره قبل از آن، به منظور تحریک تقاضا کند.

استیفن براون، معاون اقتصاددان ارشد آمریکای شمالی در Capital Economics، گفت: «کاهش شدید در استخدام‌ها در ماه جولای و افزایش شدیدتر نرخ بیکاری، کاهش نرخ بهره در سپتامبر را اجتناب‌ناپذیر می‌کند و حدس و گمان‌ها را افزایش می‌دهد که فدرال رزرو ممکن است با کاهش ۵۰ واحدی آغاز کند یا حتی اقدام میان‌دوره‌ای داشته باشد.»

وضعیت معاملات بازارهای سهام آسیا چگونه است ؟

گزارش ضعیف شغلی به نگرانی‌ها افزود زیرا داده‌های این هفته ضعف در بخش تولید ایالات متحده و نتایج ناامیدکننده از سازنده نیمه‌رسانا اینتل که سهام آن را تحت فشار قرار داد، نشان داد.

شاخص Nasdaq که به فناوری متمرکز است، تقریباً ۳% در معاملات اولیه افت کرد و به سمت تصحیح پیش رفت—۱۰% پایین‌تر از بالاترین سطح رکورد خود—پس از اینکه گزارش اخیر استخدام غیرکشاورزی ایالات متحده نشان داد که تنها ۱۱۴,۰۰۰ شغل در ماه گذشته ایجاد شده است، در مقایسه با ۱۷۵,۰۰۰ شغلی که تحلیلگران پیش‌بینی کرده بودند. همچنین، نرخ بیکاری ایالات متحده از ۴٫۱% به ۴٫۳% افزایش یافت.

سهام ژاپن بدترین روز خود را از زمان پاندمی کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ تجربه کرد؛ شاخص Nikkei 225 به میزان ۵٫۸% کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح بسته شدن خود از ژانویه رسید. شاخص گسترده‌تر ژاپنی Topix به میزان ۶٫۱% کاهش یافت، ASX استرالیا ۲٫۵% کاهش یافت و Hang Seng هنگ کنگ ۲٫۱% پایین آمد.

شاخص‌های اصلی سهام اروپا نیز در روز جمعه کاهش یافتند، به طوری که سهام فناوری اروپا به پایین‌ترین سطح خود در بیش از شش ماه رسید. شاخص CAC 40 فرانسه به پایین‌ترین سطح خود از نوامبر گذشته رسید و بیش از ۱% کاهش یافت، در حالی که شاخص Dax آلمان ۲% از دست داد.

سهام سازنده تجهیزات تراشه هلندی ASML به میزان ۹٫۶% کاهش یافت، در حالی که رقیب آن ASM International به میزان ۱۳٫۷% افت کرد.

جیم رید، تحلیلگر Deutsche Bank، در صبح روز جمعه گفت: «۲۴ ساعت گذشته شاهد زمینه‌ای بسیار ناپایدار برای بازارهای ریسک بوده است، با حال و هوای ریسک‌گریز در پی یک دسته دیگر از داده‌های ضعیف ایالات متحده دیروز و نتایج مالی عمدتاً منفی از فناوری در طول شب.»

در لندن، شاخص FTSE 100 سهام آبی‌چیپ بیش از ۱۲۰ نقطه از دست داد و ۱٫۵% کاهش یافت.

فروش جمعه پس از روز دشوار معاملات در وال استریت در روز پنج‌شنبه رخ داد، جایی که میانگین صنعتی داو جونز ۱٫۲%، یا تقریباً ۵۰۰ نقطه کاهش یافت. این امر به دلیل داده‌هایی بود که نشان می‌داد فعالیت تولیدی ایالات متحده به پایین‌ترین سطح هشت‌ماهه خود در ماه جولای کاهش یافته است، به همراه افزایش در تعداد آمریکایی‌هایی که برای دریافت مزایای بیکاری درخواست داده‌اند به بالاترین سطح ۱۱‌ماهه.

داده‌های روز جمعه نشان داد که سفارش‌های جدید برای کالاهای ساخت ایالات متحده در ماه ژوئن به میزان ۳٫۳% کاهش یافته است، که به نگرانی‌ها افزود که تقاضای اقتصادی در حال کاهش است. فدرال رزرو در روز چهارشنبه نرخ‌های بهره ایالات متحده را ثابت نگه داشت، اما اشاره کرد که کاهش نرخ بهره نزدیک است.

بازارهای مالی اکنون احتمال ۱۰۰% کاهش نرخ بهره در سپتامبر را قیمت‌گذاری می‌کنند، با کاهش بزرگ نیم‌واحدی که احتمال ۶۰% دیده می‌شود، پس از گزارش ضعیف شغلی.

جیمز نایتلی، اقتصاددان بین‌المللی ING، گفت: «فدرال رزرو در مورد تورم محتاط است، اما شاخص هزینه‌های استخدام و داده‌های هزینه‌های واحد کار این هفته باید واقعاً اعتماد آن‌ها را به این که تورم به مسیر ۲% بازگشته است، تقویت کند. تمرکز آن‌ها باید بر وضعیت بازار کار باشد.»

دلار ایالات متحده ضعیف شد و پوند را ۰٫۵% به ۱٫۲۸ دلار افزایش داد و یورو را ۱٫۲% به ۱٫۰۹۲ دلار رساند.

سهام اینتل بیش از ۲۸% سقوط کرد پس از اینکه برنامه‌های خود برای کاهش بیش از ۱۵,۰۰۰ شغل جهانی به منظور «بازنگری و تمرکز» کسب و کار خود را اعلام کرد. سهام آمازون ۱۰% کاهش یافت پس از اینکه پیش‌بینی‌های فروش را از دست داد و تحلیلگران را با پیش‌بینی‌های جدید خود ناامید کرد

احتمال کاهش نرخ بهره فدرال رزرو وجود دارد

افزایش نشانه های رکود در بازار آمریکا با انتشار شاخص PMI و همچنین آمارهای اشتغال: نرخ بیکاری ضعیف تر از انتظار و شاخص PMI ضعیف باعث نگرانی سرمایه گذاران در سهام و کامودیتی ها شده و باعث ریزش آنها شد.

احتمال بحران بدهی در ژاپن: کسانی که ارز به ین تبدیل کرده یا با ارز خودشان بدهی ژاپنی خریده اند به خاطر سقوط مداوم ین ضرر کرده اند و احتمال اینکه بحران بدهی از جنس بدهی ژاپنی بوجود بیاد بالا رفته.

افزایش نشانه‌های رکود در بازارهای سهام

چین در رکود: علی رغم تلاش برای افزایش مصرف کالاهای جدید در چین، مشکلات بخش مسکن و سایر بخش های سنتی رشدی اقتصاد چین، رشد اقتصادی را دچار مشکل کرده و بر کامودیتی ها فشار وارد کرده است.

نرخ حمل دریایی بالا: تنش در دریای سرخ و نرخ حمل بالای کالاها باعث شده هم اقتصادهای تولیدکننده مثل چین دچار مشکل در فروش بشوند و هم مصرف کننده ی غربی به دلیل تورم و نرخ بهره ی بالا، مصرف کمتری داشته باشد.

بهره ی پرداختی بالا: با رسیدن نرخ بهره ی کارت های اعتباری در آمریکا به ۲۲٫۸ درصد (به صورت میانگین) و رکورد بهره ی بالای پرداختی توسط مصرف کنندگان، استفاده از کارت اعتباری و مصرف به شدت کم شده است.

پایان خوش بینی هوش مصنوعی: در بورس آمریکا در یکسال گذشته، هوش مصنوعی و شرکت های درگیر در آن بعلاوه چند شرکت دارویی، بازار سهام را بالا نگه داشته بود.

حالا کمی خوش بینی به این بخش کم شده یا توجه به ریسک ها زیاد شده است. البته رشد بخش هوش مصنوعی واقعی است ولی فعلا بازار در حال احتیاط کردن است. دلیل اصلی افت بازار سهام همین کاهش خوش بینی به بخش هوش مصنوعی است.

بازارهای سهام در اروپا و آسیا افت کرده‌اند. این مسأله تحت تاثیر افزایش نرخ بیکاری و ادامه سیاست‌های انقباضی اقتصادی است./حسن کاظم زاده