آخرین اخبار

رشد اقتصاد معدن تابع چیست

به گزارش سرمایه فردا، نادعلی اسماعیلی دهج گفت: اقتصاد معدن تابع سیاست‌های دولت در زمینه درآمد مالیاتی، حقوق دولتی و واردات ماشین آلات است. حمایت از توسعه زنجیره معدن بوده است.

نادعلی اسماعیلی دهج عضو خانه معدن ایران ماشین‌آلات معدنی کشور گفت: ایران دارای ظرفیت‌های بالایی از مواد معدنی است، تصریح کرد: اما متناسب با ذخایر مواد معدنی در کشور است. اما تجهیزات و ماشین‌آلات در اختیار معدن‌کاران نیست. در حال حاضر بسیاری از ماشین آلات معدنی مستهلک شده اند. به همین دلیل بهره‌وری لازم را ندارند.

با توجه به اینکه معادن جزو ذخایر ملی هستند باطله شدن مواد معدنی در نتیجه استفاده از تجهیزات نامناسب عملا آسیب به منافع ملی است. به همین دلیل اگر واردات تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی انجام نشود آسیب جدی به اقتصاد معدن نیز واردات می شود.

به طور قطع تبعات این موضوع تنها به معدن‌کاران برنمی‌گردد. زیرا اشتغال برخی مناطق منوط به فعالیتهای معدنی است.

رییس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن با تاکید بر اینکه بخش معدن چند ساله تحت تاثیر سیاست‌گذاری‌ها غیرکارشناسی قرار گرفته است، گفت: در حالی که بخش معدن می تواند به اقتصاد کشور کمک کند.

همانطور که سیاست کلان کشور فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی است. حمایت از بخش معدن می تواند زمینه رشد درآمدهای صادراتی را فراهم کند. اما این هدف در صورتی محقق می‌شود که زمینه آن فراهم شود.

اقتصاد معدن بدون فناوری چشم‌اندازی ندارد

او با بیان اینکه امروز واردات ماشین‌آلات معدنی ممنوع شده درحالی که معادن بیش از گذشته به تجهیزات با فناوری بالا نیاز دارند، اظهار کرد: در حال حاضر استخراج مواد معدنی به تجهیزات با فناوری بالا برای حفاری در عمق‌های بالاتر را دارد.

دقت و ظرفیت این ماشین آلات باید بیشتر از نمونه‌های قبلی باشد. به همین دلیل ممنوعیت واردات ماشین آلات معدنی یعنی عقب نگهداشتن اقتصاد معدن است.

ماشین‌آلات معدنی فرسوده هم‌اکنون در تامین سوخت با چالش مواجه شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که سیاست‌گذاریها در راستای تضعیف بخش معدن عمل است. نمونه بارز آن اتفاقیست که برای معادن سنگ کشور رخ داده است. این معادن به دلیل عدم رقابت پذیری تعطیل شده‌اند.

در شرایط کنونی ماشین‌آلات و تجهیزات مناسب در این بخش وجود دارند. همچنین برخی از مسئولان به معدنکاران به عنوان یک قارتگر نگاه می کنند. درنتیجه سیاست آنها در راستای اعمال فشار بیشتر به بخش معدن است. درحالی که بیشترین ارزش افزوده مربوط به زنجیره معدن است.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه امروزه در همه بخش‌های معدن مشکلاتی وجود دارد، گفت: در حال حاضر دولت از یک طرف حقوق دولتی معادن را بالا برد است. از طرف دیگر واردات ماشین آلات معدنی را ممنوع کرده است. در مقابل تلاش می‌کند به خصوصی را به تولید و صادرات بیشتر مجاب کند.

تعارض سیاستگذاری و منافع معادن

درحالی که ممنوعیت واردات ماشین آلات و … بر معادن فشار بیشتری وارد کرده است. نمی شود از یک طرف سیاست‌های اجرا کرد که ضد تولید و صادرات است.

از طرف دیگر حقوق دولتی یا مالیات را چند برابر افزایش داد. بعد همچنان انتظار داشت که اشتغال در کشور بهبود پیدا کند. با سرمایه گذاری در راستای تکمیل زنجیره تولید افزایش یابد. بعد حاضر نباشد برای تسهیل اهداف تعیین شده جلوی واردات ماشین آلات معدنی را آزاد کند.

این مهندس معدن گفت: در حال حاضر دولت باید از فعالیت های معدنی حمایت کند تا اشتغال بهبود پیدا کند. آزادسازی واردات ماشین آلات معدنی برای دولت نه تنها هزینه ندارد، بلکه درآمدزاست.

دولت هم می‌تواند از تعرفه واردات بهره مند شود. هم با افزایش تولید و صادرات از مالیات، عوارض صادراتی بیشتر بهره‌مند شود. اما با فشار به بخش معدن از طریق ممنوعیت واردات معدنی مانع از اشتغال و ایجاد ارزش افزده برای کشور شده اس …

همچنین اسماعیلی گفت: اگر موضوع ممنوعیت واردات ماشین آلات در نتیجه کمبود ارز است به طور قطع راهکارهایی دارد. زیرا بسیاری از شرکت های معدنی درآمد ارزی دارند. این شرکت‌ها می توانند ماشین آلات معدنی وارد کنند. در صورت تحقق این مورد به شرکت‌های کوچک اجاره می‌دهد که بتوانند به صورت هلدینگی تجهیزات مورد نیاز خود را تامین کنند.

اقتصاد معدن ناجی مناطق محروم

در حالی که شرکت های کوچک در شهرستان ها تعطیل شده اند. این شهرهای کوچک به اشتغال معادن نیاز دارند. بنابراین نباید در مقابل این مسائل سکوت کرد.

او تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که در سال های گذشته کشور با آن مواجه بوده موضوع مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ است. موضوع مهاجرت تحت تاثیری تعطیلی معادن رخ داده است. زیرا در حال حاضر این شهرها نتوانسته اند از نظر صنعتی پیشرفت لازم را داشته باشند.

بنابراین سیاست‌ دولت نه تنها باید حمایت از تولید معادن باشد. بلکه بستر لازم برای تجهیزات به روز برای تکمیل زنجیره ارزش افزوده معادن فراهم شود.

این کارشناس بخش معدن گفت: رشد تولید به شکل‌گیری و تقویت شرکت‌های سازنده ماشین آلات نیز کمک می کند. زمانی که تولید افزایش پیدا کند تقاضا برای ماشین آلات معدنی هم بیشتر می‌شود. به همین دلیل سرمایه‌گذاری در این بخش بالا می رود.

بنابراین توسعه صنعتی نیازمند سرمایه‌گذاری است. هیچگاه با محدودیت ایران نمی‌تواند در تامین ماشین آلات و تجهیزات معدنی خودکفا شود. زیرا بخش عمده فناوری روز دنیا در زمینه ساخت تجهیزات و ماشین‌آلات در اختیار شرکت‌های بزرگ است. بنابراین باید همسو با توسعه روابط بین‌الملل فعالیت شرکت‌های معدنی و صنعتی را تقویت کرد. این مسأله امکان همکاری مشترک را بیشتر می کند.

modir

Recent Posts

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تولید محصولات بهداشتی

نقش استارتاپ های بخش کشاورزی در تنظیم بازار و جلوگیری از تولید محصولات غیربهداشتی و…

21 ساعت ago

مدیریت سیستمی از شغل تا برنامه ملی

مدیریت سیستمی کاربرد فراوانی پیدا کرده که تنها مربوط به شغل نیست. بلکه در برنامه‌های…

21 ساعت ago

تبعات فیلترینگ فضای مجازی

تبعات فیلترینگ فضای مجازی تنها منجر به خسارت دو میلیارد دلاری به کسب‌وکارهای ایرانی نشده،…

21 ساعت ago

در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟

در این روند سهام کوچک یا بزرگ بخریم؟ این مهمترین سوال سرمایه گذاران است. در…

1 روز ago

قیمت حامل‌های انرژی در ۱۴۰۴

در کمیسیون تلفیق هیچ پیشنهادی برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی ارائه نشده، اما دولت طبق…

2 روز ago

بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳

بازار لوازم خانگی در ۱۴۰۳ کاملا با رکود همراه بود. تولیدکننده ارز نداشت و مصرف…

2 روز ago