بر اساس آخرین آمارهای مربوط به وضعیت متقاضیان و ساخت خانههای دولتی در قالب نهضت ملی مسکن، تاکنون حدود یک میلیون و۷۰۰هزار نفر از سوی دولت به عنوان «تقاضای اولیه قطعی» شناسایی و معرفی شدهاند. آمار کل ثبتنامکنندگان این طرح ۶ میلیون نفر است
به گزارش سرمایه فردا، طرح ساخت مسکنملی ۲ساله شد؛ اما «تقاضای پایکار» و «تیراژ ساخت» هر دو کمتر از نصف هدف مصوب است. براساس آمارهای ثبتنامی و پیشرفت پروژهها نشان میدهد، تاکنون ساخت حدود ۶۰۰هزار واحد مسکونی شروع شده و در حال انجام است. در سمت تقاضا نیز از ۱.۷میلیون واجدشرایط قطعی، حدود ۶۵۰هزار خانوار «سوار ماشین مسکن ملی» شدهاند؛ به این معنی که بخشی از «آورده نقدی» خود را پرداخت کردهاند. این ارقام مشخص میکند، از هر ۳متقاضی مسکن دولتی، فقط یکنفر میتواند از پسکار بربیاید. علت، بررسی شده است.
صورت وضعیت مسکن میلیونی، دو سال و یک ماه بعد از تصویب طرح خانهسازی دولتی، یک دیوار مالی در مسیر این طرح را نشان میدهد. به گزارش «دنیایاقتصاد»، تازهترین آمارهای مربوط به برنامه ساخت یک میلیون مسکن در سال، که آخر شهریور ۱۴۰۰ با تصویب و ابلاغ قانون جهش تولید مسکن آغاز شد نشان میدهد، از هر سه متقاضی واجد شرایط مسکن دولتی، عملا دو نفر به پروژهها نمیرسند. این آمار از مقایسه تعداد «تقاضای موثر» در برابر تعداد «تقاضای اولیه قطعی» برای واحدهای مسکونی طرح خانهسازی دولتی (یک میلیون مسکن در سال)، به دست آمده است.
بر اساس آخرین آمارهای مربوط به وضعیت متقاضیان و ساخت خانههای دولتی در قالب نهضت ملی مسکن، تاکنون حدود یک میلیون و۷۰۰هزار نفر از سوی دولت به عنوان «تقاضای اولیه قطعی» شناسایی و معرفی شدهاند. آمار کل ثبتنامکنندگان این طرح ۶ میلیون نفر است. تقاضای اولیه قطعی یعنی آن دسته از متقاضیانی که در مراحل مختلف مربوط به پایش ثبتنامکنندههای طرح نهضت ملی مسکن از همه فیلترهای تعیینشده عبور کرده و تمام شروط تعیینشده از سوی مجری این طرح برای قرار گرفتن در فهرست نهایی متقاضیان واجد شرایط را داشتهاند. اما تاکنون، از یک میلیون و۷۰۰ هزار نفر متقاضی که هم از نظر مجری طرح یک میلیون مسکن در سال واجد شرایط ورود به این برنامه تامین مسکن دولتی بودهاند و هم خودشان برای قرار گرفتن در فهرست متقاضیان این واحدها تمایل داشته و اقدام به ثبتنام کردهاند، تنها ۶۵۰هزار نفر موفق شدهاند سوار بر ماشین یک میلیون مسکن شوند. از سمت عرضه نیز، در حالی که مطابق با هدفگذاری صورتگرفته برای ساخت سالانه یک میلیون مسکن از سال ۱۴۰۰، عملا تاکنون باید۲میلیون واحد مسکونی ساخته و تحویل میشد تنها حدود ۶۰۰هزار واحد مسکونی ساخته شده و در حال ساخت است که البته بخشی از این واحدها نیز تاکنون تحویل متقاضیان شده است. این ۶۰۰هزار واحد مسکونی جدیدترین آمار از واحدهای مسکونی دارای قرارداد با سازنده یا عملا آمار واقعی از تعداد خانههایی است که در طرح مسکن ملی وارد پروسه عملیات اجرایی ساخت شدهاند.
پیام مهم از سمت تقاضا
بررسیها نشان میدهد، گذشته از آنکه طرح ساخت یک میلیون مسکن عملا از هدفگذاری صورتگرفته در قانون جهش تولید مسکن عقب مانده است اما یک پیام مهم از متن این آمارها قابل دریافت است. این پیام مهم آن است که به طور متوسط از هر سه نفر تقاضای موثر و واجد شرایط مسکن ملی تنها یک نفر تاکنون موفق شده است سوار بر ماشین خانهسازی دولتی شود. یعنی از حدود یک میلیون و۷۰۰هزار نفر متقاضی واجد شرایط تنها حدود ۶۵۰هزار نفر، آورده اولیه واریز کردهاند.این در حالی است که این آمار ۶۵۰هزار نفری از افرادی که اقدام به واریز آورده اولیه کردهاند تنها مربوط به تعداد متقاضیانی است که قسط اول آورده یعنی ۴۰ میلیون تومان را پرداخت کردهاند. بررسیها اما نشان میدهد در دومین سال از اجرای طرح خانهسازی دولتی دستکم باید متقاضیان به طور متوسط آوردهای ۲۰۰ میلیون تومانی پرداخت کرده باشند اما هیچ آماری از تعداد افرادی که این میزان آورده یا بیش از آن به شبکه بانکی برای تزریق به پروژهها واریز کرده باشند، در دست نیست. این در حالی است که برخی پروژهها هم در مراحل پایانی ساخت قرار دارند و محاسبات صورتگرفته نشان میدهد در این پروژهها که نزدیک ۷۰درصد پیشرفت فیزیکی دارند، آورده نقدی مطالبهشده که باید از سوی متقاضیان واریز شود رقمی بیش از ۳۰۰میلیون تومان است.
چرا تقاضای موثر جا ماند؟
اما سوال مهمی که باید به آن پاسخ داده شود این است که چرا باید از میان یک میلیون و۷۰۰هزار نفری که از بین حدود ۶ میلیون نفر متقاضی، پس از کسب همه امتیازها از بابت واجد شرایط بودن طرح خانهسازی دولتی، برای افتتاح حساب و واریز آورده نقدی از سوی مجری طرح فراخوانده شدهاند، تنها حدود یکسوم از اینها یعنی حدود ۶۵۰هزار نفر، موفق به سوار شدن به ماشین این طرح شوند و حدود دوسوم آنها عملا از این طرح جا ماندهاند؟
بررسیها نشان میدهد در این جاماندگی چند عامل مهم و موثر ایفای نقش کرده است. یک عامل مربوط به آن است که در برخی موارد، پروژههای ساخت به مرحلهای نرسیده است که متقاضی به پروژه وصل شود. نقص مدارک برای اتصال متقاضی به پروژه یا سایر مسائل اداری نیز میتواند به عنوان دلیل دیگر این جاماندگی معرفی شود. به عنوان مثال، هفته گذشته، یک مقام مسوول در شبکه بانکی کشور از دو عامل مهم و موثر در ثبت عملکرد ضعیف وامدهی بانکها به پروژههای نهضت ملی مسکن خبر داد. این مقام مسوول در شبکه بانکی کشور در گفتوگو با «ایسنا» اعلام کرده بود که یک علت پرداخت نشدن تسهیلات مسکن دولتی از سوی بانکهای خصوصی، عدمامکان معرفی متقاضیان به واسطه عدمراهاندازی سامانهای است که قرار بود به همین منظور از سوی دولت ایجاد و راهاندازی شود اما عملا تا اواخر سال قبل چنین سامانهای وجود نداشت و از ابتدای امسال این سامانه ایجاد شد. از سوی دیگر، به گفته وی، حتی بعد از معرفی متقاضیان، شرط اساسی این است که متقاضی معرفیشده شرایط دریافت وام را داشته باشد که یکی از این شرایط اختصاص زمین به متقاضی است. این درحالی بود که برخی متقاضیانی که معرفی شدند هم نمیتوانستند از وام استفاده کنند. یکی از دلایل این عدمامکان استفاده متقاضی از وام، آن است که بر اساس قوانین شبکه بانکی باید یکسوم پروژه ساختمانی اجرایی شود و برای ۷۰درصد باقیمانده تسهیلات در نظر گرفته شود. چرا که طبق روال بانکی، بانک موردنظر باید حصول اطمینان کند که این وام در ساخت مسکن مورد استفاده قرار میگیرد.
عرضه هم عقب مانده است
آمارهای جدید از وضعیت نهضت ملی مسکن نهتنها از جاماندگی حدود دوسوم از متقاضیان واجد شرایط از این طرح خبر میدهد که تاکنون موفق به واریز آورده اولیه خود نشدهاند که در عین حال نشاندهنده جاماندگی عرضه از برنامه ساخت نیز هست. در حالی که طی دو سال اجرای این طرح باید معادل ۲میلیون واحد مسکونی برای ساخت تعریف و وارد پروسه عملیات اجرایی میشد اما آمارها نشان میدهد تاکنون معادل یک میلیون واحد مسکونی پروژه تعریفشده در نهضت ملی مسکن بوده است. از این تعداد نیز تنها حدود ۶۰۰هزار واحد دارای قرارداد با سازنده هستند یا بهعبارت دقیقتر عملیات ساخت آنها روی زمین شروع شده است. آمار وامهای پرداختی از سوی شبکه بانکی به نهضت ملی مسکن نیز تاکنون معادل ۴۶۰هزار واحد مسکونی شامل وامهای پرداختی به هر دو نوع پروژههای ۹۹ ساله و خودمالکی بوده است. در این میان معادل حدود یک میلیون و۸۶۰هزار واحد مسکونی نیز زمین تامین شده است./دنیای اقتصاد
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا