واکنش بورس به سیگنال قیمت ارز بازار آزاد

واکنش بورس به سیگنال قیمت ارز بازار آزاد

واکنش بورس به سخنان وزیر اقتصاد و امور دارایی که تاکید کردند فاصله قیمت ارز بازار آزاد و سامانه نیما رانت و به زیان اقتصاد است.

به گزارش سرمایه فردا، وزیر اقتصاد روز گذشته بر حذف رانت ارزی بین بازار آزاد و نرخ ارز واردات کالا تاکید کرد. بر همین مبنا استفاده از مدیریت شناور ارزی به عنوان برنامه دولت برای مدیریت قیمت ارز بازار آزاد نام برده است. این موضوع باعث واکنش بورس شد تا نمادهای صادراتی در واکنش به اظهارات همتی آخر وقت روز دوشنبه به صف خرید برسند.

سرعت و جهت بازار به شدت به اخبار و تحولات وابسته است. هر خبری، چه مثبت و چه منفی، می‌تواند تغییرات عمده‌ای در بازار ایجاد کند. بنابراین شاخص کل بورس با ورود اخبار مثبت، انرژی لازم را برای ادامه مسیر جمع می‌کند و با قدرت بیشتری روند صعودی را ادامه می‌دهد. این سناریو می‌تواند بهترین گزینه برای واکنش بورس باشد، زیرا جریان پول را مدام با خود درگیر نگه می‌دارد و فرصت‌های بیشتری برای رشد ایجاد می‌کند.

واکنش بورس به قیمت ارز بازار آزاد

پویان مظفری با اشاره به اثر مثبت سخنان وزیر اقتصاد بر خبرنگار بازار گفت: «بازار بورس به دو عامل اساسی وابسته است تحولات و عوامل بنیادی و جریان خبرهای مثبت. به همین دلیل تا زمانی که این دو مورد پشتوانه قوی دارند، نگرانی چندانی در مورد وضعیت بازار وجود ندارد. تحولات و عوامل بنیادی شامل نرخ ارز صادراتی، عملکرد شرکت‌ها، رشد اقتصادی، نرخ بهره، تورم و سیاست‌های پولی است. تا زمانی که این عوامل به نفع بازار پیش می‌روند، بورس رشد می‌کند. همچنین جریان خبرهای مثبت نیز شامل توافقات تجاری، سیاست‌های حمایتی دولت و … سرمایه گذاران بازار را خوشبین می‌کند. در مقابل، اخبار منفی می‌تواند باعث ایجاد نوسانات و اصلاح شود.»

او درباره سناریوهای بازار سرمایه با توجه به سیگنال‌های وزیر اقتصاد گفت:« وزیر مدل PPP یا “برابری قدرت خرید” را برای محاسبه نرخ دلار در نظر گرفته که اساساً به این معناست که نرخ دلار کشور باید به گونه‌ای تغییر کند که تفاوت نرخ تورم را منعکس کند. بنابراین، اگر تورم در یک کشور در مقایسه با کشور دیگری بیشتر باشد، ارز آن کشور باید به اندازه همان میزان باید تغییر کند تا قدرت خرید برابر باقی بماند.»

واکنش بورس به تحلیل تعیین نرخ ارز وزیر

واکنش بورس به ورود جریان ارز به بازار

مظفری  تاکید کرد: «در مدل PPP (برابری قدرت خرید) بر اساس این فرض است که نرخ ارز بین دو کشور باید تفاوت نرخ تورم بین آن‌ها را منعکس کند. اما این مدل دارای چندین مفروضه است که ممکن است در شرایط واقعی به درستی کار نکند:

۱. فروش نفت: اگر فروش نفت زیاد باشد، این مدل ممکن است بیش‌نمایی نسبت به قیمت بازار داشته باشد. این موضوع در مدل پولی نیز صدق می‌کند.

۲. هزینه تجارت: مدل PPP فرض می‌کند که هزینه تجارت بسیار پایین است و سبد کالایی بین دو کشور تغییر نمی‌کند. اما در واقعیت، تجارت دارای اصطکاک است و هزینه‌های جابجایی کالا وجود دارد، به ویژه در شرایط تحریم.

۳. حساب ارزی کشور: ورود جریان ارزی به بازار می‌تواند تأثیر زیادی بر نرخ ارز داشته باشد. اگر ورود ارز زیاد باشد، مدل PPP ممکن است نرخ کمتری نشان دهد و بالعکس. همین مسأله روی واکنش بورس تاثیر خواهد گذاشت.»

نکات کلیدی در استفاده از مدل PPP

او تصریح کرد: «استفاده از مدل PPP برای تعیین نرخ ارز نیاز به دقت و انتخاب سال پایه مناسب دارد. در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و تورم دو کشور، تحلیل دقیقی از نرخ ارز ارائه می‌دهد. با توجه به شرایط فعلی، نرخ ارز میانگین ۶۵ تا ۷۰ برای سال ۱۴۰۳ محاسبه شده است.»

او تصریح کرد:« یکی از نکات کلیدی در استفاده از مدل PPP این است که یک سال پایه مناسب انتخاب شود. سال پایه باید شرایط خاصی داشته باشد:

۱. فروش نفت کم: فروش نفت نباید زیاد باشد زیرا مدل دچار انحراف می‌شود.

۲. نرخ بهره حقیقی: نرخ بهره نباید مثبت باشد، مانند دوره ۹۲ تا ۹۶.

به گفته مظفری «یکی از سال‌های پایه که مورد اجماع قرار گرفته و به عنوان سال مناسب شناخته شده، سال ۱۳۷۰ است. با استفاده از این سال پایه و میانگین نرخ‌های تورم، به نرخ ارز میانگین ۶۵ تا ۷۰ برای سال ۱۴۰۳ می‌رسیم.»

عوامل کلیدی در تعیین قیمت ارز بازار آزاد

او تصریح کرد: «در تعیین نرخ ارز عوامل کلیدی دیگری همچون فاصله تورم ایران و آمریکا مهم است، اگر تورم ایران ۴۰ درصد باشد و آمریکا تورم نداشته باشد، دلار باید ۴۰ درصد گران شود. همچنین اگر آمریکا ۳۰ درصد تورم داشته باشد و ایران نداشته باشد، ریال باید ۳۰ درصد قدرتمندتر شود. اختلاف نرخ تورم بین دو کشور را باید در نظر گرفت و با توجه به آن، نرخ ارز را محاسبه کرد. حالا اگر تورم ایران ۲.۷ برابر تورم آمریکا محاسبه شده دلار باید ۷۲ هزار تومان باشد. البته اگر این اعداد دقیق باشند، ممکن است این تحلیل درست باشد اما نیاز به بررسی دقیق‌تر دارد.»

تأثیر رشد قیمت ارز بازار آزاد بر معاملات

آقای همتی اشاره کردند که تورم ایران ۲.۷ برابر تورم آمریکا بوده و دلار باید ۷۲ هزار تومان باشد. اما باید توجه داشت که این تحلیل بر اساس مدل PPP است که در کوتاه‌مدت و حتی میان‌مدت به درستی کار نمی‌کند.آقای همتی در واقع می‌گوید که دلار فعلی با توجه به تورم‌های دو سال گذشته، خیلی هم گران نیست. اگر دلار دو سال پیش را به عنوان نرخ درست دلار قبول داشتید، اکنون نیز همان نرخ است پس واکنش بورس به دلار نیز واقعی است.

مظفری تصریح کرد: «مدل PPP برای تحلیل نرخ ارز در بلندمدت مناسب است، اما در کوتاه‌مدت و میان‌مدت نمی‌توان به آن اعتماد کرد. فروش نفت و ورود جریان ارزی به کشور می‌تواند تأثیر زیادی بر نرخ ارز داشته باشد. بنابراین، تحلیل‌های مبتنی بر مدل PPP باید با دقت و با در نظر گرفتن شرایط واقعی اقتصادی انجام شود.»

کاهش اختلاف نرخ ارز بورس کالا و قیمت ارز بازار آزاد

سعید سلیمانی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه افزایش عرضه در بازار توافقی برای بورس سیگنال مثبت است، گفت: «با ورود ارز صنایع بزرگ به بازار توافقی، نوسانات ارزی کاهش خواهد یافت‌. به همین دلیل نرخ ارز نیز می‌تواند به تعادل برسد. همچنین تغییر فرمول نرخ پایه عرضه‌ها در بورس کالا و جایگزینی نرخ تسعیر توافقی تأثیر زیادی بر نرخ فروش صنایع مختلف خواهد داشت.»

او افزود: «صنایعی که نرخ‌گذاری دستوری داشتند، با واقعی شدن نرخ ارز به زودی افزایش نرخ فروش خواهند داشت. بر همین اساس از گزارشات زمستان به بعد، انتظار می‌رود که فروش و سود شرکت‌ها جهش قابل توجهی داشته باشد.»

سلطانی تصریح کرد: «با کاهش اختلاف نرخ بورس کالا و بازار آزاد، تقاضای کاذب نیز کاهش می‌یابد که به نفع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان واقعی است. درواقع تأثیرات مثبت حذف نیما بازگشت ارز حاصل از صادرات، کاهش فشار بر نرخ بهره، افزایش جذابیت برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان است.»

بازگشت شاخص کل بورس به رشد

شرایط فعلی بازار مشابه سال ۹۶ و ابتدای رشد بازار است و به نظر می‌رسد که ما در ابتدای یک سیکل صعودی بلندمدت قرار داریم. این تحولات ارز می‌تواند منجر به بهبود وضعیت کلی بازار و افزایش جذابیت سرمایه‌گذاری‌ها شود.

در صورت دریافت اخبار مثبت و تحولات مثبت، بازار می‌تواند سریعاً واکنش بورس را به همراه داشته و شاخص به مسیر رشد بازگردد و رشد شارپ به سمت بالا را تجربه کند. با وجود اخبار بسیار مثبت و تحولات بنیادی قوی، احتمال این سناریو قوی‌تر است. بنابراین در این شرایط بررسی دقیق گزارش شرکت‌ها و تحلیل دقیق بازدهی نمادها می‌تواند در تصمیم سرمایه‌گذاران برای خرید مؤثر باشد. هرچند همواره با دقت به اخبار و تحولات روز می‌توان استراتژی جدیدی برای معاملات در نظر گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *