قطعات ماشین‌آلات وارداتی برای تولید داخل جوابگو است ؟

قطعات ماشین‌آلات وارداتی برای تولید داخل جوابگو است ؟

پیمان افضلی کارشناس معدن با اشاره به اینکه اقتصاد دنیا به سمتی رفته که قطعات ماشین‌آلات با صرفه اقتصادی واردات می کنند، گفت: به همین دلیل در تمام دنیا بخشی از تجهیزات مدرن از کشورهای

پیمان افضلی کارشناس معدن با اشاره به اینکه اقتصاد دنیا به سمتی رفته که قطعات ماشین‌آلات با صرفه اقتصادی واردات می کنند، گفت: به همین دلیل در تمام دنیا بخشی از تجهیزات مدرن از کشورهای پیشرفته با قیمت رقابتی تامین می‌شود. اما کشورهای کمونیستی با این دیدگاه که باید در رقابت کشورهای امپریالیسم همه کالاها را تولید کنیم. تلاش دارند همه کالاها را حتی با قیمت بسیار بالاتر تولید کنند.

او افزود: این موضوع به دامی برای کشورهای جهان سوم تبدیل شده است. در حالی که اقتصاد می گوید باید کالای تولیدی باید صرفه اقتصادی داشته باشد. در شرایط کنونی برای تولید داخلی ماشین آلات معدنی در کشور بررسی انجام شود. ابتدا باید به این پرسش‌ها پاسخ داده شود. آیا مواد اولیه مورد نیاز این ماشین آلات در کشور وجود دارد. آیا فناوری ساخت این ماشین‌آلات و تجهیزات در کشور وجود دارد. در نهایت می توانیم در بازار خارجی برای فروش این محصولات رقابت کنیم.

استاد معدن با نگاهی به اثر سیاست غلط تولید داخل با تاکید بر قطعات ماشین‌آلات به صورت داخلی تصریح کرد: در گذشته آلمان شرقی یک خودرو تولید می کرد که در بازار جهانی به عنوان بی کیفیت ترین خودرو شناخته می‌شد. اما تولید این خودروی آلاینده تحت هر شرایطی ادامه یافت. بعد از ادغام دو آلمان روی دست مسئولان کشور ماند، زیرا خودروهای بسیار آلاینده ای بودند و کسی تمایل به استفاده از این خودروها را نداشت.

تامین قطعات ماشین‌آلات با کیفیت اولویت ساخت

طبق گفته افضلی ایران برای وارد به بازار ماشین آلات معدنی باید برنامه ریزی داشته باشد. بسیاری از قطعات و تجهیزات معدنی در کشور موجود نیست. به همین دلیل اگر قرار باشد شرکت هپکو ماشین الات با کیفیتی بساز باید با شرکت های بزرگ خارجی ارتباط داشته باشد. این شرکت در گذشته با همکاری شرکت کاترپیلار راه اندازی شده است.

این کارشناس حوزه معدن با تاکید بر اینکه در تولید داخل ابتدا باید نیاز داخلی ارزیابی شود، تصریح کرد: به طور قطع واردات ماشین آلات و تجهیزات اجتناب ناپذیر است.  بخشنامه‌ای که صادر شده آسیب جدی به معدنکاران کشور وارد کرده است. برای نمونه شرکت‌های معدنی از طریق  درآمد ارزی سفارش ماشین آلات معدنی انجام داده‌اند. اما در گمرک این ماشین‌آلات باقی مانده است.

در حالی که وزارت صنعت به این شرکت ها گیر می‌دهد که چرا معدن را مطابق پروانه صادر شده راه اندازی نمی کنید. اگر این کار را نکنید پروانه شما را باطل می کنیم. در واقع مسبب اصلی عدم فعالیت معادن جدید توقف ماشین آلات معدنی در گمرک است. این موضوع نیز ناشی از دستورالعمل ممنوعیت واردات خودرو محسوب می‌شود که عامل اصلی آن دولت است.

ساخت قطعات ماشین‌آلات سودآور است ؟

همچنین افضلی با تاکید بر اینکه در تمام دنیا تولید داخل بر مبنای سودآوری برنامه‌ریزی می‌شوند، تصریح کرد: در بسیاری از کشورهای در حال توسعه ماشین‌آلات معدنی با همکاری شرکت‌های پیشرفته دنیا ساخته می شوند.

وی افزود: برای نمونه یک شرکت روسی شاید بتواند در ساخت دامپتراک با ایران همکاری داشته باشد. اما نمی تواند در تجهیزات پیشرفته حفاری به ایران کمک کند. شاهد ماجرا نیز تیم است که گ روس ها حدود ۲۳ میلیارد دلار تجهیزات های تک از آلمان واردات می کرده‌اند. بنابراین در سیاست‌گذاری برای تقویت تولید داخل باید ابتدا به ظرفیت های موجود نگاه کرد. 

او با اشاره به اینکه در حال حاضر بخشی از تجهیزات وارداتی ایران از چین است، تصریح کرد: شرکت های چینی کپی کار هستند. چینی‌ها در تولید ماشین آلات و تجهیزات معدنی از روی شرکت های پیشرفته غربی تولید می کنند. به همین دلیل باید زمینه همکاری با شرکت های خارجی بزرگ فراهم شود.

فناوری قطعات خودرویی کشور پایین است

به گفته افضلی در شرایط کنونی قطعات خودرویی کشور با فناوری پایین تولید می شود. به همین دلیل نمی توان با همان خط تولید و فناوری  قطعات و تجهیزات بزرگ و با نوآوری بالا ساخت. سپس انتظار داشته باشیم فعالیت این تجهیزات به بهره‌برداری و رشد تولید کمک می کند.

افضلی با اشاره به اینکه شرکت ملی مس حفاری با عمق دو کیلومتر انجام می دهد، تصریح کرد: به همین دلیل نیازمند تجهیزات پیشرفته ای است که در داخل کشور تولید نمی‌شوند. این ادعا که توسط برخی مسیولین گفته می‌شود که من دروازه‌های واردات را می‌بندم و تمام تجهیزات باید در داخل کشور تولید شود، درست نیست.

همچنین باید توجه داشت که این سیاست در سالهای گذشته به یک طرحی شکست خورده تبدیل  شده است. به طور قطع برای موفقیت در ساخت تجهیزات پیشرفته باید علاوه بر اینکه زمان طولانی در نظر گرفته شود. باید مسیر همکاری تکنولوژیک با کشورهای پیشرفته نیز فراهم شود.

تسهیلات ویژه برای سازندگان تجهیزات

افضلی با تاکید بر اینکه ایران می‌تواند به هاب تامین تجهیزات و ماشین آلات معدنی منطقه تبدیل شود شود، گفت: این مساله نیازمند ورود شرکت های پیشرفته به کشور است. پیش از این این اتفاق در صنعت فولاد نیز افتاده است. برای نمونه شرکت دانیلی با ورود تکنولوژی به ایران نه تنها در ساخت مجتمع فولاد مبارکه کمک کرد. بلکه ادامه همکاری با این شرکت منجر شد تا صنعت فولاد کشور پیشرفت کند.

او با تاکید بر اینکه دولت جدید باید ضمن رفع محدودیتها باید به شرکتهای سازنده داخلی تسهیلات ویژه در نظر گرفته شود، اظهار کرد: در شرایط کنونی دولت درآمد بالایی از حقوق دولتی دارد. به همین دلیل دولت جدید برای حمایت از تولید داخلی ماشین آلات و تجهیزات معدنی باید بخشی از این درآمد را به بخش معدن برگرداند.

در ادامه افضلی تاکید کرد: این موضوع کمک می‌کند تا در سال‌های آینده شرکت‌ها بتواند تجهیزات معدنی در داخل کشور تولید کند. البته نباید فراموش کرد که در صورت تولید داخل باز هم باید بخشی از قطعات از خارج کشور واردات شود.

افضلی افزود: در حال حاضر سازمان تجارت جهانی از دیدگاه اقتصادی و فناورانه بر مبنای رقابت پذیری ساخته شده است. به عبارت دیگر وقتی یک محصول در کشوری ارزانتر ساخته می شود. در رقابت با آن کشورهای دیگر وارد تولید آن محصول نمی شوند. متاسفانه سیاست گذاران کلان در ایران به مبانی کارشناسی توجه نمی‌کنند و بیشتر سیاست گذاری آنها بر مبنای رفتار تبلیغاتی اتفاق می افتد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *