به گزارش سرمایه فردا، در سال مالی جاری عدم پرداخت سود سهام عدالت ۱۴۰۳ ،در حالی اتفا افتاده که از تیر ماه قرار بود اجرایی شود.
سهامداران از ۲۵ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت ۱۴۰۳ بیبهره کشده اند. مبلغی که بخشی از آن در حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی، و بخشی از آن در حساب شرکتهاست. در حالی که هیچ یک از این شرکتها پاسخگوی مردم نیست.
در سالی که گذشت سهمرحلهای شدن پرداخت سود سهام عدالت برای نخستین بار در تاریخ سهام عدالت رخ داد. پس از واریز سود مرحله نخست و دوم در ابتدای زمستان و اسفند سال گذشته، حالا سهامداران بیش از شش ماه است که سهامداران منتظر دریافت سود سهام عدالت ۱۴۰۳ هستند. این سود درواقع سومین مرحله سود سهام عدالت از سال گذشته است..
نکته قابل تأمل این است که در حالی سهامداران عدالت سود سهام مجامع سال ۱۴۰۱ خود را دریافت نکردهاند که بخش قابلتوجهی از مجامع سال ۱۴۰۲ شرکتها نیز برگزار شده است، و رفتهرفته باید سود این مجامع را دریافت کنند.
مجید عشقی رئیس سازمان بورس و احسان خاندوزی وزیر پیشین اقتصاد در ماههای گذشته بارها قول پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت تا پایان تیر ۱۴۰۳ را داده بودند.
در این بین به دلیل بدقولی برخی شرکتها، واریز این سود در دو مرحله انجام نشد و به مرحله سوم کشیده شد؛ در این رابطه ۲۸ فروردین ماه مجید عشقی رئیس سازمان اعلام کرد: مجموعه اتفاقاتی رخ داد که سبب شد برخی شرکتها تخلفی داشته باشند و نتوانند سود سهام عدالت را پرداخت کنند. این شرکتها اکثراً با کمبود نقدینگی مواجه هستند ما هم توصیه کردیم که باید سود سهام عدالت پرداخت شود. امیدواریم تا خرداد بتوانیم این سودها را جمع آوری و مابقی سود سهام عدالت را پرداخت کنیم. بعد زمان واریز را تیر ماه عنوان کردند و در نهایت پایان شهریور ماه نیز به عنوان تاریخ نهایی اعلام شد. حالا دو هفته دولت فرصت دارند سود سهام عدالت ۱۴۰۳ را تعیین تکلیف کند.
به دلیل عدم واریز مرحله سوم، نهم خرداد ماه سید احسان خاندوزی وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی نیز اعلام کرد که علیه شرکتهایی که سود سهام عدالت ندادند، اقدام حقوقی صورت میگیرد. سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در اسفند سال ۱۴۰۲ واریز شد اما باقیمانده اندک دیگری نیز وجود دارد که سرجمع آن حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان است و عمدتاً سه دسته شرکتهای فولادی، پالایشی و پتروشیمی هنوز به وظایف خود در پرداخت سود عمل نکردهاند.
به گفته وی، سازمان بورس علیه آن دسته از شرکتها که به تعهدات خود عمل نکردند اقدام حقوقی خواهد کرد. زیرا موضوع سود سهام عدالت ۱۴۰۳ احقاق حق سهامداران خرد است.
ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص پرداخت این سود گفته بر اساس آخرین آمار کماکان هلدینگ خلیج فارس و شرکت مپنا در مجموع نزدیک ۳ هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت را واریز نکردهاند. هلدینگ خلیج فارس به سبب طلب سود سهامی که از فجر انرژی خلیج فارس و فجر مبین دارد که آنها هم به سبب مشکلاتی نتوانستند سود را واریز کنند و مپنا هم از وزارت نیرو طلبکار است و به همین سبب این دو مجموعه نتوانستهاند سود سهام عدالت را تسویه کنند. در مجموع تاکنون برای واریز مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان پول واریز شده است که اگر مبلغ باقیمانده هم به آن اضافه شود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت خواهد بود.
آنچه مسلم است، بیبرنامگی و عدم اقتدار سازمان بورس در دریافت سود سهام عدالت، سهامداران را از ۲۵ هزار میلیارد تومان سود سهام خود بیبهره کرده است؛ مبلغی که بخشی از آن در حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی، و بخشی از آن در حساب شرکتهاست و کسی هم پاسخگوی آن نیست.
محمد باغستانی، مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی پیش از این در این باره گفته بود: شرکتهای، صنایع سیمان دشتستان، گروه مپنا و فجر انرژی خلیج فارس، هیچ اقدامی برای واریز سود سهام عدالت خود در مرحله اول و دوم انجام ندادند. شرکتهای «پارس سوئیچ، ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و صنایع پتروشیمی خلیج فارس» نیز وجوه مرحله دوم خود را به حسابهای سپردهگذاری مرکزی واریز نکردند.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرد: سود سهام عدالت برای افراد به شش دلیل واریز نمیشود از جمله دلایل دریافت نکردن سود سهام عدالت ۱۴۰۳میتوان به مورد درج شماره شبای نادرست، حساب بانکی مشترک، راکد بودن حساب، حساب بلندمدت، حساب بانکی مسدود و داشتن حساب ارزی اشاره کرد. به همیندلیل از همین الان باید اطلاعات مروبوط به واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۳ اطلاعات را بررسی کرد.
شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرد: بیش از یک میلیون سهامدار سهام عدالت همچنان با مشکل شماره شبای معتبر روبرو هستند این افراد میتوانند با ثبت نام در سامانه سجام در فرایند دریافت سود در دورههای بعدی قرار گیرند.
شرکت سپردهگذاری مرکزی توضیح داد: مشمولانی هم که سود دورههای گذشته را دریافت و سود این دوره را دریافت نکردهاند میتواند با مراجعه به سامانه سهام عدالت یا سجام پس از متوجه شدن مشکل نسبت به اصلاح شماره شبا و مشکل حساب خود اقدام کنند تا سود این دوره را با دورههای بعدی دریافت کنند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا