بازار طلا و سکه ایران طی روزهای اخیر با نوسانات محدود اما محسوس روبهرو بوده است؛ کارشناسان معتقدند تاثیر سیاستهای ارزی بانک مرکزی، تنشهای ژئوپلیتیکی و رفتار محافظهکارانه معاملهگران، روند بازار را به سوی ثبات نسبی هدایت کرده است.
بازار طلا و سکه طی روزهای اخیر شاهد نوسانات کوتاهمدت بوده است، هرچند در بعضی مقاطع افزایش تقاضا از سوی سرمایهگذاران منجر به رشد نسبی قیمتها شده است، اما این روند پایدار نبوده و بهای طلا و سکه بار دیگر در مسیر نزولی قرار گرفته است.
با وجود این افت و خیزها، بازار طلا و سکه همچنان در مقایسه با بازار ارز گزینهای جذابتر و با ریسک کمتر برای سرمایهگذاری میانمدت و بلندمدت تلقی میشود.
بانک مرکزی با در نظر گرفتن سیاستهای کنترلگرایانه و ورود فعال به بازار ارز، موفق شده است از جهشهای شدید نرخ دلار جلوگیری کند، با این حال محدودیت ابزارهای سیاستی، افزایش تقاضای فصلی و احتمال بروز تنشهای ژئوپلیتیکی بهویژه در شرایطی که مکانیزم ماشه فعال شود، میتواند زمینهساز رشد مجدد قیمت ارز باشد.
چنین تحولی بدونتردید تأثیر مستقیم بر بازارهای موازی همچون سهام و طلا خواهد گذاشت و در ایران نرخ ارز بهویژه قیمت دلار یکی از مهمترین محرکهای داخلی قیمت طلا محسوب میشود.
افزایش نرخ ارز حتی در شرایط ثبات قیمت جهانی، میتواند موجب رشد چشمگیر قیمت طلا شود و سیاستهای بانک مرکزی از جمله مدیریت نقدینگی، تعیین نرخ سود و عرضه سکه نیز نقش مستقیمی در تنظیم تقاضای بازار دارد.
در بازار جهانی نیز قیمت اونس طلا در بازه ۳۳۲۰ تا ۳۳۸۰ دلار در نوسان است و برخلاف هفتههای گذشته از نوسانات هیجانی فاصله گرفته و این ثبات نسبی در سطح بینالمللی نیز به کاهش فشار روی بازار داخلی کمک کرده است
افزون بر این، تورم داخلی و رکود اقتصادی موجب میشود مردم برای حفظ قدرت خرید خود به سمت سرمایهگذاری در طلا گرایش پیدا کنند.
هاتف شاملو، کارشناس اقتصادی به خبرنگار ایمنا میگوید: تنشهای اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی موجب شد قیمت اونس بهصورت مقطعی تا ۳۴۳۰ دلار افزایش پیدا کند، اما در داخل کشور نرخ طلا و سکه تحت تأثیر نوسانات دلار و فضای سیاسی قرار دارد و در حال حاضر در محدودهای ثابت معامله میشود؛ به نظر میرسد فعالان بازار منتظر روشنتر شدن وضعیت مذاکرات و آتشبس هستند.
وی میافزاید: بازار طلا در ایران در آستانه نوعی ثبات نسبی قرار گرفته است، هرچند همچنان تحتتأثیر متغیرهای سیاسی، اقتصادی و بینالمللی قرار دارد، پس از یک دوره نوسانات شدید به نظر میرسد معاملهگران با احتیاط بیشتری عمل میکنند و قیمتها در یک محدوده مشخص تثبیت شدهاند.
این کارشناس اقتصادی عنوان میکند: فروکش کردن تنشهای دیپلماتیک و آغاز مجدد گفتوگوها میان ایران و طرفهای اروپایی، فضایی آرامتر را برای این بازار فراهم کرده است، در همین حال نرخ ارز نیز در محدوده ۸۷ تا ۸۸ هزار تومان نوسان دارد که نقش مهمی در کنترل قیمت سکه و طلا داشته است.
شهیر محمدنیا، تحلیلگر بازارهای مالی نیز به خبرنگار ایمنا عنوان میکند: مقاومت استاتیکی سطح ۳۴۳۵ دلار برای اونس همچون «دیوار بتنی» است که تاکنون چهار مرتبه مانع از تداوم روند صعودی شده و با هر بار رسیدن قیمت به این سطح، موجی از عرضه توسط فروشندگان شکل گرفته است.
وی تصریح میکند: بازار جهانی قیمت اونس طلا در بازه ۳۳۲۰ تا ۳۳۸۰ دلار پرنوسان است و بازار به تدریج از نوسانات هیجانی فاصله گرفته است، این ثبات نسبی در سطح بینالمللی نیز به کاهش فشار روی بازار داخلی کمک کرده است و فعالان بازار به سمت حفظ نقدینگی و انتظار برای دریافت سیگنالهای قویتر از سوی مذاکرات سیاسی و تحولات ژئوپلیتیکی متمایل شده است.
محمدنیا تاکید میکند: در بازار ایران نیز سطوح قیمتی انواع طلا نشاندهنده نوعی تعادل موقت و به شدت وابسته به روند مذاکرات و ثبات نرخ ارز باقی مانده است.
وی اظهار میکند: در صورت شکلگیری توافقات سیاسی جدید، احتمال کاهش قیمتها وجود دارد، اما اگر تنشهای منطقهای تشدید یا مکانیزمهای فشار خارجی فعال شود، میتوان انتظار داشت بازار طلا مجدد مسیر صعودی در پیش گیرد.
این تحلیلگر بازارهای مالی خاطرنشان میکند: قیمت طلا تحت تأثیر طیفی از عوامل داخلی و خارجی قرار دارد که هرکدام میتواند نقش مؤثری در شکلگیری انتظارات و روندهای قیمتی ایفا کند، در سطح جهانی نیز نرخ بهره بانکهای مرکزی بهویژه فدرال رزرو یکی از کلیدیترین محرکها است زیرا با افزایش نرخ بهره، جذابیت داراییهای بدون سود ما همچون طلا کاهش پیدا میکند.
محمدنیا اضافه میکند: از سوی دیگر تورم بالا موجب افزایش تقاضا برای طلا به عنوان ابزاری برای حفظ ارزش داراییها میشود، شاخص دلار نیز بهعنوان معیاری برای قدرت پول آمریکا تأثیر مستقیم بر قیمت جهانی طلا دارد، به نحوی که تقویت دلار بیشتر با کاهش قیمت طلا همراه است و وضعیت رکود یا رونق اقتصادی میتواند جهتگیری سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امن یا پرریسک تغییر دهد.
وی میگوید: در کنار این عوامل بنیادی، مؤلفههای تکنیکال همچون تحلیل نمودارها، سطوح حمایت و مقاومت، و اندیکاتورهایی از جمله RSI و MACD نیز در تشخیص روندهای کوتاهمدت و نقاط ورود یا خروج از بازار نقش دارد، رفتارهای روانی معاملهگران از جمله ترس، طمع و نااطمینانی میتواند بازار را به سوی نوسانات پیشبینینشده سوق دهد.
تحلیلگر بازارهای مالی تاکید میکند: ترکیب همه این عوامل موجب میشود تحلیل قیمت طلا فرایندی چندلایه و پویا باشد که نیازمند رصد دائم، مدلسازیهای پیشرفته و درک دقیق از تعاملات میان عوامل بنیادی، سیاسی و رفتاری است.
پرویز جلیلی، کارشناس بازار مالی نیز معتقد است: طی سه روز گذشته، اونس جهانی طلا نزدیک به ۵۰ دلار افزایش پیدا کرده است، به حدود ۳۳۸۹ دلار رسیده و رشدی معادل ۱.۵ درصد را نشان میدهد.
وی ادامه میدهد: در بازار داخلی نیز نرخ دلار در محدوده ۸۸,۵۰۰ تومان و تتر در حوالی ۸۷ هزار تومان معامله میشوند که با قیمتهای پایان هفته گذشته برابر هستند، با این حال صندوقهای سرمایهگذاری طلا طی همین بازه زمانی رشدی بین ۲ تا ۴ درصد را تجربه کردهاند.
این کارشناس بازار مالی عنوان میکند: این تحولات نشان میدهد بازار طلا در ایران با دیدی بهنسبت بدبینانه نسبت به روند مذاکرات همراه شده و واکنشهایی احتیاطی از خود بروز داده است.
قیمت طلا تحت تأثیر طیفی از عوامل داخلی و خارجی قرار دارد که هرکدام میتواند نقش مؤثری در شکلگیری انتظارات و روندهای قیمتی ایفا کند، در سطح جهانی نیز نرخ بهره بانکهای مرکزی بهویژه فدرال رزرو یکی از کلیدیترین محرکها است
جلیلی خاطرنشان میکند: در بازار جهانی نیز قیمت اونس طلا در بازه ۳۳۲۰ تا ۳۳۸۰ دلار در نوسان است و برخلاف هفتههای گذشته از نوسانات هیجانی فاصله گرفته و این ثبات نسبی در سطح بینالمللی نیز به کاهش فشار روی بازار داخلی کمک کرده است؛ بهطور کلی رفتار فعالان بازار به سمت حفظ نقدینگی و انتظار برای دریافت سیگنالهای قویتر از سوی مذاکرات سیاسی و تحولات ژئوپلیتیکی متمایل شده است.
به گزارش ایمنا، بازار طلا و سکه ایران با وجود عوامل تأثیرگذار همچون سیاستهای ارزی بانک مرکزی، تنشهای ژئوپلیتیکی و رفتار محتاط معاملهگران، به سمت نوعی ثبات نسبی حرکت کرده است.
این روند نشان میدهد هرچند بیثباتیهای جهانی و داخلی همچنان وجود دارد، اما رویکردهای مدیریتشده میتواند نقش مؤثری در کنترل نوسانات ایفا کند.
تمام حقوق برای پایگاه خبری سرمایه فردا محفوظ می باشد کپی برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد.
سرمایه فردا