بورس آذر ۱۴۰۳‌ کجا می رود؟

بورس آذر ۱۴۰۳‌ کجا می رود؟

بورس آذر ۱۴۰۳ درحالی متعادل و رو به مثبت شده که اخیرا قطعنامه‌ای علیه ایران صادر شده است‌. در این گزارش جزئیات بررسی شده‌است.

بازار؛ گروه بورس:  به تازگی با اقدام سه کشور اروپایی و رأی مثبت ۱۹ کشور قطعنامه‌ای علیه ایران در سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای امضا شد. این موضوع می‌تواند به افزایش تنش‌های بین المللی علیه ایران منجر شود. قطعاً تحریم‌های جدید علیه ایران هرچند مانند گذشته کارساز نیست اما جو روانی را منفی می کند و روند صعودی بورس آذر ۱۴۰۳ را به تاخیر می‌اندازد.

هرچند با آمدن ترامپ نیز فرصت اصلاحات اقتصادی بزرگ از دولت جدید گرفته می‌شود و فضا به سمت سیاست‌های حمایتی برای جلوگیری از رکود می‌رود. در مقابل ترامپ تداوم سیاست های انقباض پولی را دنبال می کند. کاهش مخارج عمرانی به دلیل محدودیت درآمدها، ادامه تخصیص ارز ترجیحی و عدم تغییرات بزرگ در قیمت حامل‌های انرژی برای بخش خانوار مهمترین رویکردهای دولت در شرایط تشدید تحریم و سیاست های ترامپی است.

واقعیت این است که ریسک‌های سیاسی حضور ترامپ هنوز در معاملات بازار سهام وجود دارد و فقط کمی کم‌رنگ‌تر شده‌اند. به عبارت دیگر واقعاً ترامپ قابل پیش‌بینی نیست و باید منظر ماند که چه رویکردی را دنبال خواهد کرد.

واکنش بورس آذر ۱۴۰۳ به سناریو ترامپ 

سه سناریوی خاص پیش روی ترامپ و ما وجود دارد و بر اساس این سه مدل رفتار بازار نیز متفاوت خواهد بود. سناریوی اول این است که ترامپ در خاورمیانه توافق خواهد کرد و بازار این موضوع را تا حدودی حس کرده و یک جهش و پرش تمام عیار چند وقت پیش تجربه کرد. اما به طور قطع اجرای آن مسیر متفاوتی در پیش روی بورس آذر ۱۴۰۳ قرار می‌دهد. حقیقت امر، این سناریو کمی خوش بینانه است ولی به نظر سناریوی دور از ذهنی نیست.

سناریوی دیگر این است که ترامپ روال قبل را با شدت و سرعت بیشتری پیگیری کند و با تحت فشار قرار دادن ایران او را در تنگنای اقتصادی ببرد. تحریم، دوباره فشار و دوباره مشکلات صنایع و فروش نفت و … به همراه دارد. در نهایت گزینه سوم تقابل جدی ایران و آمریکا است که می‌تواند تبعات زیادی برای بازار سرمایه به همراه داشته باشد. البته ترامپ در انتخابات تاکید کرد که به سراغ صلح می‌رود. اما در ماجرای تحریم و تحت فشار قرار دادن ایران هم سابقه قبلی داشته، به همین دلیل احتمال تکرار همان سناریو وجود دارد.

در این شرایط بورس آذر ۱۴۰۳ باید حمایت شود، هرچند به نظر مدت‌هاست که حقوقی‌های شرکت‌ها رفتار گله‌وار را دنبال می‌کنند و بیشتر نوسانگیری را هدف گرفته‌اند. اما جلوتر که برویم با نزدیک شدن به محدوده روانی نقاط حساس شاخص که یکی آن را ۲ میلیون و ۲۰۰ است تقاضا باید افزایش و تعداد نمادهای متعادل بازار بیشتر شود. با توجه به اینکه در روزهای اخیر تنش زیاد شده این بار احتمالاً کمی عطش خرید کمتر است. به همین دلیل بازارساز باید نقش پررنگ‌تری داشته باشد.

حجم معاملات بورس چقدر تغییر کرده است 

پس از مدت‌ها بازار یک رالی تمام عیار در حجم و عرضه و جابجایی و هیجان صف خرید و فروش را داشت و به دوران اوج خود برگشته بود. البته قیمت‌ها هنوز با روزها و دوران گذشته فاصله بسیار دارد. ولی از ابتدای سال تاکنون حجم‌های هفته‌های گذشته در بازار وجود نداشت. به طوری که رکورد حجم با بیش از ۸ هزار میلیارد تومان نیز شکسته شد.

یکی از مهمترین اتفاقات بازار این است که معاملات بسیار خاص و متفاوتی را شاهد است. به طوری که افزایش حجم عرضه زودتر از پیش بینی‌ها شروع شد. در هر صورت عرضه‌های بازار احتمالاً برای شناسایی سود این چند وقت بود.

برخی از چارتیست‌ها هم با نزدیک شدن به مقاومت روانی سعی کردند دارایی خود را کمتر کنند تا در قیمت‌های پایین‌تر دوباره بخرند. در آن سو برخی خریداران هم با خوش‌بینی به بورس آذر ۱۴۰۳ می‌خرند. بعد از انتخابات آمریکا این اولین موج عرضه جدی در بازار بود به همین دلیل نشانه‌های از رشد ادامه دار وجود داشت. اما ریسک‌های جدید می‌تواند تارگت بازار را بهم بریزد.

تاثیر قطعنامه بر بورس آذر ۱۴۰۳

در شرایط ابهام پس از چند روز مثبت دوباره عرضه‌ها زیاد می‌شود و حجم می‌خورد و همه چیز به روال قبل برمی‌گردد. حالا دوباره تاریخ در حال تکرار شدن است. بعد از ازاینکه چند روز بازار پر حجم شده و سهامداران باید به روند صعودی فکر می‌کردند. اما حالا با صدور قطعنامه علیه ایران احتمال تشدید فشارها وجود دارد. به ویژه اینکه بریتانیا اموال شرکت هواپیمایی ایران ایر را نیز مصادر کرده و نشان می‌دهد دور جدید تقابل اروپا با ایران آغاز شده است.

آغاز بازی قطعنامه آژانس انرژی هسته‌ای علیه ایران باعث می‌شود ریسک‌های سیاسی کمی ذهن بازار را درگیر خود کند. برخی احتمال افزایش عرضه‌ها در آخر هفته گذشته را ناشی از آن می‌دانند. چراکه اروپا چند وقتی هست که قصد پیشنهاد قطعنامه علیه ایران داشت. این مساله منجر شد هیجان جدیدی علیه بازارهای معاملاتی به وجود آید و اقدامات بازارساز تحت تأثیر قرار بگیرد. درواقع بورس چند وقت اخیر با کمک خبرهای مثبت از خودرو گرفته تا نرخ بهره و نرخ نیما کار مثبت شود. به وضوح روشن است که ابهام در بازار سهام بیشتر خواهد شد. به همین دلیل بازار باید خود را برای مقابله با این موج آماده سازد.

اصلا پرتفو در معاملات متعادل بورس 

بازار هنوز جایی نرفته و خیلی بدهکار است. به همین دلیل حقوقی‌ها باید حمایت کنند. از طرف دیگر سهامداران باید در خرید سهم و چینش پورتفو باید دقت کنند. در مقابل شاخص تورم و بازدهی بازار مسکن و طلا، بورس جا مانده است. به همین دلیل ریسک‌های سیاسی جدید اگر جدی نباشند نمی‌توانند رشد بورس را خیلی به عقب بی اندازند. از طرف دیگر این عرضه‌های فعلی در مسیر رشد بورس طبیعی است. به عبارتی فرصتی برای دست به دست شدن نمادها و حجم گرفتن و درگیر کردن جریان پول است. امیدواریم واقعاً دست به دست شدن باشد و چیز دیگری دست ما ندهد.

رفتار بازار تا حدودی نشان می‌داد که انگیزه‌های این بار بازار برای رشد کمی بیشتر است و با اطمینان گام برمی‌دارد. این عرضه اخیر ناشی از رویدادهای داخل بازار و خرید و فروش و شناسایی سود و دست به دست شدن بود. به نظر دوباره می‌تواند با کمک همین جریان پول دوباره روند صعودی را در پیش بگیرد. اما ترس از مسائل بین المللی می‌تواند دوباره کار بازار را سخت کرده و شاخص را به پایین هدایت کند. روزهای آتی جریان خبری و اخبار برای بازار حساس‌تر خواهد بود.

در هفته پیش رو مقطعی مهم برای اصلاح پورتفوست. یعنی می‌توان به راحتی سهم‌های که از نظر بنیادی شرایط خوبی دارند خریداری کرده و به انتظار گزارش‌ها و اتفاقات پیش رو نشست. نکته دوم درباره جریان پول بزرگ و حقوقی‌هاست. مقطع پیش رو فرصت خوبی برای آنهاست که با علم دقت و تحلیل بیشتر در بازار حرکت کرده و مسیر تحلیلی قوی‌تری را پیش بگیرند و در بازار فعال‌تر باشند. به نظر آنچه روشن است ریسک‌های سیاسی مربوط به قطعنامه علیه ایران چندان جدی نیست.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *