به گزارش سرمایه فردا، قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳ همچنان به عنوان یک چالش جدی برای دهک های پایین جامعه محسوب می شود. هرچند که در شش ماهه گذشته دولت واردات گوشت را افزایش داده است، اما با این حال وضعیت قیمت ها تغییر چندانی نداشته است. البته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و حتی اعضای اتحادیه وعده کاهش قیمت گوشت دادهاند، حالا باید منتظر افزایش واردات و تولید دام در شش ماهه دوم ۱۴۰۳ بود. سالانه به ۲۵۰ هزار تن واردات گوشت نیاز داریم که تاکنون ۱۴۰ هزار تن گوشت امسال واردات شده است. دولت چهارده مرد شش ماهه دوم امسال باید حداقل ۱۱۰ هزار تن گوشت برای تنظیم بازار واردات کند.
خشکسالی و حذف ارز ترجیحی، از عوامل مؤثر در افزایش هزینههای دامداران طی سالهای گذشته به شمار می آید. به علت عرضه بیشتر دامهای مولد، پشتوانه دامی کشور دچار آسیب شده و در این راستا، واردات گوشت گرم و منجمد در دستور کار دولت قرار گرفته است. با این حال، قیمت همواره موضوعی حیاتی بوده که دولت باید با در نظر گرفتن شرایط بازار، اقداماتی برای تنظیم آن انجام دهد.
طبق آمار مرکز آمار ایران، از فروردین ۱۳۹۷ تا اردیبهشت ۱۴۰۳، قیمت سبد مصرفی خانوار بیش از ۷ برابر افزایش یافته است. در این مدت، قیمت یک کیلوگرم گوشت بیش از ۱۴ برابر رشد داشته است. قیمت گوشت گوسفندی و گوشت گاو نیز به ترتیب ۱۴.۵ و ۱۴ برابر افزایش یافته است. این افزایش قیمت منجر به کاهش شدید مصرف و خرید گوشت در میان مردم شده است.
قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳، به عوامل متعددی بستگی دارد. اگر تولید گوشت افزایش یابد یا تقاضا کاهش یابد، روی قیمتها موثر است. همچنین اقداماتی مانند فروش اینترنتی گوشت قرمز و طرح تنظیم بازار که براساس آن گوشت با قیمت دولتی عرضه می شد روی قیمت بازار تاثیر دارد.
درواقع گوشت وارداتی قیمتهای پایینتری نسبت به دام ایرانی دارند به همین دلیل افزایش عرضه ان می تواند نرخ های بازار را بشکند. اما به طور قطع نمی توان بدون کاهش هزینه های پرورش دام انتظار داشت که در بلندمدت قیمت گوشت کاهش یابد.
بهروز نوری مدیرعامل اتحادیه تعاونی دامداران متحرک عشایر نیز معتقد است که سالانه حدود ۱۰۰ میلیون تن کشور واردات گوشت دارد. از آنجاییکه خوراک دامها نیاز اصلی دامداریها برای افزایش تولید تا حدودی وابسته واردات هستند باید سیاست در زمینه تامین خوراک دام نیز تغییر کند. مشکلات تأمین نهاده متهم اصلی افزایش قیمت گوشت در بازار در یکی دو سال اخیر است. سال گذشته به ارزش ۶.۵ میلیارد دلار نهاده دامی وارد کشور شد.
امسال سازمان عشایر با تولیدکنندگان سه میلیون رأس دام «تولید قراردادی» منعقد کرده که در ازای تأمین خوراک و علوفه آنها گوشت تولیدی را به قیمت روز خریداری کند. از این رو پیشبینی میشود که ۲۵ هزار تن به تولید گوشت کشو اضافه کند. این موضوع باعث می شود که قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳ فعلا ثابت بماند مگر واردات بالا برود تا در ادامه قیمت کاهش یابد.
به گفته علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت قرمز، با اشاره به اینکه گوشت گوسفندی ایران از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است، گفت: گوشتهای وارداتی نمیتوانند با اینکه گوشت گوسفندی ایران رقابت کنند. حال با توجه به اینکه برای تنظیم بازار گوشتهای وارداتی عرضه می شود. به همین دلیل چندان در قیمت ها تغییری ایجاد نشده است. از اینرو باید درباره قیمت گوشت یک راهکار اساسی ارائه شود.
ملکی، با بیان اینکه میزان خرید گوشت قرمز در ماههای اخیر کاهش یافته است، تصریح کرد: مردم توان خرید گوشت قرمز ندارند. هرچند تقاضا و مصرف گوشت قرمز کاهش داشته است. اما این گرانی قیمت گوشت به دلیل گرانی دام زنده است. در یک الی دو هفته اخیر، قیمت گوشت قرمز ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان کاهش یافته است، زیرا بازار ضعیف است و مردم قدرت خرید ندارند. با در مهرماه با خنکتر شدن هوا، پیشبینی میشود تقاضا برای گوشت قرمز افزایش یابد. امیدریم که گوشتهای تنظیم بازار بتوانند بازار را آرام نگه دارند.
وضعیت کلی اقتصاد، تورم و قدرت خرید مردم تأثیر زیادی بر قیمتها دارد. دولت چهاردهم وعده داده که تورم در تا پایان سال به مرز ۳۰ درصد برساند. اما میزان تورم عمومی برای کالاهای اساسی و قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳ بسیار بالاست. چراکه قدرت خرید مردم کمتر از ۳۰ درصد در سال افزایش داشته است.
تصمیمات دولت در زمینه واردات، قیمتگذاری و یارانهها میتواند بر قیمت گوشت نیز تأثیر بگذارد. اما تاکنون وزارت جهاد کشاورزی هیچگونه برنامه ای درزمینه واردات نهاده های دامی به عنوان موثرترین عامل و همچنین میزان تزریق گوشت وارداتی در بازار آماری ارائه نکرده است.
همچنین با توجه به شرایط آب و هوایی و فصلهای مختلف تولید و قیمت گوشت نوسان دارد. در واقع بارشها و شرایط جوی تأثیر زیادی بر تولید علوفه و در نتیجه بر تولید دام زنده دارد. فعلا در موقعیت جغرافیایی ایران بارندگی کاهش داشته است.
همین مساله باعث شده که قیمت گوشت در بازارهای جهانی برای اقتصاد داخلی ایران نیز مهم باشد. بنابراین برنامههای حمایتی یا محدودیتهای صادرات میتواند بر تولید تأثیر بگذارد. به ویژه اینکه در فصل سرما تقاضای داخلی و خارجی برای گوشت و دیگر محصولات دامی افزایش می یابد و اگر تولید مناسب وجود نداشته باشد روی بازار تأثیرگذاری چندانی نخواهد داشت.
منصور پوریان مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور گفت: جلوگیری یا کاهش واردات گوشت میتواند به افزایش ناگهانی قیمتها در بازار منجر شود، زیرا تولید داخلی قادر به تأمین نیازهای بالای مصرف نیست. به دلیل هزینه بالای دام و قیمت خرید آن توسط قصابیها، قیمت خردهفروشی برای مصرفکنندگان بالا است. در صورت محدود کردن واردات، نوسانات قیمت نیز بیشتر خواهد شد.
درواقع قیمت گوشتهای تنظیم بازار هم اکنون برای هر کیلو گوشت منجمد حدود ۳۰۰ هزار تومان و گوشت گرم بین ۳۷۰ تا ۳۸۰ تومان است. با توجه به قیمت مناسب گوشت وارداتی در فصلهای پاییز و زمستان، نیاز به واردات برای تنظیم بازار و تأمین گوشت داخلی ضروری است. همچنین باید اجازه صادرات برای دام نیز داده شود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور افزود: نیاز سالانه کشور به واردات گوشت قرمز ۲۵۰ هزار تن است. هم اکنون، تنها ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن گوشت قرمز وارد میشود. نیاز کل بازار حدود یک میلیون تن است و بنابراین کمبود عرضه داخلی باید از طریق واردات جبران شود.
پوریان درباره قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳ تصریح کرد: گوشت قرمز وارداتی با قیمتهای پایینتری نسبت به نرخ مصوب عرضه میشوند. برای مثال، قیمت گوشت برزیل بین ۲۷۰ تا ۲۷۵ هزار تومان و قیمت گوشت گرم لاشه ۲۹۰ هزار تومان است. ذخایر گوشتهای منجمد را بین ۱۷ تا ۱۸ هزار تن تخمین زده می شود که در کنار واردات، باید بخشی از دامها نیز صادر شود تا به بهبود تولید کمک کند.
در گذشته به دلیل نیاز به گوشت، دامهای مولد کشتار میشدند. اما واردات گوشت گوسفندی و گوساله باعث شده است که برخی از دامهای مولد حفظ شوند. با ادامه این سیاستها، میتوان تا پایان سال به بهبود وضعیت دامهای مولد امیدوار بود.
۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تن از گوشت قرمز از طریق تولید داخلی تأمین میشود. مابقی باید از طریق واردات جبران گردد. با رسیدن به فصل زایش در استانهای جنوب غربی در پاییز، انتظار میرود که جمعیت دامهای مولد افزایش یابد. هم اکنون ۴۷ تا ۴۸ میلیون رأس دام مولد در کشور وجود دارد و استانهای غرب و جنوب غرب کشور عمدتاً تولیدکننده دام سبک هستند.
کاهش قیمت گوشت مهر ۱۴۰۳ فعلا دور از انتظار است. چراکه نرخ گوشت مرغ در دو هفته گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته و در ۵ ماهه نخست سال، قیمت این محصول پروتئینی بین ۷۸ تا ۸۸ هزار تومان در هر کیلو متغیر بود. اما اکنون این رقم به ۹۵ هزار تومان رسیده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور، در پاسخ به سوالی درباره تغییر قیمت مصوب گوشت مرغ گفت که تقریباً دو سال است که قیمت مصوبی برای مرغ تعیین نمیشود و این موضوع مورد علاقه آنها نیست. به گفته او، قیمتهای مصوب قابلیت اجرایی ندارند و با مؤلفههای اقتصادی همخوانی ندارند.
علی ابراهیمی، به مکاتبهای که در ۵ اسفند سال گذشته با وزیر وقت جهاد کشاورزی داشت اشاره کرد و گفت که خواهان پیگیری نرخ مرغ به دلیل زیان تولیدکنندگان بوده است. ابراهیمی افزود که قیمت تمام شده مرغ زنده با نرخ جوجه یک روزه ۳۰ هزار تومانی و سویا ۲۲ هزار تومانی، بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان است. وزیر سابق، از شرکت پشتیبانی امور دام خواسته بود تا گوشتهای مرغ مازاد را با قیمت ۵۸ هزار تومان جمعآوری کند. اما این شرکت نتوانسته بود این اقدام را عملیاتی کند. امسال با تدابیری که اندیشیده شد، گوشت مرغ مازاد صادر شده است، هرچند که حجم آن زیاد نیست. ابراهیمی تأکید کرد که قیمت گوشت مرغ بر اساس عرضه و تقاضا در بازار تعیین شود.
ابراهیمی درباره افزایش قیمت گوشت مرغ در شهریور ماه توضیح داد: گوشت مرغ عرضه شده در شهریور به جوجهریزی در تیر و اواخر خرداد است. به دلیل گرمای هوا، جوجهریزی در استانهای جنوبی کاهش یافته است. با پایان تعطیلات تابستان و افزایش سفرها، مصرف مرغ در کشور افزایش یافته است. همچنین در حال حاضر، بیشتر صادرات به عراق انجام میشود.
پیشبینی قیمت گوشت مرغ را اینگونه برآورد کرد: در دو هفته آینده، با کاهش سفرها، قیمت گوشت مرغ نیز کاهش خواهد یافت. در حال حاضر قیمت روز مرغ زنده به ۶۳ تا ۶۴ هزار تومان رسیده و قیمت تمام شده حدود ۶۵ هزار تومان است. تأمین نهادههای دامی در شرایط فعلی مشکلی ندارد و با کاهش دما در نیمه دوم سال، تولید مرغ روند افزایشی خواهد داشت.
بر اساس آخرین آمار، قیمت انواع گوشت گوساله و گوسفند درب کشتارگاه به شرح زیر است:
-ران گوساله: ۴۸۹ هزار تومان
– سردست: ۴۷۰ هزار تومان
– راسته: ۶۷۲ هزار تومان
– گردن: ۴۸۰ هزار تومان
– لاشه: ۳۷۴ هزار تومان
در میان انواع گوشت گوسفندی:
– سردست: ۵۷۷ هزار تومان
– گردن: ۵۴۷ هزار تومان
همچنین، قیمت گوشت مرغ درب کارخانه به این صورت است:
– ران مرغ: ۸۸ هزار و ۲۰۰ تومان
– سینه: ۱۶۸ هزار و ۳۰۰ تومان
– مرغ کامل کشتار: ۸۱ هزار و ۲۵۰ تومان
– فیله: ۱۹۱ هزار تومان
به گزارش سرمایه فردا، رئیس کمیسیون شوراهای مجلس خبر داده که انتخابات شورای شهر احتمالا…
خسارات ناترازی برق با افزایش هزینهها و اختلال در فرآیند تولید، وزارت صنعت، معدن و…
بازدهی بالایی که از سال ۹۹ تاکنون داشته است، ممکن است نتیجهی کوتاهمدت باشد و…
تحلیل نمادهای دارویی نشان می دهد که افزایش قیمت دارو ممکن است به رشد درامد…
بازار دلار و طلا تحت برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش دارایی امن است. اما آیا…
بازار سرمایه به یک وضعیت نوسانی رسیده و نیاز به استراتژیهای سرمایهگذاری هوشمندانهتر از همیشه…