صنعت و معدن

نقش صنایع فولاد کردستان در اشتغال و صادرات

به گزارش سرمایه فردا، شرکت صنایع فولاد کردستان در قالب ۴۸ طرح پیشران اقتصادی در راستای توسعه متوازن صنایع و بهبود سطح معیشت در مناطق کمتر برخوردار ایجاد شده است. احداث کارخانه احیا مستقیم صنایع فولاد کردستان به روش پرد «PERED» با ظرفیت تولید سالیانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن آهن اسفنجی در شهرستان بیجار، در حال اجرا است. هم‌اکنون پیشرفت فیزیکی آن به حدود ۴۰ درصد می‌رسد. با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده پروژه آهن اسفنجی بیجار تا پایان سال ۱۴۰۴ به ‌بهره‌برداری می رسد.

اگرچه ظرفیت اسمی تولید این پروژه ۱٫۶ میلیون تن آهن اسفنجی در نظر گرفته شده است اما طراحی آن به گونه ایست که امکان بهبود و ارتقای ظرفیت تولید را خواهد داشت. در حال حاضرروند اجرایی پروژه سرعت قابل‌قبولی پیدا کرد و اکنون در زمینه‌های فنی و تامین تجهیزات، عمده اقدامات لازم توسط دو پیمانکار پروژه شامل شرکت‌های مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک و مهندسی معادن و فلزات تامین شده است. به طور قطع بهره برداری از این طرح ها می توانند در تکمیل زنجیره ارزش فولاد و ایجاد اشتغال در غرب کشور به ویژه کردستان موثر باشد

پروژه فولادسازی و نورد پیوسته ورق گرم فولادی به روش «CSP» با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن در سال در شهرستان قروه دیگر پروژه‌ پیشران شرکت صنایع فولاد کردستان در شهرستان قروه است و دارای یکی از سه تکنولوگ برتر در سطح جهان محسوب می‌شود. پیش‌بینی می شود که اگر پروژه در ادامه با چالش خاصی در تامین نقدینگی مورد نیاز مواجه نشود، این پروژه طی چهار سال آینده به بهره‌برداری برسد و اشتغال‌زایی مستقیم یک هزار و ۲۰۰ نفری و غیرمستقیم بیش از پنج هزار نفری را در منطقه قروه محقق گردد.

زنجیره تولید در صنایع فولاد کردستان

شرکت صنایع فولاد کردستان، ۶ محدوده معدنی تملک کرده است. اکنون سه پهنه در مرحله صدور گواهی کشف قرار داشته و سه معدن دیگر در مرحله ثبت قرار دارند. هدف این است که بخشی از مواد اولیه مورد نیاز پروژه آهن اسفنجی بیجار از محل همین معادن تامین گردد. ضمن اینکه بخش عمده گندله از شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور( یکی از سهام داران عمده) تامین خواهد شد. در خصوص پروژه فولادسازی قروه نیز ماده اولیه مورد نیاز آهن اسفنجی است که با توجه به بهره‌برداری از پروژه بیجار تا پایان سال آینده، نگرانی خاصی بابت تامین خوراک فولاد سازی قروه وجود نخواهد داشت.

در طرح جامع فولاد کشور، تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ هدف‌گذاری و شرکت صنایع فولاد کردستان در راستای تحقق این برنامه می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. از آنجایی که در استان کردستان نیز ذخایر معدنی قابل‌توجهی قرار دارد بهره مندی از این ظرفیت در راستای کاهش بهای تمام شده نقش موثری خواهد داشت. از این رو توجه به مزیت نسبی استان کردستان در توسعه و گسترش صنعت فولاد در این منطقه موثر بوده است. این طرح با چشم انداز کاهش هزینه توسعه زیرساختی در کل استان، الگویی موفق در انجام مسئولیت‌‌های اجتماعی و توجه به افزایش کیفیت زندگی مردم پیرامون طرح‌‌های صنعتی باشد.

بررسی‌ها در تمامی کشورهای جهان نشان می دهد که در سال‌ها اخیر سرعت توسعه خود بر مبنای بهره مندی از مزیت نسبی در راستای تولید یک کالا یا خدمت با هزینه تمام‌شده کمتر نسبت به سایر رقبا اتفاق افتاده است. بنابراین دستیابی به قیمت پایین‌تر از جمله مسائلی است که در انتخاب و اقتصادسنجی طرح‌‌های اقتصادی مورد توجه کارشناسان است. مزیت منطقه در تعریف طرح های اقتصادی فولاد کردستان نقش موثری داشته است.

موانع رشد صنایع در ایران چیست

در سال های گذشته وجود برخی موانع در عرصه سیاست‌گذاری اقتصادی مانع از آن شده تا توسعه و رشد صنایع به شکلی متوازن و بر اساس استعدادهای طبیعی مناطق مختلف ایران انجام شود. از این رو با شروع تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه اقتصاد ایران و در ادامه خروج یک‌طرفه این کشور از برجام و فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی، سیاستگذاران سعی کردند تا با توسعه صنایع به نواحی دیگر ایران به خصوص مناطق محروم اقتصاد غیرنفتی را گسترش دهند. به همین منظور پروژه طرح‌های پیشران اقتصادی در اولویت قرار گرفت تا با اشتغال‌زایی در این مناطق هم امکان رشد و شکوفایی اقتصادی فراهم شود. از طرف دیگر در زمان سخت تحریم‌ها افزایش درآمد ملی با اتکا به توانمندی‌های داخلی، به ویژه در مناطق کمتر برخوردار می توانست اقتصاد ایران را از ناترازی تجاری دور کند. از طرف دیگر درامدهای ارزی کشور تقویت شوند.

توجه به توسعه متوازن صمعتی در کشور و حمایت از استعدادهای استانی از رویکردهای کلان کشور است. دو طرح پیشران اقتصادی در حوزه فولاد در استان کردستان به گفته کارشناسان می‌توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان کردستان و منطقه غرب کشور بازی کنند. شرکت صنایع فولاد کردستان توانسته جهت ساخت این دو پروژه، مشارکت و همکاری ایمیدرو و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات و زیر مجموعه‌های آن را به خود جذب کند. در واقع در این سرمایه‌گذاری ایمیدرو ۴۴ درصد و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات «ومعادن» به همراه زیر مجموعه‌های خود (تجلی توسعه معادن و فلزات و توسعه صنعتی و معدنی صبانور) مجموعاً ۵۶ درصد را به عهده دارند.

تکمیل زنجیره ارزش فولاد در استان کردستان

انتظار می‌رود با به ثمر نشستن طرح‌های صنایع فولاد کردستان گام مهمی در اشتغال‌زایی در منطقه غرب استان کردستان برداشته شود. طبق برآوردها اشتغال‌زایی غیرمستقیم پروژه ها در زمان بهره‌برداری ۱۷ هزار نفری خواهد بود. بنابر برآوردهای انجام‌شده تکمیل زنجیره ارزش فولاد در استان کردستان می‌تواند نقش مهمی در محرومیت‌زدایی در این استان ایفا کند.

کارخانه بیجار به روش احیای مستقیم (PERED) به میزان ۱٫۶ میلیون تن به تولید آهن اسفنجی اقدام خواهد کرد. این پروژه در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار در ابتدای جاده بیجار به سمت زنجان در حال اجراست. پروژه فولادسازی و نورد پیوسته ورق گرم فولادی قروه نیز که به روش کانتینیوز با ظرفیت یک میلیون تن در سال و در زمینی به مساحت ۹۰ هکتار در حال ساخت است. این پروژه پس از تکمیل خواهد توانست ورق‌های عریض و نازک فولادی که گستره وسیعی از فعالیت‌های صنعتی را شامل می‌شود به اقتصاد ایران عرضه کند.

مسئولیتهای اجتماعی در صنایع فولاد کردستان

کارخانه فولاد قروه یک کارخانه فولاد سازی و نورد پیوسته ورق گرم فولادی به روش CSP است که علاوه بر کاهش هزینه‌های حمل ورق فولادی به استان‌‌های غربی کشور، می تواند هزینه های طرح‌های توسعه‌ای را برای مناطق مذکور به حداقل برساند. اما نکته‌ای که می‌تواند در جهت ایجاد مزیت صادراتی به نفع فولاد قروه باشد این است که این پروژه در جوار خط آهن همدان – سنندج واقع گردیده که هزینه‌های حمل و نقل را کاهش خواهد داد. چنین امری حتی می‌تواند سبب افزایش مزیت‌های صادراتی آن پس از تامین نیازهای داخلی شود. با این رویکرد می توانیم انتظار داشته باشیم که در پایان عملیات ساخت و ساز این پروژه‌ها شاهد افزایش درآمد ارزی کشور و همچنین استان کردستان باشیم.

فعالیت‌‌های اجتماعی شرکت صنایع فولاد کردستان هم ‌اکنون حکایت از آن دارد که این دو پروژه با تعمیر مدارس منطقه و تعمیر چاه‌‌های آب و راه‌ها، خدماتی ارزنده به مردم این استان به خصوص در شهرهای قروه و بیجار ارائه دهند و از این طریق الگویی موفق را پیش چشم فعالان بخش صنعت در زمینه انجام مسئولیت‌‌های اجتماعی به نمایش بگذارند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

modir

Recent Posts

ارزیابی گزارش کدال نماد ساراب

حاشیه سود خالص نماد ساراب ۵۸ درصد بوده که نشان‌دهنده سودآوری بالای شرکت و مدیریت…

4 ساعت ago

بررسی گزارش عملکردی نماد شخارک

حاشیه سود خالص نماد شخارک ۴۰ درصد بوده که نشان‌دهنده سودآوری بالای شرکت و مدیریت…

5 ساعت ago

عملکرد نماد اوان در ۱۴۰۳

در سال جاری زیان خالص نماد اوان به ازای هر سهم به ۵۹ ریال رسیده…

5 ساعت ago

گزارش روزانه قیمت انواع سکه‌ در بازار

این گزارش با تحلیل دقیق قیمت انواع سکه‌، طلای ۱۸ عیار و دلار، به بررسی…

5 ساعت ago

تحلیل نوسانات معاملات بورس تهران

در روزهای اخیر، معاملات بورس تهران شاهد نوسانات چشمگیری بوده است. این تحولات به دلیل…

6 ساعت ago

شرکت صنعتی دوده فام: بررسی و تحلیل

شرکت صنعتی دوده فام (شصدف) با ظرفیت تولید ۶۰ هزار تن در سال به‌عنوان بزرگ‌ترین…

6 ساعت ago