اقتصاد کلان

دلار ۷۹ هزار تومان شد

به گزارش سرمایه فردا، قیمت دلار ۷۹ هزار تومان شد. این رشد قیمت در ادامه نوسان رو به بالای دیروز بود که بعد از سخنان وزیر اقتصاد و امور دارایی رخ داد که اعلام کرده بود که قیمت دلار ۴۰ هزار تومانی که به واردکننده‌ها می‌دهیم با نرخ ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان در بازار کالایی می چرخد.

همتی همچنین تاکید کرده بود که «بر اساس گزارش بانک مرکزی از ابتدای ۱۴۰۱ تا پایان آذر ۱۴۰۳, شاخص قیمت ها، ۲.۸ درصد شده که اگر تورم آمریکا را از آن کم کنیم شاخص قیمت ها حدود ۲.۷ برابر شده و قیمت دلار که در ۱۴۰۱ حدود ۲۷ هزار تومان بود باید الان به حدود ۷۳ هزار تومان برسد.» هرچند بعد از آن وزیر اقتصاد ادعا کرد که صحبت‌های او تقطی عشده است و منظور او این نیست که کف قیمت دلار باید ۷۳ هزار تومان باشد.

اما همتی بعد از جلسه‌ای که دیروز با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی داشت در گفت گویی که با خبرگزاری خانه ملت داشته است در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایجاد بازار ارز توافقی- تجاری موجب افزایش قیمت ارز در کشور شده است؟ گفت: «خیر. شرایط بدین نحو نبوده است و این بازار حتماً وضعیت ارز را کنترل خواهد کرد.» اما وضعیت بازار حکایت از این دارد که قیمت دلار در ایران همچنان روندی صعودی دارد و سخنان وزیر نه تنها منجر به تعدیل یا تثبیت قیمت‌ها نشده است، بلکه منجر به ادامه روند صعودی قیمت دلار در بازار آزاد نیز شده است.

چرا قیمت دلار ۷۹ هزار تومان شد؟

با افزایش قیمت دلار از ۵۷ هزار تومان در مردادماه به دلار ۷۹ هزار تومان در دیماه، نرخ دلار تاکنون رشدی ۲۵ درصدی داشته است. این افزایش می‌تواند انتظارات تورمی ایجاد کند و بر اقتصاد کشور تأثیر منفی بگذارد. اگر وزیر اقتصاد همچنان معتقد به مدیریت قیمت ارز در خارج از بازار آزاد باشد، این موضوع می‌تواند انتظارات تورمی را افزایش دهد. رئیس‌جمهوری یا مجلس شورای اسلامی باید به این مساله ورود کند.

وزیر اقتصاد تاکید داشت با راه اندازی بازار توافقی قیمت‌ها در بازار تعدیل می‌شود، اما این اتفاق نیفتاد و حتی بازار ارز توافقی از ۶۰ هزار تومان روندی صعودی پیدا کرد. به طور قطع با رشد نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی نیز افزایش می‌یابد. افزایش قیمت ارز تخصیصی به کالاهای از ۴۲ هزار تومان به ۶۳ هزار تومان موجب تورم می‌شود. بنابراین، حمایت از دهک‌های پایین جامعه باید در دستور کار قرار بگیرد.

دولت می‌خواهد نرخ ارز اشخاص و ارز توافقی را مرتبط کند. این موضوع می‌تواند به گرانی کالاها و سیگنال افزایش نرخ ارز بازار آزاد منجر شود.

تورم تحت تأثیر سیگنال رشد دلار

دولت چهاردهم وعده کاهش شکاف بین دهک‌های مختلف جامعه را داده است، اما در عمل این موضوع تاکنون اتفاق نیفتاده است. گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم در محدوده ۳۳ درصد باقی مانده است و نگرانی درباره رشد تورم تحت تأثیر سیگنال رشد دلار ۷۹ هزار تومان وجود دارد. از آنجایی که رشد قیمت ارز از روز دوشنبه و بعد از آنکه وزیر اقتصاد از ارزش واقعی دلار سخن گفت اتفاق افتاد می‌توان این احتمال را داد که رشد قیمت ارز می‌تواند ادامه پیدا کند.

در شرایط کنونی، سیاست‌های تیم اقتصادی دولت تورم‌زا و افزایش‌دهنده فشار بر معیشت دهک‌های پایین جامعه است. رئیس‌جمهوری باید به این مسائل ورود کند و برنامه‌هایی برای حمایت از دهک‌های پایین جامعه در نظر بگیرد. همچنین، مدیریت قیمت ارز و کاهش شکاف نرخ ارز باید به گونه‌ای انجام شود که تأثیرات منفی بر اقتصاد و جامعه کاهش یابد.

modir

Recent Posts

بررسی ارکان اصلی توسعه اقتصادی

امنیت مالکیت یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی محسوب می‌شود، اما نظم حقوقی مدرن با…

9 ساعت ago

تغییر استراتژی روابط عمومی

روابط عمومی تحت تاثیر تحولات فناوری در سال‌های اخیر استراتژی خود را تغییر داده‌اند در…

10 ساعت ago

اقتصاد دوره شهید رئیسی از زبان وزیر اقتصاد

وزیر سابق اقتصاد معتقد است که با وجود ادامه تحریم‌های سنگین و چالش‌های تورمی، اقتصاد…

10 ساعت ago

حمل‌ونقل ترکیبی چگونه به رکن تجارت بدل شد؟

با وجود ظرفیت‌های گسترده حمل‌ونقل ترکیبی در ایران، برخی چالش‌ها مانع از بهره‌برداری کامل از…

15 ساعت ago

اهمیت توسعه ناوگان حمل‌ونقل دریایی

توسعه ناوگان حمل‌ونقل دریایی می‌تواند هزینه‌های صادرات را تا ۳۰ درصد کاهش دهد، سرعت جابه‌جایی…

15 ساعت ago

حلقه اتصال به تجارت جهانی

بدون تقویت تجارت امکان مقابله با تحریم ها و فشارهای اقتصادی وجود ندارد. اما خود…

15 ساعت ago